Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δύσκολη παραμένει η κατάσταση με τη φωτιά στη Ρόδο

Ολο­νύ­χτια μάχη με τις φλό­γες έδω­σαν για ακό­μη ένα βρά­δυ οι δυνά­μεις της πυρο­σβε­στι­κής στην φωτιά που μαί­νε­ται στη Ρόδο.

Όπως ανέ­φε­ρε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο εκπρό­σω­πος Τύπου του Πυρο­σβε­στι­κού Σώμα­τος, αντι­πύ­ραρ­χος, Γιάν­νης Αρτο­ποιός, η κατά­στα­ση στη φωτιά στη Ρόδο παρα­μέ­νει δύσκο­λη. Αυτή την ώρα το μέτω­πο της φωτιάς βρί­σκε­ται πάνω από το χωριό Λάερ­μα και κινεί­ται ανα­το­λι­κά προς το φράγ­μα Γαδου­ρά. Χθες στις 22.29 το βρά­δυ στάλ­θη­κε μήνυ­μα από το 112 στους κατοί­κους του χωριού Λάερ­μα, να εκκε­νώ­σουν προς τον Αρχάγ­γε­λο. Όπως είπε ο κ. Αρτο­ποιός απο­μα­κρύν­θη­καν 300 άτο­μα που δια­μέ­νουν εκεί ωστό­σο η φωτιά δεν μπή­κε στο χωριό. Από το πρωί στην μάχη της κατά­σβε­σης και του περιο­ρι­σμού της φωτιάς μπή­καν και τα ενα­έ­ρια μέσα. Στο σημείο επι­χει­ρούν, 173 πυρο­σβέ­στες με 10 ομά­δες πεζο­πό­ρων τμη­μά­των , 35 οχή­μα­τα ενώ από αέρος συν­δρά­μουν 2 ελι­κό­πτε­ρα και 3 αερο­σκά­φη. Επι­πλέ­ον συν­δρά­μουν μηχα­νή­μα­τα έργου και υδρο­φό­ρες ΟΤΑ καθώς και εθε­λο­ντές πυρο­σβέ­στες. Ακό­μη, στις 7 το πρωί επρό­κει­το να φτά­σουν και 31 πυρο­σβέ­στες με 3 ομά­δες πεζο­πό­ρων τμη­μά­των και 4 οχή­μα­τα από τη Σλοβακία.

Σε ύφε­ση είναι τα μέτω­πα σε Λακω­νία και Δυτι­κή Αττι­κή, ωστό­σο, όπως τόνι­σε ο κ. Αρτο­ποιός οι δυνά­μεις πυρό­σβε­σης παρα­μέ­νουν στο σημείο αδιά­λει­πτα για να απο­τρέ­ψουν τυχόν αναζωπυρώσεις.

Πού υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος για πυρκαγιά σήμερα

Πολύ υψη­λός κίν­δυ­νος πυρ­κα­γιάς (κατη­γο­ρία κιν­δύ­νου 4) προ­βλέ­πε­ται σήμε­ρα, για επτά περι­φέ­ρειες της χώρας, σύμ­φω­να με το Χάρ­τη Πρό­βλε­ψης Κιν­δύ­νου Πυρ­κα­γιάς που εκδί­δει η γενι­κή γραμ­μα­τεία Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας του υπουρ­γεί­ου Κλι­μα­τι­κής Κρί­σης και Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας (civilprotection.gov.gr).

Συγκε­κρι­μέ­να πολύ υψη­λός κίν­δυ­νος πυρ­κα­γιάς προ­βλέ­πε­ται σήμε­ρα για τις εξής περιοχές:

- Περι­φέ­ρεια Αττικής

- Περι­φέ­ρεια Στε­ρε­άς Ελλά­δας (ΠΕ Βοιω­τί­ας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώ­τι­δας, ΠΕ Φωκίδας)

- Περι­φέ­ρεια Πελοποννήσου

- Περι­φέ­ρεια Δυτι­κής Ελλάδος

- Περι­φέ­ρεια Θεσ­σα­λί­ας (ΠΕ Λάρι­σας, ΠΕ Μαγνησίας)

- Περι­φέ­ρεια Νοτί­ου Αιγαί­ου (ΠΕ Ρόδου)

- Περι­φέ­ρεια Βορεί­ου Αιγαί­ου (ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

Βλα­ντί­μιρ Μαγια­κόφ­σκι: «Ωδή στην Επανάσταση»

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο