Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Διεθνιστική εκδήλωση του ΠΑΜΕ: «Η δράση των συνδικάτων σε όλες τις συνθήκες»

Με χαι­ρε­τι­σμούς από εκπρο­σώ­πους των ξένων αντι­προ­σω­πειών συνε­χί­ζε­ται η Διε­θνι­στι­κή Εκδή­λω­ση του ΠΑΜΕ, με θέμα: «Η δρά­ση των συν­δι­κά­των σε όλες τις συν­θή­κες. Πεί­ρα από τις απερ­για­κές μάχες και τους αγώ­νες των εργα­τών στην περί­ο­δο της παν­δη­μί­ας» που πραγ­μα­το­ποιεί­ται, στο πλαί­σιο της Πανελ­λα­δι­κής Σύσκε­ψής του.

Από το βήμα της εκδή­λω­σης που γίνε­ται στη Ραφή­να, οι εκπρό­σω­ποι των ξένων συν­δι­κα­λι­στι­κών οργα­νώ­σε­ων περι­γρά­φουν τις συν­θή­κες που επι­κρα­τούν στις χώρες τους, προ­βλή­μα­τα που βιώ­νουν οι εργα­ζό­με­νοι αυτών των χωρών και τη δρά­ση των συν­δι­κά­των για την οργά­νω­ση του αγώ­να τους.

Νωρί­τε­ρα, στο πλαί­σιο της εκδή­λω­σης, μίλη­σαν η Μαί­ρη Αγρο­γιάν­νη, για­τρός, γενι­κή γραμ­μα­τέ­ας της Ένω­σης Ιατρών Αθή­νας — Πει­ραιά και ο Μάρ­κος Μπε­κρής, λιμε­νερ­γά­της, πρό­ε­δρος του Σωμα­τεί­ου ΕΝΕΔΕΠ-COSCO.

Η Μαί­ρη Αγρο­γιάν­νη χαι­ρέ­τι­σε εκ μέρους των υγειο­νο­μι­κών τα αγω­νι­στι­κά συν­δι­κά­τα της Ευρώ­πης και την ηγε­σία της ΠΣΟ, μετέ­φε­ρε την εμπει­ρία από τους αγώ­νες που έδω­σαν και δίνουν στη διάρ­κεια της παν­δη­μί­ας οι υγειο­νο­μι­κοί στην Ελλά­δα «για την υπε­ρά­σπι­ση και βελ­τί­ω­ση των υπη­ρε­σιών υγεί­ας στον λαό, για το δικαί­ω­μα στην απο­κλει­στι­κά δημό­σια, δωρε­άν υγεία για όλους». Μίλη­σε για το σπά­σι­μο της απα­γό­ρευ­σης των συγκε­ντρώ­σε­ων που είχε ανα­κοι­νώ­σει η κυβέρ­νη­ση με συγκέ­ντρω­ση που πραγ­μα­το­ποί­η­σαν οι αγω­νι­στές υγειο­νο­μι­κοί, στις 20 Μάρ­τη 2020, μπρο­στά στο υπουρ­γείο Υγείας.

Ανα­φέρ­θη­κε στη γενί­κευ­ση του αγώ­να μέσα από το συντο­νι­σμό της δρά­σης με σωμα­τεία άλλων κλά­δων, στη συμ­βο­λή της ΟΕΝΓΕ για να περά­σει το μήνυ­μα της αντί­στα­σης, στις δυνα­τό­τη­τες της επι­στή­μης που βρή­κε μέσα σε λίγους μήνες εμβό­λια αλλά και στο γεγο­νός ότι οι επι­στη­μο­νι­κές ανα­κα­λύ­ψεις γίνο­νται εμπό­ρευ­μα στον καπι­τα­λι­σμό. Απο­τύ­πω­σε την τερά­στια αντί­θε­ση των μαζι­κών τάφων των φτω­χών της Νέας Υόρ­κης και των λίγων πλού­σιων καπι­τα­λι­στών που κάνουν δια­κο­πές στο διάστημα.

«Αυτή η εμπει­ρία» τόνι­σε «είναι για εμάς τερά­στια παρα­κα­τα­θή­κη για τις μεγά­λες μάχες που έχου­με να δώσου­με από δω και πέρα, τόσο απέ­να­ντι στους κυβερ­νη­τι­κούς σχε­δια­σμούς για την περαι­τέ­ρω ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση του δημό­σιου συστή­μα­τος υγεί­ας, όσο και απέ­να­ντι στις επι­διώ­ξεις για περιο­ρι­σμούς στη συν­δι­κα­λι­στι­κή δρά­ση».

Ο Μ. Μπε­κρής καλω­σο­ρί­ζο­ντας τις αντι­προ­σω­πεί­ες των ξένων συν­δι­κά­των εκ μέρους του ΠΑΜΕ σημεί­ω­σε ότι «η δική σας αλλη­λεγ­γύη έδω­σε δύνα­μη στους αγώ­νες των εργα­ζο­μέ­νων στην Ελλά­δα, μας τρο­φο­δό­τη­σε με μεγα­λύ­τε­ρη αντο­χή, με δύνα­μη και κου­ρά­γιο. Η αλλη­λεγ­γύη και η διε­θνι­στι­κή ταξι­κή πάλη των εργα­ζο­μέ­νων απο­τε­λεί ανα­πό­σπα­στο στοι­χείο ώστε να μπο­ρέ­σει η ταξι­κή πάλη των εργα­τών να βάλει τη σφρα­γί­δα της στις εξε­λί­ξεις, να οργα­νώ­σει μεγά­λους και νικη­φό­ρους ταξι­κούς αγω­νές». Εκα­νε μια ανα­λυ­τι­κή ανα­δρο­μή στον αγώ­να των εργα­ζο­μέ­νων στο λιμά­νι του Πει­ραιά, στις προ­βλή­τες ΙΙ και ΙΙΙ της COSCO που έφθα­σε φέτος να ανα­γκά­σει το μονο­πω­λια­κό μεγα­θή­ριο και τους εργο­λά­βους να υπο­γρά­ψουν ΣΣΕ.

«Αυτές οι μάχες» είπε, «αυτός ο αγώ­νας που είχε, έχει και θα έχει συνέ­χεια απο­κτούν ακό­μη μεγα­λύ­τε­ρη σημα­σία για­τί επι­βε­βαιώ­νουν ένα και το αυτό: Μόνο οι αγώ­νες μπο­ρούν να φέρουν απο­τε­λέ­σμα­τα, αγώ­νες που στο­χεύ­ουν ταυ­τό­χρο­να τον πραγ­μα­τι­κό αντί­πα­λο, τους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους και τις κυβερ­νή­σεις που τους υπη­ρε­τούν. Αγώ­νες που υπε­ρα­σπί­ζο­νται τα ταξι­κά συμ­φέ­ρο­ντα και δεί­χνουν την προ­ο­πτι­κή της ταξι­κής πάλης. Που δεν καλ­λιερ­γεί αυτα­πά­τες ότι υπάρ­χουν κυβερ­νή­σεις φιλο­λαϊ­κές για τους εργα­ζό­με­νους, που δεν θέλουν να μετα­τρέ­ψουν το κίνη­μα σε σκα­λο­πά­τι των κυβερ­νη­τι­κών αλλα­γών».

Στην έναρ­ξη της εκδή­λω­σης, εκ μέρους του ΠΑΜΕ, τις αντι­προ­σω­πεί­ες των ξένων συν­δι­κα­λι­στι­κών οργα­νώ­σε­ων χαι­ρέ­τι­σε ο Νίκος Θεο­δω­ρά­κης, μέλος της Γραμ­μα­τεί­ας Διε­θνών Σχέ­σε­ων του ΠΑΜΕ, ενώ ακο­λού­θη­σε η προ­βο­λή βίντεο μέσα από το οποίο παρου­σιά­στη­κε μια σύντο­μη ανα­δρο­μή στους αγώ­νες που έχει δώσει το ΠΑΜΕ από την ίδρυ­σή του, τον προ­σα­να­το­λι­σμό και την κατεύ­θυν­ση της δρά­σης του.

Οι χαιρετισμοί των ξένων συνδικαλιστικών οργανώσεων

Τις ευχα­ρι­στί­ες του στο ΠΑΜΕ, για την ευκαι­ρία που προ­σφέ­ρει η πρω­το­βου­λία του στις συν­δι­κα­λι­στι­κές οργα­νώ­σεις να ανταλ­λά­ξουν από­ψεις και σκέ­ψεις σε μια περί­ο­δο κρί­σι­μη για τον αγώ­να των εργα­ζο­μέ­νων, ο Γενι­κός Γραμ­μα­τέ­ας της ΠΣΟ, Πάμπης Κυρίτσης.

Στον χαι­ρε­τι­σμό του σκια­γρά­φη­σε την επί­θε­ση που δέχο­νται οι εργα­ζό­με­νοι σε μια σει­ρά μέτω­πα, ενώ ανα­φέρ­θη­κε στον πόλε­μο που μαί­νε­ται στην Ουκρα­νία και τις σοβα­ρές επι­πτώ­σεις του για τους λαούς. «Η κρί­ση και η παν­δη­μία αξιο­ποι­ή­θη­καν για νέα επί­θε­ση στα δημο­κρα­τι­κά δικαιώ­μα­τα», σχο­λί­α­σε. Υπεν­θύ­μι­σε ότι μέσα στις παρα­πά­νω συν­θή­κες η ΠΣΟ συνέ­χι­σε τη λει­τουρ­γία και τη δρά­ση της, και επι­σή­μα­νε ότι το ΠΑΜΕ ανέ­πτυ­ξε αξιό­λο­γη και και­νο­τό­μο δρά­ση. «Σύντρο­φοι του ΠΑΜΕ, σας ευχό­μα­στε καλή επι­τυ­χία στις εργα­σί­ες της σύσκε­ψης. Όλοι εμείς στην ΠΣΟ είμα­στε μαζί σας, στε­κό­μα­στε στο πλευ­ρό σας».

Τους δεσμούς που συν­δέ­ουν τη συν­δι­κα­λι­στι­κή οργά­νω­ση USB της Ιτα­λί­ας με το ΠΑΜΕ υπεν­θύ­μι­σε η Cinzia Della Porta. Στην παρέμ­βα­σή της στη­λί­τευ­σε την εγκλη­μα­τι­κή πολι­τι­κή για τη δια­χεί­ρι­ση της παν­δη­μί­ας, που κόστι­σε εκα­τομ­μύ­ρια ζωές σε όλο τον κόσμο. «Σήμε­ρα η οικο­νο­μι­κή κρί­ση και οι ενδοϊ­μπε­ρια­λι­στι­κοί αντα­γω­νι­σμοί οξύ­νο­νται ακό­μα περισ­σό­τε­ρο», τόνι­σε και κάλε­σε σε δυνά­μω­μα του αγω­νι­στι­κού συντο­νι­σμού των συν­δι­κα­λι­στι­κών οργανώσεων.

Τις δυσκο­λί­ες που θέτουν οι σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κές πλειο­ψη­φί­ες στις συν­δι­κα­λι­στι­κές οργα­νώ­σεις όσον αφο­ρά την ανά­πτυ­ξη αγώ­νων επι­σή­μα­νε ο Vicent Leuze, συν­δι­κα­λι­στής στον κλά­δο της τρο­φο­δο­σί­ας από τη Γερ­μα­νία. Οι πλειο­ψη­φί­ες αυτές, όπως εξή­γη­σε, δεν είναι προ­σα­να­το­λι­σμέ­νες στην οργά­νω­ση αγώ­νων, αντι­θέ­τως επι­διώ­κουν να τους κατα­στεί­λουν, ενώ επι­λέ­γουν τον δρό­μο του «δια­λό­γου» με την εργο­δο­σία. «Μην εμπι­στεύ­ε­σαι την κυβέρ­νη­ση, βασί­σου στη δική σου δύνα­μη», είναι το σύν­θη­μα που θέτουν οι αγω­νι­στές, ταξι­κά συνει­δη­το­ποι­η­μέ­νοι συν­δι­κα­λι­στές στους εργα­ζό­με­νους, καλώ­ντας σε αγώ­να για αυξή­σεις στους μισθούς, σε μια περί­ο­δο πολύ μεγά­λης αύξη­σης των τιμών, αλλά και διά­θε­σης υπέ­ρο­γκων πόρων στους πολε­μι­κούς εξοπλισμούς.

Η Lily Kerr, από το Συν­δι­κά­το PSU, μετέ­φε­ρε τους αγω­νι­στι­κούς χαι­ρε­τι­σμούς των εργα­ζο­μέ­νων της Ιρλαν­δί­ας και ιδιαί­τε­ρα την αλλη­λεγ­γύη τους στους εργα­ζό­με­νους της ΛΑΡΚΟ. Συνο­ψί­ζο­ντας την επί­θε­ση που δέχο­νται τα εργα­σια­κά δικαιώ­μα­τα, τα προη­γού­με­να χρό­νια με πρό­σχη­μα την παν­δη­μία και τώρα στο όνο­μα του πολέ­μου, σημεί­ω­σε πως «οι εται­ρεί­ες αρνού­νται να τηρή­σουν τις Συλ­λο­γι­κές Συμ­βά­σεις Εργα­σί­ας, οι κυβερ­νή­σεις δεν κάνουν τίπο­τα για να στη­ρί­ξουν τους εργα­ζό­με­νους και σε πολ­λές περι­πτώ­σεις ενι­σχύ­ουν την αντι­συν­δι­κα­λι­στι­κή νομο­θε­σία για να στη­ρί­ξουν τα μονο­πώ­λια». Ανα­φέρ­θη­κε ακό­μα στην εργο­δο­τι­κή πρα­κτι­κή των μαζι­κών απο­λύ­σε­ων και στη συνέ­χεια προ­σλή­ψε­ων προ­σω­πι­κού με χει­ρό­τε­ρους όρους. Ενδει­κτι­κό παρά­δειγ­μα, η «P&O Ferries» που απέ­λυ­σε «800 εργα­ζό­με­νους χωρίς προει­δο­ποί­η­ση από το Zoom» και τους αντι­κα­τέ­στη­σε με «εργο­λα­βι­κό προ­σω­πι­κό που αμεί­βε­ται με 1,80 λίρες την ώρα».

Την κατά­στα­ση των δημο­σί­ων δομών υγεί­ας στις λεγό­με­νες «ανε­πτυγ­μέ­νες» χώρες, η οποία ανα­δεί­χθη­κε με τρα­γι­κό τρό­πο στις συν­θή­κες της παν­δη­μί­ας, σχο­λί­α­σε ο Olivier Mateu, από το Εργα­τι­κό Κέντρο Μασ­σα­λί­ας. Ανα­φε­ρό­με­νος στους αγώ­νες στη Γαλ­λία, μίλη­σε για τις κινη­το­ποι­ή­σεις που έγι­ναν για την υπε­ρά­σπι­ση θέσε­ων εργα­σί­ας, την πάλη των λιμε­νερ­γα­τών για τα δικαιώ­μα­τά τους, τις παρεμ­βά­σεις σε μια σει­ρά χώρους για την προ­στα­σία από την παν­δη­μία. «Δεν πρέ­πει να ανε­χθού­με την επι­δεί­νω­ση των συν­θη­κών εργα­σί­ας και ζωής μας», τόνισε.

«Το ΠΑΜΕ όχι μόνο στα λόγια αλλά και στην πρά­ξη πρω­το­στα­τεί στους αγώ­νες που είναι διε­θνι­στι­κοί», σημεί­ω­σε ο S. D. Roye, από τη συνο­μο­σπον­δία CITU της Ινδί­ας, υπο­γραμ­μί­ζο­ντας ιδιαί­τε­ρα τον ρόλο που παί­ζει στην ΠΣΟ.

Την «παν­δη­μία του φόβου» σχο­λί­α­σε ο Maurizio Miguel, από τη συν­δι­κα­λι­στι­κή οργά­νω­ση CGTP της Πορ­το­γα­λί­ας, επι­ση­μαί­νο­ντας ότι πολ­λοί εργα­ζό­με­νοι φοβού­νται να οργα­νω­θούν στα σωμα­τεία, να πάρουν μέρος σε κινη­το­ποι­ή­σεις, να απερ­γή­σουν, λόγω και της ανερ­γί­ας, των επι­σφα­λών σχέ­σε­ων εργα­σί­ας. Στο έδα­φος αυτό, ανα­φέρ­θη­κε στα καθή­κο­ντα των συν­δι­κά­των στην κατα­νό­η­ση και την υπέρ­βα­ση αυτών των δυσκο­λιών. Τέλος, έκα­νε λόγο για τη δια­δή­λω­ση που οργα­νώ­νε­ται στη χώρα του ενά­ντια στη σύνο­δο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

Στον αγώ­να ενά­ντια στον πόλε­μο και το ΝΑΤΟ ανα­φέρ­θη­κε η Σωτηρ. Χαρα­λά­μπους, Γενι­κή Γραμ­μα­τέ­ας της ΠΕΟ, ανα­δει­κνύ­ο­ντας ότι είναι «ανα­πό­στα­το μέρος του αγώ­να που δίνου­με για τα δικαιώ­μα­τα των εργαζομένων».

Τον πλού­το που συσ­σω­ρεύ­ε­ται στο Μονα­κό, πλού­τος που παρά­γε­ται από τη μισθω­τή εργα­σία, σχο­λί­α­σε η Lenna Hanns από την οργά­νω­ση USM. Ανα­φέρ­θη­κε στις απερ­για­κές κινη­το­ποι­ή­σεις των εργα­ζο­μέ­νων σε επι­χει­ρή­σεις κλά­δων όπως ο του­ρι­σμός και η εστί­α­ση για την εφαρ­μο­γή των μισθο­λο­γι­κών σωμα­τεί­ων, αλλά και των εργα­τών στην αυτο­κι­νη­το­βιο­μη­χα­νία ενά­ντια στο κλεί­σι­μο εργο­στα­σί­ων και τις απολύσεις.

Ο Ali Riza Kucukosmanoglou, από τη συν­δι­κα­λι­στι­κή οργά­νω­ση Nakliyat — Is της Τουρ­κί­ας σημεί­ω­σε ότι «ο αγώ­νας του ΠΑΜΕ είναι σημα­ντι­κός όχι μόνο για την εργα­τι­κή τάξη της Ελλά­δας αλλά και για τη διε­θνή εργα­τι­κή τάξη», ξεχω­ρί­ζο­ντας τη σημα­σία των κοι­νών αγώ­νων των εργα­ζο­μέ­νων Ελλά­δας και Τουρ­κί­ας, όπως έδει­ξαν τα παρα­δείγ­μα­τα της «e‑food» και της «Yemeksepeti», που και οι δύο είναι θυγα­τρι­κές της «Delivery Hero», αλλά και τις πρω­το­βου­λί­ες αλλη­λεγ­γύ­ης που οργα­νώ­θη­καν στη χώρα του για τους λιμε­νερ­γά­τες της COSCO και τους εργα­ζό­με­νους που απα­σχο­λού­νται στην εται­ρεία «Rivulus Eurodrip».

«Η οικο­δο­μή στη Δανία συνε­χί­στη­κε σαν να μην υπάρ­χει παν­δη­μία», σημεί­ω­σε ο Emil Olsen και ανα­φέρ­θη­κε στους απερ­για­κούς αγώ­νες που έγι­ναν στον κλά­δο, κόντρα στις ρεφορ­μι­στι­κές συν­δι­κα­λι­στι­κές πλειο­ψη­φί­ες. «Οι εργα­ζό­με­νοι πρέ­πει να οργα­νώ­σουν  οι ίδιοι τον αγώ­να τους», ξεκαθάρισε.

Η Παλαι­στί­νια Susan Salam, από το Συν­δι­κά­το Εργα­ζό­με­νων Ιερου­σα­λήμ, εξέ­φρα­σε την ελπί­δα της η συνά­ντη­ση να παί­ξει ενερ­γό ρόλο στην υπο­στή­ρι­ξη του δικαιώ­μα­τος του λαού της Παλαι­στί­νης για τη συγκρό­τη­ση του Παλαι­στι­νια­κού κράτους.

Χαι­ρε­τι­σμό εκ μέρους του Μετώ­που Αγώ­να Σπου­δα­στών, απηύ­θυ­νε ο Κώστας Δέμος, από τον Σύλ­λο­γο Φοι­τη­τών Φυσικού.

902.gr

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο