Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Οι πολιτικοί πρόσφυγες σπλάχνο από τα σπλάχνα του ΚΚΕ και του αγώνα του ΔΣΕ (ΦΩΤΟ)

Ο γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας της Κεντρι­κής Επι­τρο­πής του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας σε απο­ψι­νή του ομι­λία σε εκδή­λω­ση της ΚΕ του κόμ­μα­τος αφιε­ρω­μέ­νη στη ζωή των Ελλή­νων πολι­τι­κών προ­σφύ­γων στις Λαϊ­κές Δημο­κρα­τί­ες, καταρ­χήν απέ­τι­σε φόρο τιμής στον ηρω­ϊ­σμό των μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, χιλιά­δων αγω­νι­στών και στη μνή­μη των θυμά­των της χού­ντας, των αξιω­μα­τι­κών που πάλε­ψαν ενα­ντί­ον της, βασα­νί­στη­καν και αποτάχτηκαν.

Ανέ­φε­ρε ότι με την εγκα­θί­δρυ­ση της στρα­τιω­τι­κής δικτα­το­ρί­ας στην Ελλά­δα, απο­δεί­χθη­κε με τον πιο τρα­γι­κό τρό­πο ότι το σύν­θη­μα «ΝΑΤΟ σημαί­νει χού­ντες και πολέ­μοι» είναι πιο επί­και­ρο από ποτέ, ενώ ανα­δει­κνύ­ε­ται ότι «η αστι­κή τάξη προ­κει­μέ­νου να δια­σφα­λί­σει τα συμ­φέ­ρο­ντά της δεν διστά­ζει να κατα­φύ­γει σε κάθε αντι­δρα­στι­κό μέσο, στη χρή­ση οποιο­δή­πο­τε αντι­λαϊ­κού εργα­λεί­ου», αλλά και ότι «την ίδια στιγ­μή πλα­τιές εργα­τι­κές, λαϊ­κές, νεο­λαι­ί­στι­κες δυνά­μεις μπο­ρούν να αντι­δρούν και να κινη­το­ποιού­νται παρά τις συν­θή­κες ωμής βίας και ανοι­χτής τρομοκρατίας».

ekdilosi kke 7

Είπε ότι τα αστι­κά επι­τε­λεία όταν ανα­φέ­ρο­νται στο κύμα συμπα­ρά­στα­σης στον αντι­δι­κτα­το­ρι­κό αγώ­να από το εξω­τε­ρι­κό, σκό­πι­μα προ­σπερ­νούν τον αντι­δι­κτα­το­ρι­κό αγώ­να των πολι­τι­κών προ­σφύ­γων και συνει­δη­τά απο­σιω­πούν τις διε­θνείς πιέ­σεις των σοσια­λι­στι­κών κρα­τών και «κατά συνέ­πεια τη συμ­βο­λή μιας σημα­ντι­κά μαζι­κής και συμπα­γούς πολι­τι­κής δύνα­μης των εξό­ρι­στων κομ­μου­νι­στι­κών δυνά­με­ων, του ανα­συ­νταγ­μέ­νου και πρω­το­πό­ρου ΚΚΕ».

«Σκό­πι­μα απο­σιω­πά­ται ότι με τη δικτα­το­ρία επι­διώ­χτη­κε να δοθεί συντρι­πτι­κό χτύ­πη­μα με στό­χο τη διά­λυ­ση, την εξό­ντω­ση του κόμ­μα­τος» πρό­σθε­σε ο κ. Κου­τσού­μπας, τονί­ζο­ντας: «Όχι μόνο δεν τα κατά­φε­ραν, αλλά το κόμ­μα μας μέσα σ’ αυτές τις δύσκο­λες συν­θή­κες συγκρού­στη­κε με τον ανα­θε­ω­ρη­τι­σμό, στά­θη­κε όρθιο, ανα­συ­γκρό­τη­σε τις κομ­μα­τι­κές του οργα­νώ­σεις. Ίδρυ­σε την Κομ­μου­νι­στι­κή Νεο­λαία Ελλάδας».

Στη συνέ­χεια της ομι­λί­ας του ανα­φέρ­θη­κε στην απει­λή ενός γενι­κευ­μέ­νου ιμπε­ρια­λι­στι­κού πολέ­μου και στη νέα, όπως είπε, «πιο επι­κίν­δυ­νη φάση που μπαί­νουν οι αντα­γω­νι­σμοί μεγά­λων δυνά­με­ων στην περιο­χή μετά την επί­θε­ση των ΗΠΑ, Μ. Βρε­τα­νί­ας και Γαλ­λί­ας στη Συρία, παρά την ψεύ­τι­κη εικό­να περί “απο­κλι­μά­κω­σης” που προ­σπα­θούν να κατα­σκευά­σουν η κυβέρ­νη­ση, τα υπό­λοι­πα αστι­κά κόμ­μα­τα και τα αστι­κά επιτελεία».

ekdilosi kke

Κάλε­σε σε ισχυ­ρο­ποί­η­ση του αγώ­να ενα­ντί­ον του ιμπε­ρια­λι­στι­κού πολέ­μου και της εμπλο­κής της Ελλά­δας στα ιμπε­ρια­λι­στι­κά σχέ­δια και κατη­γό­ρη­σε την κυβέρ­νη­ση ότι «έχει μετα­τρέ­ψει την Ελλά­δα σε αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟϊ­κή βάση εφόρ­μη­σης για όλη την περιο­χή, ότι έχει ανα­λά­βει για λογα­ρια­σμό του κεφα­λαί­ου ρόλο σημαιο­φό­ρου στα βρώ­μι­κα σχέ­δια των αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟϊ­κών από τη Νοτιο­α­να­το­λι­κή Μεσό­γειο και τη Μέση Ανα­το­λή έως τα Βαλ­κά­νια κι ακό­μα παρα­πέ­ρα καθώς και ότι συνυ­πέ­γρα­ψε τόσο τη ΝΑΤΟϊ­κή ανα­κοί­νω­ση για την επί­θε­ση όσο και αυτή του Συμ­βου­λί­ου Εξω­τε­ρι­κών Υπο­θέ­σε­ων της ΕΕ που δίνει πλή­ρη κάλυ­ψη στο χτύ­πη­μα, όσο και σε όλα τα προ­σχή­μα­τα περί “χημι­κών”».

«Όχι μόνο συμ­με­τέ­χουν ενερ­γά στον πόλε­μο ενα­ντί­ον της Συρί­ας, με παρο­χή πλή­θους διευ­κο­λύν­σε­ων, παίρ­νο­ντας γι’ αυτό τα συγ­χα­ρη­τή­ρια του Αμε­ρι­κα­νού πρέ­σβη, αλλά και δια­φη­μί­ζουν την προ­σή­λω­σή τους στους αμε­ρι­κα­νο-νατοϊ­κούς σχε­δια­σμούς, χτυ­πώ­ντας άγρια δια­δη­λω­τές για να προ­στα­τέ­ψουν τον πιο μιση­τό πρό­ε­δρο μακε­λά­ρη Τρού­μαν, άγαλ­μα — σύμ­βο­λο των πιο αιμα­το­βαμ­μέ­νων σελί­δων του αμε­ρι­κά­νι­κου ιμπε­ρια­λι­σμού» είπε.

«Η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ — ΑΝΕΛ έχει μεγά­λες ευθύ­νες, για­τί μπλέ­κει τη χώρα ακό­μη πιο βαθιά σ’ αυτό το μακε­λειό, για λογα­ρια­σμό του ελλη­νι­κού κεφα­λαί­ου, που διεκ­δι­κεί συμ­με­το­χή στη μοι­ρα­σιά της λεί­ας και των αγορών.

ekdilosi kke 1

Βεβαί­ως μεγα­λύ­τε­ρο μερί­διο αλλά και πιο ανα­βαθ­μι­σμέ­νο ρόλο στην περιο­χή διεκ­δι­κεί και η Τουρ­κία. Η όξυν­ση της τουρ­κι­κής επι­θε­τι­κό­τη­τας και προ­κλη­τι­κό­τη­τας απο­τε­λεί κομ­μά­τι των συνο­λι­κό­τε­ρων εξε­λί­ξε­ων. Για λογα­ρια­σμό των συμ­φε­ρό­ντων της δικής της αστι­κής τάξης, η Τουρ­κία παζα­ρεύ­ει τις σχέ­σεις της τόσο με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, όσο και με τη Ρωσία» σημεί­ω­σε ο κ. Κου­τσού­μπας τονί­ζο­ντας οτι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ ειναι παρά­γο­ντες ανα­σφά­λειας, απο­στα­θε­ρο­ποί­η­σης και αλλα­γής συνόρων.

Μιλώ­ντας για την πολι­τι­κή προ­σφυ­γιά, είπε ότι αφο­ρά ένα ειδι­κό, ηρω­ϊ­κό, τρα­γι­κό, αλλά ταυ­τό­χρο­να και μεγα­λειώ­δες μεγά­λο κομ­μά­τι της ιστο­ρί­ας του ελλη­νι­κού κομ­μου­νι­στι­κού κινή­μα­τος και του ΚΚΕ που φέτος εορ­τά­ζει τα 100 χρό­νια από την ίδρυ­σή του και χαρα­κτή­ρι­σε τους πολι­τι­κούς πρό­σφυ­γες «σπλά­χνο από τα σπλά­χνα του ΚΚΕ και του αγώ­να που ενέ­πνευ­σε και καθο­δή­γη­σε την κορυ­φαία στιγ­μή της ταξι­κής πάλης στη χώρα μας, τον αγώ­να του ΔΣΕ», ενώ «πολ­λοί απ’ αυτούς είχαν πρω­το­στα­τή­σει στην ένο­πλη πάλη του ΕΑΜ — ΕΛΑΣ και νωρί­τε­ρα στο εργα­τι­κό κίνη­μα, στην πάλη για τη βελ­τί­ω­ση της ζωής της εργα­τι­κής τάξης και για την ιστο­ρι­κή της απο­στο­λή για μια λεύ­τε­ρη και σοσια­λι­στι­κή Ελλάδα».

Η πολι­τι­κή προ­σφυ­γιά υπήρ­ξε το απο­τέ­λε­σμα του οργα­νω­μέ­νου και συντε­ταγ­μέ­νου περά­σμα­τος των μαχη­τών και των μαχη­τριών του ΔΣΕ στις Λαϊ­κές Δημο­κρα­τί­ες, το οποίο ακύ­ρω­σε στην πρά­ξη τους σχε­δια­σμούς του αστι­κού στρα­τού και των ιμπε­ρια­λι­στών συμ­μά­χων του για εξό­ντω­σή τους, είπε.

ekdilosi kke 2

Οι πολι­τι­κοί πρό­σφυ­γες το 1950 αριθ­μού­σαν σχε­δόν 56.000 και ανά­με­σά τους 17.529 παι­διά, «τα οποία πήραν το δρό­μο της προ­σφυ­γιάς για να σωθούν από την πεί­να, τους βομ­βαρ­δι­σμούς από τις βόμ­βες ναπάλμ του Τρού­μαν και τα “ανα­μορ­φω­τή­ρια” της βασί­λισ­σας Φρειδερίκης».

«Πολ­λά απ’ αυτά τα παι­διά, αδιά­ψευ­στοι μάρ­τυ­ρες της φρο­ντί­δας του σοσια­λι­στι­κού συστή­μα­τος για το παι­δί, είναι σήμε­ρα ανά­με­σά μας. Απο­τε­λούν το ισχυ­ρό παρά­δειγ­μα που κου­ρε­λιά­ζει την αστι­κή προ­πα­γάν­δα πως δήθεν η σωτη­ρία τους ήταν παι­δο­μά­ζω­μα προ­κει­μέ­νου να γίνουν γενί­τσα­ροι ενά­ντια στην πατρί­δα» υπο­γράμ­μι­σε ο κ. Κουτσούμπας.

«Οι χιλιά­δες πολι­τι­κοί πρό­σφυ­γες έζη­σαν από πρώ­το χέρι το σοσια­λι­σμό, υπε­ρα­σπί­στη­καν τη νέα σοσια­λι­στι­κή οικο­δό­μη­ση με τη δου­λειά τους στην παρα­γω­γή, με το κομ­μου­νι­στι­κό τους ατσά­λω­μα παρά τις αντι­ξο­ό­τη­τες» είπε ο κ. Κου­τσού­μπας, επι­ση­μαί­νο­ντας ότι ανα­δεί­χθη­καν σε πρω­το­πό­ρους και και­νο­τό­μους εργα­ζό­με­νους της σοσια­λι­στι­κής παρα­γω­γής και ταυ­τό­χρο­να αδιά­ψευ­στοι μάρ­τυ­ρες της διε­θνι­στι­κής προ­σφο­ράς των χωρών της σοσια­λι­στι­κής οικο­δό­μη­σης οι οποί­ες αν και βαριά χτυ­πη­μέ­νες από τις κατα­στρο­φές του Β’ Παγκο­σμί­ου Πολέ­μου, από τη ναζι­στι­κή κατο­χή διέ­θε­σαν ό,τι καλύ­τε­ρο είχαν, ειδι­κά για τα παιδιά.

ekdilosi kke 3

Κάλε­σε τους απο­γό­νους των πολι­τι­κών προ­σφύ­γων δεύ­τε­ρης και τρί­της γενιάς να γνω­ρι­στούν ακό­μα καλύ­τε­ρα με τις θέσεις του ΚΚΕ και με τη μελέ­τη των συμπε­ρα­σμά­των του για τις αιτί­ες που οδή­γη­σαν στις ανα­τρο­πές και στην καπι­τα­λι­στι­κή παλινόρθωση.

Ανέ­φε­ρε ότι στην πολι­τι­κή προ­σφυ­γιά πέρα­σε και το ίδιο το ΚΚΕ, η Κεντρι­κή του Επι­τρο­πή, το Πολι­τι­κό Γρα­φείο στις τρεις περί­που δεκα­ε­τί­ες που το ΚΚΕ είχε τεθεί εκτός νόμου από το ελλη­νι­κό αστι­κό κράτος.

Είπε ότι και την περί­ο­δο εκεί­νη το ΚΚΕ έγρα­ψε σελί­δες πρω­το­πό­ρας δρά­σης και αυτο­θυ­σί­ας, όπως αυτές των εκα­το­ντά­δων παρά­νο­μων απο­στο­λών στην Ελλά­δα για την ανά­πτυ­ξη της δρά­σης του κόμ­μα­τος, μία εκ των οποί­ων ήταν η απο­στο­λή του Νίκου Μπελογιάννη.

Επί­σης, μίλη­σε για την επιρ­ροή στη ζωή των πολι­τι­κών προ­σφύ­γων και στην ιδε­ο­λο­γι­κή δια­πά­λη και την πολι­τι­κή του ΚΚΕ από τις εξε­λί­ξεις στις χώρες αυτές, με πρώ­τη την ίδια την ΕΣΣΔ, φέρο­ντας ως παρά­δειγ­μα τη «δεξιά οπορ­του­νι­στι­κή στρο­φή του ΚΚΣΕ με τις απο­φά­σεις του 20ου Συνε­δρί­ου το 1956, (που) επέ­φε­ρε την παρέμ­βα­ση του ΚΚΣΕ και της επι­τρο­πής των 6 ΚΚ στο ΚΚΕ. Και απο­τέ­λε­σε την αφε­τη­ρία για την αλλα­γή της πολι­τι­κής γραμ­μής του κόμ­μα­τος, την καθαί­ρε­ση του Νίκου Ζαχα­ριά­δη από Γραμ­μα­τέα του κόμ­μα­τος και μια σει­ρά άλλες οργα­νω­τι­κές αλλαγές».

«Η παρέμ­βα­ση των 6 ΚΚ των χωρών φιλο­ξε­νί­ας των πολι­τι­κών προ­σφύ­γων επέ­φε­ρε δεξιά οπορ­του­νι­στι­κή στρο­φή και στο κόμ­μα, η οποία δύο χρό­νια αργό­τε­ρα πήρε και οργα­νω­τι­κό χαρα­κτή­ρα, αφού οδή­γη­σε στη διά­λυ­ση των παρά­νο­μων κομ­μα­τι­κών οργα­νώ­σε­ων και τη διά­χυ­ση των Κομ­μου­νι­στών στην ΕΔΑ».

ekdilosi kke 4

Υπο­γράμ­μι­σε ταυ­τό­χρο­να και μετα­ξύ άλλων ότι «παρά τη δεξιά στρο­φή που επήλ­θε στα χρό­νια μετά την 6η Ολο­μέ­λεια του 1956, το κόμ­μα μας υπε­ρα­σπί­στη­κε στοι­χειώ­δεις επα­να­στα­τι­κές αρχές, άνοι­ξε μέτω­πο στον ευρω­κομ­μου­νι­σμό, δεν μετα­τρά­πη­κε σε κόμ­μα ευρω­κομ­μου­νι­στι­κό, άνοι­ξε ιδε­ο­λο­γι­κό μέτω­πο μαζί του».

Ανα­φέρ­θη­κε στις ιδιαί­τε­ρα δύσκο­λες συν­θή­κες που αντι­με­τώ­πι­σε το ΚΚΕ αμέ­σως μετά την υπο­χώ­ρη­ση του ΔΣΕ και οι οποί­ες συν­θή­κες οδή­γη­σαν στην επε­ξερ­γα­σία μιας θέσης «που έφερ­νε λαν­θα­σμέ­να σε πρώ­τη προ­τε­ραιό­τη­τα την ανά­γκη πραγ­μα­το­ποί­η­σης μιας λεγό­με­νης εθνι­κής δημο­κρα­τι­κής κυβέρ­νη­σης που θα έκα­νε πρά­ξη την ελεύ­θε­ρη λει­τουρ­γία του ίδιου του κόμ­μα­τος, την απε­λευ­θέ­ρω­ση των πολι­τι­κών κρα­του­μέ­νων και τον επα­να­πα­τρι­σμό των πολι­τι­κών προσφύγων».

«Όπως απέ­δει­ξαν και οι εξε­λί­ξεις το κόμ­μα παρέ­μει­νε εκτός νόμου από όλες τις αστι­κές κυβερ­νή­σεις είτε αυτές ήταν “δεξιές” είτε “κεντρώ­ες”» σημεί­ω­σε προ­σθέ­ο­ντας οτι «αυτός ο κυβερ­νη­τι­κός στό­χος πέρα από ανε­δα­φι­κός, υπέ­σκα­πτε την προ­σπά­θεια χάρα­ξης επα­να­στα­τι­κής στρα­τη­γι­κής από το ΚΚΕ».

Επι­σή­μα­νε επί­σης, ότι από όλη την περί­ο­δο της πολι­τι­κής προ­σφυ­γιάς του ΚΚΕ εξά­γο­νται συμπε­ρά­σμα­τα και για το διε­θνές κομ­μου­νι­στι­κό κίνη­μα «με βασι­κό πως δεν είναι ζήτη­μα τυπι­κών κανό­νων στις σχέ­σεις ανά­με­σα στα κόμ­μα­τα ή γενι­κά η αρχή το ένα να μην παρεμ­βαί­νει στα εσω­τε­ρι­κά του άλλου εκφρά­ζο­ντας ανά­λο­γη γνώ­μη ή κρι­τι­κή, αλλά το περιε­χό­με­νο της όποιας διε­θνούς παρέμ­βα­σης, εάν ενι­σχύ­ει την υπό­θε­ση για την οποία παλεύ­ου­με, την επα­να­στα­τι­κή στρα­τη­γι­κή ή την αποδυναμώνει».

ekdilosi kke 5

Πρό­σθε­σε ότι η μελέ­τη της ιστο­ρί­ας του κόμ­μα­τος, του διε­θνούς κομ­μου­νι­στι­κού κινή­μα­τος, έδω­σε στο ΚΚΕ εφό­δια για τη δημιουρ­γία σύγ­χρο­νου προ­γράμ­μα­τος και να χαράσ­σει ανά­λο­γη γραμ­μή πάλης.

Ο κ. Κου­τσού­μπας είπε ότι τελι­κά, ο επα­να­πα­τρι­σμός των πολι­τι­κών προ­σφύ­γων ήρθε ως απο­τέ­λε­σμα των πολύ­χρο­νων αγώ­νων και έγι­νε πρά­ξη μετά την ντε φάκτο νομι­μο­ποί­η­ση του κόμ­μα­τος το 1974, με την πτώ­ση της επτά­χρο­νης στρα­τιω­τι­κής δικτα­το­ρί­ας, «αλλά και πάλι τίπο­τα δεν χαρί­στη­κε καθώς χρειά­στη­κε μια ολό­κλη­ρη περί­ο­δος πάλης από τους πολι­τι­κούς πρό­σφυ­γες, στην οποία πρω­το­στά­τη­σε το ΚΚΕ».

«Τιμά­με όλους και όλες που έπε­σαν στα πεδία των μαχών, εκτε­λέ­στη­καν. Όσους βασα­νί­στη­καν, εξο­ρί­στη­καν, φυλα­κί­στη­καν. Όσους και όσες βρέ­θη­καν στην ανα­γκα­στι­κή πολι­τι­κή προ­σφυ­γιά. Τα παι­διά και τα εγγό­νια όλων αυτών που συνε­χί­ζουν να δίνουν τη μάχη για την αξιο­πρέ­πεια, τη ζωή και το καλύ­τε­ρο παναν­θρώ­πι­νο μέλ­λον. Για τον σοσια­λι­σμό — κομ­μου­νι­σμό. Ζήτω τα 100 χρό­νια του ηρω­ϊ­κού μας κόμ­μα­τος» κατέ­λη­ξε ο γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας της ΚΕ του ΚΚΕ.

ekdilosi kke 6

Στο προ­ά­υ­λιο της έδρας της ΚΕ του ΚΚΕ λει­τούρ­γη­σε έκθε­ση με ταμπλό και αρχεια­κό υλι­κό, απο­τυ­πώ­νο­ντας πλευ­ρές της ζωής στην πολι­τι­κή προ­σφυ­γιά, ενώ παράλ­λη­λα δια­κι­νή­θη­κε το βιβλίο «Η ζωή στην πολι­τι­κή προ­σφυ­γιά» από τις εκδό­σεις «Σύγ­χρο­νη Εποχή».

Το πρό­γραμ­μα της εκδή­λω­σης περιε­λάμ­βα­νε θεα­τρι­κή παρά­στα­ση «Με τη σκέ­ψη στην πατρί­δα» της Ιωάν­νας Στε­φα­νί­δου, από τη θεα­τρι­κή ομά­δα «Πολι­τι­κή Σκη­νή» του παραρ­τή­μα­τος Θεσ­σα­λο­νί­κης της ΠΕΑΕΑ — ΔΣΕ και μου­σι­κό πρό­γραμ­μα από το συγκρό­τη­μα «Μπου­ζού­κι».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο