Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας για τη σχολική στέγη: Το ΚΚΕ έχει στο επίκεντρο την αναγκαιότητα της πάλης για μια κοινωνία που «θα έχει στο νου της το παιδί»

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημή­τρης Κου­τσού­μπας παρευ­ρέ­θη­κε σήμε­ρα στη σύσκε­ψη μαζι­κών φορέ­ων στη Ν. Φιλα­δέλ­φεια με θέμα: «Ασφα­λής και σύγ­χρο­νη σχο­λι­κή στέ­γη: Πολυ­τέ­λεια ή ζωτι­κής σημα­σί­ας ζήτη­μα για τα παι­διά και τους εκπαιδευτικούς».

Στη σύσκε­ψη παρευ­ρέ­θη­καν ο Νίκος Σερε­τά­κης, μέλος του Τμή­μα­τος Διε­θνών Σχέ­σε­ων της ΚΕ του ΚΚΕ, δημο­τι­κός σύμ­βου­λος της περιο­χής με την Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση και υπο­ψή­φιος βου­λευ­τής Βορεί­ου Τομέα, ο Νίκος Αγγε­λί­δης, δημο­σιο­γρά­φος της ΕΡΤ και υπο­ψή­φιος βου­λευ­τής Βορεί­ου Τομέα, η Ντιά­να Λιά­κου, πρό­ε­δρος του Συλ­λό­γου Εκπαι­δευ­τι­κών Πρω­το­βάθ­μιας Εκπαί­δευ­σης «Γιώρ­γος Σεφέ­ρης» και υπο­ψή­φια βου­λευ­τής Βορεί­ου Τομέα, ο Βασί­λης Πετρό­που­λος, αντι­πρό­ε­δρος του σωμα­τεί­ου εργα­ζο­μέ­νων Δήμου Ν. Φιλα­δέλ­φειας — Ν. Χαλ­κη­δό­νας και μέλος της Ε.Γ του ΠΑΜΕ από τον κλά­δο των ΟΤΑ και υπο­ψή­φιος βου­λευ­τής στον Δυτι­κό Τομέα και ο Πέτρος Αλέ­πης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, αντι­πρό­ε­δρος του Συλ­λό­γου Γονέ­ων και Κηδε­μό­νων του 10ου δημο­τι­κού σχο­λεί­ου Ν. Ιωνί­ας και υπο­ψή­φιος βου­λευ­τής Βορεί­ου Τομέα.

Εκ μέρους των φορέ­ων τον λόγο πήραν η Ανθή Στα­μο­πού­λου, αντι­πρό­ε­δρος του Συλ­λό­γου Γονέ­ων 1ου ΓΕΛ Ν. Φιλα­δέλ­φειας, η Αρε­τή Περι­βό­λα, πρό­ε­δρος της Ένω­σης Γονέ­ων Ν. Φιλα­δέλ­φειας — Ν. Χαλ­κη­δό­νας, Παυ­σα­νί­ας Τσού­λος, γραμ­μα­τέ­ας της Γ’ ΕΛΜΕ, ο Δημή­τρης Βερ­γά­κης, δάσκα­λος σε δημο­τι­κό σχο­λείο της περιο­χής, η Γεωρ­γία Γερο­γιάν­νη, γραμ­μα­τέ­ας του Σωμα­τεί­ου Εργα­ζο­μέ­νων του Δήμου, Γιάν­νης Καμα­ρι­νός, πρό­ε­δρος του ΔΣ του Ενιαί­ου Συλ­λό­γου Γονέ­ων ΑΜΕΑ και η Ντιά­να Λιά­κου, πρό­ε­δρος του Συλ­λό­γου Εκπαι­δευ­τι­κών Πρω­το­βάθ­μιας Εκπαί­δευ­σης «Γιώρ­γος Σεφέ­ρης». Εκ μέρους των μαθη­τών ο Βασί­λης Ραπτό­που­λος, πρό­ε­δρος του 15μελους του 3ου ΓΕΛ Ν. Φιλαδέλφειας.

Στην ειση­γη­τι­κή του ομι­λία ο Δ. Κου­τσού­μπας τόνι­σε την επεί­γου­σα ανα­γκαιό­τη­τα «να προ­χω­ρή­σει άμε­σα ο αντι­σει­σμι­κός έλεγ­χος των σχο­λι­κών κτη­ρί­ων και να παρ­θούν όλα τα μέτρα αντι­σει­σμι­κής θωράκισης».

«Γνω­ρί­ζου­με πολύ καλά ότι στα ζητή­μα­τα που αφο­ρούν τη μόρ­φω­ση των παι­διών της λαϊ­κής οικο­γέ­νειας, κυριαρ­χεί η αντί­λη­ψη ότι αυτά απο­τε­λούν κόστος και δεν έχουν και πάρα πολύ όφελος.

Για αυτό ακρι­βώς από τη μια διο­χε­τεύ­ο­νται εκα­τομ­μύ­ρια επί εκα­τομ­μυ­ρί­ων για μια σει­ρά επι­χει­ρη­μα­τι­κές δρα­στη­ριό­τη­τες και δήθεν και­νο­το­μί­ες ‑και γι’ αυτό ακρι­βώς ιδιω­τι­κοί όμι­λοι μπαί­νουν στα σχο­λεία- ενώ από την άλλη, αντι­με­τω­πί­ζου­με καθη­με­ρι­νά πλημ­μυ­ρι­σμέ­να σχο­λεία» είπε και πρό­σθε­σε: «Πίσω από τις όμορ­φες λέξεις περί κοι­νω­νί­ας της γνώ­σης, περί ανα­βάθ­μι­σης, περί αυτο­νο­μί­ας, κρύ­βε­ται μια πραγ­μα­τι­κό­τη­τα που λέει ότι οι όροι υγιει­νής και ασφά­λειας, δεν εξα­σφα­λί­ζο­νται για πάνω από το 85% των σχο­λι­κών κτιρίων».

Επι­σή­μα­νε, ακό­μα, ότι «μόλις το 14,8% των σχο­λεί­ων έχουν υπο­δο­μές για άτο­μα με κινη­τι­κές δυσκολίες».

«Αυτά είναι τα «αξιο­λο­γη­μέ­να σχο­λεία» της κυρί­ας Κερα­μέ­ως. Γι αυτή την «κουλ­τού­ρα αξιο­λό­γη­σης» που λεί­πει από τα σχο­λεία μας, μίλα­γε πριν από αυτήν και ο υπουρ­γός Παι­δεί­ας του ΣΥΡΙΖΑ. Αλή­θεια; Αυτό λεί­πει από τα σχο­λεία μας; Η κουλ­τού­ρα αξιο­λό­γη­σης;» ανέ­φε­ρε χαρακτηριστικά.

Είπε ότι το ΚΚΕ θέλει τα σχο­λεία ανοι­χτά σε γονείς και εργα­ζό­με­νους και να λει­τουρ­γούν ως κυψέ­λες μάθη­σης, πολι­τι­σμού, αθλη­τι­σμού και συλ­λο­γι­κής δρα­στη­ριό­τη­τας με ενί­σχυ­ση και ανα­βάθ­μι­ση των υπο­δο­μών τους.

«Ταυ­τό­χρο­να, τα σχο­λεία ως χώρος μάθη­σης και δια­παι­δα­γώ­γη­σης, πρέ­πει να είναι κλει­στά στις επι­χει­ρή­σεις και στους ιδιώ­τες. Δεν θα επι­τρέ­ψου­με να κάνουν τις μπίζ­νες τους με φόντο τα σχο­λεία μας» τόνισε.

«Σήμε­ρα, λοι­πόν, είναι ανά­γκη να στη­ρι­χθούν οι διεκ­δι­κή­σεις των μαθη­τών, των γονιών, των εκπαι­δευ­τι­κών που αύριο απερ­γούν, οι οποί­οι κυριο­λε­κτι­κά έχουν βομ­βαρ­δι­στεί απ’ όλες τις κυβερ­νή­σεις των τελευ­ταί­ων χρό­νων και από αλλε­πάλ­λη­λες αλλα­γές και προ­κο­πή δεν είδαν!

Το ΚΚΕ στη­ρί­ζει τον δίκαιο αγώ­να των εκπαι­δευ­τι­κών, για­τί με τη στά­ση τους λένε ένα μεγά­λο “όχι” σε αυτήν την πολι­τι­κή. Και ταυ­τό­χρο­να ανοί­γουν τη συζή­τη­ση για ένα μεγά­λο “ναι” στην ανά­γκη για ένα σχο­λείο που θα προ­σφέ­ρει σύγ­χρο­νη μόρ­φω­ση σε όλα τα παι­διά, σε όλα τα πεδία της γνώ­σης, ικα­νό­τη­τα στη γρα­πτή γλώσ­σα και στην ανά­πτυ­ξη της κρι­τι­κής σκέ­ψης» είπε.

Ανα­φέρ­θη­κε στις δια­χρο­νι­κές ευθύ­νες όλων των κυβερ­νή­σε­ων για την κατά­στα­ση του δημο­σί­ου σχο­λεί­ου και επι­σή­μα­νε, μετα­ξύ άλλων, ότι «στο υπο­κρι­τι­κό σύν­θη­μα της κυβέρ­νη­σης “αυτός που αξιο­λο­γεί, αξιο­λο­γεί­ται”, το ΚΚΕ αντι­πα­ρα­θέ­τει την ανά­γκη “αυτός που μορ­φώ­νει, να βοη­θιέ­ται ουσια­στι­κά για ενιαία καθο­λι­κή μόρ­φω­ση όλων των παιδιών”».

Είπε ότι υπάρ­χει τρό­πος να αλλά­ξει το πρό­σω­πο της δημό­σιας Εκπαί­δευ­σης όσον αφο­ρά τις υπο­δο­μές της με άμε­ση έναρ­ξη προ­γράμ­μα­τος ανέ­γερ­σης σύγ­χρο­νων και ασφα­λών σχο­λεί­ων, καθώς και προ­γράμ­μα­τος συντή­ρη­σης όλων των υπο­δο­μών των σχο­λεί­ων και προ­σει­σμι­κού ελέγχου.

«Ο μόνος λόγος που αυτού του είδους τα έργα δεν προ­χω­ρούν, είναι πως, από τη φύση τους, δηλα­δή από τον δημό­σιο και δωρε­άν χαρα­κτή­ρα τους, δεν είναι… αντα­πο­δο­τι­κά!» σημείωσε.

«Τα μέλη της ΚΝΕ και του ΚΚΕ παλεύ­ου­με με τους άμε­σους στό­χους πάλης και ανα­κού­φι­σης του λαού και της νεο­λαί­ας, τους οποί­ους κάθε φορά θέτου­με με βάση τις λαϊ­κές ανά­γκες, στό­χοι οι οποί­οι εμπνέ­ο­νται από το πρό­γραμ­μά μας, την πρό­τα­σή μας για τη συνο­λι­κή διέ­ξο­δο του λαού μας από τη σημε­ρι­νή καπι­τα­λι­στι­κή βαρ­βα­ρό­τη­τα. Είναι οι σύγ­χρο­νες και πραγ­μα­τι­κές ανά­γκες, οι οποί­ες σήμε­ρα ανα­δει­κνύ­ουν τον ρεα­λι­σμό της πρό­τα­σής μας» σημεί­ω­σε ο Δ. Κου­τσού­μπας και προ­χώ­ρη­σε σε μια σύντο­μη ανα­φο­ρά στις προ­γραμ­μα­τι­κές εξει­δι­κεύ­σεις του ΚΚΕ για την προ­σχο­λι­κή αγω­γή και για το ενιαίο δωδε­κά­χρο­νο σχο­λείο σύγ­χρο­νης γενι­κής παι­δεί­ας. (Επι­συ­να­πτό­με­νο pdf)

Ο Δ. Κου­τσού­μπας κάλε­σε τους συμ­με­τέ­χο­ντες στη σύσκε­ψη να σκε­φθούν τις προ­τά­σεις του ΚΚΕ και να συμπο­ρευ­θούν μαζί του σε όλες τις μάχες «για­τί πολι­τι­κοί μεσ­σί­ες δεν υπάρ­χουν, σωτή­ρες απ’ τα πάνω να τους ανα­μέ­νου­με δεν υπάρχουν».

Ανα­φε­ρό­με­νος στα άλλα κόμ­μα­τα είπε ότι «σηκώ­νουν τους τόνους της προ­ε­κλο­γι­κής αντι­πα­ρά­θε­σης όταν σε όλα τα κρί­σι­μα ζητή­μα­τα όχι μόνο συμ­φω­νούν, αλλά έχουν βάλει και την υπο­γρα­φή τους. Γι’ αυτό άλλω­στε απορ­ρί­πτουν σωρη­δόν αυτές τις μέρες όλες τις προ­τά­σεις και τρο­πο­λο­γί­ες του ΚΚΕ, μετα­ξύ αυτών και για τη μονι­μο­ποί­η­ση των νεο­διό­ρι­στων εκπαιδευτικών».

«Πρέ­πει λοι­πόν, όλοι μαζί να ορθώ­σου­με ένα στε­ντό­ρειο “όχι” στους διπλούς εκβια­σμούς των κομ­μά­των του συστή­μα­τος, στα διά­φο­ρα αντι­λαϊ­κά σενά­ρια που μαυ­ρί­ζουν τις ζωές μας. Για­τί μόνο ο λαός σώζει το λαό στο δρό­μο ριζι­κών αλλα­γών και ανα­τρο­πών με ένα ΚΚΕ πολύ πιο δυνα­τό» τόνισε.

Επι­σή­μα­νε ότι οι θέσεις του ΚΚΕ «θέτουν στο επί­κε­ντρο την ανα­γκαιό­τη­τα και ρεα­λι­στι­κό­τη­τα της πάλης για μια κοι­νω­νία που “θα έχει στο νου της το παι­δί”» και υπο­γράμ­μι­σε καταλήγοντας:

«Αυτός ο αγώ­νας, αυτός ο δρό­μος, ξεκι­νά φυσι­κά από σήμε­ρα. Στους καθη­με­ρι­νούς αγώ­νες, αλλά και στην κάλ­πη. Στη­ρί­ζο­ντας, ενι­σχύ­ο­ντας τη μονα­δι­κή εκεί­νη πολι­τι­κή δύνα­μη που βρί­σκε­ται δίπλα και όχι απέ­να­ντι στις αγω­νί­ες του λαού μας και των παι­διών του, δηλα­δή το ΚΚΕ».

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο