Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Επίσκεψη και κατάθεση στεφάνου στον τάφο του Καρλ Μαρξ στο Λονδίνο

Τον τάφο του Καρλ Μαρξ στο κοι­μη­τή­ριο «Highgate» στο Λον­δί­νο επι­σκέ­φτη­κε το πρωί της Κυρια­κής ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, συνο­δευό­με­νος από πολ­λά μέλη των Οργα­νώ­σε­ων Δυτι­κής Ευρώ­πης του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, αντίστοιχα.

Στο μνη­μείο, όπου δεσπό­ζει το «προ­λε­τά­ριοι όλων των χωρών ενω­θεί­τε» και η ρήση του Μαρξ «οι φιλό­σο­φοι απλά ερμή­νευαν τον κόσμο, το ζήτη­μα είναι όμως να τον αλλά­ξου­με», ο Δ. Κου­τσού­μπας κατέ­θε­σε στε­φά­νι εκ μέρους του ΚΚΕ.

Στον οικο­γε­νεια­κό τάφο είναι επί­σης θαμ­μέ­νη η σύζυ­γος του Μάρξ, Τζέ­νη, καθώς και άλλα μέλη της οικο­γέ­νειάς του. Αμέ­σως μετά, μέσα σε κλί­μα συγκί­νη­σης και με υψω­μέ­νες τις γρο­θιές, τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ έβγα­λαν μια ανα­μνη­στι­κή φωτο­γρα­φία, φωνά­ζο­ντας το σύν­θη­μα «Ένας αιώ­νας αγώ­νας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρω­το­πο­ρία» και «ΚΚΕ το Κόμ­μα σου λαέ».

Σε δήλω­σή του από το σημείο, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ανέ­φε­ρε τα εξής:

«Η διδα­χή του Καρλ Μαρξ ότι οι φιλό­σο­φοι μέχρι τότε απλά εξη­γού­σαν τον κόσμο, το ζήτη­μα είναι να τον αλλά­ξου­με, που αυτό σήμαι­νε κι ο επα­να­στα­τι­κός χαρα­κτή­ρας της διδα­σκα­λί­ας του, είναι το μήνυ­μα που έρχε­ται μέχρι σήμε­ρα, δια­χρο­νι­κά και φωτί­ζει το μέλ­λον για τις νέες γενιές, για την εργα­τι­κή τάξη όλου του κόσμου».

Με την κατά­θε­ση στε­φά­νου στον τάφο του Κ. Μαρξ ολο­κλη­ρώ­θη­κε σήμε­ρα η τρι­ή­με­ρη επί­σκε­ψη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κου­τσού­μπα στο Λονδίνο.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο