Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Δικτάτορα» χαρακτήρισε τον Σι Τζινπίνγκ ο Μπάιντεν — Αντίδραση από Πεκίνο και Μόσχα

Νέα έντα­ση στις σχέ­σεις Κίνας — ΗΠΑ προ­κά­λε­σε ο χαρα­κτη­ρι­σμός «δικτά­το­ρας» που χρη­σι­μο­ποί­η­σε ο Αμε­ρι­κα­νός πρό­ε­δρος, Τζο Μπάι­ντεν, για τον Κινέ­ζο ομό­λο­γό του, Σι Τζιν­πίνγκ, μία μόλις μέρα μετά την ολο­κλή­ρω­ση της επί­σκε­ψης του Άντο­νι Μπλίν­κεν στο Πεκί­νο και τις δηλώ­σεις περί συνεν­νό­η­σης και προ­ό­δου στις διμε­ρείς σχέσεις.

Μιλώ­ντας σε συγκέ­ντρω­ση με στό­χο την οικο­νο­μι­κή ενί­σχυ­ση της υπο­ψη­φιό­τη­τάς του για τις προ­ε­δρι­κές εκλο­γές του 2024, ο Μπάι­ντεν ανα­φέρ­θη­κε στο επει­σό­διο νωρί­τε­ρα φέτος με το κινε­ζι­κό αερό­στα­το που η Ουά­σιγ­κτον χαρα­κτή­ρι­σε κατα­σκο­πευ­τι­κό και έστει­λε μαχη­τι­κό να το καταρ­ρί­ψει σε μεγά­λο ύψος.

Ο πρό­ε­δρος των ΗΠΑ είπε πως «ο λόγος για τον οποίο [ο κινέ­ζος πρό­ε­δρος] ανα­στα­τώ­θη­κε τόσο όταν κατέρ­ρι­ψα το μπα­λό­νι γεμά­το κατα­σκο­πευ­τι­κό υλι­κό, ήταν πως δεν γνώ­ρι­ζε [ότι το αερό­στα­το] βρι­σκό­ταν εκεί».

«Αυτό φέρ­νει σε πολύ δύσκο­λη θέση τους δικτά­το­ρες, όταν δεν ξέρουν τι έγι­νε», συνέ­χι­σε, προ­σθέ­το­ντας: «Όταν καταρ­ρί­φθη­κε [το αερό­στα­το], βρέ­θη­κε σε πολύ δύσκο­λη θέση, μάλι­στα διέ­ψευ­σε πως βρι­σκό­ταν εκεί».

Αντιδράσεις από Κίνα και Ρωσία

Ο χαρα­κτη­ρι­σμός του Σι Τζιν­πίνγκ ως «δικτά­το­ρα» από τον Τζο Μπάι­ντεν προ­κά­λε­σε την έντο­νη αντί­δρα­ση της Κίνας.

Το κινε­ζι­κό υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών έκα­νε λόγο για «σοβα­ρή» παρα­βί­α­ση της πολι­τι­κής αξιο­πρέ­πειας της Κίνας που ισο­δυ­να­μεί με «δημό­σια πολι­τι­κή πρό­κλη­ση». Η Κίνα εξέ­φρα­σε τη σφο­δρή της δυσα­ρέ­σκεια, δήλω­σε η εκπρό­σω­πος του υπουρ­γεί­ου, Μάο Νινγκ, κατά τη διάρ­κεια της τακτι­κής ενη­μέ­ρω­σης των δημο­σιο­γρά­φων. «Η παρα­τή­ρη­ση αυτή της αμε­ρι­κα­νι­κής πλευ­ράς είναι πραγ­μα­τι­κά παρά­λο­γη, πολύ ανεύ­θυ­νη και δεν απη­χεί την πραγ­μα­τι­κό­τη­τα», είπε η εκπρόσωπος.

Ο εκπρό­σω­πος του Κρεμ­λί­νου, Ντμί­τρι Πεσκόφ, δήλω­σε σε δημο­σιο­γρά­φους ότι υπάρ­χει μια αντί­φα­ση μετα­ξύ των δηλώ­σε­ων του Μπάι­ντεν και των προ­σπα­θειών του υπουρ­γού του επί των Εξω­τε­ρι­κών, Άντο­νι Μπλίν­κεν, να απο­κλι­μα­κώ­σει την έντα­ση με το Πεκί­νο σε συνά­ντη­σή του με τον Σι νωρί­τε­ρα αυτή την εβδο­μά­δα. «Είναι πολύ αντι­φα­τι­κές ενδεί­ξεις της αμε­ρι­κα­νι­κής εξω­τε­ρι­κής πολι­τι­κής, που απο­τυ­πώ­νουν ένα έντο­νο στοι­χείο έλλει­ψης προ­βλε­ψι­μό­τη­τας», υπο­στή­ρι­ξε ο Πεσκόφ.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters)

902.gr

Αλή­θειες και ψέμα­τα για το λιμό στην Ουκρα­νία, Νίκος Μόττας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο