Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει και δεν θα δεχτούν να ματώσουν ξανά

Στα πρό­σφα­τα τρα­γι­κά περι­στα­τι­κά σε ιδιω­τι­κές κλι­νι­κές, ανα­φέρ­θη­κε ο γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας της ΚΕ του ΚΚΕ, στην έναρ­ξη της σημε­ρι­νής του ομι­λί­ας στη Βου­λή, τονί­ζο­ντας ότι από την πρώ­τη στιγ­μή της παν­δη­μί­ας υπήρ­χαν επί­ση­μες καταγ­γε­λί­ες εργα­ζο­μέ­νων και των σωμα­τεί­ων τους στην ιδιω­τι­κή Υγεία, ότι σε ιδιω­τι­κά κέντρα δεν τηρού­νται τα μέτρα.

Είπε ότι η κυβέρ­νη­ση έπρε­πε να είχε πάρει μέτρα, με πιο βασι­κό την επί­τα­ξη του ιδιω­τι­κού τομέα Υγεί­ας και την υπα­γω­γή του κάτω από τον έλεγ­χο του δημο­σί­ου, καθι­στώ­ντας σαφές ότι «η επί­τα­ξη του ιδιω­τι­κού τομέα Υγεί­ας δεν έχει καμία σχέ­ση με τη μίσθω­ση κάποιων υπη­ρε­σιών στην οποία ανα­φέ­ρε­ται η κυβέρ­νη­ση και ο ΣΥΡΙΖΑ».

Σχε­τι­κά με την «επό­με­νη μέρα», είπε καταρ­χήν ότι «εδώ θα είμα­στε για να συζη­τή­σου­με ανα­λυ­τι­κά, κυρί­ως ποια συγκε­κρι­μέ­να μέτρα προ­στα­σί­ας της υγεί­ας των εργα­ζο­μέ­νων, χρειά­ζε­ται να συνο­δεύ­ουν αυτή τη στα­δια­κή χαλά­ρω­ση των περιο­ρι­στι­κών μέτρων».

Είπε ακό­μα, ότι θα εκτι­μη­θεί η κατά­στα­ση του δημο­σί­ου συστή­μα­τος Υγεί­ας «όχι μόνο για να αντι­με­τω­πί­σει ένα νέο κύμα της παν­δη­μί­ας, αλλά και για να αντα­πο­κρι­θεί συνο­λι­κά στις ανά­γκες του λαού για περί­θαλ­ψη, θεραπεία».

Σημειώ­νο­ντας τα προ­ϋ­πάρ­χο­ντα της παν­δη­μί­ας κενά του δημο­σί­ου συστή­μα­τος Υγεί­ας και την ανυ­παρ­ξία σχε­δί­ου για την περί­πτω­ση επό­με­νου κύμα­τος παν­δη­μί­ας, υπο­γράμ­μι­σε την ανα­γκαιό­τη­τα άμε­σης πρό­σλη­ψης του απα­ραί­τη­του μόνι­μου υγειο­νο­μι­κού προ­σω­πι­κού και το άνοιγ­μα όλων των υπο­δο­μών που ανέ­στει­λαν τη λει­τουρ­γία τους.

Ο Δ. Κου­τσού­μπας είπε ότι η «επό­με­νη μέρα» αφο­ρά «κυρί­ως τη δια­χεί­ρι­ση της νέας οικο­νο­μι­κής καπι­τα­λι­στι­κής κρί­σης που βρί­σκε­ται προ των πυλών», σημειώ­νο­ντας ότι η κυβέρ­νη­ση «προ­ε­τοι­μά­ζει το έδα­φος για να φορ­τω­θεί αυτή η επερ­χό­με­νη κρί­ση πάλι στις πλά­τες των εργα­ζο­μέ­νων, προ­κει­μέ­νου να έχει τις λιγό­τε­ρες δυνα­τές απώ­λειες το μεγά­λο κεφά­λαιο, να θωρα­κι­στεί η κερ­δο­φο­ρία του και η δική του σε συνέ­χεια γρή­γο­ρη ανάκαμψη».

Ανα­φέρ­θη­κε στις απο­λύ­σεις, στις αρνη­τι­κές για τους εργα­ζό­με­νους μετα­βο­λές των εργα­σια­κών σχέ­σε­ων, στις απει­λές, εκβια­σμούς και πιέ­σεις που αυτοί δέχο­νται εκ μέρους της εργο­δο­σί­ας και πρό­σθε­σε: «Όπως ακρι­βώς φορ­τώ­σα­τε στους εργα­ζό­με­νους και τον λαό τις συνέ­πειες της παν­δη­μί­ας για να προ­στα­τεύ­σε­τε διά­φο­ρους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους και τα κέρ­δη τους, έτσι ακρι­βώς θα τους φορ­τώ­σε­τε και τα βάρη της κρί­σης. Και έχε­τε το θρά­σος να λέτε πως μοι­ρά­σα­τε δήθεν δίκαια τα βάρη της πανδημίας».

Είπε ότι το επί­δο­μα των 800 ευρώ και τα επι­δό­μα­τα ειδι­κού σκο­πού «που δίνο­νται με το στα­γο­νό­με­τρο και με εξαί­ρε­ση πολ­λών κλά­δων» δεν επαρ­κούν για την εξα­σφά­λι­ση αξιο­πρε­πούς δια­βί­ω­σης, ενώ δεν παρέ­λει­ψε να ανα­φερ­θεί και στους εργα­ζό­με­νους, μισο-άνερ­γους, ωρο­μί­σθιους, ημε­ρο­μί­σθιους που «δεν κατα­γρά­φο­νται που­θε­νά, δεν έχουν κανέ­να εισό­δη­μα και δεν δικαιού­νται ούτε επι­δό­μα­τος ειδι­κού σκο­πού, ούτε επι­δό­μα­τος ανεργίας».

Είπε ότι τα μέτρα αυτά είναι η επί­ση­μη πολι­τι­κή της ΕΕ και κάλε­σε την κυβέρ­νη­ση να πάρει μέτρα τώρα, ώστε να εξα­σφα­λι­στεί εισό­δη­μα για όλους.

«Τα έκτα­κτα μέτρα θα συνε­χι­στούν όσο χρεια­στεί για να ζήσουν οι επι­χει­ρή­σεις, λέει ο υπουρ­γός της μεγα­λο­ερ­γο­δο­σί­ας Βρού­τσης, που έχει και την τιμη­τι­κή του αυτές τις μέρες. Κάτι ξέρει για να το λέει. ‘Αλλω­στε, αυτή είναι η ειδι­κό­τη­τά του, οι κάθε είδους εξυ­πη­ρε­τή­σεις για τη στή­ρι­ξη μεγα­λο­ε­πι­χει­ρη­μα­τιών, με ό,τι αντερ­γα­τι­κό και βάρ­βα­ρο συνε­πά­γε­ται αυτό, για τους ίδιους τους εργα­ζό­με­νους» είπε ο Δ. Κουτσούμπας.

Σημεί­ω­σε ότι «ο συγκε­κρι­μέ­νος υπουρ­γός της ΝΔ ειδι­κεύ­ε­ται και στην τηλε­κα­τάρ­τι­ση. Αυτό βέβαια δεν απαλ­λάσ­σει την αξιω­μα­τι­κή αντι­πο­λί­τευ­ση που βρή­κε μια διέ­ξο­δο στην αμη­χα­νία της για να ασκή­σει κριτική».

«Είναι πράγ­μα­τι απο­ρί­ας άξιον, πώς τόσα χρό­νια στην κυβέρ­νη­ση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ανα­ρω­τή­θη­καν ποτέ για την ποιό­τη­τα των προ­γραμ­μά­των κατάρ­τι­σης που παρεί­χαν οι φορείς τους οποί­ους οι ίδιοι πιστο­ποιού­σαν; Είναι δυνα­τόν να πιστέ­ψει κανέ­νας ότι όσο εμπο­ρευ­μα­το­ποιεί­ται η Παι­δεία, μπο­ρεί να κρα­τά ψηλά και το επί­πε­δο της παρε­χό­με­νης μόρ­φω­σης;» ανέ­φε­ρε χαρακτηριστικά.

Είπε ότι στό­χος της κυβέρ­νη­σης είναι μετά την παρέ­λευ­ση της «έκτα­κτης κατά­στα­σης» να έχει μεί­νει «μια αγο­ρά εργα­σί­ας πιο μόνι­μη, άγρια, ευέ­λι­κτη για την εξό­ντω­ση των εργα­ζο­μέ­νων, πιο φιλι­κή μόνο για τα κέρ­δη των λίγων».

«Οι εργα­ζό­με­νοι όμως έχουν πλη­ρώ­σει ήδη πολ­λά, και με την πρό­σφα­τη καπι­τα­λι­στι­κή κρί­ση, και με τις επι­πτώ­σεις της παν­δη­μί­ας. Δεν πρέ­πει και δεν θα δεχτούν να ματώ­σουν ξανά» υπο­γράμ­μι­σε, προ­σθέ­το­ντας ότι «από τώρα πρέ­πει να δυνα­μώ­σει η κινη­το­ποί­η­ση, διεκ­δί­κη­ση, οργά­νω­ση, για να μην πλη­ρώ­σει ξανά ο λαός την κρί­ση. Οι αγω­νι­στι­κές πρω­το­βου­λί­ες μέσα στις δύσκο­λες συν­θή­κες της τελευ­ταί­ας περιό­δου, που συνε­χί­ζο­νται στις 28 Απρί­λη με την πανελ­λα­δι­κή μέρα δρά­σης στους χώρους δου­λειάς, απο­τε­λούν παρα­κα­τα­θή­κη για τους αγώ­νες του λαού την επό­με­νη μέρα».

Κάλε­σε την κυβέρ­νη­ση να απο­σύ­ρει το νομο­σχέ­διο του υπουρ­γεί­ου Παι­δεί­ας, να ορί­σει ακρι­βή ημε­ρο­μη­νία για τις Πανελ­λα­δι­κές, λαμ­βά­νο­ντας μέτρα ώστε να διε­ξα­χθούν με τους βέλ­τι­στους όρους για μαθη­τές και εκπαι­δευ­τι­κούς και κατέ­θε­σε την πολύ συγκε­κρι­μέ­νη πρό­τα­ση του ΚΚΕ για το ζήτη­μα αυτό.

Σχε­τι­κά με όσα δια­δρα­μα­τί­ζο­νται στην ΕΕ, είπε ότι είναι προ­σπά­θειες γεφύ­ρω­σης με πρό­σκαι­ρο συμ­βι­βα­σμό των μεγά­λων αντι­θέ­σε­ων μετα­ξύ των κρα­τών-μελών της και υπο­γράμ­μι­σε ότι «το πραγ­μα­τι­κό ερώ­τη­μα από τη σκο­πιά του λαού, είναι: τα νέα δάνεια, είτε αυτά έλθουν μέσα απ’ τους μηχα­νι­σμούς του ESM, είτε μέσω ενός ενιαί­ου ομο­λό­γου ή Κοι­νού Ταμεί­ου, ποιοι θα τα καρ­πω­θούν και ποιοι θα τα πληρώσουν;».

«Εμείς λέμε ότι θα τα καρ­πω­θούν οι λίγοι, οι μονο­πω­λια­κοί όμι­λοι και θα τα πλη­ρώ­σουν πάλι οι πολ­λοί, οι εργα­ζό­με­νοι, τα λαϊ­κά στρώματα.

‘Αρα λοι­πόν, οι λαοί μια επι­λο­γή έχουν μπρο­στά τους: να αρχί­σουν να ξηλώ­νουν αυτό το αντι­δρα­στι­κό οικο­δό­μη­μα που λέγε­ται ΕΕ, δια­μορ­φώ­νο­ντας νέες συνερ­γα­σί­ες και συμ­μα­χί­ες αμοι­βαί­ου οφέ­λους, πετώ­ντας έξω τους κηφή­νες και διεκ­δι­κώ­ντας οι ίδιοι οι λαοί της Ευρώ­πης την εξου­σία. Σε αυτό βρί­σκε­ται η ελπί­δα, η προ­ο­πτι­κή» κατέ­λη­ξε στην ομι­λία του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο