Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ Ευρωατλαντική ανησυχία για προβάδισμα Ρωσίας και Κίνας

Τα παζά­ρια για την ευρω­α­τλα­ντι­κή ενσω­μά­τω­ση της περιο­χής των Δυτι­κών Βαλ­κα­νί­ων, για να ανα­κο­πεί η διείσ­δυ­ση Ρωσί­ας και Κίνας απο­τέ­λε­σαν το αντι­κεί­με­νο της πρώ­της ημέ­ρας της Συνό­δου Κορυ­φής της ΕΕ που πραγ­μα­το­ποιεί­ται στις Βρυξέλλες.

Σύμ­φω­να με τη σχε­τι­κή ανα­κοί­νω­ση — πρό­σκλη­ση, η Σύνο­δος ήταν «ευκαι­ρία να επι­βε­βαιω­θεί εκ νέου η προ­ο­πτι­κή έντα­ξης των Δυτι­κών Βαλ­κα­νί­ων στην ΕΕ καθώς και η ανά­γκη για συνε­χή και μη ανα­στρέ­ψι­μα μεταρ­ρυθ­μι­στι­κά επι­τεύγ­μα­τα των εταί­ρων, που να στη­ρί­ζο­νται στις αξί­ες και τις αρχές της ΕΕ». Βασι­κά θέμα­τα ήταν «η εμβά­θυν­ση της πολι­τι­κής δέσμευ­σης με τα Δυτι­κά Βαλ­κά­νια, φέρ­νο­ντας τους εταί­ρους των Δυτι­κών Βαλ­κα­νί­ων πιο κοντά στην ΕΕ και προ­ω­θώ­ντας τη στα­δια­κή ολο­κλή­ρω­ση — οικο­δό­μη­ση οικο­νο­μι­κών θεμε­λί­ων για το μέλ­λον και τον μετρια­σμό των επι­πτώ­σε­ων του επι­θε­τι­κού πολέ­μου της Ρωσί­ας κατά της Ουκρα­νί­ας», τα σχέ­δια για την ενερ­γεια­κή και εμπο­ρι­κή δια­σύν­δε­ση της περιο­χής με την ΕΕ.

Στην Αθή­να, διπλω­μα­τι­κοί κύκλοι από τις αρχές της βδο­μά­δας — ύστε­ρα και από την απόρ­ρι­ψη της υπε­ρά­σπι­σης του Φρέ­ντι Μπε­λέ­ρη να πάρει άδεια για να ορκι­στεί δήμαρ­χος Χει­μάρ­ρας — υπο­στή­ρι­ζαν ότι η κυβέρ­νη­ση θα δια­τη­ρή­σει αρνη­τι­κή στά­ση για την εντα­ξια­κή πορεία της Αλβα­νί­ας. Σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες από κυβερ­νη­τι­κές πηγές, ο Κυριά­κος Μητσο­τά­κης επα­νέ­λα­βε στη Σύνο­δο την πάγια θέση της Ελλά­δας ότι το θέμα ανά­λη­ψης καθη­κό­ντων από τον Φρέ­ντη Μπε­λέ­ρη και το δικαί­ω­μά του σε μια δίκαιη δίκη δεν απο­τε­λεί διμε­ρές ζήτη­μα Ελλά­δας-Αλβα­νί­ας, αλλά θέμα σεβα­σμού του κρά­τους Δικαί­ου, που απο­τε­λεί την κορω­νί­δα της εντα­ξια­κής δια­δι­κα­σί­ας. Παράλ­λη­λα, ο Κ. Μητσο­τά­κης τόνι­σε την ειλι­κρι­νή βού­λη­σης της Ελλά­δας να επι­λυ­θεί το ζήτη­μα, ώστε να προ­χω­ρή­σει η εντα­ξια­κή πορεία και της Αλβα­νί­ας, με δεδο­μέ­νη τη θέση της χώρας μας για τα Δυτι­κά Βαλκάνια.

Την ίδια ώρα, ο Γερ­μα­νός καγκε­λά­ριος, Ολαφ Σολτς, μίλη­σε για την ανά­γκη «οι μεταρ­ρυθ­μι­στι­κές προ­σπά­θειες της Αλβα­νί­ας» τα τελευ­ταία χρό­νια «να αντα­μει­φθούν». «Όταν μια χώρα έχει προ­χω­ρή­σει σε εκτε­τα­μέ­νες μεταρ­ρυθ­μί­σεις, όπως π.χ. στην περί­πτω­ση της Αλβα­νί­ας, πρέ­πει αυτό να ανα­γνω­ρί­ζε­ται. Δια­φο­ρε­τι­κά υπάρ­χει ο κίν­δυ­νος για εκτε­τα­μέ­νες συνέ­πειες συνο­λι­κά στη δια­δι­κα­σία διεύ­ρυν­σης, κάτι που δεν μπο­ρού­με να επι­τρέ­ψου­με», είπε χαρα­κτη­ρι­στι­κά, προ­σθέ­το­ντας ότι «είναι ο και­ρός να δού­με όλοι τη μεγά­λη εικό­να. Και αυτό ισχύ­ει τόσο για τις υπο­ψή­φιες χώρες όσο και για τα κρά­τη — μέλη της ΕΕ».

Πάντως, στο ανα­κοι­νω­θέν της Συνό­δου, η ΕΕ ανα­γνω­ρί­ζει τη «δέσμευ­ση των Δυτι­κών Βαλ­κα­νί­ων στη Δημο­κρα­τία, στα στοι­χειώ­δη ανθρώ­πι­να δικαιώ­μα­τα και στο Κρά­τος Δικαί­ου», ενώ τονί­ζε­ταο «η ανά­γκη για μεταρ­ρυθ­μί­σεις στο πεδίο του Κρά­τους Δικαί­ου και τη λει­τουρ­γία των Δημο­κρα­τι­κών θεσμών» και στο σεβα­σμό «των ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των και των μελών των εθνι­κών μειονοτήτων».

 

ΙΔΕΕΣ και «ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ» που άλλα­ξαν το ποδό­σφαι­ρο – Γιάν­νης Γεωργάκης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο