Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Παρέμβαση ΚΚΕ για τις πανελλαδικές εξετάσεις — Τι προτείνει

Το Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα Ελλά­δας τοπο­θε­τεί­ται με αίσθη­μα ευθύ­νης απέ­να­ντι στο φλέ­γον ζήτη­μα του καθο­ρι­σμού ημε­ρο­μη­νί­ας και προ­τεί­νει μια δέσμη μέτρων για να πραγ­μα­το­ποι­η­θούν με τους βέλ­τι­στους όρους για τους μαθη­τές και τους εκπαι­δευ­τι­κούς οι πανελ­λα­δι­κές εξετάσεις.

Το υπουρ­γείο Παι­δεί­ας «έτρε­ξε» να κατα­θέ­σει ‑εν μέσω παν­δη­μί­ας- ένα νομο­σχέ­διο που μετα­τρέ­πει ακό­μα πιο έντο­να το Λύκειο σε μια εξε­τα­στι­κή αρέ­να. Ένα νομο­σχέ­διο που ανά­με­σα στις δια­τά­ξεις του προ­βλέ­πει προ­κλη­τι­κά την αύξη­ση του αριθ­μού μαθη­τών ανά τάξη, τη στιγ­μή που κλί­νε­ται σε όλες τις πτώ­σεις η απο­φυ­γή του συνωστισμού…

Απαι­τεί­ται επι­τέ­λους, χωρίς καμιά άλλη αδι­καιο­λό­γη­τη καθυ­στέ­ρη­ση, η κυβέρ­νη­ση και το υπουρ­γείο Παι­δεί­ας να δώσει τέλος στο «σίριαλ» του καθο­ρι­σμού της ημε­ρο­μη­νί­ας έναρ­ξης των πανελλαδικών!

  1. Με βάση όλα τα δεδο­μέ­να, οι πανελ­λα­δι­κές εξε­τά­σεις μπο­ρούν να ξεκι­νή­σουν στις 22 Ιού­νη με ορί­ζο­ντα λήξης το αργό­τε­ρο τις 10 Ιούλη.
  2. Απαι­τεί­ται, επί­σης, να ξεκα­θα­ρι­στεί ότι δεν θα πραγ­μα­το­ποι­η­θούν προ­α­γω­γι­κές εξε­τά­σεις στα Γυμνά­σια και στα Λύκεια. Δεν είναι αυτό που θα λεί­ψει φέτος για να χαρα­κτη­ρί­σου­με μια σχο­λι­κή χρο­νιά ολοκληρωμένη.

Το ΚΚΕ τοπο­θε­τεί­ται προ­τεί­νει τα εξής άμε­σα μέτρα:

Δεδο­μέ­νης της στρε­σο­γό­νου κατά­στα­σης που ούτως ή άλλως δημιουρ­γεί­ται και επι­πλέ­ον λόγω της παν­δη­μί­ας και του εγκλει­σμού, απαι­τεί­ται να ληφθούν όλα τα ανα­γκαία μέτρα, με κρα­τι­κή ευθύ­νη και έκτα­κτη χρη­μα­το­δό­τη­ση για να εξα­σφα­λι­στούν όσο το δυνα­τόν πιο ευερ­γε­τι­κές συν­θή­κες για την ψυχο­λο­γία των μαθη­τών και των εκπαι­δευ­τι­κών. Αυτό σημαίνει:

  • Ότι σε κάθε αίθου­σα εξέ­τα­σης εξα­σφα­λί­ζε­ται από­στα­ση του­λά­χι­στον 5 τετρα­γω­νι­κά μέτρα ανά εξε­τα­ζό­με­νο μαθη­τή και ανά επιτηρητή.
  • Ότι γίνο­νται παρεμ­βά­σεις κατά περί­πτω­ση, με τοπο­θέ­τη­ση σκιά­στρων, και­νούρ­γιων και απο­τε­λε­σμα­τι­κών κουρ­τι­νών. Ότι κάθε από­γευ­μα πραγ­μα­το­ποιού­νται απο­λυ­μάν­σεις των εξε­τα­στι­κών κέντρων και σωστός αερι­σμός τους.
  • Ότι, σε περί­πτω­ση που χρη­σι­μο­ποιού­νται κλι­μα­τι­στι­κά και ανά­λο­γα με την επί­ση­μη τοπο­θέ­τη­ση των επι­στη­μό­νων, απαι­τεί­ται καθη­με­ρι­νός βιο­λο­γι­κός καθα­ρι­σμός τους και άμε­ση συντήρηση.
  • Ότι τοπο­θε­τού­νται αλκο­ο­λού­χα απο­λυ­μα­ντι­κά δια­λύ­μα­τα σε κάθε αίθου­σα. Ότι παρέ­χο­νται δωρε­άν μάσκες και γάντια για τους μαθη­τές και τους εκπαιδευτικούς.
  • Ότι είναι παρα­πά­νω από ανα­γκαίο να προ­βλε­φθεί η παρου­σία για­τρών, νοση­λευ­τών, ψυχολόγων.
  • Ότι προ­στα­τεύ­ο­νται ιδιαί­τε­ρα ή και εξαι­ρού­νται ακό­μα από τις πανελ­λα­δι­κές εξε­τά­σεις οι εκπαι­δευ­τι­κοί που ανή­κουν σε ευπα­θείς ομάδες.

Το ΚΚΕ επι­ση­μαί­νει ταυ­τό­χρο­να τα εξής:

Υπό τις παρού­σες συν­θή­κες γίνε­ται ακό­μα πιο επι­τα­κτι­κό να στα­μα­τή­σουν οι πει­ρα­μα­τι­σμοί, οι ασά­φειες στη δια­τύ­πω­ση των θεμά­των (δια­τύ­πω­ση και ζητού­με­να) των πανελ­λα­δι­κών. Είναι ευθύ­νη του υπουρ­γεί­ου Παι­δεί­ας να δώσει σαφείς οδη­γί­ες στην Κεντρι­κή Επι­τρο­πή Εξε­τά­σε­ων, τα μέλη της οποί­ας ‑με αίσθη­μα επι­στη­μο­νι­κής, παι­δα­γω­γι­κής και κοι­νω­νι­κής ευθύ­νης- πρέ­πει να ακολουθήσουν.

Είναι ανα­γκαίο με άμε­ση νομο­θε­τι­κή παρέμ­βα­ση να προ­βλε­φτεί το δικαί­ω­μα επα­νά­λη­ψης της δια­δι­κα­σί­ας όσες φορές επι­θυ­μούν οι υπο­ψή­φιοι, με δυνα­τό­τη­τα κατο­χύ­ρω­σης βαθ­μο­λο­γί­ας μαθη­μά­των και για τις επό­με­νες χρονιές.

Απαι­τεί­ται να αρθούν οι περιο­ρι­σμοί για την εξε­τα­στι­κή του Σεπτέμ­βρη που αφο­ρά μαθη­τές που ασθέ­νη­σαν. Αυτό σημαί­νει ότι δημιουρ­γού­νται εξε­τα­στι­κά κέντρα ανά νομό και όχι μόνο σε Αθή­να και Θεσ­σα­λο­νί­κη, όπως ισχύ­ει σήμε­ρα. Επί­σης, να προ­βλε­φθεί ότι αυτή η κατη­γο­ρία μαθη­τών εξε­τά­ζε­ται μόνο στο μάθη­μα που δεν δόθη­κε εξέ­τα­ση και όχι σε όλα εξαρ­χής. Χρειά­ζε­ται επί­σης με κρα­τι­κή παρέμ­βα­ση να δοθούν άδειες για να πάρουν μέρος στις εξε­τά­σεις εργα­ζό­με­νοι μαθη­τές ή για όσους το επι­θυ­μούν, να έχουν το δικαί­ω­μα έντα­ξης σε αυτή την εξε­τα­στι­κή μια σει­ρά εργα­ζό­με­νοι μαθη­τές (π.χ. των Εσπε­ρι­νών) οι οποί­οι δεν θα μπο­ρέ­σουν να δώσουν εξε­τά­σεις το καλο­καί­ρι λόγω της σεζόν.

Το ΚΚΕ θα δώσει όλες του τις δυνά­μεις για να υλο­ποι­η­θούν οι παρα­πά­νω ανα­γκαί­ες διεκ­δι­κή­σεις, για να μη φορ­τω­θούν με παρα­πά­νω άγχος και αγω­νία οι μαθη­τές, οι οικο­γέ­νειές τους, οι εκπαιδευτικοί.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο