Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Διαρροή από το WikiLeaks επιβεβαιώνει το στόχο των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα

Έγγρα­φα που διέρ­ρευ­σε αυτές τις ημέ­ρες το WikiLeaks, επι­βε­βαιώ­νουν αυτό που όλοι γνώ­ρι­ζαν. Ότι τα πρα­ξι­κο­πη­μα­τι­κά σχέ­δια του αμε­ρι­κα­νι­κού ιμπε­ρια­λι­σμού και στη Βενε­ζου­έ­λα έχουν ως στό­χο τον ενερ­γεια­κό πλού­το της χώρας και την επα­να­φο­ρά του ελέγ­χου του πετρε­λαί­ου από αμε­ρι­κα­νι­κά συμ­φέ­ρο­ντα. Το έγγρα­φο του Στέιτ Ντι­πάρ­τμεντ είναι του 1988, αλλά ανα­δει­κνύ­ει τις δια­χρο­νι­κές θέσεις των ΗΠΑ για τη Βενε­ζου­έ­λα. Το απόρ­ρη­το έγγρα­φο με τίτλο «Στό­χοι, στρα­τη­γι­κή και δια­χεί­ρι­ση πόρων των ΗΠΑ για τη Βενε­ζου­έ­λα», ανα­δει­κνύ­ει ότι αυτό που ενδια­φέ­ρει για δεκα­ε­τί­ες την Ουά­σινγ­κτον ως προς τη χώρα της Λατι­νι­κής Αμε­ρι­κής είναι το πετρέ­λαιό της.

Το αμε­ρι­κα­νι­κό έγγρα­φο κατα­γρά­φει τα αμε­ρι­κα­νι­κά συμ­φέ­ρο­ντα στη Βενε­ζου­έ­λα, όπου υπάρ­χει το μεγα­λύ­τε­ρο πετρε­λαϊ­κό από­θε­μα στον κόσμο. Σύμ­φω­να με το έγγρα­φο, οι ΗΠΑ ενδια­φέ­ρο­νταν να «συνε­χί­σει η Βενε­ζου­έ­λα να παρέ­χει σημα­ντι­κό μέρος των εξα­γω­γών υδρο­γο­ναν­θρά­κων της και να δια­τη­ρή­σει μετριο­πα­θή και υπεύ­θυ­νη στά­ση στις τιμές του πετρε­λαί­ου στον OPEC». Όπως κατα­δει­κνύ­ουν ανα­λυ­τές, αυτή η προ­σέγ­γι­ση των ΗΠΑ δεν έχει αλλά­ξει μέχρι σήμε­ρα, αλλά έχει αλλά­ξει η δια­χεί­ρι­ση του πετρε­λαί­ου από τη Βενε­ζου­έ­λα, με τις εθνι­κο­ποι­ή­σεις της Μπο­λι­βα­ρια­νής Δια­δι­κα­σί­ας που άρχι­σαν με τον Ούγκο Τσάβες.

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι, πρό­σφα­τα, ο επι­κε­φα­λής της CIA είχε παρα­δε­χθεί τα νέα τρέ­χο­ντα πρα­ξι­κο­πη­μα­τι­κά σχέ­δια στη Βενε­ζου­έ­λα. Το WikiLeaks απο­κά­λυ­ψε το έγγρα­φο λίγες ώρες μετά που οι ΗΠΑ επέ­βα­λαν νέες προ­κλη­τι­κές παρά­νο­μες κυρώ­σεις κατά της Βενε­ζου­έ­λας και του εκλεγ­μέ­νου Προ­έ­δρου Νικο­λάς Μαδού­ρο, ενι­σχύ­ο­ντας την υπο­στή­ρι­ξη στη φονι­κή βία της φασι­στι­κής ολι­γαρ­χι­κής αντι­πο­λί­τευ­σης. Από τις αρχές του Απρί­λη με το νέο κύμα βίας που εξα­πέ­λυ­σε η υπο­στη­ρι­ζό­με­νη από την Ουά­σινγ­κτον αντι­πο­λί­τευ­ση, έχουν χάσει τη ζωή τους του­λά­χι­στον 123 άτο­μα. Ιμπε­ρια­λι­στές και αστι­κά ΜΜΕ επι­χει­ρούν να φορ­τώ­σουν τα θύμα­τα της αντι­πο­λι­τευ­τι­κής βίας στη δήθεν «κατα­στο­λή της δικτα­το­ρί­ας» του Μαδού­ρο, ενώ παρα­ποιού­νται τα πάντα. Ενδει­κτι­κή η φωτο­γρα­φία με φλε­γό­με­να μέλη των δυνά­με­ων ασφα­λεί­ας την περα­σμέ­νη Κυρια­κή, που παρό­λο που στο­χο­ποι­ή­θη­καν από τρο­μο­κρα­τι­κή επί­θε­ση συμ­μο­ριών της αντι­πο­λί­τευ­σης, αυτή ανα­πα­ρά­χθη­κε από τα αστι­κά ΜΜΕ ως από­δει­ξη της «βίαι­ης κατα­στο­λής» του Μαδούρο!

Πέρ­σι το WikiLeaks είχε απο­κα­λύ­ψει νεό­τε­ρα έγγρα­φα των ΗΠΑ που απο­δεί­κνυαν ότι η Χίλα­ρι Κλί­ντον, ως ΥΠΕΞ του Μπα­ράκ Ομπά­μα, προ­ω­θού­σε την απο­στα­θε­ρο­ποί­η­ση στη Βενε­ζου­έ­λα ενι­σχύ­ο­ντας παλαιό­τε­ρες βίαιες τρο­μο­κρα­τι­κές φονι­κές ενέρ­γειες της αντι­πο­λί­τευ­σης. Παλαιό­τε­ρα έγγρα­φα των ΗΠΑ που διέρ­ρευ­σε το WikiLeaks, είχαν επι­βε­βαιώ­σει τα πρα­ξι­κο­πη­μα­τι­κά σχέ­δια της Ουά­σινγ­κτον και την περί­ο­δο του Τσά­βες, περι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της χρη­μα­το­δό­τη­σης με εκα­τομ­μύ­ρια δολά­ρια και μέσω του USAID. Φυσι­κά αντί­στοι­χα υπο­νο­μευ­τι­κά και πρα­ξι­κο­πη­μα­τι­κά σχέ­δια των ΗΠΑ έχουν απο­κα­λυ­φθεί και μέσω του WikiLeaks τόσο για τη σοσια­λι­στι­κή Κού­βα, όσο και για κυβερ­νή­σεις άλλων χωρών της περιο­χής, όπως η Βολι­βία, το Εκουα­δόρ και η Νικαράγουα.

Ασάνζ: Ας αντιγράψει το Ριάντ ο Μαδούρο!

Πάντως ο ιδρυ­τής του WikiLeaks Τζού­λιαν Ασάνζ, μέσω Twitter, σχο­λί­α­σε ειρω­νι­κά τις εξε­λί­ξεις στη Βενε­ζου­έ­λα την Τετάρ­τη. Με σαφής βολές στην υπο­στή­ρι­ξη απάν­θρω­πων καθε­στώ­των από τις ΗΠΑ, ο Ασάνζ διε­ρω­τή­θη­κε για­τί ο Πρό­ε­δρος Μαδού­ρο δεν υιο­θε­τεί το σύνταγ­μα του μοναρ­χι­κού καθε­στώ­τος της Σαου­δι­κής Αρα­βί­ας. «Δεν κατα­λα­βαί­νω για­τί ο Μαδού­ρο δεν σπεύ­δει να υιο­θε­τή­σει το σύνταγ­μα της Σαου­δι­κής Αρα­βί­ας, ώστε η κυβέρ­νη­ση των ΗΠΑ να είναι ευτυ­χι­σμέ­νη μαζί του», έγρα­ψε ειρω­νι­κά ο Ασάνζ…

Φυσι­κά ο ιδρυ­τής του WikiLeaks ανα­φε­ρό­ταν στα εγκλή­μα­τα του στε­νού συμ­μά­χου των ΗΠΑ, εντός και εκτός συνό­ρων, και στον προ­κλη­τι­κό χαρα­κτη­ρι­σμό της Βενε­ζου­έ­λας από την Ουά­σινγ­κτον ως «δικτα­το­ρία»…

To Στέιτ Ντι­πάρ­τμεντ επι­βε­βαί­ω­σε προ­χθές ότι οι ΗΠΑ δεν θα ανα­γνω­ρί­σουν τη Συντα­κτι­κή Συνέ­λευ­ση, απο­κα­λώ­ντας την «το νόθο παρά­γω­γο μιας ελατ­τω­μα­τι­κής δια­δι­κα­σί­ας, που σχε­διά­στη­κε από τη δικτα­το­ρία του Μαδού­ρο για να προ­ω­θή­σει την επί­θε­σή του ενα­ντί­ον της δημοκρατίας»!

 

Πηγή: Δια­δι­κτυα­κή πύλη ΑΚΕΛ dialogos

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο