Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δυναμική συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Πάτρα — Κάλεσμα «αγωνιστικής συμπόρευσης» από τον Δ. Κουτσούμπα

Προ­σκλη­τή­ριο «αγω­νι­στι­κής συμπό­ρευ­σης με το ΚΚΕ», απηύ­θυ­νε από­ψε από την Πάτρα, ο γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας της κεντρι­κής επι­τρο­πής του κόμ­μα­τος, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, κατά την διάρ­κεια της ομι­λί­ας του σε εκδή­λω­ση που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στο κλει­στό γήπε­δο, «Δ. Τόφαλος».

Ειδι­κό­τε­ρα, όπως τόνι­σε ο Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, «το κάλε­σμά μας απευ­θύ­νε­ται σε κάθε εργα­ζό­με­νο, ανε­ξάρ­τη­τα από ποια πολι­τι­κή αφε­τη­ρία μας προ­σεγ­γί­ζει, ανε­ξάρ­τη­τα από το πού ο ίδιος τοπο­θε­τεί πολι­τι­κά τον εαυ­τό του» και πρό­σθε­σε: «Δεν είναι απα­ραί­τη­το να συμ­φω­νού­με όλοι και όλες σε όλα. Ακό­μα και στις λεπτο­μέ­ρειες. Μπο­ρεί ο καθέ­νας και η καθε­μιά να έχει τις επι­μέ­ρους δικές του σκέ­ψεις και προ­βλη­μα­τι­σμούς. Για αυτό σας καλού­με να στη­ρί­ξε­τε με τη δρά­ση σας αυτή τη μεγά­λη πρω­το­βου­λία που παίρ­νει το ΚΚΕ, για να ανοί­ξει ο δρό­μος για μια πραγ­μα­τι­κά ελπι­δο­φό­ρα διέ­ξο­δο για το σήμε­ρα και το αύριο. Για τις εξε­γέρ­σεις του μέλ­λο­ντός μας, το σοσιαλισμό».

Ανα­φε­ρό­με­νος στην παν­δη­μία, ο Δημή­τρης Κου­τσού­μπας είπε ότι «η φρά­ση, ‘μόνο ο λαός μπο­ρεί να σώσει το λαό’, γεν­νή­θη­κε μέσα στην παν­δη­μία, στη μάχη που δίνου­με και εδώ στην Πάτρα για την προ­στα­σία της υγεί­ας και της ζωής. Στη μάχη για να παρ­θούν τα ανα­γκαία μέτρα προ­στα­σί­ας μέσα στα εργο­στά­σια, στα γρα­φεία, στις υπη­ρε­σί­ες, παντού. Όπως και το να γίνο­νται συχνά δια­γνω­στι­κά τεστ με ευθύ­νη της εργο­δο­σί­ας. Ή στα μέσα μαζι­κής μετα­φο­ράς, όπου και εδώ στην Πάτρα συνω­στί­ζο­νται καθη­με­ρι­νά οι φοι­τη­τές για να πάνε στο Πανε­πι­στή­μιο. Στα σχο­λεία που, εν μέσω παν­δη­μί­ας, δημιουρ­γού­νται τμή­μα­τα ‘μαμούθ’ των 27 και 28 μαθη­τών, του­λά­χι­στον σε 30 σχο­λεία της περιο­χής. Δίνου­με τη μάχη για να στη­ρι­χθεί το δημό­σιο σύστη­μα υγεί­ας, με δεδο­μέ­νο ότι και εδώ στην Αχα­ΐα, όπως και σε ολό­κλη­ρη τη χώρα, βρί­σκε­ται σε ορια­κό σημείο, έτοι­μο να καταρρεύσει».

Σχε­τι­κά με τους εμβο­λια­σμούς, κατη­γό­ρη­σε την κυβέρ­νη­ση ότι συνε­χί­ζει να χρη­σι­μο­ποιεί τον αδιέ­ξο­δο δια­χω­ρι­σμό εμβο­λια­σμέ­νων και ανεμ­βο­λί­α­στων, μόνον ως άλλο­θι για να μη στη­ρί­ζει το δημό­σιο σύστη­μα υγεί­ας, για να μην παίρ­νει τα ανα­γκαία μέτρα στους κρί­σι­μους χώρους δια­σπο­ράς, «όπου όλοι συνω­στί­ζο­νται, και οι μεν και οι δε» — «και όλα αυτά, τη στιγ­μή που την ανά­γκη των παρα­πά­νω μέτρων επι­βε­βαιώ­νει το γεγο­νός ότι η προ­στα­σία από το εμβό­λιο δεν ισχύ­ει εσα­εί. Είκο­σι μήνες έχουν περά­σει, υπάρ­χει και η πεί­ρα και η επι­στη­μο­νι­κή γνώ­ση για το τι πρέ­πει να γίνει. Δεν υπάρ­χουν πια δικαιο­λο­γί­ες για την κυβέρνηση».

Παράλ­λη­λα, τόνι­σε ότι «τώρα ο λαός μας έχει ανά­γκη από ένα καθο­λι­κό πρό­γραμ­μα δημό­σιου και δωρε­άν εμβο­λια­σμού, επι­στη­μο­νι­κά τεκ­μη­ριω­μέ­νη εμβο­λια­στι­κή εκστρα­τεία με εξα­ντλη­τι­κή, προ­σω­πο­ποι­η­μέ­νη ενη­μέ­ρω­ση και κέντρο ελέγ­χου και φαρμακοεπαγρύπνησης».

Σε άλλο σημείο της ομι­λί­ας του, ο Δημή­τρης Κου­τσού­μπας ανα­φέρ­θη­κε στα εργα­σια­κά, λέγο­ντας ότι «μέσα στους χώρους δου­λειάς διε­ξά­γε­ται ένας σκλη­ρός ταξι­κός αγώ­νας για να μην εφαρ­μο­στεί ο νόμος Χατζη­δά­κη, που κλι­μα­κώ­νει την επί­θε­ση στο 8ωρο, συνο­λι­κά στον εργά­σι­μο χρό­νο, αλλά κι απέ­να­ντι στη συν­δι­κα­λι­στι­κή οργά­νω­ση και πάλη», ενώ όπως επε­σή­μα­νε, «ξέρου­με ότι είναι μια δύσκο­λη μάχη, αλλά θα την δώσου­με και θα την κερδίσουμε».

Ακό­μη, ανα­φέρ­θη­κε και στο ενερ­γεια­κό ζήτη­μα, σημειώ­νο­ντας μετα­ξύ άλλων ότι «οι πλου­το­πα­ρα­γω­γι­κές πηγές της χώρας, μπο­ρούν να αξιο­ποι­η­θούν προς όφε­λος του λαού, όταν τα μέσα παρα­γω­γής, οι εγχώ­ριες πηγές και η δια­νο­μή της ενέρ­γειας γίνουν κοι­νω­νι­κή ιδιοκτησία».

koutsoumpas patra 46

Κατά την διάρ­κεια της ομι­λί­ας του, ο γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας της κεντρι­κής επι­τρο­πής του ΚΚΕ επι­τέ­θη­κε στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγο­ντας ότι «αυτή τη φορά άλλα­ξε φωτο­στέ­φα­νο, έβγα­λε αυτό της ‘ελπί­δας’ και φόρε­σε αυτό της ‘προ­ό­δου’» προσθέτοντας:

«Αφού πήρε την ελπί­δα του λαϊ­κού, αρι­στε­ρού, προ­ο­δευ­τι­κού κόσμου και την έκα­νε την πιο κοφτε­ρή λεπί­δα των δικαιω­μά­των του, τώρα παίρ­νει την πρό­ο­δο, μια έννοια που έχει κακο­ποι­η­θεί ήδη από τα χρό­νια του ΠΑΣΟΚ, για να την φέρει στα μέτρα μιας βάρ­βα­ρης αντι­λαϊ­κής πολιτικής».

Επί­σης, επι­τέ­θη­κε και στο ΚΙΝ.ΑΛ. σημειώ­νο­ντας: «Εδώ στην Πάτρα, ζουν και οι απλοί άνθρω­ποι του μερο­κά­μα­του, που τα προη­γού­με­να χρό­νια στή­ρι­ξαν το ΠΑΣΟΚ και μετά άλλοι ακού­μπη­σαν στη ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ, ή έμει­ναν άστε­γοι πολι­τι­κά. Σήμε­ρα κάποιοι απ’ αυτούς σκέ­φτο­νται να συμ­βά­λουν να ανα­στη­λω­θεί ένα κόμ­μα, μία πολι­τι­κή δύνα­μη, η οποία βαρύ­νε­ται με μεγά­λες ευθύ­νες για την πορεία αυτού του τόπου κι αυτού του λαού, μόνο που η ανα­στή­λω­ση του ΠΑΣΟΚ σπρώ­χνε­ται από τα ίδια τα επι­τε­λεία του συστήματος».

«Βεβαί­ως», συνέ­χι­σε ο Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, «πέρα από γνω­στούς στυ­λο­βά­τες του συστή­μα­τος, υπάρ­χουν και ανα­χώ­μα­τα, όπως για παρά­δειγ­μα το ΜΕΡΑ 25, που μάλι­στα πριν λίγες ημέ­ρες, εδώ, από την Πάτρα που έκα­ναν κάτι σαν συνέ­δριο με τους γνω­στούς μονο­λό­γους, ο κ. Βαρου­φά­κης αφιέ­ρω­σε τη μισή του ομι­λία σχε­δόν στο ΚΚΕ» και σημεί­ω­σε μετα­ξύ άλλων:

«Δεν ξέρου­με αλή­θεια τι τον ώθη­σε σε αυτό, αυτό που ξέρου­με είναι ότι ξεπα­τί­κω­σε διά­φο­ρες λαθρο­χει­ρί­ες σε βάρος του ΚΚΕ. ‘Αλλω­στε, είναι γνω­στός ο ρόλος του κ. Βαρου­φά­κη ως υπουρ­γός των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Είναι παλιό το παρα­μύ­θι των σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κών, ρεφορ­μι­στι­κών, ευρω­κομ­μου­νι­στι­κών δυνά­με­ων, που δήλω­ναν ότι κατά βάθος είναι επα­να­στά­τες, κατά βάθος δου­λεύ­ουν για την ανα­τρο­πή του καπι­τα­λι­σμού, απλά το κάνουν δήθεν, με πιο έξυ­πνο τρό­πο, από τα μέσα και από τα πάνω σε σχέ­ση με τους ‘αδιόρ­θω­τους’, ‘δογ­μα­τι­κούς’ κομ­μου­νι­στές, που μιλά­νε για ρήξεις και συγκρού­σεις. Βεβαί­ως η ιστο­ρι­κή πεί­ρα τα έχει κάνει όλα αυτά ‘φύλ­λο και φτε­ρό’. Απο­δει­κνύ­ο­νται ότι δεν απο­τε­λούν τίπο­τε άλλο, παρά το ρεα­λι­σμό της υπο­τα­γής στα ασφυ­κτι­κά όρια του διε­φθαρ­μέ­νου συστή­μα­τος, σερ­βι­ρι­σμέ­να με άλλη ταμπέλα».

Στη συνέ­χεια πήραν τον λόγο για να κάνουν παρεμ­βά­σεις οι:

Χαρά­λα­μπος Θεο­δο­σό­που­λος, σμή­ναρ­χος ε.α.
Βίβιαν Σαμού­ρη, αντι­δή­μαρ­χος Πατρέων.
Κώστας Δρα­γώ­της, διευ­θυ­ντής ΜΕΘ του ΓΝ «Άγιος Ανδρέας».
Τασία Τογιο­πού­λου, δικη­γό­ρος και αντι­δή­μαρ­χος Πατρέων.
Βαγ­γέ­λης Λάζος, από την Επι­τρο­πή Αγώ­να πυρό­πλη­κτων Σουλίου.
Ανδρέ­ας Μάζης, χειρουργός.
Νίκος Κου­φα­λά­κος, πρό­ε­δρος του Σωμα­τεί­ου Δια­νο­μέ­ων — Ντε­λι­βε­ρά­δων Νομού Αχαΐας.
Βαγ­γέ­λης Κατσια­κού­λης, γαστρε­ντε­ρο­λό­γος και αντι­δή­μαρ­χος Πατρέων.

che guevara 008

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο