Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Διέξοδος για το λαό είναι να γίνει ακόμα πιο πλατιά και μαζική η συμπόρευση με το ΚΚΕ

Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, σε ομι­λία του το βρά­δυ της Δευ­τέ­ρας 11 Δεκεμ­βρί­ου, σε μεγά­λη εκδή­λω­ση της Κομ­μα­τι­κής Οργά­νω­σης Αττι­κής στο ΣΕΦ είπε ότι το ΚΚΕ συζη­τά στην Αττι­κή και σε όλη τη χώρα με εργα­ζό­με­νους και λαϊ­κά στρώ­μα­τα που ανα­ζη­τούν «τι μπο­ρού­με να κάνου­με και πώς θα κατα­φέ­ρου­με να αντι­με­τω­πί­σου­με αυτή τη δύσκο­λη κατά­στα­ση που ολο­έ­να και χειροτερεύει».

«Έχου­με τις απα­ντή­σεις, έχου­με και το σχέ­διο κι αυτά θέλου­με να συζη­τή­σου­με και σήμε­ρα μαζί σας. Θα έλε­γα ότι με εύστο­χο τρό­πο απο­τυ­πώ­νο­νται και στον τίτλο της σημε­ρι­νής εκδή­λω­σης: ‘Αδιέ­ξο­δα δεν υπάρ­χουν. Με το ΚΚΕ στον αγώ­να μπο­ρού­με να νική­σου­με’» τόνισε.

Είπε ότι η αισιο­δο­ξία του κόμ­μα­τος «είναι πραγ­μα­τι­κή και πηγά­ζει από την ακλό­νη­τη πίστη ότι ο λαός μας, όπως και όλοι οι λαοί, μπο­ρούν αν το απο­φα­σί­σουν να γίνουν αυτοί οι πρω­τα­γω­νι­στές των εξε­λί­ξε­ων, βαδί­ζο­ντας στο δρό­μο της σύγκρου­σης με το σύστη­μα της εκμε­τάλ­λευ­σης, επι­βάλ­λο­ντας το δίκιο τους».

Επι­σή­μα­νε ότι η αισιο­δο­ξία αυτή «επι­βε­βαιώ­νε­ται και από τη δυνα­μι­κή που κατα­γρά­φει η άνο­δος του κύρους του ΚΚΕ σε ευρύ­τε­ρες εργα­τι­κές λαϊ­κές δυνά­μεις» προ­σθέ­το­ντας ότι «σήμε­ρα δημιουρ­γού­νται ακό­μα καλύ­τε­ρες προ­ϋ­πο­θέ­σεις για πλα­τιά συμπό­ρευ­ση με το ΚΚΕ». Πρό­σθε­σε ότι «ενι­σχύ­ε­ται ένα ρεύ­μα αμφι­σβή­τη­σης της κυρί­αρ­χης πολι­τι­κής, το οποίο δεν είναι τυχαίο ούτε συγκυ­ρια­κό. Για­τί αυτό το ρεύ­μα σφυ­ρη­λα­τή­θη­κε μέσα στα μεγά­λα γεγο­νό­τα των προη­γού­με­νων ετών».

Είπε ότι ο δρό­μος για να γίνει ο λαός πρω­τα­γω­νι­στής των εξε­λί­ξε­ων «ανοί­γει μέσα από τα μικρά και μεγά­λα μέτω­πα που έχου­με μπρο­στά μας, βάζο­ντας στο στό­χα­στρο την πολι­τι­κή της ΝΔ η οποία μπο­ρεί να κου­νά­ει το δάχτυ­λο του 41%, όμως ξέρει καλά πως η δυσα­ρέ­σκεια απέ­να­ντι στην πολι­τι­κή της δυνα­μώ­νει και θα μεγα­λώ­σει ακό­μα περισ­σό­τε­ρο, για­τί και τα σινιά­λα στην παγκό­σμια και ελλη­νι­κή οικο­νο­μία δεν είναι καλά και τα ζόρια θα μεγαλώνουν».

Σημεί­ω­σε ότι «ένα πρώ­το μήνυ­μα στην κυβέρ­νη­ση της ΝΔ δεν ήταν μόνο οι απώ­λειές της σε δήμους και Περι­φέ­ρειες, αλλά και τα μεγά­λα ποσο­στά της ‘Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης’, που δεί­χνουν ότι ο εργα­ζό­με­νος λαός αντι­λαμ­βά­νε­ται ότι η ΝΔ έχει αντί­πα­λο — κι αυτό είναι το ΚΚΕ».

Ανέ­φε­ρε ότι το ΚΚΕ «μπαί­νει μπρο­στά στον αγώ­να για αυξή­σεις στους μισθούς, για τη συλ­λο­γι­κή σύμ­βα­ση σε όλους τους κλά­δους, στον αγώ­να για να ανα­χαι­τι­στεί η επί­θε­ση στο εργα­τι­κό-λαϊ­κό εισό­δη­μα η οποία συνεχίζεται».

Ανα­φε­ρό­με­νος στα ελλη­νο­τουρ­κι­κά, επι­σή­μα­νε ότι, παρά το «κλί­μα εφη­συ­χα­σμού που καλ­λιερ­γεί η κυβέρ­νη­ση, τα παζά­ρια πραγ­μα­το­ποιού­νται πάνω στο πολύ επι­κίν­δυ­νο πλαί­σιο που δια­μορ­φώ­νουν οι ΝΑΤΟϊ­κοί σχε­δια­σμοί, που οδη­γούν σε οδυ­νη­ρές διευ­θε­τή­σεις στο Αιγαίο και την Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο». Υπο­γραμ­μί­ζο­ντας ότι απαι­τεί­ται επα­γρύ­πνη­ση, σημεί­ω­σε ότι «στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα δρο­μο­λο­γεί­ται μια εφ’ όλης της ύλης δια­πραγ­μά­τευ­ση, και στο τρα­πέ­ζι παρα­μέ­νουν οι απα­ρά­δε­κτες διεκ­δι­κή­σεις της τουρ­κι­κής άρχου­σας τάξης».

Είπε ότι κανείς δεν μπο­ρεί να αδια­φο­ρεί όταν «η ΝΔ στη­ρί­ζει το έγκλη­μα του κρά­τους — δολο­φό­νου του Ισρα­ήλ σε βάρος του παλαι­στι­νια­κού λαού», προ­σθέ­το­ντας ότι «η πάλη για ανα­γνώ­ρι­ση του παλαι­στι­νια­κού κρά­τους, σύμ­φω­να με τις απο­φά­σεις του ΟΗΕ, είναι το ελά­χι­στο που μπο­ρού­με να κάνου­με ως λαός, απαι­τώ­ντας ταυ­τό­χρο­να την απε­μπλο­κή της Ελλά­δας από τον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο στη Μέση Ανα­το­λή και την Ουκρανία».

Ο Δ. Κου­τσού­μπας τόνι­σε ότι «σ’ αυτούς τους αγώ­νες, στο δρό­μο της σύγκρου­σης, έχουν θέση όλοι όσοι και όσες θέλουν να υπο­στεί πραγ­μα­τι­κό πλήγ­μα η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ και δεν εκτο­νώ­νο­νται ανα­ζη­τώ­ντας μια δήθεν λύση σε κυβερ­νη­τι­κή εναλ­λα­γή. Για­τί το έργο μιας τέτοιας ‘κυβερ­νη­τι­κής εναλ­λα­γής’ στα πλαί­σια αυτού του συστή­μα­τος, ανέ­βη­κε πολ­λές φορές στο παρελ­θόν, κι ήταν τρα­γω­δία για το λαό, θα λέγαμε».

Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «ως δύνα­μη της σοσιαλ­δη­μο­κρα­τί­ας με την δια­κυ­βέρ­νη­σή του έδω­σε στο σύστη­μα χώρο και χρό­νο για να πάρει ανά­σα και να επα­νέλ­θει δρι­μύ­τε­ρο. Κυρί­ως του έδω­σε τη δυνα­τό­τη­τα να κλεί­σει τις ρωγ­μές του και να περά­σει στην επό­με­νη φάση της επί­θε­σης στην εργα­τι­κή τάξη, στο λαό» τόνισε.

Ανα­φε­ρό­με­νος σε όσους «αγω­νιούν να ξεπε­ρά­σει ο ΣΥΡΙΖΑ τα προ­βλή­μα­τα, σημεί­ω­σε, μετα­ξύ άλλων, ότι «πραγ­μα­τι­κή αντι­πο­λί­τευ­ση στην κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, δεν μπο­ρεί να είναι, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε άλλοι που προς το παρόν περι­φέ­ρο­νται γύρω από αυτούς τους δύο, για­τί όλοι αυτοί, μηδε­νός εξαι­ρου­μέ­νου, στή­ρι­ξαν όλες τις στρα­τη­γι­κές επι­λο­γές της ΝΔ, ψήφι­σαν πάνω από τα μισά νομο­σχέ­δια της ΝΔ και στην ίδια ρότα συνε­χί­ζουν και σήμε­ρα, χωρίς να κρα­τούν ούτε τα προσχήματα».

«Πραγ­μα­τι­κή μαχη­τι­κή, εργα­τι­κή-λαϊ­κή αντι­πο­λί­τευ­ση είναι μόνο το ΚΚΕ και μέσα στη Βου­λή, για να απο­κα­λύ­πτει έγκαι­ρα στους εργα­ζό­με­νους τους κυβερ­νη­τι­κούς σχε­δια­σμούς, αλλά κυρί­ως έξω από τη Βου­λή, μέσα στους αγώ­νες για να τους αντι­πα­λεύ­ει» υπογράμμισε.

Είπε ότι «καη­μός» των «αστι­κών επι­τε­λεί­ων, των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων, των συμ­μά­χων της αστι­κής τάξης στην Ευρώ­πη και στις ΗΠΑ» είναι «η γρή­γο­ρη ανα­σύν­θε­ση της σοσιαλ­δη­μο­κρα­τί­ας, για­τί χρειά­ζο­νται ένα δεύ­τε­ρο πόλο για να εγκλω­βί­σει τη λαϊ­κή δυσα­ρέ­σκεια στα όρια του συστή­μα­τος, να βάλει εμπό­δια στο ρεύ­μα αμφι­σβή­τη­σης της κυρί­αρ­χης πολι­τι­κής που ενι­σχύ­ε­ται, να ανα­κό­ψει τη δυνα­μι­κή συμπό­ρευ­σης με το ΚΚΕ».

«Και δω συνα­ντιού­νται και ο ΣΥΡΙΖΑ — με αυτούς που μένουν κι αυτούς που φεύ­γουν — και το ΠΑΣΟΚ και άλλες δυνά­μεις που ακο­λου­θούν πιο πίσω» πρό­σθε­σε. «Κανείς πραγ­μα­τι­κά αρι­στε­ρός, προ­ο­δευ­τι­κός άνθρω­πος, δεν έχει να προσ­δο­κά τίπο­τα από το ποιος θα πάρει τελι­κά κεφά­λι σε αυτόν τον αντα­γω­νι­σμό, ποιος θα προ­κρι­θεί ο ΣΥΡΙΖΑ ή το ΠΑΣΟΚ» υπο­γράμ­μι­σε, τονί­ζο­ντας ότι «σήμε­ρα, όσοι εμπι­στεύ­τη­καν, ψήφι­σαν, πίστε­ψαν στον ΣΥΡΙΖΑ, ή στο ΠΑΣΟΚ έχουν επι­λο­γή: Κι αυτή δεν είναι άλλη, από την συμπό­ρευ­ση με το ΚΚΕ».

Ο Δ. Κου­τσού­μπας είπε ότι «στην εναλ­λα­κτι­κή διέ­ξο­δο που προ­τεί­νει το ΚΚΕ, στο σχέ­διο σύγκρου­σης με τη στρα­τη­γι­κή του κεφα­λαί­ου, την ΕΕ, την μεγα­λο­ερ­γο­δο­σία, το κρά­τος, τις κυβερ­νή­σεις τους, δεν απο­τε­λεί προ­ϋ­πό­θε­ση να υπάρ­χει πλή­ρης ταύ­τι­ση σε όλα με τη στρα­τη­γι­κή του ΚΚΕ, με την κοσμο­θε­ω­ρη­τι­κή του αντίληψη».

Υπο­γράμ­μι­σε ότι «το ΚΚΕ ανα­λαμ­βά­νει την ευθύ­νη του για να δυνα­μώ­σει η πραγ­μα­τι­κή λαϊ­κή αντι­πο­λί­τευ­ση, για να ανοί­ξου­με τον δρό­μο της ανα­τρο­πής, με τον λαό πρω­τα­γω­νι­στή των εξε­λί­ξε­ων για τη δική του δια­κυ­βέρ­νη­ση και εξου­σία. Για μια ριζι­κά δια­φο­ρε­τι­κή οργά­νω­ση της κοι­νω­νί­ας, τη σοσια­λι­στι­κή — κομ­μου­νι­στι­κή, όπου ο εργα­ζό­με­νος είναι οργα­νω­τής της δικής του εξου­σί­ας, με τον πλού­το και τα μέσα παρα­γω­γής ως κοι­νω­νι­κή ιδιο­κτη­σία», υπο­γραμ­μί­ζο­ντας ότι «αυτή η πρό­τα­ση είναι και η μόνη ριζι­κά και πραγ­μα­τι­κά δια­φο­ρε­τι­κή, είναι η μόνη που μπο­ρεί να δώσει πραγ­μα­τι­κή ελπί­δα και προ­ο­πτι­κή στο λαό και τη νεολαία».

«Να ξεπε­ρά­σου­με και τους εαυ­τούς μας, ώστε να γίνει ακό­μη πιο πλα­τιά και μαζι­κή η συμπό­ρευ­ση με το ΚΚΕ! Να πυκνώ­σουν οι γραμ­μές του κόμ­μα­τός μας και της ΚΝΕ. Αυτή θα είναι και η πραγ­μα­τι­κή εγγύ­η­ση για το λαό» υπο­γράμ­μι­σε ο Δ. Κου­τσού­μπας και κατέ­λη­ξε στην ομι­λία του, τονί­ζο­ντας «αδιέ­ξο­δα δεν υπάρ­χουν. Με το ΚΚΕ στον αγώ­να μπο­ρού­με να νικήσουμε!».

 

Να ακου­στεί μέχρι τη Γάζα: ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο