Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: «Πάρτε πίσω το νομοσχέδιο που δημιουργεί ένα Λύκειο αρένα ανταγωνισμού»

«Πάρ­τε πίσω το νομο­σχέ­διο για το Λύκειο, πάρ­τε το πίσω έστω και την τελευ­ταία στιγ­μή», τόνι­σε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, μιλώ­ντας στην Ολο­μέ­λεια της Βου­λής για το νομο­σχέ­διο του υπουρ­γεί­ου Παιδείας.

Υπο­γράμ­μι­σε πως το ΚΚΕ θα κατα­ψη­φί­σει το σύνο­λο του σχε­δί­ου νόμου και αυτή του η στά­ση εκφρά­ζει τη συντρι­πτι­κή πλειο­ψη­φία των μαθη­τών, των φοι­τη­τών, των γονιών, των εκπαιδευτικών.

Ο Δημή­τρης Κου­τσού­μπας σημεί­ω­σε πως η κυβέρ­νη­ση κοροϊ­δεύ­ει όταν λέει ότι θα μειω­θεί η ανά­γκη για φρο­ντι­στή­ριο, σημειώ­νο­ντας χαρα­κτη­ρι­στι­κά πως «πάρ­τι κάνουν» οι ιδιο­κτή­τες των φρο­ντι­στη­ρί­ων. Όπως εξή­γη­σε, με αυτό το νομο­σχέ­διο δημιουρ­γεί­ται ένα Λύκειο αρέ­να αντα­γω­νι­σμού, ένα σχο­λείο εξε­τα­στι­κό κέντρο.

Παράλ­λη­λα, ξεκα­θά­ρι­σε πως το ΚΚΕ δεν υπε­ρα­σπί­ζε­ται το σημε­ρι­νό Λύκειο και ανα­φέρ­θη­κε στις θέσεις του Κόμ­μα­τος για ένα ενιαίο δωδε­κά­χρο­νο σχο­λείο και για έναν δια­φο­ρε­τι­κό τρό­πο πρό­σβα­σης στην Τρι­το­βάθ­μια Εκπαίδευση.

Για την κίνη­ση της κυβέρ­νη­σης να το ψηφί­σει με κλει­στά σχο­λεία και Πανε­πι­στή­μια, επι­σή­μα­νε πως απο­δει­κνύ­ει τον βαθιά αντι­δρα­στι­κό χαρα­κτή­ρα του νομο­σχε­δί­ου, ενώ εξέ­φρα­σε τη στή­ρι­ξη του ΚΚΕ στις κινη­το­ποι­ή­σεις των μαθη­τών, των φοι­τη­τών, των γονιών και των εκπαιδευτικών.

Εσπευσμένα στη Βουλή το νομοσχέδιο

Στην Ολο­μέ­λεια της Βου­λής συζη­τή­θη­κε σήμε­ρα το νομο­σχέ­διο του υπουρ­γεί­ου Παι­δεί­ας, Έρευ­νας και Θρη­σκευ­μά­των, που αφο­ρά, μετα­ξύ άλλων, αλλα­γές στο σύστη­μα εισα­γω­γής στην Τρι­το­βάθ­μια Εκπαί­δευ­ση και συγ­χω­νεύ­σεις πανε­πι­στη­μί­ων με ΤΕΙ.

Από πλευ­ράς αντι­πο­λί­τευ­σης έχουν υπάρ­ξει πολ­λές αντι­δρά­σεις, ήδη, επί της δια­δι­κα­σί­ας ‑σημειώ­νε­ται ότι το νομο­σχέ­διο έχει έρθει στη Βου­λή με τη δια­δι­κα­σία του επεί­γο­ντος- αλλά και επί της ουσί­ας.  Με την έναρ­ξη της συνε­δρί­α­σης, ο κοι­νο­βου­λευ­τι­κός εκπρό­σω­πος της ΝΔ Κώστας Τζα­βά­ρας κατήγ­γει­λε ότι «στραγ­γα­λί­ζε­ται ο δημο­κρα­τι­κός διά­λο­γος, συρ­ρι­κνώ­νε­ται και ευτε­λί­ζε­ται η κοι­νο­βου­λευ­τι­κή δια­δι­κα­σία». Οι βου­λευ­τές του ΚΙΝΑΛ είχαν απο­χω­ρή­σει μετά την ακρό­α­ση φορέ­ων στην αρμό­δια επι­τρο­πή της Βου­λής και την ίδια στά­ση τηρούν και στη δια­δι­κα­σία στην Ολο­μέ­λεια. Όπως έχει δηλώ­σει το ΚΙΝΑΛ δεν θα μετέ­χει στη συζή­τη­ση διό­τι αρνεί­ται να συμ­με­τά­σχει σε ένα θεσμι­κό έγκλη­μα που δια­λύ­ει το Λύκειο, καταρ­γεί την τεχνο­λο­γι­κή εκπαί­δευ­ση, βυθί­ζει τους νέους ανασφάλεια.

Την από­συρ­ση του νομο­σχε­δί­ου του υπουρ­γεί­ου Παι­δεί­ας ζήτη­σε το ΚΚΕ στην Ολο­μέ­λεια της Βου­λής, Είναι άθλιο και απα­ρά­δε­κτο να έρχε­ται το νομο­σχέ­διο Μεγά­λη Δευ­τέ­ρα όταν έχουν κλεί­σει σχο­λεία και Πανε­πι­στή­μια, σχο­λί­α­σε ο κοι­νο­βου­λευ­τι­κός εκπρό­σω­πος του ΚΚΕ Θανά­σης Παφί­λης προ­σθέ­το­ντας ότι όλα τα νομο­σχέ­δια για την Παι­δεία έρχο­νται είτε καλο­καί­ρι είτε τέτοιες μέρες, για το φόβο των κινη­το­ποι­ή­σε­ων. Ζήτη­σε την από­συρ­ση του νομο­σχε­δί­ου που όπως είπε δεν το στη­ρί­ζει κανείς και σε ότι αφο­ρά τη δια­δι­κα­σία ανέ­φε­ρε ότι δεν φτά­νει μια μέρα συζή­τη­σης, προ­τεί­νο­ντας να υπάρ­ξει και δεύ­τε­ρη μέρα συζήτησης.

Ειρω­νι­κός, για μια ακό­μα φορά, εμφα­νί­σθη­κε ένα­ντι του ΚΚΕ ο υπουρ­γός Παι­δεί­ας Κώστας Γαβρό­γλου, ο οποί­ος ανέ­φε­ρε ότι δεν ήξε­ρε πως το ΚΚΕ είναι τόσο θρη­σκευό­με­νο που δεν θέλει συζή­τη­ση του νομο­σχε­δί­ου τη Μ. Δευ­τέ­ρα(!) αν και γνω­ρί­ζει πως η κρι­τι­κή του ΚΚΕ είναι στο γεγο­νός ότι η κυβέρ­νη­ση επι­διώ­κει στα κρυ­φά την ψήφι­ση του νομοσχεδίου.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο