Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ουκρανία: Αποκαθηλώθηκε προτομή του Σοβιετικού κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν (ΦΩΤΟ)

Προ­το­μή του Σοβιε­τι­κού κοσμο­ναύ­τη Γιού­ρι Γκα­γκά­ριν απο­κα­θη­λώ­θη­κε στο Κίε­βο, όπως ανέ­φε­ρε το κανά­λι Telegram «Απο­α­ποι­κιο­ποί­η­ση. Ουκρα­νία» («Dekolonizatsiya. Ukraina»), με μια φωτο­γρα­φία που δεί­χνει το άδειο βάθρο που έχει απομείνει.

Η προ­το­μή από γρα­νί­τη είχε τοπο­θε­τη­θεί στα τέλη της δεκα­ε­τί­ας του 1960 στην αυλή του Κέντρου Τεχνι­κής Δημιουρ­γι­κό­τη­τας και Επαγ­γελ­μα­τι­κής Συμ­βου­λευ­τι­κής για Νέους Σχο­λι­κής Ηλι­κί­ας, στην περιο­χή Darnitsa της ουκρα­νι­κής πρωτεύουσας.

Η εκστρα­τεία της Ουκρα­νί­ας κατά των σοβιε­τι­κών μνη­μεί­ων ξεκί­νη­σε το 2015, μετά τη θέσπι­ση νόμου για τη λεγό­με­νη απο­κομ­μου­νι­στι­κο­ποί­η­ση και εντά­θη­κε μετά τη ρωσι­κή εισβο­λή τον Φλε­βά­ρη του 2022, σε μια προ­σπά­θεια να δια­γρα­φεί από τη συλ­λο­γι­κή μνή­μη οτι­δή­πο­τε θυμί­ζει την Ιστο­ρία και τον Πολι­τι­σμό της σοσια­λι­στι­κής ΕΣΣΔ.

Παράλ­λη­λα απο­κα­θη­λώ­νο­νται μνη­μεία που σχε­τί­ζο­νται συνο­λι­κό­τε­ρα με τη Ρωσία.

Μέχρι τις αρχές του 2022 οι ουκρα­νι­κές αρχές είχαν κατε­δα­φί­σει περισ­σό­τε­ρα από 2.500 σοβιε­τι­κά μνη­μεία, καθώς επί­σης άλλα­ξαν τα ονό­μα­τα άνω των 900 κοι­νο­τή­των και περί­που 50.000 δρόμων.

Μετά τον Φλε­βά­ρη του 2022, το υπουρ­γείο Πολι­τι­σμού της Ουκρα­νί­ας ανα­κοί­νω­σε ότι άλλα­ξαν 9.859 τοπω­νύ­μια και απο­κα­θη­λώ­θη­καν ή κατα­στρά­φη­καν 145 μνη­μεία που σχε­τί­ζο­νται με την ΕΣΣΔ και τη Ρωσία.

Σύμ­φω­να με το υπουρ­γείο Πολι­τι­σμού, πέρυ­σι στην Ουκρα­νία απο­κα­θη­λώ­θη­καν 28 μνη­μεία του ποι­η­τή Αλε­ξά­ντερ Πού­σκιν, 9 του συγ­γρα­φέα Μαξίμ Γκόρ­κι, 4 του στρα­τάρ­χη Αλε­ξά­ντερ Σου­βό­ροφ και άλλα 4 του συγ­γρα­φέα Νικο­λάι Οστρόφ­σκι. Επί­σης κατε­δα­φί­στη­καν πάνω από 20 μνη­μεία του Κόκ­κι­νου Στρα­τού και της Μεγά­λης Αντι­φα­σι­στι­κής Νίκης των Λαών.

Πηγή: 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο