Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δύο φορές πέρασε από την Ελλάδα το φασιστικό κτήνος της Νέας Ζηλανδίας

Το φασι­στι­κό κτή­νος που προ­κά­λε­σε το μακε­λειό στην πόλη Christchurch της Νέας Ζηλαν­δί­ας μετα­ξύ 2016 — 2018 είχε πραγ­μα­το­ποι­ή­σει «βαλ­κα­νι­κή περιο­δεία» και σύμ­φω­να με ασφα­λείς πλη­ρο­φο­ρί­ες, τα ελλη­νι­κά ΜΜΕ, μετα­ξύ των χωρών που ταξί­δε­ψε ο δρά­στης ήταν και η Ελλάδα.

Συγκε­κρι­μέ­να ο 28χρονος Μπρέ­ντον Ταράντ πέρα­σε δύο φορές από τη χώρας μας, τον Μάρ­τιο του 2016.

Την πρώ­τη φορά η Αθή­να ήταν ενδιά­με­σος προ­ο­ρι­σμός του για ένα ταξί­δι που πραγ­μα­το­ποί­η­σε με προ­ο­ρι­σμό τη Ρου­μα­νία, ενώ τη δεύ­τε­ρη, παρέ­μει­νε στη χώρα μας για 15 ημέρες.

Νωρί­τε­ρα, οι αρχές σε Βουλ­γα­ρία, Τουρ­κία και Κρο­α­τία επι­βε­βαί­ω­σαν ότι ο Μπρέ­ντον Ταράντ είχε περά­σει από τα εδά­φη των χωρών τους μετα­ξύ των ετών 2016 και 2018.

Ο εκπρό­σω­πος της κρο­α­τι­κής αστυ­νο­μί­ας, τον οποίο επι­κα­λεί­ται το εθνι­κό πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων Hina, δήλω­σε πως ο Αυστρα­λός ακρο­δε­ξιός εξτρε­μι­στής ο οποί­ος διέ­πρα­ξε τη φονι­κή επί­θε­ση στα δύο τεμέ­νη της Νέας Ζηλαν­δί­ας είχε μεί­νει για ένα διά­στη­μα στην Κροατία.

«Η αστυ­νο­μία δια­θέ­τει πλη­ρο­φο­ρί­ες για τις κινή­σεις αυτού του ατό­μου τον Δεκέμ­βριο του 2016 και τον Ιανουά­ριο του 2017», ανέ­φε­ρε ο εκπρόσωπος.

Οι κρο­α­τι­κές αρχές εργά­ζο­νται προ­κει­μέ­νου να προσ­διο­ρί­σουν ποιοι ήταν οι λόγοι της δια­μο­νής αυτής δήλω­σε ο πρω­θυ­πουρ­γός Αντρέι Πλέν­κο­βιτς στη δημό­σια τηλε­ό­ρα­ση (HRT). «Μέχρι χθες, το άτο­μο αυτό δεν ήταν στο επί­κε­ντρο του ενδια­φέ­ρο­ντός μας», είπε.

Η Ουγ­γρι­κή αντι­τρο­μο­κρα­τι­κή Υπη­ρε­σία επι­βε­βαί­ω­σε επί­σης ότι ο Τάραντ είχε επι­σκε­φθεί τη χώρα, χωρίς να απο­κα­λύ­ψει περαι­τέ­ρω λεπτομέρειες.

Ο μακε­λά­ρης του Κράι­στσερτς είχε επι­σκε­φθεί τον Νοέμ­βριο του 2018 ως του­ρί­στας μια σει­ρά από ιστο­ρι­κές τοπο­θε­σί­ες στη Βουλ­γα­ρία, δήλω­σε ο Βούλ­γα­ρος Γενι­κός Εισαγ­γε­λέ­ας Σοτίρ Τσα­τσά­ροφ μετά από συνά­ντη­ση κυβερ­νη­τι­κών αξιω­μα­τού­χων με τις μυστι­κές υπηρεσίες.

Ο δολο­φό­νος έφτα­σε από το Ντου­μπάι στη Βουλ­γα­ρία το περα­σμέ­νο φθι­νό­πω­ρο, είπε ο Τσα­τσά­ροφ διευ­κρι­νί­ζο­ντας ότι επι­σκέ­φτη­κε τη Βουλ­γα­ρία από τις 9 έως τις 15 Νοεμ­βρί­ου 2018. Στη συνέ­χεια μετέ­βη αερο­πο­ρι­κώς στο Βου­κου­ρέ­στι. Στη Ρου­μα­νία νοί­κια­σε ένα αυτο­κί­νη­το για να ταξι­δέ­ψει στην Ουγ­γα­ρία αλλά δεν ήταν σαφές αν ταξί­δευε μόνος του.

Νωρί­τε­ρα και από τις 28 έως τις 30 Δεκεμ­βρί­ου 2016, ο δολο­φό­νος είχε επι­σκε­φθεί επί­σης τη Σερ­βία. Ταξί­δε­ψε επί­σης στο Μαυ­ρο­βού­νιο, τη Βοσ­νία-Ερζε­γο­βί­νη και την Κρο­α­τία. Την επο­χή εκεί­νη ταξί­δευε κυρί­ως με λεωφορείο.

Παρό­τι οι λεπτο­μέ­ρειες των συγκε­κρι­μέ­νων ταξι­διών του Ταράντ δεν έχουν ακό­μη διευ­κρι­νι­στεί, οι Αρχές στις χώρες αυτές εξε­τά­ζουν τις κινή­σεις του και πιθα­νές επα­φές που είχε με ντό­πιους, όπως σημειώ­νει το Associated Press.

Ρατσι­στής και φασί­στας, με πολ­λές επι­σκέ­ψεις στα Βαλ­κά­νια το κτή­νος που σκόρ­πι­σε το θάνα­το στη Νέα Ζηλανδία

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο