Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Διαθήκη Μίκη Θεοδωράκη: Μουσείο το σπίτι στην Ακρόπολη, με ευθύνη του κράτους

Στο φως της δημο­σιό­τη­τας ήρθαν πέντε πολυ­σέ­λι­δες, ανα­λυ­τι­κές δια­θή­κες του Μίκη Θεο­δω­ρά­κη, μέσα από τις οποί­ες ο μου­σι­κο­συν­θέ­της δίνει λεπτο­με­ρείς οδη­γί­ες σχε­τι­κά με την δια­χεί­ρι­ση όσων άφη­σε πίσω του.

Επι­θυ­μία του Μίκη Θεο­δω­ρά­κη, είναι το σπί­τι του, στην περιο­χή της Ακρό­πο­λης, μαζί με όλα τα υλι­κά υπάρ­χο­ντά του, να λει­τουρ­γή­σει στο μέλ­λον ως μου­σείο το οποίο θα δια­χει­ρί­ζε­ται το κράτος.

«’Όσον αφο­ρά τα προ­σω­πι­κά μου αντι­κεί­με­να που υπάρ­χουν στην οικία μου επί της οδού Επι­φα­νούς 1, που ανή­κουν σε μένα εφό­σον έχουν αγο­ρα­στεί από εμέ­να ή έχουν δοθεί ως δώρο σε μένα και επο­μέ­νως αυτά μπο­ρώ να τα δια­θέ­σω ορί­ζω λοι­πόν να παρα­μεί­νουν στο σπί­τι αυτό εφό­σον μετα­τρα­πεί σε μου­σείο, με ευθύ­νη των αρμό­διων υπη­ρε­σιών του κρά­τους, και όχι των σημε­ρι­νών ιδιο­κτη­τών του. Δια­φο­ρε­τι­κά να παρα­δο­θούν στην Μεγά­λη Μου­σι­κή Βιβλιο­θή­κη της Ελλά­δος Λίλιαν Βου­δού­ρη», γρά­φει χαρα­κτη­ρι­στι­κά στη δια­θή­κη που συνέ­τα­ξε τον Ιού­νιο του 2017.

Ανα­φέ­ρε­ται και στον Νίκο Κου­ρή, χωρίς ωστό­σο να ανα­γνω­ρί­ζει συγ­γε­νι­κή σχέ­ση. «Ο δια­δι­κτυα­κός ραδιο­φω­νι­κός σταθ­μός Mikis Radio, ξεκί­νη­σε εδώ και περί­που δύο χρό­νια με πρω­το­βου­λία του Νίκου Κου­ρή (Θεο­δω­ρά­κη), όπως υπο­γρά­φει, και τον θεω­ρώ ως ένα από τα μεγα­λύ­τε­ρα δώρα που μού έχουν γίνει, εκπέ­μπο­ντας τη μου­σι­κή μου, από τα λαϊ­κά μου τρα­γού­δια μέχρι τις όπε­ρες να απαλ­λα­γεί από την υπο­χρέ­ω­ση κατα­βο­λής πνευ­μα­τι­κών δικαιω­μά­των ώστε να διευ­κο­λυν­θεί έτσι η συνέ­χι­ση και ολο­κλή­ρω­ση του έργου του».

Παρα­κα­λεί μάλι­στα την οικο­γέ­νεια να κάνουν ό,τι καλύ­τε­ρο μπο­ρούν για να τον βοη­θή­σουν σε αυτή του την προσπάθεια.

Πηγή: Καθη­με­ρι­νή

vivlio mpelogiannis

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο