Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας από τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος: Στις 25 Ιούνη να γεμίσουμε τις κάλπες με περισσότερα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ

Στους μεταλ­λερ­γά­τες μίλη­σε νωρίς το πρωί της Τετάρ­της ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, σε συγκέ­ντρω­ση που έγι­νε στην πύλη της Ναυ­πη­γο­ε­πι­σκευα­στι­κής Ζώνης Περάματος.

Χαι­ρέ­τι­σε τους αγώ­νες των εργα­τών για να υπε­ρα­σπι­στούν το δικαί­ω­μα σε αξιο­πρε­πές μερο­κά­μα­το και ασφα­λείς συν­θή­κες δουλειάς.

«Το πρό­βλη­μα της δου­λειάς με ασφά­λεια δεν είναι ούτε “τεχνι­κό”, ούτε έχει να κάνει με το ότι η κυβέρ­νη­ση είναι υπη­ρε­σια­κή και τάχα δεν έχει αρμο­διό­τη­τα να πάρει απο­φά­σεις. Το πρό­βλη­μα είναι ότι για να δου­λεύ­ε­τε με ασφά­λεια, για να γυρί­ζε­τε σώοι στα σπί­τια σας και στις οικο­γέ­νειές σας, κοστί­ζουν γι’ αυτούς» τόνισε.

«Οι εργο­λά­βοι που­λά­νε στους εφο­πλι­στές την ταχύ­τη­τα, το “γρή­γο­ρο” για να πάρουν τη δου­λειά. Κι αυτό το κάνουν πάνω στις πλά­τες σας, με κίν­δυ­νο τις ζωές σας», ανέ­φε­ρε χαρακτηριστικά.

Επι­σή­μα­νε ότι όπως και στους χώρους δου­λειάς, το ίδιο και στις υπο­δο­μές, στην πολι­τι­κή προ­στα­σία, στην Υγεία «κρι­τή­ριο για το αν θα παίρ­νο­νται μέτρα για την ασφά­λεια, είναι το κόστος».

«Ανα­δει­κνύ­ε­ται καθη­με­ρι­νά ότι το σύν­θη­μα “τα κέρ­δη τους ή οι ζωές μας” είναι επί­και­ρο όσο ποτέ και εμείς απα­ντά­με ξεκά­θα­ρα: Εμείς είμα­στε με τις ζωές των ανθρώ­πων», τόνι­σε ο Δ. Κουτσούμπας.

Ανα­φέ­ρο­ντας ότι «λένε στους εργά­τες να κάνουν υπο­μο­νή να εκλε­γεί η νέα κυβέρ­νη­ση στον αγώ­να για την σύμ­βα­σή τους» είπε «να μην έχε­τε καμιά αυτα­πά­τη και καμιά εμπι­στο­σύ­νη στην νέα κυβέρ­νη­ση της ΝΔ που θα εκλε­γεί σε λίγες μέρες. Χωρίς την πίε­σή σας, τους αγώ­νες σας, δεν πρό­κει­ται να σας χαρί­σουν τίποτα».

Είπε ότι ο Κ. Μητσο­τά­κης και τα στε­λέ­χη της κυβέρ­νη­σης της ΝΔ λένε ότι «έσω­σαν» τα ναυ­πη­γεία, όμως «στα Ναυ­πη­γεία Σύρου, οι εργά­τες περι­μέ­νουν sms για το αν θα πάνε για δου­λειά με κου­τσου­ρε­μέ­να δικαιώ­μα­τα, τα Ναυ­πη­γεία Ελευ­σί­νας έχουν μετα­τρα­πεί σε “ειδι­κή οικο­νο­μι­κή ζώνη”, χωρίς να ανα­γνω­ρί­ζο­νται οι συλ­λο­γι­κές συμ­βά­σεις, ούτε στοι­χειώ­δη εργα­τι­κά δικαιώ­μα­τα, στα Ναυ­πη­γεία Σκα­ρα­μα­γκά, όλοι οι εργα­ζό­με­νοι απο­λύ­θη­καν και οι όποιες επα­να­προ­σλή­ψεις γίνο­νται σε νέα βάση, με την ομη­ρία των δίμη­νων συμ­βά­σε­ων εργα­σί­ας, στο Πέρα­μα μετρά­με νεκρούς και τους σακα­τε­μέ­νους εργαζόμενους».

«Αυτή την ανά­πτυ­ξη υπο­στη­ρί­ζει η ΝΔ. Τη βαμ­μέ­νη στο αίμα των εργα­τών», τόνισε.

Ανα­φε­ρό­με­νος στον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι δεν έκα­νε υπο­χρε­ω­τι­κή την ΣΣΕ το 2017, για­τί «τον εμπό­δι­ζαν οι δεσμεύ­σεις του απέ­να­ντι στους εργο­δό­τες και τους εφοπλιστές».

Υπεν­θύ­μι­σε, επί­σης, τις δηλώ­σεις στε­λε­χών του ΣΥΡΙΖΑ ότι «θα ισο­πε­δώ­σουν όποιον στα­θεί εμπό­διο στην ανά­πτυ­ξη στο λιμά­νι», καθώς και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «έδω­σε τα Ναυ­πη­γεία Σύρου στην ΟΝΕΧ, έφε­ρε το μοντέ­λο Σύρου στα ναυ­πη­γεία και άνοι­ξε το δρό­μο για να γίνει το ίδιο με τα Ναυ­πη­γεία Ελευσίνας».

«Δίκαια χαρα­κτη­ρί­στη­κε ο πρώ­τος ντί­λερ της αμε­ρι­κα­νι­κής ΟΝΕΧ στην Ελλά­δα», ανέ­φε­ρε χαρακτηριστικά.

«Όπως ο ΣΥΡΙΖΑ έτσι και το ΠΑΣΟΚ δεν μπό­ρε­σε να δώσει απά­ντη­ση από τη σκο­πιά των εργα­τι­κών συμ­φε­ρό­ντων ούτε ως κυβέρ­νη­ση ούτε ως αντι­πο­λί­τευ­ση. Το απέ­δει­ξε η κυβερ­νη­τι­κή του πορεία όταν ψήφι­ζε τα μνη­μό­νια το ένα μετά το άλλο, όταν έφε­ρε νέα αντι­λαϊ­κά μέτρα, όταν συγκυ­βέρ­νη­σε δύο φορές με τη ΝΔ, ενώ στις εκλο­γές στις 21 Μάη την ίδια δια­θε­σι­μό­τη­τα δήλω­νε», πρόσθεσε.

Ανα­φέρ­θη­κε και «στα λεγό­με­να “μικρά κόμ­μα­τα” που εμφα­νί­ζο­νται με πολύ θόρυ­βο, όπως η Πλεύ­ση Ελευ­θε­ρί­ας της Κων­στα­ντο­πού­λου και συνή­θως εξα­φα­νί­ζο­νται αθό­ρυ­βα όταν έχουν ολο­κλη­ρώ­σει την απο­στο­λή τους, όπως έγι­νε στο παρελ­θόν με το ΛΑΟΣ, τη ΔΗΜΑΡ, τους ΑΝΕΛ και το ΠΟΤΑΜΙ ή τώρα το ΜέΡΑ25» και σημεί­ω­σε ότι «ούτε μια φορά δεν έχου­με δει κανέ­ναν από τους υπο­ψη­φί­ους τους εδώ στη Ζώνη, στους αγώ­νες και στις κινη­το­ποι­ή­σεις σας».

«Υπάρ­χουν και διά­φο­ρα φασι­στι­κά μορ­φώ­μα­τα που διεκ­δι­κούν την ψήφο του λαού. Ήταν η Χρυ­σή Αυγή εδώ στη Ζώνη που ήθε­λε χαμη­λά μερο­κά­μα­τα για να υπε­ρα­σπί­σει τα συμ­φέ­ρο­ντα των εφο­πλι­στών, που έλε­γε ότι πρέ­πει να τελειώ­νου­με με το σωμα­τείο και το ΚΚΕ στη Ζώνη κι έφτα­σε στο σημείο να προ­χω­ρή­σει στη δολο­φο­νι­κή επί­θε­ση ενα­ντί­ον μελών και στε­λε­χών του ΚΚΕ και του προ­έ­δρου του συν­δι­κά­του Σωτή­ρη Που­λι­κό­γιαν­νη. Η απά­ντη­ση των εργα­τών και του λαού σε τέτοια φασι­στι­κά μορ­φώ­μα­τα πρέ­πει να είναι μία. Να τους απο­μο­νώ­σει από κάθε χώρο δου­λειάς και γει­το­νιάς, όπως κάνα­τε με τη δρά­ση σας κι εδώ στη Ζώνη» τόνισε.

Κάλε­σε τους εργά­τες να εμπι­στευ­τούν το ΚΚΕ και σημεί­ω­σε, ότι «οι υπο­ψή­φιοι του ΚΚΕ, ο πρό­ε­δρος του Σωμα­τεί­ου σας Σωτή­ρης Που­λι­κό­γιαν­νης, ο πρό­ε­δρος του Εργα­τι­κού Κέντρου Πει­ραιά Μάρ­κος Μπε­κρής είναι βγαλ­μέ­νοι από την εργα­τι­κή τάξη, με ανι­διο­τέ­λεια στέ­κο­νταν δίπλα σε κάθε πρό­βλη­μα των εργα­ζο­μέ­νων κι αυτό θα συνε­χί­ζουν να κάνουν».

Ανα­φέ­ρο­ντας ότι την επο­μέ­νη των εκλο­γών «θα κλι­μα­κω­θεί η επί­θε­ση απέ­να­ντι στους εργα­ζό­με­νους και το λαό», τόνι­σε ότι «γι’ αυτό εκεί­νο που κρί­νε­ται σε αυτές τις εκλο­γές, είναι το αν θα είναι πιο ισχυ­ρό το ΚΚΕ. Αν θα υπάρ­χουν περισ­σό­τε­ροι εκπρό­σω­ποί του μέσα στη Βου­λή που θα απο­κα­λύ­πτουν νέα αντι­λαϊ­κά μέτρα, θα χαλά­νε τη σού­πα της συναί­νε­σης κυβέρ­νη­σης ΝΔ και της βολι­κής για το σύστη­μα αντι­πο­λί­τευ­σης που θα κάνουν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και τα συμπλη­ρώ­μα­τά τους. Κρί­νε­ται αν θα υπάρ­χουν κομ­μου­νι­στές βου­λευ­τές και στην Α’ και στη Β’ Πει­ραιά, αν θα έχει καλύ­τε­ρες θέσεις μάχης η πραγ­μα­τι­κή εργα­τι­κή λαϊ­κή αντιπολίτευση».

«Στις εκλο­γές της 25ης Ιού­νη η δύνα­μη του λαού για να αντι­με­τω­πί­σει την αντι­λαϊ­κή κυβέρ­νη­ση θα μετρη­θεί στις ψήφους και στο ποσο­στό του ΚΚΕ» σημεί­ω­σε ο Δ. Κου­τσού­μπας και κατέ­λη­ξε στην ομι­λία του: «Καλού­με όσους ψήφι­σαν το ΚΚΕ στις 21 Μάη να το ξανα­κά­νουν, να το δυνα­μώ­σουν κι άλλο. Όσοι το σκέ­φτη­καν, ταλα­ντεύ­τη­καν αλλά δεν έκα­ναν το βήμα, να το τολ­μή­σουν τώρα. Στις 25 Ιού­νη να γεμί­σου­με τις κάλ­πες με περισ­σό­τε­ρα ψηφο­δέλ­τια του ΚΚΕ».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο