Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

 «Δωρεάν φάρμακα» με …φαρμακερές συμμετοχές, που ισχύουν απ΄το 1990!

Γρά­φει ο Γιώρ­γος Μου­σγάς //

ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΠΡΩΗΝ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ ΤΟΥ ΕΚΑΣ

Τόσο η γαλα­ντο­μία του πρω­θυ­πουρ­γού Κυριά­κου Μητσο­τά­κη όσο και η αντι­πο­λι­τευ­τι­κή παντιέ­ρα του ΣΥΡΙΖΑ, κρύ­βουν επι­με­λώς τη στρα­τη­γι­κή σύμπλευ­ση για τις συμ­με­το­χές των λαϊ­κών στρω­μά­των, περι­λα­μαμ­βα­νο­μέ­νων και των χαμη­λο­συ­ντα­ξιού­χων, στη φαρ­μα­κευ­τι­κή περί­θαλ­ψη. Μόνο για τα φάρ­μα­κα που καλύ­πτει ο ΕΟΠΥΥ κάθε χρό­νο πλη­ρώ­νουν περισ­σό­τε­ρα από 600 εκ.€.

Ο πρω­θυ­πουρ­γός Κυριά­κος Μητσο­τά­κης με ανάρ­τη­σή του στα μέσα κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης απο­δέ­χτη­κε στην πρά­ξη το αίτη­μα της Συντο­νι­στι­κής Επι­τρο­πής Αγώ­να (ΣΕΑ) των έντε­κα συνερ­γα­ζό­με­νων πανελ­λα­δι­κά συντα­ξιου­χι­κών οργα­νώ­σε­ων να συνε­χι­στεί η αντι­σταθ­μι­στι­κή παρο­χή για φάρ­μα­κα στους πρώ­ην δικαιού­χους του ΕΚΑΣ μετά την 31.12.2020. Η ΣΕΑ των Συνερ­γα­ζό­με­νων Συντα­ξιου­χι­κών Οργα­νώ­σε­ων ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΠΕΣ-ΝΑΤ, ΠΣΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ, ΠΕΤΟΜ-ΤΕΕ, ΠΟΣΕΑ ΕΤΕΑΕΠ και ΕΣΤΑΜΕΔΕ είχε στεί­λει σχε­τι­κή επι­στο­λή πρός τον υπουρ­γό Υγεί­ας Βασί­λη Κικί­λια στις 9.12.2020 την οποία επα­νι­κοι­νο­ποί­η­σε στις 29.12.2020.

Την ανάρ­τη­ση του πρω­θυ­πουρ­γού ακο­λού­θη­σε μια άσφαι­ρη αντι­πα­ρά­θε­ση με το ΣΥΡΙΖΑ, με στό­χο τη συγκά­λυ­ψη της ίδιας στρα­τη­γι­κής στη φαρ­μα­κευ­τι­κή περί­θαλ­ψη των λαϊ­κών στρω­μά­των. Διό­τι ακό­μα και οι πρώ­ην δικαιού­χοι του ΕΚΑΣ δεν απαλ­λάσ­σο­νται πλή­ρως απ’ τις συμ­με­το­χές στα φάρ­μα­κα, όπως υπό­σχε­ται ο πρω­θυ­πουρ­γός και «διεκ­δι­κεί» ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι συμ­με­το­χές 25% των ασθε­νών στα φάρ­μα­κα καθιε­ρώ­θη­καν για πρώ­τη φορά με το νόμο 1902/1990 (ΦΕΚ Α’ 138) και έκτο­τε δεν καταρ­γή­θη­καν ποτέ. Μειώ­θη­καν ή προ­στέ­θη­καν κι άλλες κατη­γο­ρές αλλά καμ­μιά κυβέρ­νη­ση δεν τις κατάργησε.

Πρίν απ’ τις εκλο­γές του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ υπο­σχέ­θη­κε: «Κατάρ­γη­ση του ενός ευρώ ανά συντα­γή και μηδε­νι­κή συμ­με­το­χή στη φαρ­μα­κευ­τι­κή δαπά­νη για τους (ασφα­λι­σμέ­νους ή ανα­σφά­λι­στους) ανθρώ­πους που βρί­σκο­νται κάτω από το όριο της φτώ­χειας και για ειδι­κές κατη­γο­ρί­ες χρο­νί­ως πασχό­ντων» (Συνέ­ντευ­ξη του τότε υπεύ­θυ­νου Υγεί­ας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάν­νη Μπα­σκό­ζου στην ΕΦΣΥΝ, 21.1.2015).

Ως συγκυ­βέρ­νη­ση με τους ΑΝΕΛ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάρ­γη­σε το ένα ευρώ ανά συντα­γή και δεν μηδέ­νι­σε τη συμ­με­το­χή στα φάρ­μα­κα για όσους ζούν κάτω από το όριο φτώ­χειας, όπως οι περισ­σό­τε­ροι από 600.000 χαμη­λο­συ­ντα­ξιού­χοι με σύντα­ξη μέχρι 500 € μει­κτά.  Απλά τώρα κάνει αντι­πο­λι­τευ­τι­κή σημαία τα «δωρε­άν φάρ­μα­κα» στη …γαλα­ντο­μία του πρωθυπουργού.

Η κατάργηση του ΕΚΑΣ και τα αντισταθμιστικά 

Το ΕΚΑΣ πρω­το­θε­σπί­στη­κε με τον ν. 2334/1996 (ΦΕΚ Α’ 188). Καταρ­γή­θη­κε με το τρί­το  Μνη­μό­νιο (ν. 4336/2015), που ψηφί­στη­κε από όλα τα κόμ­μα­τα του «μνη­μο­νια­κού τόξου». Την «ταφό­πλα­κα» έβα­λε η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με το ν. 4387/2016, άρθρο 92, (Νόμος Κατρού­γκα­λου). Το 2015 το ΕΚΑΣ ήταν 230 ευρώ και,  μετά από συνε­χείς μειώ­σεις, το 2019, που χορη­γή­θη­κε για τελευ­ταία φορά, ήταν 12 ευρώ!

Οι πρώ­ην δικαιού­χοι του ΕΚΑΣ δεν πλή­ρω­ναν συμ­με­το­χή 10% ή 25% (ανά­λο­γα με την πάθη­ση) στα φάρ­μα­κα που καλύ­πτει ο ΕΟΠΥΥ.

Μετά  την ορι­στι­κή κατάρ­γη­ση του ΕΚΑΣ η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ έφε­ρε την τρο­πο­λο­γία «Ρυθ­μί­σεις για πρώ­ην δικαιού­χους του ΕΚΑΣ», που ψηφί­στη­κε (27.1.2020) από όλα τα κόμ­μα­τα της Βου­λής, και ενσω­μα­τώ­θη­κε στο νόμο ν.4655/2020 (ΦΕΚ Α’ 16) για την κύρω­ση των επι­μέ­ρους συμ­βά­σε­ων δωρε­άς του Ιδρύ­μα­τος Σταύ­ρος Νιάρ­χος προς το Δημόσιο.

Το «άρθρο δεύ­τε­ρο» του παρα­πά­νω νόμου προ­βλέ­πει: «1. Σε όσους, κατ’ εφαρ­μο­γή του άρθρου 92 του ν. 4387/2016 (Α΄ 85), στε­ρή­θη­καν ορι­στι­κά την παρο­χή του ΕΚΑΣ με ημε­ρο­μη­νία ορι­στι­κής κατάρ­γη­σής του την 31η.12.2019, εφαρ­μό­ζε­ται ως αντι­σταθ­μι­στι­κό μέτρο για το χρο­νι­κό διά­στη­μα από 1.1.2020 μέχρι την 31η.12.2020, η πλή­ρης απαλ­λα­γή τους από τη συμ­με­το­χή στη φαρ­μα­κευ­τι­κή δαπά­νη. 2. Η διά­τα­ξη της παρα­γρά­φου 1 τίθε­ται σε ισχύ από 1.1.2020». Ωστό­σο όμως η «πλή­ρης απαλ­λα­γή» που προ­βλέ­πει η διά­τα­ξη δεν μπο­ρεί να εφαρ­μο­στεί, καθώς «ισχύ­ει ό,τι ίσχυε όταν ο συντα­ξιού­χος έπαιρ­νε το ΕΚΑΣ», όπως δήλω­σε ο ίδιος ο υπουρ­γός Υγεί­ας Βασί­λης Κικί­λιας (11/2/2020) στο περι­θώ­ριο της κοπής της πίτας της Πανελ­λή­νιας Ένω­σης Φαρμακοβιομηχανίας.

Στην αγο­ρά δια­τί­θε­νται χιλιά­δες φάρ­μα­κα. Ο ΕΟΠΥΥ καλύ­πτει τα φάρ­μα­κα που περι­λαμ­βά­νο­νται στη λεγό­με­νη «θετι­κή λίστα» κατά 100%, 90% και 75%, ανά­λο­γα με την κατη­γο­ρία της ασθέ­νειας. Τα υπό­λοι­πα 10% ή 25% τα πλη­ρώ­νει απ’ την τσέ­πη του ο ασφα­λι­σμέ­νος. Επί­σης ο άρρω­στος έχει κάποιες συμ­με­το­χές, που προ­κύ­πτουν από ένα «πολυώ­νυ­μο», στην κυριο­λε­ξία, μεταβλητών!

Οι επιβαρύνσεις και των πρώην δικαιούχων του ΕΚΑΣ

Για τους πρώ­ην δικαιού­χους του ΕΚΑΣ – που θα συνε­χί­σουν με το ίδιο καθε­στώς όπως δήλω­σε ο πρω­θυ­πουρ­γός Κυριά­κος Μητσο­τά­κης- ισχύ­ουν τα εξής:

Τα φάρ­μα­κα δια­κρί­νο­νται σε δυό βασι­κές κατη­γο­ρί­ες: Τα πρω­τό­τυ­πα (που έχουν την πατέ­ντα για δέκα χρό­νια) και τα γενό­ση­μα. Επί­σης για τα φάρ­μα­κα ταξι­νο­μού­νται σε θερα­πευ­τι­κές κατη­γο­ρί­ες ανά­λο­γα με τη δρα­στι­κή ουσία που περιέ­χουν. Σε κάθε θερα­πευ­τι­κή κατη­γο­ρία ορί­ζε­ται Τιμή Ανα­γο­ράς (ΤΑ), η οποία απο­τε­λεί και την τιμή απο­ζη­μί­ω­σης του ΕΟΠΥΥ.

Η ΤΑ είναι κατά κανό­να μικρό­τε­ρη απ’ τη Λια­νι­κή Τιμή (ΛΤ) των πρω­τό­τυ­πων φαρ­μά­κων, με την οποία ο ασφα­λι­σμέ­νος αγο­ρά­ζει το φάρ­μα­κο απ’ το φαρ­μα­κείο. Επί­σης η ΤΑ είναι μικρό­τε­ρη ή ταυ­τί­ζε­ται με την τιμή του φτη­νό­τε­ρου γενόσημου.

Γιά κάθε πρώ­ην δικαιού­χο του ΕΚΑΣ ισχύ­ουν τα εξής:

1) Όλες οι συντα­γές γρά­φο­νται ηλε­κτρο­νι­κά απ’ τους για­τρούς με βάση στοι­χεία της ΗΔΙΚΑ. Πιθα­νά λάθη είτε του για­τρού ή της ΗΔΙΚΑ δεν μπο­ρεί να τα διορ­θώ­σει ο φαρ­μα­κο­ποιός. Την τελι­κή συμ­με­το­χή στη δαπά­νη την υπο­λο­γί­ζει η ΗΔΙΚΑ ηλε­κτρο­νι­κά και δεν τη βγά­ζει ο φαρμακοποιός.

2) Σε κάθε περί­πτω­ση ο πρώ­ην δικαιού­χος του ΕΚΑΣ πλή­ρω­νε ‑όπως πλη­ρώ­νει και τώρα- 1 ευρώ για την εκτέ­λε­ση κάθε συντα­γής υπέρ του ΕΟΠΥΥ. Οι πρώ­ην δικαιού­χοι του ΕΚΑΣ, υπο­λο­γί­ζο­νται σε 600.000 άτο­μα, καθώς έχουν σύντα­ξη μικρό­τε­ρη από τα 500 ευρώ μει­κτά. Μια συντα­γή να πλη­ρώ­σει ο καθέ­νας το μήνα θα κατα­βάλ­λουν συνο­λι­κά 600.000 € Χ 12 μήνες = 7.200.000 € το χρόνο.

3) Δεν πλή­ρω­νε ‑όπως δεν πλη­ρώ­νει και τώρα- συμ­με­το­χή 10% ή 25% στη δαπά­νη εφό­σον επι­λέ­ξει το φτη­νό­τε­ρο γενό­ση­μο φάρ­μα­κο. (Η συμ­με­το­χή 0%, 10%, και 25% έχουν σχέ­ση με την κατη­γο­ρία της ασθένειας).

4) Αν ο για­τρός συντα­γο­γρα­φή­σει πρω­τό­τυ­πο φάρ­μα­κο ή ακρι­βό­τε­ρο γενό­ση­μο απ’ το φτη­νό­τε­ρο γενό­ση­μο, τότε ο πρώ­ην δικαιού­χος του ΕΚΑΣ πλη­ρώ­νει εκτός απ’ τη συμ­με­το­χή και τη δια­φο­ρά μετα­ξύ της Λια­νι­κής Τιμής (ΛΤ) του Πρω­τό­τυ­που απ’ την ΛΤ του φτη­νό­τε­ρου γενό­ση­μου. Το ίδιο συμ­βαί­νει και στην περί­πτω­ση που ο για­τρός συντα­γο­γρα­φή­σει ακρι­βό­τε­ρο –απ’ το φτη­νό­τε­ρο- γενό­ση­μο φάρ­μα­κο και ο ασθε­νής επι­λέ­ξει αυτό που συντα­γο­γρά­φη­σε ο γιατρός.

Π.χ. Έστω ότι το φτη­νό­τε­ρο γενό­ση­μο φάρ­μα­κο έχει ΛΤ 4 €  και το πρω­τό­τυ­πο ΛΤ 7 €.

α. Αν ο για­τρός συντα­γο­γρα­φή­σει το φτη­νό­τε­ρο γενό­ση­μο των 4 € ο πρώ­ην δικαιού­χος του ΕΚΑΣ δεν θα πλη­ρώ­σει συμ­με­το­χή 10% ή 25% (ανά­λο­γα με την κατη­γο­ρία της ασθέ­νειάς του). Θα πλη­ρώ­σει μόνο το 1 € για την εκτέ­λε­ση της συνταγής.

β. Αν όμως ο για­τρός συντα­γο­γρα­φή­σει το πρω­τό­τυ­πο με ΛΤ 7 €  τότε ο συντα­ξιού­χος, αν δεν επι­λέ­ξει το φτη­νό­τε­ρο γενό­ση­μο, θα πλη­ρώ­σει τα εξής: Συμ­με­το­χή 25% στα 4 € = 1 ευρώ + Δια­φο­ρά (7 — 4 =) 3 ευρώ + 1 ευρώ ανά συντα­γή υπέρ του ΕΟΠΥΥ = 5 ευρώ.

γ. Έστω οτι ο για­τρός συντα­γο­γρα­φεί ακρι­βό­τε­ρο γενό­ση­μο. Π.χ. γενό­ση­μο με ΛΤ 6  €. Τότε ο πρώ­ην δικαιού­χος του ΕΚΑΣ θα πλη­ρώ­σει: Συμ­με­το­χή 25% στα 4 € του φτη­νό­τε­ρου γενό­ση­μου = 1€ + Δια­φο­ρά (6–4) = 2  € + 1€ ανά συντα­γή υπέρ του ΕΟΠΥΥ = 4 €.

δ. Στην περί­πτω­ση που το γενό­ση­μο φάρ­μα­κο είναι μονα­δι­κό και η ΤΑ είναι μικρό­τε­ρη απ’ την ΛΤ, τότε ο άρρω­στος προη­μεύ­ε­ται το γενό­ση­μο χωρίς συμ­με­το­χή, εκτός από το 1 € για τη συνταγή.

ε. Στην περί­πτω­ση που η δια­φο­ρά ΛΤ του πρω­τό­τυ­που και της ΤΑ του γενό­ση­μου είναι πολύ μεγά­λη, π.χ. 16 – 4 = 12 €, τότε αυτή τη δια­φο­ρά τη μοι­ρά­ζο­νται ο ΕΟΠΥΥ και ο ασφα­λι­σμέ­νος. Δηλα­δή ο ασφα­λι­σμέ­νος πλη­ρώ­νει: Συμ­με­το­χή 25% στα 4 € του φτη­νό­τε­ρου γενό­ση­μου = 1€ + 1/2 Δια­φο­ράς (16–4) = 6 € + 1€ ανά συντα­γή υπέρ του ΕΟΠΥΥ = 8 €.

Στό ίδιο καζάνι των συμμετοχών

Οι δικαιού­χοι των αντι­σταθ­μι­στι­κών μέτρων απ’ την κατάρ­γη­ση του ΕΚΑΣ, μαζί με όλους τους ασφα­λι­σμέ­νους, που έχουν κάλυ­ψη απ’ τον ΕΟΠΥΥ, πλη­ρώ­νουν άγριες συμ­με­το­χές στα φάρμακα:

Το 2018 πλή­ρω­σαν 625 εκ. € και το 2019 πλή­ρω­σαν 636 εκ. €. Αυτά επι­με­ρί­ζο­νται ως εξής:

ι. Για το 2018: 364 εκ. € απ’ τις συμ­με­το­χές 10% και 25% και 261 εκ. € απ’ τη δια­φο­ρά ΛΤ-ΤΑ.

ιι. Για το 2019: 375 εκ. € απ’ τις συμ­με­το­χές 10% και 25% και 261 εκ. € απ’ τη δια­φο­ρά ΛΤ-ΤΑ.

Εκτός απ’ αυτές τις συμ­με­το­χές οι άρρω­στοι πλή­ρω­σαν και τα παρα­κά­τω ποσά για την αγο­ρά φαρμάκων:

Το 2019 για ΜΗΣΥΦΑ 285 εκ. € (ένα­ντι 265 εκ. € το 2018). Για φάρ­μα­κα αρνη­τι­κής λίστας (συντα­γο­γρα­φού­νται απ’ το για­τρό αλλά τα πλη­ρώ­νει εξ ολο­κλή­ρου ο ασθε­νής) 115 εκ. € (ένα­ντι 96 εκ. € το 2018). Για φάρ­μα­κα που καλύ­πτει ο ΕΟΠΥΥ, αλλά οι άρρω­στοι προ­τί­μη­σαν να τα πλη­ρώ­σουν εξ ολο­κλή­ρου- κυρί­ως για να γλι­τώ­σουν την επί­σκε­ψη στο για­τρό- 581 εκ. € (ένα­ντι 635. €).

Μ’ άλλα λόγια οι άμε­σες πλη­ρω­μές των ασθε­νών για φάρ­μα­κα ξεπερ­νούν κάθε χρό­νο τα 1,6 δισ. € !  Αυτά είναι τα «δωρε­άν φάρ­μα­κα» για τους χαμη­λο­συ­ντα­ξιού­χους που υπό­σχε­ται ο πρω­θυ­πουρ­γός αλλά και που διέ­θε­τε ως κυβέρ­νη­ση ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποί­ος τώρα βγαί­νει στα κεραμίδια.

Οι επιστολές της ΣΕΑ πρ0ς τον υπουργό Υγείας

Η επι­στο­λή της ΣΕΑ, που στάλ­θη­κε στις 9/12/2020, προς τον Υπουρ­γό Υγεί­ας έχει ως εξής:

«κ.  Υπουρ­γέ

Οι συντα­ξιού­χοι που δικαιού­νται το ΕΚΑΣ είχαν μηδε­νι­κή συμ­με­το­χή στα φάρμακα.

Με την κατάρ­γη­ση του ΕΚΑΣ 31/12/2019 υπήρ­χε αντι­σταθ­μι­στι­κή παρο­χή να μην πλη­ρώ­νουν συμ­με­το­χή στα φάρ­μα­κα μέχρι 31/12/2020 και κατό­πιν δική σας από­φα­ση συνε­χί­στη­κε να μην πλη­ρώ­νουν συμ­με­το­χή αφού δόθη­κε στον ΕΟΠΥ ανα­λο­γία ποσού από το 0,5% του ΑΕΠ που έχει νομο­θε­τη­θεί με το νόμο 4670/20, να δίνε­ται στους συνταξιούχους.

Ζητά­με κ. Υπουρ­γέ με νέα Υπουρ­γι­κή Από­φα­ση άμε­σα να συνε­χι­στεί η αντι­σταθ­μι­στι­κή παρο­χή. Η από­φα­ση να κοι­νο­ποι­η­θεί στο Τοπι­κό ΕΦΚΑ διό­τι κατά την διάρ­κεια του 2020 αρκε­τοί συντα­ξιού­χοι του ΕΟΠΥ δεν τους είχε απαλ­λά­ξει με απο­τέ­λε­σμα να συνε­χί­σουν και σήμε­ρα να πλη­ρώ­νουν συμμετοχή».

Στις 29.12.2020 η ΣΕΑ επα­να­κοι­νο­ποί­η­σε την παρα­πά­νω επι­στο­λή στο Βασί­λη Κικί­λια με το εξής συνο­δευ­τι­κό έγγραφο:

«κ. Υπουρ­γέ,

Επα­νερ­χό­μα­στε στο αίτη­μα που σας απο­στεί­λα­με με το παρα­κά­τω έγγρα­φο των Συνερ­γα­ζό­με­νων Συντα­ξιου­χι­κών Οργα­νώ­σε­ων στις 9/12/2020 για την μηδε­νι­κή συμ­με­το­χή στα φάρ­μα­κα στους συντα­ξιού­χους δικαιού­χους του ΕΚΑΣ μέχρι 31/12/2019, διό­τι η υπουρ­γι­κή σας από­φα­ση λήγει στις 31/12/2020.

Απαι­τού­με την άμε­ση έκδο­ση νέας Υπουρ­γι­κής Από­φα­σης για να μην ταλαι­πω­ρού­νται άλλο οι χαμη­λο­συ­ντα­ξιού­χοι. Και μην ξεχνά­τε ότι το 2020, οι χαμη­λο­συ­ντα­ξιού­χοι δεν πήραν ούτε ένα ευρώ». 

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο