Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Ο πολιτισμός είναι κοινωνικό δικαίωμα, αφορά όλο το λαό και πρέπει να εξασφαλίζεται με ευθύνη του κράτους

«Το πρό­βλη­μα του πολι­τι­σμού δεν αφο­ρά μόνο τους καλ­λι­τέ­χνες. Μάλι­στα στην περί­ο­δο της παν­δη­μί­ας η έλλει­ψη δια ζώσης πολι­τι­στι­κής δρα­στη­ριό­τη­τας είναι κοι­νω­νι­κό πρόβλημα.

Ο πολι­τι­σμός ‑όπως η υγεία, η μόρ­φω­ση, η εκπαί­δευ­ση- είναι κοι­νω­νι­κό δικαί­ω­μα και αφο­ρά όλο το λαό και πρέ­πει να εξα­σφα­λί­ζε­ται στο λαό με ευθύ­νη του κρά­τους» υπο­γράμ­μι­σε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, μετά την συνά­ντη­σή του με την Πανελ­λή­νια Ομο­σπον­δία Θεά­μα­τος Ακρο­ά­μα­τος (ΠΟΘΑ).

«Και βέβαια την ίδια στιγ­μή που μας λένε ότι δεν υπάρ­χουν χρή­μα­τα για την εξα­σφά­λι­ση της επι­βί­ω­σης των καλ­λι­τε­χνών, βλέ­που­με να βρί­σκο­νται αμέ­σως εκα­τομ­μύ­ρια για μεγά­λους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους, οι οποί­οι μάλι­στα, με αφορ­μή την παν­δη­μία, βρί­σκουν την ευκαι­ρία να χει­ρο­τε­ρεύ­ουν παρα­πέ­ρα τα εργα­σια­κά δικαιώ­μα­τα και τις εργα­σια­κές σχέ­σεις των εργα­ζο­μέ­νων του κλά­δου» πρόσθεσε.

«Το ΚΚΕ θεω­ρεί ότι μπο­ρούν να ανα­πτυ­χθούν όλες οι πολι­τι­στι­κές δρα­στη­ριό­τη­τες. Πρέ­πει να ανοί­ξουν όλοι οι χώροι, υπάρ­χουν τα υγειο­νο­μι­κά πρω­τό­κολ­λα, υπάρ­χουν συγκε­κρι­μέ­νες προ­τά­σεις και από τους εργα­ζό­με­νους και από τα κόμ­μα­τα. Η κυβέρ­νη­ση πρέ­πει να σκύ­ψει σε αυτό, για­τί μπο­ρεί να προ­στα­τευ­τεί και η υγεία των εργα­ζο­μέ­νων στον κλά­δο, αλλά και το κοι­νό που θα παρα­κο­λου­θεί αυτές τις παραστάσεις.

Ταυ­τό­χρο­να, δεν πρέ­πει να υπάρ­ξει καμιά αρνη­τι­κή υπο­χώ­ρη­ση σε εργα­σια­κά δικαιώ­μα­τα. Για παρά­δειγ­μα δεν μπο­ρεί να υπάρ­ξουν μειώ­σεις μισθών, δεν πρέ­πει να υπάρ­ξουν απο­λύ­σεις, δεν πρέ­πει να υπάρ­ξει εντα­τι­κο­ποί­η­ση στον κλά­δο, δεν πρέ­πει να μένουν απλή­ρω­τες οι υπε­ρω­ρί­ες των εργαζομένων.

Και οπωσ­δή­πο­τε το επί­δο­μα στή­ρι­ξης πρέ­πει να δοθεί σε όλους τους εργα­ζό­με­νους στο χώρο του πολι­τι­σμού, όπως και στους επαγ­γελ­μα­τί­ες του χώρου» κατέ­λη­ξε στη δήλω­σή του ο Δ. Κουτσούμπας.

«Ενη­με­ρώ­σα­με σήμε­ρα το Γραμ­μα­τέα της Κεντρι­κής Επι­τρο­πής του ΚΚΕ για τα μέτρα στή­ρι­ξης που διεκ­δι­κού­με ως εργα­ζό­με­νοι στον χώρο του πολι­τι­σμού. Είμα­στε ο πρώ­τος πλητ­τό­με­νος κλά­δος και ζητού­με να υπάρ­ξουν μέτρα προ­στα­σί­ας και υγειο­νο­μι­κά πρω­τό­κολ­λα για τη νέα σεζόν, η οποία ξεκι­νά αυτή την επο­χή» δήλω­σε ο Κώστας Κεχα­ω­ιό­γλου, Πρό­ε­δρος της ΠΟΘΑ.

Ο Πρό­ε­δρος του Σωμα­τεί­ου Ελλή­νων Ηθο­ποιών, Σπύ­ρος Μπι­μπί­λας δήλω­σε ότι «στα πλαί­σια της ενη­μέ­ρω­σης των πολι­τι­κών αρχη­γών ενη­με­ρώ­σα­με τον κ. Κου­τσού­μπα για τα φοβε­ρά προ­βλή­μα­τα που αντι­με­τω­πί­ζει το σύνο­λο των ηθο­ποιών. Σκε­φτεί­τε ότι από τους 10.000 ηθο­ποιούς μόνο οι 1.000 δου­λεύ­ουν αυτή τη στιγ­μή. Απαι­τού­με, λοι­πόν, μέτρα για την επι­βί­ω­σή μας και μέτρα για να ξανα­γί­νουν συλ­λο­γι­κές συμβάσεις».

«Ενη­με­ρώ­σα­με τον κ. Γενι­κό για τα προ­βλή­μα­τά μας, ο οποί­ος ήταν θετι­κός και με επε­ρω­τή­σεις ‑είπε- θα προ­σπα­θή­σει να κάνει το καλύ­τε­ρο για το χώρο μας. Οφεί­λω, βέβαια, να σας πω πως στον χώρο του τρα­γου­διού το 80% είναι άνερ­γοι αυτή τη στιγ­μή και αυτοί που δου­λεύ­ουν, δου­λεύ­ουν με ελά­χι­στα, σχε­δόν με τα μισά χρή­μα­τα από ότι δού­λευαν πριν ξεκι­νή­σει η υπό­θε­ση του κορο­νοϊ­ού. Έτσι, λοι­πόν, τα τερά­στια προ­βλή­μα­τα ‑συλ­λο­γι­κές συμ­βά­σεις, ανερ­γία κ.ά- μας έχουν φέρει σε μια κατά­στα­ση από­λυ­της ένδειας» δήλω­σε, τέλος, ο Κώστας Σκόν­δρας, Πρό­ε­δρος της Ένω­σης Τρα­γου­δι­στών Ελλάδας.

mpelogiannis

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο