Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πανδημία: Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι νοσοκομειακοί γιατροί: Τώρα μέτρα σε νοσοκομεία, χώρους δουλειάς, σχολεία και ΜΜΜ

Τον κώδω­να του κιν­δύ­νου κρού­ουν οι για­τροί των νοσο­κο­μεί­ων και των Κέντρων Υγεί­ας που βρί­σκο­νται καθη­με­ρι­νά στην πρώ­τη γραμ­μή της μάχης ενά­ντια στην επι­δη­μία, ενώ επι­ση­μαί­νουν ότι η επι­δη­μία ειδι­κό­τε­ρα στην Αττι­κή και στη Νότια Ελλά­δα αλλά και συνο­λι­κά παίρ­νει ανη­συ­χη­τι­κές διαστάσεις.

Η Ομο­σπον­δία Ενώ­σε­ων Νοσο­κο­μεια­κών Για­τρών Ελλά­δας (ΟΕΝΓΕ) σημειώ­νει ότι σύμ­φω­να με τα επί­ση­μα στοι­χεία (7/2/2021) ο αριθ­μός ενερ­γών κρου­σμά­των είναι ίδιος κατ’ ελά­χι­στο με τον αντί­στοι­χο αριθ­μό την πρώ­τη εβδο­μά­δα του Νοέμ­βρη, δηλα­δή πριν την έξαρ­ση της παν­δη­μί­ας το εφιαλ­τι­κό δίμη­νο Νοέμ­βρη — Δεκέμ­βρη. Ο κυλιό­με­νος εβδο­μα­διαί­ος μέσος όρος επι­βε­βαιω­μέ­νων κρου­σμά­των στην Αττι­κή υπερ­δι­πλα­σιά­στη­κε τις τελευ­ταί­ες 14 ημέ­ρες. Τις τελευ­ταί­ες 15 ημέ­ρες οι εισα­γω­γές ασθε­νών με Covid-19 έχουν αυξη­θεί κατά 50%, ενώ παρου­σιά­ζε­ται μεγά­λη αύξη­ση του ιικού φορ­τί­ου που μετρεί­ται στα λύμα­τα της Ψυττάλειας.

Υπο­γραμ­μί­ζει ότι όλα αυτά γίνο­νται για­τί «στην Αττι­κή υπάρ­χει μεγά­λη συγκέ­ντρω­ση και πυκνό­τη­τα πλη­θυ­σμού, καθώς και μεγά­λη συγκέ­ντρω­ση χώρων εργα­σί­ας. Εκα­το­ντά­δες χιλιά­δες εργα­ζό­με­νοι χρη­σι­μο­ποιούν καθη­με­ρι­νά τα Μέσα Μαζι­κής Μετα­φο­ράς για τη μετα­κί­νη­σή τους προς και από την εργα­σία τους. Παρα­μέ­νουν οι μεγά­λες ελλεί­ψεις σε υπο­δο­μές, εξο­πλι­σμό και προ­σω­πι­κό στα νοσο­κο­μεία. Παρα­μέ­νουν ακό­μα και τώρα ελλεί­ψεις σε άκρως απα­ραί­τη­το εξο­πλι­σμό για τη νοση­λεία ασθε­νών στις πτέ­ρυ­γες Covid-19», «στα περισ­σό­τε­ρα μεγά­λα νοσο­κο­μεία είναι πρα­κτι­κά αδύ­να­τον να γίνε­ται δια­χω­ρι­σμός (χωρο­τα­ξι­κός και φυσι­κός) των κρου­σμά­των της επι­δη­μί­ας από τα περι­στα­τι­κά της λοι­πής νοση­ρό­τη­τας με απο­τέ­λε­σμα να αυξά­νε­ται ο κίν­δυ­νος της ενδο­νο­σο­κο­μεια­κής δια­σπο­ράς. Παρα­μέ­νουν οι τρα­γι­κές ελλεί­ψεις υγειο­νο­μι­κού προ­σω­πι­κού τόσο στα νοσο­κο­μεία όσο και στα Κέντρα Υγεί­ας», «τα νοσο­κο­μεία έχουν επι­φορ­τι­στεί και με το έργο του εμβο­λια­σμού του γενι­κού πλη­θυ­σμού γεγο­νός που εγκυ­μο­νεί τον κίν­δυ­νο μετά­δο­σης της νόσου στον προ­σερ­χό­με­νο γενι­κό πληθυσμό».

Σημειώ­νει ότι «αντί για καθο­λι­κή επι­δη­μιο­λο­γι­κή επι­τή­ρη­ση με δωρε­άν μαζι­κά επα­να­λαμ­βα­νό­με­να τεστ και ουσια­στι­κά μέτρα αντι­με­τώ­πι­σης εκεί που γεν­νιέ­ται και φου­ντώ­νει ο ιός, εφαρ­μό­ζο­νται περιο­δι­κά ορι­ζό­ντια τυφλά περιο­ρι­στι­κά μέτρα, που τελι­κά το τίμη­μα το πλη­ρώ­νει για μία ακό­μη φορά ο λαός. Μέτρα που σε αρκε­τές περι­πτώ­σεις βρί­θουν από αντι­φά­σεις (κάποια από αυτά πρώ­τα εξαγ­γέλ­λο­νται και μετά ανα­κα­λού­νται), ενώ άλλα στε­ρού­νται οποιασ­δή­πο­τε υγειο­νο­μι­κής λογι­κής. Μέτρα που σε κάθε περί­πτω­ση αφή­νουν έξω από το κάδρο τις βασι­κές εστί­ες δια­σπο­ράς του ιού όπως τα ΜΜΜ και τους μεγά­λους εργα­σια­κούς χώρους (εργο­στά­σια, μεγά­λες εμπο­ρι­κές αλυ­σί­δες, super market) στους οποί­ους με ευθύ­νη του κρά­τους και της εργο­δο­σί­ας κατα­πα­τώ­νται τα υγειο­νο­μι­κά πρω­τό­κολ­λα, απο­κρύ­πτο­νται τα κρού­σμα­τα, απου­σιά­ζουν οι κρα­τι­κές ελεγ­κτι­κές υπη­ρε­σί­ες για την τήρη­ση των μέτρων προστασίας».

Η ΟΕΝΓΕ τονί­ζει ότι άμε­σα πρέ­πει να ενι­σχυ­θούν τα νοσο­κο­μεία και τα Κέντρα Υγεί­ας με όλο το ανα­γκαίο μόνι­μο προ­σω­πι­κό και την ανα­γκαία υλι­κο­τε­χνι­κή υπο­δο­μή, να μονι­μο­ποι­η­θούν οι συμ­βα­σιού­χοι. Άμε­ση απε­μπλο­κή των νοσο­κο­μεί­ων από τον εμβο­λια­σμό του γενι­κού πλη­θυ­σμού. Ανά­πτυ­ξη του ανα­γκαί­ου αριθ­μού εμβο­λια­στι­κών κέντρων στο πλαί­σιο της ΠΦΥ και στε­λέ­χω­σή τους με όλο το ανα­γκαίο μόνι­μο προ­σω­πι­κό όλων των ειδι­κο­τή­των. Καμία σκέ­ψη για εκ νέου μεί­ω­ση των χει­ρουρ­γι­κών επεμ­βά­σε­ων και του λοι­πού τακτι­κού ιατρι­κού έργου. Επί­τα­ξη του ιδιω­τι­κού τομέα Υγεί­ας και υπο­χρε­ω­τι­κή έντα­ξη των ιδιω­τών για­τρών στο σχέ­διο για την αντι­με­τώ­πι­ση της παν­δη­μί­ας. Δωρε­άν, μαζι­κά επα­να­λαμ­βα­νό­με­να τεστ με ευθύ­νη του κρά­τους, εκτε­τα­μέ­νη ιχνη­λά­τη­ση των κρου­σμά­των και των συρ­ρο­ών κρου­σμά­των στους εργα­σια­κούς χώρους, στις μονά­δες Υγεί­ας, στις σχο­λι­κές μονά­δες, πύκνω­ση των δρο­μο­λο­γί­ων στα ΜΜΜ.

«Οι για­τροί του δημό­σιου συστή­μα­τος Υγεί­ας, τα συλ­λο­γι­κά τους όργα­να η ΟΕΝΓΕ και οι Ενώ­σεις-μέλη της από την πρώ­τη στιγ­μή με απο­κλει­στι­κό γνώ­μο­να την προ­στα­σία της υγεί­ας και της ζωής των ασθε­νών μας προει­δο­ποιού­σα­με για τη γύμνια του ΕΣΥ, απο­τέ­λε­σμα της δια­χρο­νι­κής πολι­τι­κής της εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­σης της Υγεί­ας, που εφαρ­μό­ζουν με συνέ­πεια όλες οι κυβερ­νή­σεις ΝΔ — ΣΥΡΙΖΑ — ΠΑΣΟΚ και κατα­θέ­σα­με συγκε­κρι­μέ­νες προ­τά­σεις», τονί­ζει, ωστό­σο επι­ση­μαί­νει ότι η κυβέρ­νη­ση όχι μόνο έχει δια­κό­ψει κάθε επι­κοι­νω­νία με την Ομο­σπον­δία, αλλά «ακο­λου­θεί μία διαρ­κή τακτι­κή διά­ψευ­σης κάθε επι­σή­μαν­σής μας, συκο­φά­ντη­σης και στο­χο­ποί­η­σης των υγειονομικών».

«Έχου­με ευθύ­νη να συνε­χί­σου­με τον αγώ­να στο πλευ­ρό των ασθε­νών μας για την υπε­ρά­σπι­ση της υγεί­ας και της ζωής τους» υπο­γραμ­μί­ζει η ΟΕΝΓΕ και σημειώ­νει ότι «η κυβέρ­νη­ση οφεί­λει άμε­σα να “κατα­δε­χτεί” επι­τέ­λους να συζη­τή­σει με τους νοσο­κο­μεια­κούς για­τρούς της χώρας και να ακού­σει τις επι­ση­μάν­σεις και τα αιτή­μα­τά τους».

Δια­βά­στε αναλυτικά:

PDF Logo

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο