Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Αυτό που πραγματικά ενόχλησε είναι η “πειθαρχημένη απειθαρχία” του ταξικού κινήματος

«Η επά­νο­δος στην κανο­νι­κό­τη­τα γίνε­ται σε συν­θή­κες μεγά­λων κιν­δύ­νων και μεγά­λων αντι­φά­σε­ων», τονί­ζει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, σε συνέ­ντευ­ξή του στην εφη­με­ρί­δα «Real News».

Όπως εξη­γεί οι κίν­δυ­νοι οφεί­λο­νται στα ελλι­πή μέτρα προ­στα­σί­ας, οι αντι­φά­σεις στις πιέ­σεις «να πάρει μπρο­στά η καπι­τα­λι­στι­κή μηχα­νή», ενώ «φυσι­κά, “η βελό­να έχει κολ­λή­σει” όπως πριν, στην “ατο­μι­κή ευθύ­νη”, προ­κει­μέ­νου να κρυ­φτούν οι μεγά­λες κρα­τι­κές ανεπάρκειες».

Σημειώ­νει ότι ο χρό­νος που κερ­δή­θη­κε με την απο­φα­σι­στι­κή στά­ση του λαού να τηρή­σει τα περιο­ρι­στι­κά μέτρα «δεν αξιο­ποι­ή­θη­κε για να θωρα­κι­στεί το δημό­σιο σύστη­μα υγεί­ας», εκφρά­ζει την ανη­συ­χία του για ακό­μα μεγα­λύ­τε­ρες συνέ­πειες στην υγεία του λαού εξαι­τί­ας του «παγώ­μα­τος» θερα­πειών, ιατρι­κών ραντε­βού, χει­ρουρ­γεί­ων, προ­σθέ­το­ντας «και αντί η κυβέρ­νη­ση να επι­τά­ξει τον ιδιω­τι­κό τομέα υγεί­ας, τον επι­δο­τεί κι από πάνω».

«Τώρα όμως επι­βάλ­λε­ται λαϊ­κή κινη­το­ποί­η­ση για να δια­σφα­λι­στεί η δωρε­άν πρό­σβα­ση όλου του λαού σε σύγ­χρο­νο, δημό­σιο σύστη­μα υγεί­ας», υπογραμμίζει.

Τονί­ζει πως έμπρα­κτη απο­ζη­μί­ω­ση των υγειο­νο­μι­κών σημαί­νει θωρά­κι­ση του δημο­σί­ου συστή­μα­τος Υγεί­ας, υλο­ποί­η­ση των αιτη­μά­των των σωμα­τεί­ων και ομο­σπον­διών τους, απο­κα­τά­στα­ση των μισθών τους στα επί­πε­δα του 2009, μαζι­κές προ­σλή­ψεις και μονι­μο­ποί­η­ση των συμ­βα­σιού­χων, απο­κα­τά­στα­ση των επι­δο­μά­των αδεί­ας και εορτών.

Επι­ση­μαί­νει ότι δια­νύ­ου­με ήδη μια νέα κρί­ση του καπι­τα­λι­σμού για την οποία η παν­δη­μία λει­τούρ­γη­σε μόνο ως κατα­λύ­της και προ­σθέ­τει πως ο λαός με την πεί­ρα από την προη­γού­με­νη κρί­ση τώρα πρέ­πει να πει: «Πλη­ρώ­σα­με πολ­λά! Δεν θα πλη­ρώ­σου­με ξανά! Την κρί­ση να πλη­ρώ­σει το μεγά­λο κεφά­λαιο». Και το ξεκί­νη­μα μπο­ρεί να γίνει απαι­τώ­ντας να καταρ­γη­θούν τα δήθεν έκτα­κτα ‑κατά παραγ­γε­λία του ΣΕΒ- αντερ­γα­τι­κά μέτρα που ήρθαν για να μεί­νουν με τις Πρά­ξεις Νομο­θε­τι­κού Περιεχόμενου.

Ανα­φο­ρι­κά με τις μικρο­με­σαί­ες επι­χει­ρή­σεις κάνει λόγο για αντι­με­τώ­πι­ση εκ μέρους της κυβέρ­νη­σης «με δύο μέτρα και δύο σταθ­μά», εξη­γώ­ντας: «από τη μια ανε­παρ­κή μέτρα που ουσια­στι­κά συγκε­ντρώ­νουν τις υπο­χρε­ώ­σεις των μικρο­με­σαί­ων την επό­με­νη μέρα και από την άλλη πακτω­λός δισ. και διευ­κο­λύν­σεις στο μεγά­λο κεφάλαιο».

Εκτι­μά ότι η τουρ­κι­κή στρα­τη­γι­κή μπο­ρεί να οδη­γή­σει και σε θερ­μό επει­σό­διο, προ­σθέ­το­ντας ότι ταυ­τό­χρο­να συνε­χί­ζο­νται και τα παζά­ρια που «μπο­ρούν να έχουν επι­κίν­δυ­να ανταλ­λάγ­μα­τα που ακου­μπούν και τα κυριαρ­χι­κά δικαιώ­μα­τα της Ελλά­δας» για να δια­τη­ρη­θεί στο ΝΑΤΟ η Τουρ­κία και να μην απει­λη­θούν οι σχέ­σεις της με την ΕΕ.

«Άλλη μια από­δει­ξη ότι οι ισχυ­ρι­σμοί πως “η συμ­με­το­χή σε ΝΑΤΟ και ΕΕ εγγυώ­νται την ασφά­λεια της Ελλά­δας” είναι εκτός πραγ­μα­τι­κό­τη­τας», προσθέτει.

Ως προς την ανα­με­νό­με­νη νέα έξαρ­ση του προ­σφυ­γι­κού-μετα­να­στευ­τι­κού, ανα­φέ­ρει «η κυβέρ­νη­ση να εγκα­τα­λεί­ψει τα σχέ­δια της για κλει­στά κέντρα και να πιέ­σει για μια δίκαιη ισο­κα­τα­νο­μή στις χώρες της ΕΕ. Σε συν­θή­κες παν­δη­μί­ας, αυτό γίνε­ται ακό­μη πιο επεί­γον». Σημειώ­νει ότι ο απε­γκλω­βι­σμός προ­ϋ­πο­θέ­τει κατάρ­γη­ση της συμ­φω­νί­ας ΕΕ-Τουρ­κί­ας, που η κυβέρ­νη­ση κλη­ρο­νό­μη­σε από τον ΣΥΡΙΖΑ και των ευρω­παϊ­κών κανονισμών.

Ανα­φο­ρι­κά με τον εορ­τα­σμό της εργα­τι­κής Πρω­το­μα­γιάς, υπο­γραμ­μί­ζει, μετα­ξύ άλλων, ότι «αυτό που πραγ­μα­τι­κά ενό­χλη­σε είναι η “πει­θαρ­χη­μέ­νη απει­θαρ­χία” του ταξι­κού κινή­μα­τος, με την απο­φα­σι­στι­κή συμ­βο­λή του ΚΚΕ σε αυτό, που πει­θαρ­χεί στα μέτρα προ­στα­σί­ας για να προ­στα­τεύ­σει και τη ζωή των εργα­ζο­μέ­νων, αλλά απει­θαρ­χεί στο σιω­πη­τή­ριο που επι­χει­ρεί να επι­βάλ­λει η κυβέρ­νη­ση και η άρχου­σα τάξη, με αφορ­μή την παν­δη­μία, αλλά και με τη συν­δρο­μή άλλων κομ­μά­των, όπως του ΣΥΡΙΖΑ».

«Ενό­χλη­σε, επί­σης, ότι η πλειο­ψη­φία του λαού ταυ­τί­στη­κε με την αγω­νι­στι­κή εικό­να του Συντάγ­μα­τος» προσθέτει.

Ο Δ. Κου­τσού­μπας τονί­ζει ότι κατέ­θε­σε στε­φά­νι στην πλα­κέ­τα της μνή­μης των αδι­κο­χα­μέ­νων εργα­ζο­μέ­νων της MARFIN, σημειώ­νο­ντας «άλλο αυτό και άλλο οι φιέ­στες της κυβέρ­νη­σης, με συγκε­κρι­μέ­νη πολι­τι­κή στό­χευ­ση, που εκτός των άλλων, επι­χει­ρή­θη­κε να λει­τουρ­γή­σει και ως άλλο­θι για όλους όσοι κυβέρ­νη­σαν και με ευθύ­νη τους άφη­σαν στο σκο­τά­δι τους προ­βο­κα­τό­ρι­κους και άλλους μηχα­νι­σμούς που έδρα­σαν γι’ αυτό το έγκλημα».

«Ανα­φέ­ρο­μαι στη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ που είχαν την κυβερ­νη­τι­κή εξου­σία εναλ­λάξ τα τελευ­ταία 10 χρό­νια. Η υπο­κρι­σία είναι ακό­μη μεγα­λύ­τε­ρη, αν σκε­φτεί κανείς ότι το Δημό­σιο προ­χω­ρού­σε σε ένδι­κα μέσα κατά δικα­στι­κών απο­φά­σε­ων που δικαί­ω­ναν τους συγ­γε­νείς των θυμά­των και όταν στην κυβέρ­νη­ση ήταν η ΝΔ και όταν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ» , υπογραμμίζει.

Υπο­στη­ρί­ζει ότι η πραγ­μα­τι­κή δικαί­ω­ση των θυμά­των θα έλθει «κυρί­ως με την απο­κά­λυ­ψη και την τιμω­ρία των ηθι­κών και φυσι­κών αυτουρ­γών αυτού του απο­τρό­παιου εγκλή­μα­τος. Κι αυτό μπο­ρεί να το απαι­τή­σει ο λαός, για να στα­μα­τή­σει επι­τέ­λους όλη αυτή η προ­σπά­θεια, φανε­ρή ή συγκα­λυμ­μέ­νη, να ταυ­τι­στούν οι δίκαιοι αγώ­νες του με τη δρά­ση επι­κίν­δυ­νων προ­βο­κα­τό­ρι­κων μηχα­νι­σμών που οδη­γούν σε τρα­γω­δί­ες σαν αυτές που ζήσα­με στη MARFIN».

Για το νομο­σχέ­διο για την Παι­δεία, ο Δ. Κου­τσού­μπας σχο­λιά­ζει ότι οξύ­νει ακό­μα περισ­σό­τε­ρο τα μεγά­λα προ­βλή­μα­τα και «πρέ­πει να επι­στρα­φεί στα αζή­τη­τα», χαρα­κτη­ρί­ζει, επί­σης, επι­κίν­δυ­νη την «αντι­παι­δα­γω­γι­κή τρο­πο­λο­γία για βιντε­ο­σκό­πη­ση του μαθή­μα­τος» η οποία συμπλη­ρώ­νει «το παζλ της αντι­δρα­στι­κής πολι­τι­κής στην Παι­δεία» τονί­ζο­ντας ότι δεν πρέ­πει να υλο­ποι­η­θεί και κατα­λή­γει στη συνέ­ντευ­ξή του, λέγο­ντας: «το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι περ­νά­ει από το χέρι του για να μεί­νουν τα σχέ­δια αυτά στα χαρτιά!»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο