Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Διάγγελμα Μητσοτάκη: Κλείνουν σχολεία — λιανεμπόριο

Lockdown στην Αττι­κή από την Πέμ­πτη (11/2) έως τις 28 Φεβρουα­ρί­ου ανα­κοί­νω­σε ο πρω­θυ­πουρ­γός Κυρ. Μητσοτάκης.

«Από μεθαύ­ριο Πέμ­πτη και έως τις 28 Φεβρουα­ρί­ου θα υπάρ­ξουν αυξη­μέ­να περιο­ρι­στι­κά μέτρα στην Αττι­κή. Αυτό σημαί­νει ότι κλεί­νει κάθε μορ­φή λια­νε­μπο­ρί­ου και στο εξής όλες οι βαθ­μί­δες εκπαί­δευ­σης θα λει­τουρ­γούν εξ’ απο­στά­σε­ως. Εκτός από την ειδι­κή αγω­γή που θα συνε­χι­στεί με φυσι­κή παρου­σία. Τα νέα μέτρα θα εξει­δι­κευ­τούν περαι­τέ­ρω αύριο από τους αρμόδιους.»

Ολόκληρο το διάγγελμα του Κυρ. Μητσοτάκη

Συμπο­λί­τες μου,

Πριν από λίγο ενη­με­ρώ­θη­κα για την εισή­γη­ση της επι­τρο­πής των ειδι­κών μας. Θέλη­σα προ­σω­πι­κά να σας ανα­κοι­νώ­σω την από­φα­ση για τα νέα μέτρα και να εξη­γή­σω τους λόγους που μας οδή­γη­σαν σε αυτά.

Συμπλη­ρώ­νε­ται σχε­δόν χρό­νος από το ξέσπα­σμα της παν­δη­μί­ας. Και η Ελλά­δα, μαζί με ελά­χι­στες χώρες του ευρω­παϊ­κού Βορ­ρά, αντι­στέ­κε­ται, μέχρι στιγ­μής, απο­τε­λε­σμα­τι­κά στο τρί­το κύμα του Κορω­νοϊ­ού. Το δηλώ­νουν τα επί­ση­μα ευρω­παϊ­κά στοι­χεία που φέρ­νουν τη χώρα στην 23η θέση σε απώ­λειες μετα­ξύ των 27. Αλλά το βεβαιώ­νουν και οι σύν­θε­τοι δεί­κτες που παρα­κο­λου­θεί η δική μας Επι­στη­μο­νι­κή Επιτροπή.

Γνω­ρί­ζου­με, όμως, ότι οι επι­θέ­σεις του Κορω­νοϊ­ού μπο­ρεί να εκδη­λω­θούν αιφ­νι­δια­στι­κά και με ρυθ­μούς εκθε­τι­κούς. Σαν τη φωτιά που απλώ­νε­ται γρή­γο­ρα και κατα­στρο­φι­κά. Δεί­τε τι έγι­νε στην Πορ­το­γα­λία. Γι’ αυτό, άλλω­στε, κι απέ­να­ντι σε ένα φαι­νό­με­νο δυνα­μι­κό επι­λέ­ξα­με την τακτι­κή επι­σκό­πη­ση και την ευέ­λι­κτη προ­σαρ­μο­γή των μέτρων, ανά­λο­γα με την πραγ­μα­τι­κή κατάσταση.

Επι­λέ­γο­ντας στο­χευ­μέ­να μέτρα με γρή­γο­ρα αντα­να­κλα­στι­κά. Λαμ­βά­νο­ντας, όμως, υπό­ψη και τη σωρευ­μέ­νη πίε­ση από τους περιο­ρι­σμούς και την ανά­γκη που έχου­με όλοι μας να ξανα­βρού­με τους κανο­νι­κούς μας ρυθ­μούς. Για­τί τελι­κά ήταν μεγά­λη ανά­σα για την αγο­ρά και την κοι­νω­νία να μεί­νει 2 εβδο­μά­δες ανοι­κτή και 2 κλει­στή από το να είναι 4 εβδο­μά­δες αποκλεισμένη.

Στό­χος, είναι να βρι­σκό­μα­στε πάντα ένα βήμα μπρο­στά από τον ιό. Και η τακτι­κή αυτή έφε­ρε απο­τέ­λε­σμα στο τελευ­ταίο «απα­γο­ρευ­τι­κό» του Ιανουαρίου.

Σήμε­ρα, όμως, ο κίν­δυ­νος επα­νεμ­φα­νί­ζε­ται. Όχι με τη μορ­φή των χιλιά­δων αρρώ­στων και των θανά­των, όπως σε άλλες ευρω­παϊ­κές χώρες. Αλλά με δύο δεδο­μέ­να που μας ανη­συ­χούν ιδιαί­τε­ρα. Αφε­νός, την αύξη­ση των νοση­λειών στην Αττι­κή όπου στα­δια­κά γεμί­ζουν οι δομές υγεί­ας. Και, αφε­τέ­ρου, τις μεταλ­λά­ξεις του ιού που φαί­νε­ται να επι­τα­χύ­νουν τη μετα­δο­τι­κό­τη­τά του. Θα μπο­ρού­σα­με να περι­μέ­νου­με ακό­μη κάποιες μέρες, αλλά το καμπα­νά­κι είναι ηχη­ρό και έχου­με μάθει να λει­τουρ­γού­με ώστε να προ­λαμ­βά­νου­με και να μην ακο­λου­θού­με το πρό­βλη­μα, για να σώζου­με ζωές. Για­τί προ­ϋ­πό­θε­ση για την πρό­ο­δο της Ελλά­δας είναι οι υγιείς Έλλη­νες. Όλοι εμείς, που πρέ­πει, τώρα, να αμυν­θού­με στην ύστα­τη επί­θε­ση του ιού πριν από την ορι­στι­κή νίκη του εμβο­λια­σμού. Για­τί είναι σίγου­ρο ότι αύριο θα κερ­δί­σου­με το χαμέ­νο έδα­φος αν σήμε­ρα υπερ­βού­με τα τελευ­ταία εμπό­δια χωρίς απώ­λειες. Γνω­ρί­ζου­με ότι από τον Απρί­λιο θα είμα­στε πολύ καλύ­τε­ρα. Όμως, τώρα πρέ­πει να προ­λά­βου­με τον κίνδυνο!

Με βάση τα νέα δεδο­μέ­να, λοι­πόν, ανα­λαμ­βά­νω την ευθύ­νη των πρό­σθε­των μέτρων για την προ­στα­σία της Δημό­σιας Υγείας.

Έτσι, από μεθαύ­ριο Πέμ­πτη και έως τις 28 Φεβρουα­ρί­ου θα υπάρ­ξουν αυξη­μέ­να περιο­ρι­στι­κά μέτρα στην Αττι­κή. Αυτό σημαί­νει ότι κλεί­νει κάθε μορ­φή λια­νε­μπο­ρί­ου και στο εξής όλες οι βαθ­μί­δες εκπαί­δευ­σης θα λει­τουρ­γούν εξ’ απο­στά­σε­ως. Εκτός από την ειδι­κή αγω­γή που θα συνε­χι­στεί με φυσι­κή παρου­σία. Τα νέα μέτρα θα εξει­δι­κευ­τούν περαι­τέ­ρω αύριο από τους αρμόδιους.

Συμπο­λί­τες μου,

Η εμπει­ρία από το πρώ­το κύμα της παν­δη­μί­ας, όπως και από το lockdown μετά τις γιορ­τές των Χρι­στου­γέν­νων, δεί­χνει ότι όσο πιο γρή­γο­ρα εφαρ­μό­ζο­νται περιο­ρι­σμοί, τόσο πιο γρή­γο­ρα αίρο­νται. Και πως όσο δρα­στι­κό­τε­ροι είναι αυτοί, τόσο μεγα­λύ­τε­ρο είναι και το απο­τέ­λε­σμά τους. Αυτός είναι κι ο λόγος των σημε­ρι­νών μου επι­λο­γών: Να χτυ­πη­θεί η έξαρ­ση του COVID-19 πριν εξα­πλω­θεί, μειώ­νο­ντας συνο­λι­κά την κινη­τι­κό­τη­τα. Και να δοθεί χρό­νος στο Σύστη­μα Υγεί­ας, καθώς θα προ­χω­ρούν γρή­γο­ρα οι εμβολιασμοί.

Γνω­ρί­ζω τι σημαί­νουν όλα αυτά για την οικο­νο­μία. Για τον έμπο­ρο που κρα­τά κλει­στό το μαγα­ζί του και τον επαγ­γελ­μα­τία που αφή­νει τη δου­λειά του. Για τον εργα­ζό­με­νο, αλλά και για τον άνερ­γο. Θα ξανα­πώ, ωστό­σο, ότι δεν υπάρ­χει οικο­νο­μία χωρίς υγεία. Ούτε καλοί πελά­τες χωρίς υγιείς πολί­τες. Άλλω­στε, μία προ­σπά­θεια δύο εβδο­μά­δων τώρα, μπο­ρεί να φέρει νωρί­τε­ρα το πλή­ρες άνοιγ­μα της αγο­ράς. Και όσο διαρ­κεί η κρί­ση, η Πολι­τεία θα συνε­χί­σει να στη­ρί­ζει τα νοι­κο­κυ­ριά και τις επι­χει­ρή­σεις. Όπως ήδη το δρο­μο­λο­γεί με τον μηδε­νι­σμό του ενοι­κί­ου επι­χει­ρή­σε­ων που θα παρα­μεί­νουν κλει­στές και τον Μάρ­τιο αλλά και την παρά­τα­ση του μειω­μέ­νου ΦΠΑ σε συγκε­κρι­μέ­να αγα­θά. Με την 6η και την 7η επι­στρε­πτέα προ­κα­τα­βο­λή και την χρη­μα­το­δο­τού­με­νη ανα­στο­λή εργα­σί­ας. Αλλά και με την παρά­τα­ση των επι­δο­μά­των ανερ­γί­ας και την ανα­στο­λή οφει­λών προς Δημό­σιο και Ταμεία.

Γνω­ρί­ζω καλά, όμως, και την αγω­νία της κοι­νω­νί­ας. Νιώ­θω την πολύ­μη­νη κού­ρα­ση. Τον εκνευ­ρι­σμό. Ιδιαί­τε­ρα στους μαθη­τές μας που απο­ξε­νώ­νο­νται από το φυσι­κό τους περι­βάλ­λον, το σχο­λείο. Έχω και εγώ παι­δί στο σχο­λείο και ξέρω. Κατα­λα­βαί­νω από­λυ­τα την αντί­δρα­ση των πολι­τών: «Θα μας ξανα­κλεί­σε­τε;», με ρωτούν, κάθε τόσο. «Δεν είναι πολ­λοί αυτοί που μας «κλεί­νουν», αλλά μόνον ένας», απα­ντώ. Και αυτός είναι ο Κορω­νο­ϊ­ός, που πρέ­πει να νική­σου­με. Αντλώ­ντας δύνα­μη από αυτά που πετύ­χα­με και πίστη από αυτά που μπο­ρού­με να πετύ­χου­με. Για­τί όποιες θυσί­ες καλού­μα­στε να κάνου­με τώρα, είναι στο χέρι μας να είναι και οι τελευταίες.

Στην κοι­νή προ­σπά­θεια υπάρ­χουν λάθη, σύγ­χυ­ση και αβλε­ψί­ες. Όμως, δεν πρέ­πει να χάνου­με τη μεγά­λη εικό­να. Σήμε­ρα είμαι περισ­σό­τε­ρο παρά ποτέ πεπει­σμέ­νος ότι έχει αρχί­σει να γρά­φε­ται ο επί­λο­γος αυτής της πρω­το­φα­νούς περιπέτειας.

Συμπο­λί­τες μου,

Σας καλώ και πάλι να μεί­νου­με ενω­μέ­νοι και να απα­ντή­σου­με με ωρι­μό­τη­τα σ’ αυτό που μας ζητά η ίδια η ζωή: Να προ­στα­τευ­τού­με εμείς και οι αγα­πη­μέ­νοι μας. Πολύ περισ­σό­τε­ρο, που ο ήλιος του εμβο­λί­ου φωτί­ζει, πια, την επό­με­νη μέρα. Σε λίγο οι εμβο­λια­σμοί στη χώρα θα φτά­σουν τις 500.000. Είμα­στε από τους πρώ­τους στην Ευρώ­πη σε ρυθ­μούς. Ενώ προ­χω­ρά και η δεύ­τε­ρη δόση στους μεγα­λύ­τε­ρους και τους υγειο­νο­μι­κούς, σύντο­μα, επί­σης, ξεκι­νούν και οι άλλες κατη­γο­ρί­ες πολι­τών. Και οι παρα­δό­σεις των εμβο­λί­ων θα αυξη­θούν ραγδαία το επό­με­νο διάστημα.

Δεν θα κρυ­φτώ: Στο δίμη­νο που ακο­λου­θεί η βεντά­λια των περιο­ρι­σμών ενδε­χο­μέ­νως θα ανοί­γει και θα κλεί­νει ανά­λο­γα με τα επί­πε­δα του συνα­γερ­μού. Από μας εξαρ­τά­ται τι θα συμ­βαί­νει κάθε φορά. Όμως είναι και το τελευ­ταίο μίλι προς την ελευ­θε­ρία. Η Πολι­τεία έχει το σχέ­διο, ώστε μέχρι τα τέλη της άνοι­ξης οι πιο ευά­λω­τοι Έλλη­νες να έχουν θωρα­κι­στεί. Στό­χος είναι να συνα­ντη­θού­με με εκεί­νη τη στιγ­μή ακμαί­οι και δυνα­τοί. Κι ένα μεγά­λο βήμα σε αυτή τη δια­δρο­μή της ελπί­δας είναι να πετύ­χουν τα μέτρα που θα ισχύ­ουν από μεθαύ­ριο. Θα τα τηρή­σου­με και θα νικήσουμε!

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο