Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Δεν συμβιβαζόμαστε να καίγονται χιλιάδες στρέμματα δάσους, να χάνονται λαϊκές περιουσίες

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, σε απο­ψι­νή του ομι­λία στα Ψαχνά Ευβοί­ας με θέμα “Οι θέσεις του ΚΚΕ για την προ­στα­σία της ζωής του λαού και του περι­βάλ­λο­ντος και την ουσια­στι­κή απο­κα­τά­στα­ση από τις συνέ­πειες από τις πυρ­κα­γιές”, τόνι­σε ότι στό­χος του ΚΚΕ είναι η ανά­δει­ξη των προ­βλη­μά­των και η συνέ­χι­ση της πάλης “για όλα όσα υπο­σχέ­θη­καν και για άλλα ακό­μα που πρέ­πει να γίνουν για την πραγ­μα­τι­κή απο­κα­τά­στα­ση και απο­ζη­μί­ω­ση των κατοί­κων, για την προ­στα­σία της ζωής και της περιου­σί­ας σας, για την προ­στα­σία του περιβάλλοντος”.

Στην αρχή της ομι­λί­ας του, είπε ότι η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ “ετοι­μά­ζε­ται με το ανα­πτυ­ξια­κό της νομο­σχέ­διο να ισο­πε­δώ­σει ό,τι έχει αφή­σει όρθιο από εργα­τι­κά δικαιώ­μα­τα, μετά το σάρω­μα και το πέρα­σμα του ΣΥΡΙΖΑ από την κυβερ­νη­τι­κή καρέκλα”.

Είπε ότι ο πρω­θυ­πουρ­γός Κ. Μητσο­τά­κης “υλο­ποιεί μία προς μία τις κατευ­θύν­σεις του ΣΕΒ. Δηλα­δή αυτές που του άφη­σε ως εκκρε­μό­τη­τες ο Τσί­πρας, παρέ­χο­ντας νέες ελα­φρύν­σεις και προ­νό­μια στο κεφά­λαιο για­τί αυτό απαι­τεί η ανά­πτυ­ξή τους, η ανά­πτυ­ξη των καπι­τα­λι­στι­κών κερδών”.

“Εμείς δίνου­με τη μάχη, ώστε οι εργά­τες, τα λαϊ­κά στρώ­μα­τα, παντού, στους τόπους δου­λειάς, στις γει­το­νιές, στις πόλεις και τα χωριά να οργα­νώ­σουν την πάλη τους για να εμπο­δί­σουν τη νέα επί­θε­ση, για να περά­σουν στην αντε­πί­θε­ση βάζο­ντας στο επί­κε­ντρο τις δικές τους ανά­γκες, τα δικά τους δικαιώ­μα­τα. Δίνου­με τη μάχη για την επι­τυ­χία της απερ­γί­ας στις 2 του Οκτώ­βρη” τόνισε.

Είπε ακό­μα ότι “την ίδια ώρα που η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ δίνει τα δια­πι­στευ­τή­ρια της στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και ετοι­μά­ζε­ται να υπο­γρά­ψει την επι­κίν­δυ­νη στρα­τη­γι­κή συμ­φω­νία των ΗΠΑ, που εγκαι­νί­α­σε ο ΣΥΡΙΖΑ και η οποία προ­βλέ­πει να μπουν κάτω από τον έλεγ­χο των ΗΠΑ οι νέες στρα­τιω­τι­κές βάσεις, εμείς δίνου­με τη μάχη μέσα στο λαό για την ακύ­ρω­σή της” και “μαζί με όλα επι­μέ­νου­με να ανα­δει­κνύ­ου­με τα σοβα­ρά ζητή­μα­τα προ­στα­σί­ας της ζωής του λαού μας”.

Ο Δ. Κου­τσού­μπας τόνι­σε ότι το ΚΚΕ επι­μέ­νει να μιλά για μέτρα προ­στα­σί­ας της ζωής του λαού “για­τί εμείς δεν μπο­ρού­με να δεχτού­με και να συμ­βι­βα­στού­με με τη σημε­ρι­νή βαρ­βα­ρό­τη­τα, τον 21ο αιώ­να, το 2019, να καί­γο­νται χιλιά­δες στρέμ­μα­τα δάσους, να χάνο­νται λαϊ­κές περιου­σί­ες, είτε από τις πυρ­κα­γιές είτε από τις πλημ­μύ­ρες, είτε από κατα­στρο­φι­κούς σεισμούς”.

Είπε ότι το ΚΚΕ θα δώσει όλες του τις δυνά­μεις για την ενί­σχυ­ση της οργα­νω­μέ­νης διεκ­δί­κη­σης άμε­σων μέτρων, ανα­γκαί­ων για τον λαό της περιοχής.

Μιλώ­ντας για το διεκ­δι­κη­τι­κό πλαί­σιο από την κυβέρ­νη­ση, αλλά και από την Περι­φε­ρεια­κή και Τοπι­κή Διοί­κη­ση, συμπε­ριέ­λα­βε την άμε­ση κήρυ­ξη ως ανα­δα­σω­τέ­ας συνο­λι­κά της περιο­χής που κάη­κε χωρίς καμία εξαί­ρε­ση, την απα­γό­ρευ­ση οποιασ­δή­πο­τε επι­χει­ρη­μα­τι­κής δρά­σης στην καμέ­νη περιο­χή, την απα­γό­ρευ­ση υλο­τό­μη­σης του καμέ­νου δάσους από εργο­λά­βους, την άμε­ση δρο­μο­λό­γη­ση όλων των ανα­γκαί­ων δασο­τε­χνι­κών-αντι­πλημ­μυ­ρι­κών-αντι­δια­βρω­τι­κών έργων, την ολο­κλή­ρω­ση όλων των ελέγ­χων για την ποιό­τη­τα των υδά­των από τις γεω­τρή­σεις, την κατα­γρα­φή όλων των ζημιών και την πλή­ρη απο­ζη­μί­ω­ση στο 100% άνευ όρων και προ­ϋ­πο­θέ­σε­ων των πλη­γέ­ντων αγρο­τών και κτη­νο­τρό­φων, την άμε­ση χορή­γη­ση δωρε­άν ζωο­τρο­φών στους κτη­νο­τρό­φους και την παρο­χή έκτα­κτου γεν­ναί­ου βοη­θή­μα­τος στους ρετσι­νά­δες της περιο­χής, για την αντι­με­τώ­πι­ση των άμε­σων ανα­γκών τους και για τα επό­με­να τρία του­λά­χι­στον χρόνια.

Συμπε­ριέ­λα­βε ακό­μα την μέρι­μνα απα­σχό­λη­σης τους σε επο­χια­κές δου­λειές και δήμους και άλλους φορείς, την εξαί­ρε­ση των πλη­γέ­ντων από την πλη­ρω­μή του ΕΝΦΙΑ, των τελών και λοι­πών εισφο­ρών στους λογα­ρια­σμούς των ΔΕΚΟ, την αύξη­ση των κον­δυ­λί­ων του κρα­τι­κού προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού για την δια­μόρ­φω­ση των ανα­γκαί­ων υπο­δο­μών πυρο­προ­στα­σί­ας και της στε­λέ­χω­σής τους με επαρ­κές και μόνι­μο προ­σω­πι­κό στην Πυρο­σβε­στι­κή και στη Δασι­κή Υπη­ρε­σία για την κάλυ­ψη των ανα­γκών της περιοχής.

Επι­σή­μα­νε ότι και στην κατα­στρο­φι­κή πυρ­κα­γιά της Εύβοιας φάνη­κε η γύμνια του κρα­τι­κού μηχα­νι­σμού στην αντι­με­τώ­πι­ση φυσι­κών κατα­στρο­φών, προ­σθέ­το­ντας ότι “όταν πρό­κει­ται για το δικαί­ω­μα του λαού και της νεο­λαί­ας να ζει σε ένα ασφα­λές περι­βάλ­λον, με μέτρα πρό­λη­ψης και αντι­με­τώ­πι­σης τέτοιων κατα­στρο­φών, τότε, είτε δήθεν δεν υπάρ­χουν χρή­μα­τα, είτε συνή­θως, για να απο­ποι­η­θούν τις ευθύ­νες τους, όλα ρίχνο­νται στις «υπέρ­τε­ρες δυνά­μεις της φύσης που δε μπο­ρούν να δαμα­στούν από τον άνθρω­πο”, ενώ όταν είναι “να επι­δο­τη­θούν επι­χει­ρη­μα­τι­κοί όμι­λοι, να απο­κτή­σουν νέα προ­νό­μια, να πάρουν προ­κλη­τι­κές φορο­ε­λα­φρύν­σεις για τα κέρ­δη που βγά­ζουν από τη σκλη­ρή εκμε­τάλ­λευ­ση των εργα­ζο­μέ­νων, να σπα­τα­λώ­νται δισ. ευρώ κάθε χρό­νο για τις ανά­γκες του ΝΑΤΟ, τότε το κρά­τος δου­λεύ­ει ρολόι, όλα γίνο­νται με δια­δι­κα­σί­ες fast track κλπ”.

“Αυτή όμως, είναι η «ανά­πτυ­ξη για όλους» της κυβέρ­νη­σης ΝΔ, που είναι ίδια κι απα­ράλ­λα­χτη με τη δήθεν «δίκαιη ανά­πτυ­ξη» του ΣΥΡΙΖΑ, δηλα­δή την καπι­τα­λι­στι­κή ανά­πτυ­ξη” υπογράμμισε.

Παρα­θέ­το­ντας συγκε­κρι­μέ­να στοι­χεία έκα­νε λόγο για “δια­χρο­νι­κές ευθύ­νες των κυβερ­νή­σε­ων για την κατά­στα­ση που ζει ο λαός της Εύβοιας”, καθώς και για εγκλη­μα­τι­κές ευθύ­νες επί­σης όλων των κυβερ­νή­σε­ων σε ό,τι αφο­ρά την πρό­λη­ψη των πυρ­κα­γιών αλλά και την πλή­ρη προ­στα­σία της ζωής και της υγεί­ας των εργαζομένων.

Ο Δ. Κου­τσού­μπας είπε ότι “όσο θα συνε­χί­ζε­ται ο δρό­μος ανά­πτυ­ξης που θυσιά­ζει τη ζωή και τις ανά­γκες του λαού για τα κέρ­δη των λίγων, ο λαός θα έρχε­ται αντι­μέ­τω­πος με τέτοιες κατα­στρο­φές που βάζουν σε κίν­δυ­νο τη ζωή του, την περιου­σία του και το περιβάλλον”.

Ανα­φέρ­θη­κε συγκε­κρι­μέ­να στο τι προ­βλέ­πουν οι οδη­γί­ες της ΕΕ και υπο­γράμ­μι­σε ότι “πραγ­μα­τι­κή προ­στα­σία από τις φυσι­κές κατα­στρο­φές μπο­ρεί να υπάρ­ξει μόνο με μέτρα και έργα αντι­πυ­ρι­κής θωρά­κι­σης που δεν είναι προ­τε­ραιό­τη­τα χρη­μα­το­δό­τη­σης της Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης καθώς τα χαρα­κτη­ρί­ζει ως «μη επι­λέ­ξι­μα» και θεω­ρώ­ντας τα ως κόστος”.

Επι­ση­μαί­νο­ντας τον πολύ πλού­σιο δασι­κό και ορυ­κτό πλού­το, την εύφο­ρη γη και την ύπαρ­ξη σημα­ντι­κών βιο­μη­χα­νι­κών μονά­δων στην Εύβοια, ο Δ, Κου­τσού­μπας τόνι­σε ότι “με μια ριζι­κή αλλα­γή της οργά­νω­σης της οικο­νο­μί­ας και της κοι­νω­νί­ας, όπου στο επί­κε­ντρο θα είναι η ικα­νο­ποί­η­ση των σύγ­χρο­νων λαϊ­κών ανα­γκών, θα μπο­ρού­σαν τα πλε­ο­νε­κτή­μα­τα της περιο­χής να ανα­πτυ­χθούν ακό­μα περισ­σό­τε­ρο, ισό­με­τρα. Μέσω της ώθη­σης που μπο­ρεί να δώσει ο κεντρι­κός επι­στη­μο­νι­κός σχε­δια­σμός, ο λαός μπο­ρεί να απο­λαμ­βά­νει και τα απο­τε­λέ­σμα­τα της παρα­γω­γής σε κάθε τομέα και κλά­δο, και να ζει σε ένα ασφα­λές και προ­στα­τευ­μέ­νο περιβάλλον”.

Ανα­φέρ­θη­κε στη θέση που θα έχει η ΛΑΡΚΟ σε ένα τέτοιο πλαί­σιο, προ­σθέ­το­ντας “στα πλαί­σια ενός ενιαί­ου κρα­τι­κού φορέα μεταλ­λευ­τι­κής βιο­μη­χα­νί­ας, οι εγχώ­ριες πλου­το­πα­ρα­γω­γι­κές πηγές έχουν δυνα­τό­τη­τα να καλύ­ψουν τις σύγ­χρο­νες διευ­ρυ­μέ­νες λαϊ­κές ανά­γκες και η ΛΑΡΚΟ, ως μονα­δι­κός φορέ­ας αξιο­ποί­η­σης του σιδη­ρο­νι­κε­λί­ου στην Ελλά­δα και μονα­δι­κός παρα­γω­γός στην Ευρώ­πη, μπο­ρεί να παί­ξει καθο­ρι­στι­κό ρόλο σε μια τέτοια ανάπτυξη”.

Τόνι­σε, επί­σης, ότι αυτή η φιλο­λαϊ­κή προ­ο­πτι­κή είναι “απο­λύ­τως αντί­θε­τη και ασύμ­βα­τη με τη γενι­κό­τε­ρη πολι­τι­κή της ΕΕ” καθώς και με κάθε σχε­δια­σμό για παρά­δο­ση της ΛΑΡΚΟ στα επι­χει­ρη­μα­τι­κά συμ­φέ­ρο­ντα “καθα­ρής” από χρέη που φορ­τώ­θη­κε η επι­χεί­ρη­ση εξαι­τί­ας της πολι­τι­κής απα­ξί­ω­σής της από τις κυβερ­νή­σεις, αλλά και με κάθε λογι­κή ιδιω­τι­κο­οι­κο­νο­μι­κής λει­τουρ­γί­ας της ΛΑΡΚΟ.

Υπο­γράμ­μι­σε, επί­σης, ότι “το πραγ­μα­τι­κό δίλημ­μα δεν είναι «δια­τή­ρη­ση της μεταλ­λευ­τι­κής δρα­στη­ριό­τη­τας της ΛΑΡΚΟ» ή «προ­στα­σία του περι­βάλ­λο­ντος». Το πραγ­μα­τι­κό δίλημ­μα είναι ανά­πτυ­ξη σε όφε­λος των λίγων για τα κέρ­δη τους ή ανά­πτυ­ξη για την ικα­νο­ποί­η­ση των σύγ­χρο­νων λαϊ­κών αναγκών”.

Ο Δ. Κου­τσού­μπας, είπε ότι το ΚΚΕ το οποίο με ερώ­τη­σή του στη βου­λή και στην Ευρω­βου­λή, όπως και στο Περι­φε­ρεια­κό και Δημο­τι­κό Συμ­βού­λιο ανέ­δει­ξε τα συγκε­κρι­μέ­να προ­βλή­μα­τα διεκ­δι­κώ­ντας άμε­σα μέτρα “επι­μέ­νει να ανα­δει­κνύ­ει ότι το καθο­ρι­στι­κό στοι­χείο για την προ­στα­σία της ζωής του λαού και του περι­βάλ­λο­ντος είναι η οργα­νω­μέ­νη διεκ­δί­κη­ση, με βάση τις δυνα­τό­τη­τες της επο­χής μας”.

“Οι λύσεις δε θα έρθουν από αντι­λαϊ­κές κυβερ­νή­σεις. Θα συνε­χί­σου­με με κάθε τρό­πο, όσο περ­νά­ει από το χέρι μας, να στε­κό­μα­στε αλλη­λέγ­γυοι, και όλοι μαζί για να κλι­μα­κω­θεί ο αγώ­νας, να ασκη­θεί η μεγα­λύ­τε­ρη δυνα­τή πίε­ση, καθώς επεί­γει με ευθύ­νη της κυβέρ­νη­σης, της περι­φέ­ρειας, του δήμου να γίνουν τα απα­ραί­τη­τα έργα” τόνισε.

“Το ΚΚΕ έχει ολο­κλη­ρω­μέ­νη πρό­τα­ση για την αντι­πλημ­μυ­ρι­κή, αντι­πυ­ρι­κή, αντι­σει­σμι­κή θωρά­κι­ση. Μια πρό­τα­ση που η υλο­ποί­η­σή της προ­ϋ­πο­θέ­τει δια­φο­ρε­τι­κή οργά­νω­ση της οικο­νο­μί­ας και της κοι­νω­νί­ας, που στο επί­κε­ντρό της είναι η ικα­νο­ποί­η­ση των λαϊ­κών ανα­γκών και όχι τα κέρ­δη του κεφα­λαί­ου που στο κυνή­γι τους δεν υπο­λο­γί­ζε­ται ούτε η ανθρώ­πι­νη ζωή” τόνι­σε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, καλώ­ντας σε συστρά­τευ­ση με το ΚΚΕ “για να αλλά­ξει ο συσχε­τι­σμός σε όφε­λος της λαϊ­κής πλειο­ψη­φί­ας”, για την “προ­στα­σία της ζωής μας, της ζωής των παι­διών μας, για την απο­κα­τά­στα­ση και πλή­ρη απο­ζη­μί­ω­ση από τις κατα­στρο­φι­κές συνέ­πειες της πυρκαγιάς”.

Σημειώ­νε­ται, τέλος, ότι νωρί­τε­ρα, ο Δ. Κου­τσού­μπας συνα­ντή­θη­κε με το Σωμα­τείο Εργα­ζο­μέ­νων Εύβοιας της ΛΑΡΚΟ και παρευ­ρέ­θη­κε σε σύσκε­ψη — συζή­τη­ση με τοπι­κούς φορείς της περιο­χής, στην αίθου­σα συνε­δριά­σε­ων του Δημο­τι­κού Συμ­βου­λί­ου, στα Ψαχνά.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο