Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Δεν πρέπει να συνυπάρχει δημόσιος και ιδιωτικός τομέας υγείας, το κέρδος είναι άπληστο

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, κατά τη διάρ­κεια της επί­σκε­ψης του στο Πανε­πι­στη­μια­κό Νοσο­κο­μείο των Ιωαν­νί­νων, συμ­με­τεί­χε σε σύσκε­ψη με τα Υγειο­νο­μι­κά Σωμα­τεία (Σύλ­λο­γος Εργα­ζο­μέ­νων ΠΓΝΙ, Σύλ­λο­γος Εργα­ζο­μέ­νων «Χατζη­κώ­στα», ΕΙΝΗ) και άλλους εργα­ζο­μέ­νους των δύο νοσο­κο­μεί­ων των Ιωαννίνων.

Ο Δημή­τρης Κου­τσού­μπας στην τοπο­θέ­τη­σή του στη σύσκε­ψη τόνι­σε μετα­ξύ άλλων ότι το δημό­σιο σύστη­μα υγεί­ας πρέ­πει να προ­φυ­λάσ­σε­ται σαν κόρη οφθαλ­μού, αλλά δυστυ­χώς οι κυβερ­νή­σεις ως σήμε­ρα το απα­ξί­ω­σαν, ακό­μα και κατά την παν­δη­μία, η οποία θα μπο­ρού­σε να λει­τουρ­γή­σει ως αφορ­μή για την ενί­σχυ­σή του.

Αντι­θέ­τως αυτά τα δύο χρό­νια θησαύ­ρι­σαν οι ιδιω­τι­κοί όμι­λοι στην υγεία πάνω στον θάνα­το, την αρρώ­στια, τον κορο­νοϊο και σ’ αυτό έβα­λαν πλά­τη οι κυβερ­νή­σεις, ο κρα­τι­κός μηχανισμός.

Όπως είπε: «Το ΚΚΕ είχε πει και επι­μέ­νει ότι δεν μπο­ρεί να συνυ­πάρ­ξει δημό­σιος και ιδιω­τι­κός τομέ­ας υγεί­ας. Με μαθη­μα­τι­κή ακρί­βεια αυτή η συνύ­παρ­ξη θα γέρ­νει υπέρ του ιδιω­τι­κού τομέα και σε βάρος του δημό­σιου συστή­μα­τος υγεί­ας. Ας μη λένε διά­φο­ροι ότι μπο­ρεί να υπάρ­ξει τέτοια συνύ­παρ­ξη, δε γίνε­ται, το κέρ­δος είναι άπλη­στο, είναι αδη­φά­γο. Δεν έγι­νε καν επί­τα­ξη του ιδιω­τι­κού τομέα για να ενι­σχυ­θεί το δημό­σιο σύστη­μα υγεί­ας, οι προ­τά­σεις του ΚΚΕ απορ­ρί­φθη­καν και η κατά­στα­ση χειροτερεύει.

Το δημό­σιο σύστη­μα υγεί­ας χρειά­ζε­ται άμε­ση χρη­μα­το­δό­τη­ση, ιδί­ως το Πανε­πι­στη­μια­κό Νοσο­κο­μείο Ιωαν­νί­νων που είναι απ’ τα μεγα­λύ­τε­ρα της χώρας και καλύ­πτει μια τερά­στια περιο­χή. Χρειά­ζε­ται να στε­λε­χω­θεί, με προ­σλή­ψεις για­τρών, βοη­θη­τι­κού προ­σω­πι­κού, να γίνουν αορί­στου χρό­νου οι συμ­βα­σιού­χοι, να υπάρ­ξουν οι κατάλ­λη­λες υπο­δο­μές και ο απα­ραί­τη­τος εξο­πλι­σμός για να μπο­ρεί να λει­τουρ­γή­σει. Η έντα­ξη στα ΒΑΕ είναι επί­σης κρί­σι­μο ζήτη­μα, για το οποίο το ΚΚΕ έχει κατα­θέ­σει τρο­πο­λο­γία η οποία απορ­ρί­φθη­κε από τα άλλα κόμ­μα­τα. Επί­σης, οι μισθοί, η απλη­ρω­σιά, οι ελα­στι­κές σχέ­σεις εργα­σί­ας είναι ζητή­μα­τα που πρέ­πει να αλλά­ξουν άρδην».

Ο Δημή­τρης Κου­τσού­μπας έκα­νε ιδιαί­τε­ρη ανα­φο­ρά στη διά­λυ­ση της πρω­το­βάθ­μιας φρο­ντί­δας υγεί­ας υπο­γραμ­μί­ζο­ντας ότι αυτό επι­δει­νώ­νει παρα­πέ­ρα την άσχη­μη κατά­στα­ση στα νοσο­κο­μεία. Συγκε­κρι­μέ­να, τόνισε:

«Όλα αυτά τα ζητή­μα­τα πρέ­πει να τα παλέ­ψου­με σαν ένας άνθρω­πος αφού τα προ­βλή­μα­τα του δημό­σιου συστή­μα­τος υγεί­ας και των εργα­ζο­μέ­νων σε αυτό είναι ένα συνο­λι­κό ζήτη­μα που πρέ­πει να μας απα­σχο­λή­σει σοβα­ρά σαν κοι­νω­νία. Εμείς ως Κόμ­μα πιέ­ζου­με και στη Βου­λή και θα επι­μεί­νου­με να ενο­χλού­με και τους υπουρ­γούς και τον πρω­θυ­πουρ­γό και τα άλλα κόμ­μα­τα. Ξέρε­τε ότι είμα­στε μπρο­στά στους αγώ­νες σας, στο κίνη­μα και προ­σπα­θού­με να συμ­βά­λου­με όσο μπο­ρού­με και για να απο­κα­λυ­φθούν τα ζητή­μα­τα και για να επιλυθούν».

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ανα­φέρ­θη­κε και στην ακρί­βεια που κατα­τρώ­ει το λαϊ­κό εισό­δη­μα, τονί­ζο­ντας πως οφεί­λε­ται σε συγκε­κρι­μέ­νους λόγους.

«Η πολι­τι­κή της δήθεν ”πρά­σι­νης μετά­βα­σης” που επι­λέ­γει η ΕΕ και οι ΗΠΑ και συμ­φω­νεί και η ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση και τα άλλα κόμ­μα­τα, σημαί­νει απο­λι­γνι­το­ποί­η­ση, σημαί­νει ότι κλεί­νουν παρα­γω­γι­κές μονά­δες για ένα ορυ­κτό που το έχει η Ελλά­δα και μπο­ρεί για πολ­λά χρό­νια να δίνει φτη­νή ενέρ­γεια και να εξα­σφα­λί­ζει και τη δου­λειά ανθρώ­πων που τώρα πετιού­νται στο δρό­μο», σημεί­ω­σε, στη­λι­τεύ­ο­ντας την υπο­κρι­σία όσων υπο­στή­ρι­ζαν ότι ο λιγνί­της είναι ακρι­βός και μολύ­νει το περι­βάλ­λον, αφού όπως είπε, ο λιγνί­της έγι­νε ακρι­βός λόγω της από­φα­σης της ΕΕ να κάνει εμπό­ριο ρύπων, ενώ τώρα που το φυσι­κό αέριο ακρί­βυ­νε λόγω της επέμ­βα­σης της Ρωσί­ας στην Ουκρα­νία η ΕΕ λέει «δεν πει­ρά­ζει η επί­πτω­ση στο περι­βάλ­λον, κρά­τα λίγο τον λιγνί­τη για­τί είναι φτη­νό­τε­ρος και για­τί δεν θα έχου­με φυσι­κό αέριο».

Επε­σή­μα­νε πως η Ελλά­δα πρέ­πει να αξιο­ποι­ή­σει όλο τον πλού­το της και τις μορ­φές ενέρ­γειας που δια­θέ­τει προ­κει­μέ­νου και ο λαός να μη βιώ­νει ενερ­γεια­κή φτώ­χεια και η χώρα να μην έχει ενερ­γεια­κή εξάρ­τη­ση, αλλά και να αντι­με­τω­πι­στεί η ακρί­βεια, αφού η άνο­δος των τιμών της ενέρ­γειας συμπα­ρα­σύ­ρει όλες τις τιμές σε όλα τα εμπορεύματα.

Ο Δημή­τρης Κου­τσού­μπας ανα­φε­ρό­με­νος στον πόλε­μο σημεί­ω­σε πως απ’ τη μια έχου­με τη μια ομά­δα ληστών, που είναι το ΝΑΤΟ οι ΗΠΑ, η ΕΕ, και από την άλλη την άλλη ομά­δα ληστών, που είναι η Ρωσία και οι σύμ­μα­χοι που έχει, οποί­οι θέλουν για τα δικά τους μονο­πώ­λια να εξα­σφα­λί­σουν αγο­ρές και στην Ουκρα­νία και στις γύρω χώρες, στις πρώ­ην δημο­κρα­τί­ες της Σοβιε­τι­κής Ένωσης.

Όπως σημεί­ω­σε, «αυτό σκέ­φτο­νται όλοι και υπάρ­χει αντα­γω­νι­σμός για­τί οι ενερ­γεια­κοί δρό­μοι, ο ορυ­κτός πλού­τος και οι δρό­μοι μετα­φο­ράς εμπο­ρευ­μά­των είναι τα κρί­σι­μα ζητή­μα­τα για τα οποία γίνε­ται ξανά η μοι­ρα­σιά των ιμπε­ρια­λι­στι­κών δυνά­με­ων. Γι’ αυτό και δια­στρε­βλώ­νουν τη θέση του ΚΚΕ. Αν είναι δυνα­τόν να είναι το ΚΚΕ με τον Πού­τιν, δικός τους άνθρω­πος ήταν, τον είχαν στα ώπα ώπα όταν μαζί διέ­λυαν τη Σοβιε­τι­κή Ένω­ση… Λένε μόνο για τον Πού­τιν, αντα­γω­νί­ζο­νται για την πρω­το­κα­θε­δρία στο παγκό­σμιο σύστη­μα και δεν θέλουν να τους λέμε ότι ο Πού­τιν έκα­νε αυτή την απα­ρά­δε­κτη επέμ­βα­ση επει­δή το εύφλε­κτο υλι­κό μαζευό­ταν για χρό­νια. Έτσι, ο λαός της Ουκρα­νί­ας έγι­νε σάκος του μποξ… Μην μας κρύ­βουν τη μισή αλή­θεια, εμείς δεν θα βάλου­με τελεία κατα­δι­κά­ζο­ντας τη ρωσι­κή επέμ­βα­ση. Δηλα­δή οι Αμε­ρι­κά­νοι, το ΝΑΤΟ έχουν δικαί­ω­μα να κάνουν ό,τι θέλουν, όπου θέλουν, με γκα­γκ­στε­ρι­κό τρό­πο, ενώ τώρα τα βάζουν με τον άλλον γκά­γκ­στερ που αυτοί έφτιαξαν».

Κατα­λή­γο­ντας, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνι­σε: «Όλα τα ζητή­μα­τα συν­δέ­ο­νται και καλό είναι να τα συζη­τά­με καθα­ρά κι εδώ μέσα στο χώρο δου­λειάς. Βέβαια εδώ πρω­ταρ­χι­κό είναι το ζήτη­μα της υγεί­ας, όμως τελι­κά κατα­λή­γουν όλα στο βασι­κό ερώ­τη­μα: Ποιο είναι το πολι­τι­κό πρό­βλη­μα της χώρας, τι σύστη­μα θέλου­με, είτε πολι­τι­κό, είτε αφο­ρά το κρά­τος, είτε αφο­ρά τη δημο­κρα­τία, τη συμ­με­το­χή του λαού, με ποια οικο­νο­μία, ποιος να έχει την ιδιο­κτη­σία και τι θέση έχει σ’ αυτό ο εργα­ζό­με­νος λαός, η εργα­τι­κή τάξη, ο επι­στή­μο­νας, τα άλλα λαϊ­κά στρώματα».

902.gr

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο