Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Ο λαός μας, η νέα γενιά προσδοκά πολλά από τους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, στον χαι­ρε­τι­σμό του από­ψε στο 30ο Αντι­ϊ­μπε­ρια­λι­στι­κό Διή­με­ρο της ΚΝΕ, στη Μυτι­λή­νη, υπο­γράμ­μι­σε ότι «σήμε­ρα καλύ­τε­ρα εξο­πλι­σμέ­νοι με τις απο­φά­σεις του 21ου Συνε­δρί­ου μας, μπο­ρού­με να τα καταφέρουμε.

Να γίνει το Κόμ­μα μας πιο ικα­νό στη δρά­ση του για την ανα­σύ­ντα­ξη του κινή­μα­τος, την κοι­νω­νι­κή συμ­μα­χία, για το σοσια­λι­σμό. Να γίνει το Κόμ­μα μας, αυτό που πολύ εύστο­χα είπα­με και με το σύν­θη­μα του συνε­δρί­ου μας: «Δυνα­τό ΚΚΕ. Νους — Καρ­διά — Οργα­νω­τής της εργα­τι­κής — λαϊ­κής πάλης για το σοσιαλισμό».

Εκ μέρους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ καλω­σό­ρι­σε την αντι­προ­σω­πεία του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος Τουρ­κί­ας και της Κομ­μου­νι­στι­κής Νεο­λαί­ας Τουρ­κί­ας, «που κατα­φέ­ρα­με μέσα από πολ­λές δυσκο­λί­ες να είναι σήμε­ρα μαζί μας».

«Η ΚΝΕ για άλλη μια χρο­νιά πραγ­μα­το­ποιεί σε συν­θή­κες παν­δη­μί­ας μια μεγά­λη πανελ­λα­δι­κή κινη­το­ποί­η­ση, τηρώ­ντας όλα τα μέτρα προστασίας.

Βρι­σκό­μα­στε στην πρώ­τη γραμ­μή του αγώ­να για να προ­στα­τευ­θεί η υγεία του λαού, να θωρα­κι­στεί το δημό­σιο σύστη­μα υγεί­ας. Και συνε­χί­ζου­με. Για­τί τα καλυμ­μέ­να στό­μα­τα, έχουν φωνή πολύ δυνα­τή!» πρόσθεσε.

Είπε ότι δεν θα μπο­ρού­σε να βρε­θεί καλύ­τε­ρος τόπος από την Λέσβο — «το νησί όπου το λαϊ­κό κίνη­μα, με επι­κε­φα­λής το Κόμ­μα μας, έχει γρά­ψει λαμπρές σελί­δες ατα­λά­ντευ­του αγώ­να» — για την «στρογ­γυ­λή» επέ­τειο των 30 χρό­νων του Αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κού Διή­με­ρου της ΚΝΕ.

Χαρα­κτή­ρι­σε την ηρω­ι­κή ιστο­ρι­κή παρα­κα­τα­θή­κη της Λέσβου «φωτει­νό οδη­γό» των σημε­ρι­νών αγώ­νων της νεο­λαί­ας για τα δικαιώ­μα­τά της στη μόρ­φω­ση, στη δου­λειά και στη ζωή, των αγώ­νων για το «πραγ­μα­τι­κά σύγ­χρο­νο, που δεν είναι άλλο από την πάλη για τις σύγ­χρο­νες ανά­γκες, την ανα­τρο­πή της καπι­τα­λι­στι­κής βαρ­βα­ρό­τη­τας και την οικο­δό­μη­ση της νέας ζωής, του σοσια­λι­σμού — κομμουνισμού».

«Από τη Λέσβο στέλ­νου­με, επι­πλέ­ον, πιο ισχυ­ρό το μήνυ­μα του διε­θνι­σμού των λαών της κοι­νής πάλης, ενά­ντια σε εκεί­να και εκεί­νους που «ναρ­κο­θε­τούν» καθη­με­ρι­νά τη ζωή της νεο­λαί­ας και του λαού και απει­λούν ακό­μη και να τη συντρί­ψουν μέσα στους πολε­μι­κούς σχε­δια­σμούς τους» πρόσθεσε.

«Οι αστι­κές τάξεις της Ελλά­δας και της Τουρ­κί­ας, για την εξυ­πη­ρέ­τη­ση των δικών τους συμ­φε­ρό­ντων, συμ­με­τέ­χουν δρα­στή­ρια στα ιμπε­ρια­λι­στι­κά σχέ­δια του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ, ενά­ντια σε άλλες χώρες και λαούς. Προ­σφέ­ρουν στρα­τιω­τι­κές βάσεις και υπο­δο­μές. Προ­χω­ρούν σε τερά­στιες στρα­τιω­τι­κές δαπά­νες για το ΝΑΤΟ. Στέλ­νουν εκτός συνό­ρων στρα­τιω­τι­κά σώμα­τα, πλοία και αερο­πλά­να, για την εξυ­πη­ρέ­τη­ση αυτών των σχε­δί­ων» είπε ο Δ. Κου­τσού­μπας, τονί­ζο­ντας ότι αυτά τα σχέ­δια «δεν έχουν καμία σχέ­ση με τα συμ­φέ­ρο­ντα των λαών».

«Η δια­πά­λη, στην οποία συμ­με­τέ­χουν οι αστι­κές τάξεις, διε­ξά­γε­ται για το πώς τα μονο­πώ­λιά τους θα αυγα­τί­σουν τα πλού­τη τους, για τη μοι­ρα­σιά των μερι­δί­ων των αγο­ρών, των πηγών ενέρ­γειας, του ορυ­κτού πλού­του» ανέ­φε­ρε, σημειώ­νο­ντας ότι «σε αυτό το «φαγο­πό­τι» έχει σημα­σία η θέση που θα κατα­λά­βει η κάθε αστι­κή τάξη, γι’ αυτό τις βλέ­που­με, ακό­μη και μέσα στις συμ­μα­χί­ες τους, να δια­γκω­νί­ζο­νται για να κατα­κτή­σουν νέες θέσεις και να προ­ω­θή­σουν τα σχέ­διά τους».

Ο Δ. Κου­τσού­μπας είπε ότι μέσα σε αυτό το πλαί­σιο «εκτυ­λίσ­σο­νται και οι σχέ­σεις αντα­γω­νι­σμού και συνερ­γα­σί­ας, που χαρα­κτη­ρί­ζουν τις σχέ­σεις των αστι­κών τάξε­ων Ελλά­δας και Τουρκίας».

«Οι εργα­ζό­με­νοι στις δύο γει­το­νι­κές χώρες κιν­δυ­νεύ­ουν, τόσο από την όξυν­ση των στρα­τιω­τι­κών συγκρού­σε­ων και τους πολε­μι­κούς τυχο­διω­κτι­σμούς, που μετα­τρέ­πουν τους λαούς, τη νεο­λαία σε «κρέ­ας για τα κανό­νια», όσο και από τη λεγό­με­νη ιμπε­ρια­λι­στι­κή «ειρή­νη» τους, που προ­ε­τοι­μά­ζει το νέο γύρο των πολέ­μων τους, μέσα από την κατα­λή­στευ­ση των πόρων των λαών και την κατα­στρο­φή του περι­βάλ­λο­ντος από τα μονο­πώ­λια, που φέρ­νει η περι­βό­η­τη «συνεκ­με­τάλ­λευ­ση» τόνισε.

Εξέ­φρα­σε την βεβαιό­τη­τα του ότι οι δυο λαοί μπο­ρούν να χαρά­ξουν άλλο δρό­μο ανά­πτυ­ξης και να σπά­σουν τον «φαύ­λο κύκλο» του καπι­τα­λι­στι­κού τρό­που ζωής.

«Φτά­νει να πιστέ­ψουν στη δύνα­μή τους! Να σημα­δέ­ψουν τον πραγ­μα­τι­κό αντί­πα­λό τους!

Θα φρο­ντί­σου­με κι εμείς γι αυτό! Χέρι — χέρι με τους συντρό­φους μας του ΚΚΤ!

Για­τί οι πραγ­μα­τι­κοί εχθροί μας δεν είναι οι γεί­το­νες λαοί μας!

Είναι ο καπι­τα­λι­σμός, τα μονο­πώ­λια, οι ιμπε­ρια­λι­στι­κές συμ­μα­χί­ες τους, όπως είναι το ΝΑΤΟ» τόνι­σε χαρακτηριστικά.

Ο Δ. Κου­τσού­μπας ανα­φέρ­θη­κε στην «στε­νή συντρο­φι­κή συνερ­γα­σία» μετα­ξύ ΚΚΕ και ΚΚΤ «τόσο για την επα­να­στα­τι­κή ανα­συ­γκρό­τη­ση του Διε­θνούς Κομ­μου­νι­στι­κού Κινή­μα­τος, όσο και για την κοι­νή πάλη των δύο λαών».

Όπως συμπλή­ρω­σε στη συνέ­χεια, ανα­πτύσ­σου­με σημα­ντι­κές κοι­νές πρω­το­βου­λί­ες και τοποθετήσεις:

–Ενά­ντια σε κάθε θερ­μό επει­σό­διο και πολε­μι­κή εμπλοκή.

–Ενά­ντια στις παρα­βιά­σεις των συνό­ρων και στην αμφι­σβή­τη­ση των διε­θνών Συν­θη­κών που έχουν καθο­ρί­σει τα σύνο­ρα στην περιοχή.

–Για τη μη αλλα­γή των συνό­ρων και των Συν­θη­κών που τα καθορίζουν.

–Ενά­ντια στις υπέ­ρο­γκες στρα­τιω­τι­κές δαπά­νες των δύο χωρών, που δημιουρ­γούν υπό­βα­θρο πολε­μι­κής αναμέτρησης.

–Ενά­ντια στους αντα­γω­νι­σμούς για την εκμε­τάλ­λευ­ση των υδρο­γο­ναν­θρά­κων του Αιγαί­ου από τα μονο­πώ­λια και στα σχέ­δια για “συνεκ­με­τάλ­λευ­σή” τους από τις εκμε­ταλ­λεύ­τριες τάξεις των δύο χωρών και των ισχυ­ρών συμ­μά­χων τους.

–Ενά­ντια στην εμπλο­κή Ελλά­δας και Τουρ­κί­ας στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχε­δια­σμούς, για την επι­στρο­φή των στρα­τιω­τι­κών δυνά­με­ων από ΝΑΤΟϊ­κές και άλλες ιμπε­ρια­λι­στι­κές απο­στο­λές εκτός συνόρων.

–Για την απο­δέ­σμευ­ση των χωρών από τις ιμπε­ρια­λι­στι­κές ενώ­σεις, για να διώ­ξου­με τις αμε­ρι­κα­νι­κές και ΝΑΤΟϊ­κές βάσεις από τις χώρες μας.

«Οι κομ­μου­νι­στές σε Τουρ­κία και Ελλά­δα βαδί­ζουν πλάι — πλάι, στο δρό­μο του προ­λε­τα­ρια­κού διεθνισμού.

Παλεύ­ου­με μαζί, για να φτά­σει το μήνυ­μα παντού.

Οι γεί­το­νες λαοί μας επι­θυ­μούν και διεκ­δι­κούν να ζουν ειρη­νι­κά, με συνερ­γα­σία και φιλία, με ισό­τι­μες αμοι­βαί­ες σχέσεις.

Παλεύ­ου­με για να δημιουρ­γη­θούν στις χώρες μας οι προ­ϋ­πο­θέ­σεις για να ανα­τρέ­ψου­με τελι­κά το γερα­σμέ­νο σύστη­μα της εκμε­τάλ­λευ­σης και της αθλιό­τη­τας, τον καπιταλισμό.

Μπο­ρού­με μαζί, όλοι της γης οι λαοί, να χτί­σου­με τη νέα κοι­νω­νία, το σοσια­λι­σμό — κομ­μου­νι­σμό!» κατέ­λη­ξε στον χαι­ρε­τι­σμό του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο