Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δραματική η κατάσταση στην Εύβοια συνέπεια της μη υλοποίησης υποσχέσεων για τα αναγκαία έργα μετά τις πυρκαγιές

Αντι­μέ­τω­ποι με πλημ­μύ­ρες εξαι­τί­ας της έντο­νης βρο­χό­πτω­σης χθες βρά­δυ αλλά και συνέ­πεια της κατα­στρο­φι­κής πυρ­κα­γιάς του καλο­και­ριού και της μη υλο­ποί­η­σης υπο­σχέ­σε­ων για τα ανα­γκαία έργα, βρέ­θη­καν οι κάτοι­κοι χωριών στην Βόρειο Εύβοια σήμε­ρα τα ξημε­ρώ­μα­τα. Όσοι γλί­τω­σαν από τη φωτιά, κατα­στρά­φη­καν από την πλημ­μύ­ρα. και ο εφιάλ­της δεν τελειώ­νει εδώ„ αφού νέα επι­δεί­νω­ση του και­ρού με τοπι­κά ισχυ­ρές καται­γί­δες και χαλα­ζο­πτώ­σεις ανα­μέ­νο­νται σήμε­ρα. Σύμ­φω­να με την υπη­ρε­σία Meteo του Εθνι­κού Αστε­ρο­σκο­πεί­ου ανα­μέ­νο­νται σημα­ντι­κές βρο­χο­πτώ­σεις στη Βόρεια Εύβοια. Όπως επί­σης από την Πέμ­πτη ένα νέο κύμα κακο­και­ρί­ας ανα­μέ­νε­ται να πλή­ξει και την Εύβοια.

Χαρα­κτη­ρι­στι­κές οι δηλώ­σεις του προ­έ­δρου του Οργα­νι­σμού Αντι­σει­σμι­κού Οργα­νι­σμού, Ευθύ­μη Λέκ­κα στο OPEN. Ο κ. Λέκ­κας τόνι­σε πως «αναμ­φί­βο­λα είχα­με μια μεγά­λη βρο­χό­πτω­ση στην περιο­χή, η οποία προ­κά­λε­σε όλα αυτά τα φαι­νό­με­να, αλλά θα πρέ­πει να προ­βλη­μα­τι­στού­με και να δού­με τα πράγ­μα­τα από την αρχή. Ότι χρειά­ζο­νται στο­χευ­μέ­να έργα σε συγκε­κρι­μέ­νες περιο­χές, και­νο­τό­μα έργα που θα απο­τρέ­ψουν τις πλημ­μύ­ρες. Θα έπρε­πε να γίνουν και­νο­τό­μα έργα, σε πολύ επι­λεγ­μέ­να σημεία, παρεμ­βά­σεις της κοί­της, εκεί που το δυνα­μι­κό διά­βρω­σης και η βρο­χή και η μορ­φο­λο­γία και η γεω­λο­γία παί­ζουν σημα­ντι­κό ρόλο στην ανά­πτυ­ξη των πλημ­μυ­ρι­κών φαινομένων».

Οι έντο­νες βρο­χο­πτώ­σεις στις περιο­χές της Αγί­ας ‘Αννας, του Αχλα­διού και της Κοτσι­κιάς, όπως και σε άλλα χωριά της Βόρειας Εύβοιας, άφη­σαν πίσω τους σημα­ντι­κές κατα­στρο­φές καθώς χεί­μαρ­ροι πλημ­μύ­ρι­σαν, έγι­ναν μεγά­λες ζημιές στο παρα­λια­κό μέτω­πο ενώ οι δρό­μοι ήταν αδιά­βα­τοι με απο­τέ­λε­σμα να δια­κο­πεί η κυκλοφορία.

Η εικό­να με το πρώ­το φως της ημέ­ρας ήταν δρα­μα­τι­κή. Εκα­το­ντά­δες σπί­τια είχαν πλημ­μυ­ρί­σει και μάλι­στα μετα­φέρ­θη­καν και ενι­σχύ­σεις της πυρο­σβε­στι­κής στην περιο­χή από την Στε­ρεά Ελλά­δα για να βοη­θή­σουν στην άντλη­ση των υδάτων.

Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό ότι το παρα­λια­κό μέτω­πο στην Αχλα­διά έχει πάθει τερά­στια κατα­στρο­φή όπως επί­σης και στην Αγία Άννα ενώ οι κάτοι­κοι της Κοτσι­κιάς είδαν τον εξο­πλι­σμό των κατα­στη­μά­των και των σπι­τιών τους να βρί­σκο­νται στην παραλία.

«Πλημ­μύ­ρι­σαν τα πάντα. Στο Αχλά­δι, την Κοτσι­κιά, το Ψαρο­πού­λι και την Αγία Άννα είναι πολ­λά τα πλημ­μυ­ρι­σμέ­να σπί­τια» σημειώ­νει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αντι­πε­ρι­φε­ρειάρ­χης Γιώρ­γος Κελαϊ­δί­της και συμπλη­ρώ­νει πως «στους δρό­μους στο επαρ­χια­κό δίκτυο, από Ελλη­νι­κά προς Αγία ‘Αννα, υπάρ­χει κίν­δυ­νος από πλημ­μυ­ρι­σμέ­να ρέμα­τα και έχει δια­κο­πεί η κυκλο­φο­ρία. Οι δυο δήμοι έχουν υπο­στεί μεγά­λη κατα­στρο­φή και ξεκι­νά­με σε πρώ­τη φάση τον καθα­ρι­σμό στο επαρ­χια­κό και δημο­τι­κό οδι­κό δίκτυο».

«Κατά τη διάρ­κεια της νύχτας, είχα­με πολύ έντο­νη βρο­χό­πτω­ση, που έφε­ρε σε ορι­σμέ­να μέρη πολύ σοβα­ρά προ­βλή­μα­τα» σημειώ­νει ο Περι­φε­ρειάρ­χης κ. Φάνης Σπα­νός και συμπλη­ρώ­νει «οι ζημιές σε υπο­δο­μές είναι μεγά­λες. Πλημ­μυ­ρι­σμέ­να σπί­τια, υπό­γεια. Αδιά­βα­τοι δρό­μοι ενώ πλα­τεί­ες και παι­δι­κές χαρές πλημμύρησαν».

«Δρα­μα­τι­κή» χαρα­κτη­ρί­ζει την κατά­στα­ση και ο δήμαρ­χος Μαντου­δί­ου ‑Λίμνης — Αγ. ‘Αννας, Γ. Τσα­πουρ­νιώ­της που όπως σημειώ­νει «όλη η περιο­χή έγι­νε ένα ποτά­μι. Αγία ‘Αννα, Αχλά­δι και Κοτσι­κιά, έχουν προ­βλή­μα­τα. Με μηχα­νή­μα­τα έργου βγά­ζου­με τον κόσμο από τα σπί­τια τους. Η πυρο­σβε­στι­κή όλη τη νύχτα προ­σπα­θεί να μην έχου­με θύμα­τα, οι ζημιές είναι ανυ­πο­λό­γι­στες. Δεν την έχουν ξανα­δεί τα μάτια μου τέτοια κατά­στα­ση» επισήμανε.

evoia plimires 1 evoia plimires1 1 evoia plimires2 1 evoia plimires3 1 evoia plimires4 1 evoia plimires5 1 evoia plimires6 evoia plimires7

Παραμένει σε επιφυλακή η Πυροσβεστική Υπηρεσία

Σε επι­φυ­λα­κή παρα­μέ­νει από χθες βρά­δυ η Πυρο­σβε­στι­κή Υπη­ρε­σία στη Βόρεια Εύβοια, παρά το γεγο­νός ότι από σήμε­ρα, στις 7 το πρωί έχει στα­μα­τή­σει η βρο­χή και έχει βγει ήλιος. Όπως ανέ­φε­ρε αρμό­διος αξιω­μα­τι­κός, στο κέντρο της πυρο­σβε­στι­κής δεν έχουν γίνει κλή­σεις για πλημ­μύ­ρες σε σπί­τια που να χρειά­ζε­ται η επέμ­βα­ση της υπη­ρε­σί­ας. Ωστό­σο έγινε μια κλή­ση μέσω 112 από τέσ­σε­ρα άτο­μα, που είχαν εγκλω­βι­στεί σε συγκρό­τη­μα ενοι­κια­ζό­με­νων δωμα­τί­ων στο Ψαρο­πού­λι, καθώς πλημ­μύ­ρι­σε χεί­μαρ­ρος που έρι­ξε τη μάντρα του συγκρο­τή­μα­τος, αλλά όταν έφτα­σαν εκεί τα πυρο­σβε­στι­κά οχή­μα­τα, οι άνθρω­ποι είχαν απο­μα­κρυν­θεί ήδη με ιδιω­τι­κό αυτοκίνητο.

Στη Βόρεια Εύβοια παρα­μέ­νουν σε δια­σπο­ρά όλα τα οχή­μα­τα της πυρο­σβε­στι­κής και κυρί­ως στις περιο­χές Ψαρο­πού­λι, Άγιο Βασί­λειο και Αγία Άννα, που χτυ­πή­θη­καν από τη νεροποντή.

Συγκε­κρι­μέ­να είναι σε επι­φυ­λα­κή 50 πυρο­σβέ­στες με 15 οχή­μα­τα, δυο ερπυ­στριο­φό­ρα οχή­μα­τα, καθώς και δυο δια­σω­στι­κές λέμ­βοι από την 1η και 7η ΕΜΑΚ, που έχουν μετα­φερ­θεί εκεί, για προ­λη­πτι­κούς λόγους.

vivlio mpelogiannis

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο