Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μ. Συντυχάκης: Το ποδόσφαιρο έχει μετατραπεί σε αρένα επιχειρηματικών συμφερόντων

«Ο λαός και η νεο­λαία πρέ­πει απο­φα­σι­στι­κά και οργα­νω­μέ­να να στο­χεύ­σουν στις αιτί­ες, το βάρ­βα­ρο εκμε­ταλ­λευ­τι­κό σύστη­μα που έχει μετα­τρέ­ψει το ποδό­σφαι­ρο σε αρέ­να επι­χει­ρη­μα­τι­κών συμ­φε­ρό­ντων», επι­σή­μα­νε στην τοπο­θέ­τη­σή του ο Μανώ­λης Συντυ­χά­κης, βου­λευ­τής του ΚΚΕ, στο πλαί­σιο συζή­τη­σης Επί­και­ρης Επε­ρώ­τη­σης του ΣΥΡΙΖΑ για την οπα­δι­κή βία.

Τόνι­σε ότι για το ΚΚΕ, ο Αθλη­τι­σμός και η Φυσι­κή Αγω­γή είναι κατε­ξο­χήν κοι­νω­νι­κά αγα­θά και καθο­λι­κό δικαί­ω­μα του λαού και της νεο­λαί­ας. Δεν είναι εμπό­ρευ­μα ούτε πολυ­τέ­λεια. Είναι υγεία ‑πνευ­μα­τι­κή και σωμα­τι­κή- συμ­βάλ­λει στη δια­παι­δα­γώ­γη­ση των νέων, στην οικο­δό­μη­ση σχέ­σε­ων φιλί­ας, ομα­δι­κό­τη­τας, αλλη­λεγ­γύ­ης και συνι­στά φορέα ομα­λής κοι­νω­νι­κο­ποί­η­σης των νέων.

Επι­σή­μα­νε ότι τα περι­στα­τι­κά βίας ανα­δει­κνύ­ουν τη «γύμνια» των μέτρων. Τα κατα­σταλ­τι­κά μέτρα, πάντα, από ένα σημείο και μετά ανα­ζω­πυ­ρώ­νουν την έντα­ση, τη βία και τον χου­λι­γκα­νι­σμό, μετα­φέ­ρο­νται και εκτός γηπέ­δου. Το ζού­με ήδη στη χώρα μας, το ίδιο γίνε­ται στη Μ. Βρε­τα­νία, κ.ά. Η οπα­δι­κή βία, υπο­γράμ­μι­σε, απο­τε­λεί αντα­νά­κλα­ση της βίας που δέχε­ται καθη­με­ρι­νά ο νέος και η νέα της λαϊ­κής οικο­γέ­νειας στους χώρους δου­λειάς, στο σχο­λείο, στην κοι­νω­νία ευρύ­τε­ρα. Δεν είναι καθό­λου τυχαίο, ανέ­φε­ρε, το γεγο­νός ότι μέσα σε αυτά τα «φυτώ­ρια» ο φασι­σμός βρί­σκει πρό­σφο­ρο έδα­φος, μολύ­νει τα μυα­λά των νέων με το δηλη­τή­ριό του.

Το σύστη­μα, πρό­σθε­σε ο Μ. Συντυ­χά­κης, ούτε θέλει ούτε μπο­ρεί να ξερι­ζώ­σει τη μήτρα της σαπί­λας, που είναι ο εμπο­ρευ­μα­το­ποι­η­μέ­νος αθλη­τι­σμός, ιδιαί­τε­ρα στο ποδό­σφαι­ρο. Η βία γύρω από τον αθλη­τι­σμό δεν μπο­ρεί να εκλεί­ψει με νομοσχέδια.

Για το ΚΚΕ, επι­σή­μα­νε ο ομι­λη­τής, ο Αθλη­τι­σμός και η Φυσι­κή Αγω­γή δεν είναι εμπό­ρευ­μα ούτε πολυ­τέ­λεια, ούτε οι άνθρω­ποι ανα­λώ­σι­μα αντι­κεί­με­να. Είναι κοι­νω­νι­κό αγα­θό και δικαίωμα.

Η πραγ­μα­τι­κή εξυ­γί­αν­ση του Αθλη­τι­σμού, ανέ­φε­ρε ο Μ. Συντυ­χά­κης, απαι­τεί τη δημιουρ­γία ενός άλλου οικο­δο­μή­μα­τος, που θα χρη­μα­το­δο­τεί­ται από το κρά­τος, θα διοι­κεί­ται και θα ελέγ­χε­ται σε τακτι­κή βάση από φίλα­θλα και άλλα λαϊ­κά όργα­να και οι ομά­δες θα κρί­νο­νται εντός των γηπέ­δων. Μόνο έτσι θα απαλ­λα­γεί ορι­στι­κά ο Αθλη­τι­σμός από την αρρώ­στια και τη σαπί­λα. Αυτό μπο­ρεί να κατα­κτη­θεί σήμε­ρα, με άλλη εξου­σία, λαϊ­κή, όπου ο κεντρι­κός σχε­δια­σμός σε πανελ­λα­δι­κή κλί­μα­κα με κατα­νο­μή προ­σω­πι­κού και υπο­δο­μών, με ανά­πτυ­ξη όλων των μορ­φών σωμα­τι­κής δρα­στη­ριό­τη­τας στο σχο­λείο, στον δήμο, στη γει­το­νιά, θα είναι το πρω­ταρ­χι­κό. Και ακρι­βώς επει­δή η τελευ­ταία δολο­φο­νία ήταν θέμα χρό­νου να συμ­βεί, κατέ­λη­ξε ο Μ. Συντυ­χά­κης, ο λαός και η νεο­λαία πρέ­πει απο­φα­σι­στι­κά και οργα­νω­μέ­να να στο­χεύ­σουν στις αιτί­ες, το βάρ­βα­ρο εκμε­ταλ­λευ­τι­κό σύστη­μα που έχει μετα­τρέ­ψει το ποδό­σφαι­ρο σε αρέ­να επι­χει­ρη­μα­τι­κών συμφερόντων.

Ναπο­λέ­ων Σου­κα­τζί­δης Το μεγα­λείο ενός αγω­νι­στή της Αντί­στα­σης, του Θέμου Κορνάρου

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο