Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Διαμαρτυρία στη Βουλή για την ερήμωση των χωριών της Ηπείρου

Κινη­το­ποί­η­ση στην είσο­δο της Βου­λής με αίτη­μα τη λήψη μέτρων που θα εμπο­δί­σουν τη συνέ­χεια της ερή­μω­σης των χωριών της Ηπεί­ρου οργα­νώ­νουν οι φορείς των από­δη­μων ηπει­ρω­τών στο Λεκα­νο­πέ­διο Αττι­κής. Η δια­μαρ­τυ­ρία θα γίνει στην είσο­δο της Βου­λής στις 15 Φεβρουα­ρί­ου 2023, ώρα 5 μ.μ., και οι φορείς θα επι­δό­σουν το υπό­μνη­μά τους στον πρό­ε­δρο της Βου­λής Κων­στα­ντί­νο Τασού­λα και τα κόμ­μα­τα της Βουλής. 

Την πρω­το­βου­λία για την κινη­το­ποί­η­ση πήραν η Πανη­πει­ρω­τι­κή Συνο­μο­σπον­δία Ελλά­δος (ΠΣΕ), οι Ομο­σπον­δί­ες Καλα­μά, Κόνι­τσας, Μουρ­γκά­νας, Ροδο­βι­ζι­νών Άρτας, Τζου­μέρ­κων και σύλ­λο­γοι των από­δη­μων Ηπει­ρω­τών στο Λεκα­νο­πέ­διο Αττι­κής. Στους κόλ­πους της ΠΣΕ δρα­στη­ριο­ποιού­νται  πάνω από 450 πρω­το­βάθ­μια και δευ­τε­ρο­βάθ­μια σωμα­τεία (Αδελ­φό­τη­τες, Ενώ­σεις και Ομο­σπον­δί­ες). Και στο κάλε­σμά τους οι οργα­νω­τές της κινη­το­ποί­η­σης επι­ση­μαί­νουν: «Βιώ­νο­ντας την κατά­στα­ση που επι­κρα­τεί στην ιδιαί­τε­ρη πατρί­δα μας, την Ήπει­ρο, που τη συν­θέ­τουν τα συσ­σω­ρευ­μέ­να προ­βλή­μα­τα, η ερη­μο­ποί­η­ση των χωριών, το αυξη­μέ­νο κόστος δια­βί­ω­σης, οι ανύ­παρ­κτες υπο­δο­μές και πλεί­στα άλλα που καθι­στούν  δύσκο­λη την επι­βί­ω­ση των συμπα­τριω­τών μας στη γενέ­τει­ρα, αλλά ‑περισ­σό­τε­ρο- αδύ­να­τη την επι­σκε­ψι­μό­τη­τα των απο­δή­μων, διεκ­δι­κού­με δυνα­μι­κά την επί­λυ­σή τους» υπο­γραμ­μί­ζε­ται στο κοι­νό κάλεσμα.

Σε άλλα σημεία του καλέ­σμα­τος ανα­φέ­ρε­ται: «Η Ήπει­ρος, η πατρί­δα των αγω­νι­στών της αντί­στα­σης, των γραμ­μά­των και των τεχνών, των μεγά­λων ευερ­γε­τών,  που  τόσα προ­σέ­φε­ρε στην Ελλά­δα μας με την κτη­νο­τρο­φία της, το εμπό­ριο, τις τέχνες και τον ιδιαί­τε­ρο πολι­τι­σμό της, σήμε­ρα βάλ­λε­ται από τα πολ­λά προ­βλή­μα­τα. Ο πλη­θυ­σμός της μειώ­νε­ται συνε­χώς, όπως άλλω­στε το πιστο­ποί­η­σε και η πρό­σφα­τη απογραφή.

Οι νέοι “ψάχνουν” τρό­πο  να μετα­να­στεύ­σουν και τα χωριά πλέ­ον κατοι­κού­νται στη συντρι­πτι­κή τους πλειο­ψη­φία  από υπε­ρή­λι­κες που αντι­με­τω­πί­ζουν πολ­λά προ­βλή­μα­τα  δια­μο­νής  από την αδυ­να­μία της πολι­τεί­ας να τους στη­ρί­ξει. Η παρα­γω­γι­κή βάση στον πρω­το­γε­νή τομέα  διαρ­κώς συρ­ρι­κνώ­νε­ται. Οι υπη­ρε­σί­ες  υγεί­ας και ειδι­κά η πρω­το­βάθ­μια υγειο­νο­μι­κή περί­θαλ­ψη συνε­χώς υπο­βαθ­μί­ζε­ται. Δεν υφί­στα­ται επαρ­κές δίκτυο  Κέντρων Υγεί­ας και Σταθ­μών Πρώ­των  Βοη­θειών. Τα ασθε­νο­φό­ρα είναι σε έλλει­ψη και υπο­στε­λε­χω­μέ­να. Μεγά­λο μέρος του οδι­κού δικτύ­ου παρα­μέ­νει απαρ­χαιω­μέ­νο και ασυ­ντή­ρη­το. Ολό­κλη­ρες περιο­χές περι­μέ­νουν ακό­μα την οδι­κή σύν­δε­σή τους με τα κεντρι­κά οδι­κά δίκτυα, αυτά της Εγνα­τί­ας Οδού και της Ιόνιας Οδού, κάτι που επη­ρε­ά­ζει σε μεγά­λο βαθ­μό την ανά­πτυ­ξή τους και εντεί­νει την απο­μό­νω­σή τους. Οι συγκοι­νω­νί­ες μετα­ξύ των χωριών και των πόλε­ων είναι ανε­παρ­κείς. Στον τομέα της εκπαί­δευ­σης, παρου­σιά­ζο­νται σοβα­ρά προ­βλή­μα­τα με το κλεί­σι­μο σχο­λεί­ων και την έλλει­ψη εκπαι­δευ­τι­κών. Οι συχνές δια­κο­πές  στο ηλε­κτρι­κό ρεύ­μα και την ύδρευ­ση δυσκο­λεύ­ουν την ζωή των κατοί­κων και επι­φέ­ρουν πολ­λά προ­βλή­μα­τα στις παρα­γω­γι­κές μονά­δες. Εγκα­τα­στά­σεις ΑΠΕ, που  συνε­χώς  στή­νο­νται  στην Ήπει­ρο άνευ σχε­δια­σμού, χωρίς καν την σύμ­φω­νη γνώ­μη των κατοί­κων που δια­μέ­νουν εκεί και την δια­φο­ρε­τι­κή άπο­ψη  των αυτο­διοί­κη­των αρχών της περιο­χής, βιά­ζουν το φυσι­κό περι­βάλ­λον. Το ταξί­δι προς την Ήπει­ρο, ημών των απο­δή­μων, είναι ακρι­βή υπό­θε­ση έως απα­γο­ρευ­τι­κή με τα διό­δια που πλη­ρώ­νου­με. Το ενερ­γεια­κό κόστος και οι ανα­τι­μή­σεις στους λογα­ρια­σμούς ρεύ­μα­τος κάνουν την ζωή των κατοί­κων εκεί δύσκολη».

Το κάλε­σμα για την πανη­πει­ρω­τι­κή κινο­ποί­η­ση αναρ­τή­θη­κε στις εξέ­δρες του Στα­δί­ου Ειρή­νης και Φιλί­ας στην εκδή­λω­ση για την «Πίτα του Ηπει­ρώ­τη» στις 22 Ιανουα­ρί­ου 2023

Για την επί­λυ­ση των παρα­πά­νω προ­βλη­μά­των οι ηπει­ρώ­τες διεκδικούν: 

Την θεσμο­θέ­τη­ση   εξει­δι­κευ­μέ­νης κρα­τι­κής πολι­τι­κής  για την εφαρ­μο­γή ενός συνο­λι­κού σχε­δί­ου στο­χευ­μέ­νων μεταρ­ρυθ­μί­σε­ων, με ισχυ­ρά κίνη­τρα και υπερ­βα­τι­κές δημό­σιες επεν­δύ­σεις για ουσια­στι­κή και μετρή­σι­μη ανά­πτυ­ξη όλων των περιο­χών, που ερη­μώ­νουν με σκο­πό την ανα­γέν­νη­σή τους  και την ανα­τρο­πή των συν­θη­κών, που οδή­γη­σαν στην εγκα­τά­λει­ψή τους.

Την ανα­βάθ­μι­ση των υπη­ρε­σιών υγεί­ας και ειδι­κά της πρω­το­βάθ­μιας  με την ανά­πτυ­ξη του δικτύ­ου των Κέντρων Υγεί­ας και Σταθ­μών Πρώ­των Βοη­θειών, πλή­ρως εξο­πλι­σμέ­νων και στελεχωμένων.

Την ανά­πτυ­ξη επαρ­κούς δικτύ­ου συγκοι­νω­νιών, που θα συν­δέ­ουν τα χωριά μετα­ξύ τους, τις κωμο­πό­λεις και τις πόλεις.

Την μεί­ω­ση της τιμής των διο­δί­ων και των τελών διέ­λευ­σης των γεφυ­ρών Ρίου ‑Αντιρ­ρί­ου και Άκτιου-Πρέβεζας.

Την επα­νε­ξέ­τα­ση του αντα­πο­δο­τι­κού χαρα­κτή­ρα των υπη­ρε­σιών καθα­ριό­τη­τας και του σχε­δια­σμού δια­χεί­ρι­σης των απο­βλή­των προς όφε­λος των πολιτών.

Την ανα­στο­λή όλων των δια­δι­κα­σιών αδειο­δό­τη­σης και υλο­ποί­η­σης υπο­δο­μών ΑΠΕ, μέχρι την ολο­κλή­ρω­ση του Ενερ­γεια­κού Περι­φε­ρεια­κού Σχε­δια­σμού, με κρι­τή­ριο την αντι­με­τώ­πι­ση του περι­βάλ­λο­ντος ως πηγή ζωής και όχι ως εμπό­ρευ­μα. Καθο­ρι­σμός του ενερ­γεια­κού μείγ­μα­τος που πρέ­πει να επι­λε­γεί, ορι­σμός περιο­χών απο­κλει­σμού χωρο­θέ­τη­σης ΑΠΕ, καθο­ρι­σμός της φέρου­σας ικα­νό­τη­τας στα υδροη­λε­κτρι­κά  έργα, εκπό­νη­ση ολο­κλη­ρω­μέ­νης μελέ­της  για την προ­στα­σία των πηγών ύδα­τος, εφαρ­μο­γή έμπρα­κτων κανό­νων αει­φο­ρί­ας  για κάθε επί­πτω­ση κάθε έργου.

Την μεί­ω­ση της εισφο­ράς ΕΤΜΕΑΡ,  που επι­βα­ρύ­νει τους λογα­ρια­σμούς ρεύματος.

Την βελ­τί­ω­ση των υπο­δο­μών  και των δικτύ­ων  ενέρ­γειας και  τηλε­πι­κοι­νω­νιών. Πλή­ρη ανά­πτυ­ξη των ευρυ­ζω­νι­κών υπη­ρε­σιών σε κάθε χωριό.

Την αντι­με­τώ­πι­ση των προ­βλη­μά­των αυτών, που ασχο­λού­νται με τον πρω­το­γε­νή τομέα και ειδι­κά των κτη­νο­τρό­φων, προς όφε­λος των ιδί­ων, αλλά και των καταναλωτών.

Να μην προ­ω­θη­θεί η  ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση του λιμα­νιού της Ηγουμενίτσας.

Να προ­σφέ­ρο­νται τρα­πε­ζι­κές υπη­ρε­σί­ες με  ΑΤΜ σε κάθε χωριό με ευθύ­νη και δαπά­νες της πολιτείας.

Να προ­ω­θη­θεί η οδι­κή δια­σύν­δε­ση της Ηπεί­ρου με την Θεσ­σα­λία  και των περιο­χών της Ηπεί­ρου με την Ιόνια Οδό και την Εγνα­τία Οδό,  με δρό­μους σύγ­χρο­νων προ­δια­γρα­φών, καθώς σήμε­ρα οι υφι­στά­με­νοι δρό­μοι είναι αδιά­βα­τοι για μεγά­λο χρο­νι­κό διά­στη­μα του χρό­νου, λόγω παλαιό­τη­τας και ελλι­πούς συντή­ρη­σης.  Να βελ­τιω­θεί , συντη­ρη­θεί και ανα­πτυ­χθεί το οδι­κό δίκτυο που συν­δέ­ει  τα χωριά μας μετα­ξύ τους και τα χωριά με τις πόλεις .

Να ληφθούν σοβα­ρά μέτρα προ­στα­σί­ας του φυσι­κού περι­βάλ­λο­ντος από κάθε είδους  ανε­ξέ­λεγ­κτες παρεμβάσεις.

Να ανα­λη­φθούν ενέρ­γειες και εφαρ­μο­στούν μέτρα  πρό­λη­ψης της κλι­μα­τι­κής αλλαγής.

Να ανα­λη­φθούν μέτρα  αντι­με­τώ­πι­σης της λει­ψυ­δρί­ας, με την θεσμο­θέ­τη­ση κανό­νων αξιο­ποί­η­σης των πηγών και με την αντι­κα­τά­στα­ση των πεπα­λαιω­μέ­νων δικτύ­ων ύδρευσης.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο