Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Πάρτε τώρα όλα τα μέτρα για να μην έχουμε άλλες καταστροφές από τις πυρκαγιές

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, στην αρχή της σημε­ρι­νής του ομι­λί­ας στη Βου­λή επί του νομο­σχε­δί­ου για την ψήφο των απο­δή­μων, στη­λί­τευ­σε την βια­σύ­νη της κυβέρ­νη­σης να κατα­θέ­σει το νομο­σχέ­διο αυτό, «τις κρί­σι­μες ώρες που κάτοι­κοι και πυρο­σβέ­στες, έδι­ναν μια τιτά­νια και άνι­ση μάχη με τις φλό­γες σε ολό­κλη­ρες περιο­χές της Αττι­κής και πολ­λών άλλων νομών και σήμε­ρα βλέ­πουν τους κόπους μιας ζωής να έχουν γίνει απο­κα­ΐ­δια. Και η κατα­στρο­φή συνεχίζεται».

«Έχε­τε μάλι­στα το θρά­σος να προ­βάλ­λε­τε με τη βοή­θεια, ορι­σμέ­νων κυρί­ως Μέσων Ενη­μέ­ρω­σης, την επι­χεί­ρη­ση εκκέ­νω­σης χιλιά­δων του­ρι­στών και κατοί­κων από τις του­ρι­στι­κές περιο­χές της Ρόδου που παρα­δό­θη­καν στις φλό­γες ως άθλο! Έλε­ος! Για να μη πω για την μεγά­λη ντρο­πή του του­ρι­στι­κού σας θαύ­μα­τος! Να βου­λιά­ζει ένα ολό­κλη­ρο νησί από του­ρί­στες, αλλά να καί­γε­ται για μέρες, για­τί δεν έχει τις απα­ραί­τη­τες υπο­δο­μές, για­τί δεν έχε­τε πάρει ουσια­στι­κά μέτρα πρό­λη­ψης αντι­με­τώ­πι­σης των πυρ­κα­γιών!» ανέ­φε­ρε χαρακτηριστικά.

Είπε ότι όλες οι κυβερ­νή­σεις ανα­μα­σούν τη «γνω­στή καρα­μέ­λα για την κλι­μα­τι­κή αλλα­γή και κρί­ση που έχει έρθει απ’ την κλι­μα­τι­κή αλλα­γή» για να «καλύ­ψουν τις εγκλη­μα­τι­κές ευθύ­νες τους».

Σημεί­ω­σε ότι δεν φταί­ει η κλι­μα­τι­κή αλλα­γή για την απου­σία ολο­κλη­ρω­μέ­νου σχε­δί­ου αντι­πυ­ρι­κής προ­στα­σί­ας με επί­κε­ντρο την πρό­λη­ψη, ούτε για την ελλι­πή στε­λέ­χω­ση των Δασαρ­χεί­ων, την μη ενί­σχυ­ση της Πυρο­σβε­στι­κής με το απα­ραί­τη­το προ­σω­πι­κό και τα ανα­γκαία μέσα.

Ανέ­φε­ρε τις εικό­νες εγκα­τά­λει­ψης ολό­κλη­ρων οικι­σμών, την έλλει­ψη αντι­πυ­ρι­κών ζωνών σε ακα­θά­ρι­στα δάση, τους πυρο­σβε­στι­κούς κρου­νούς χωρίς νερό, τις λιγο­στές επί­γειες δυνά­μεις, με τον απαρ­χαιω­μέ­νο εξο­πλι­σμό και τις ελά­χι­στες έως ανύ­παρ­κτες ενα­έ­ριες πτή­σεις πυρο­σβε­στι­κών μέσων που είδαν τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που έτρε­ξαν να βοη­θή­σουν με όποιο τρό­πο μπορούσαν.

«Και βέβαια το αυτο­μα­το­ποι­η­μέ­νο μήνυ­μα του “τρε­χά­τε να σωθεί­τε” με δρό­μους που ανοι­γό­κλει­ναν συνε­χώς, ήταν η μόνη “λύση” που πρό­κρι­νε η κυβέρ­νη­σή σας, δημιουρ­γώ­ντας ένα ακό­μα αλα­λούμ. Βέβαια απ’ τις οδη­γί­ες για εκκε­νώ­σεις εξαι­ρού­νταν η μεγα­λο­ερ­γο­δο­σία, που επέ­λε­γε να μεί­νουν οι εργα­ζό­με­νοι στη δου­λειά, σε εργο­στά­σια και χώρους δου­λειάς, δίπλα στα πύρι­να μέτω­πα, αδια­φο­ρώ­ντας για τους κιν­δύ­νους για την υγεία και ασφά­λεια των εργα­ζο­μέ­νων» πρόσθεσε.

Είπε ότι το ΚΚΕ προει­δο­ποιού­σε για όλα αυτά, αλλά η κυβέρ­νη­ση δεν έκα­νε τίπο­τα για­τί «όλα αυτά τα αντι­με­τω­πί­ζει ως “κόστος”».

«Και φτά­νου­με κάθε χρό­νο να μετρά­με απώ­λειες φυσι­κού πλού­του, περιου­σιών. Είμα­στε ακό­μα στον Ιού­λιο. Έχου­με δρό­μο δηλα­δή ακό­μα. Θα σας το ξανα­πού­με: Πάρ­τε τώρα όλα τα μέτρα για να μην έχου­με άλλες τέτοιες καταστροφές…

Η κλι­μα­τι­κή αλλα­γή δεν μπο­ρεί να είναι άλλο­θι αλλά ο λόγος για να υπάρ­ξει επι­τέ­λους πραγ­μα­τι­κή αλλα­γή πλεύ­σης στα ζητή­μα­τα της πολι­τι­κής προ­στα­σί­ας με προ­τε­ραιό­τη­τα στην πρό­λη­ψη» υπογράμμμισε.

Σημεί­ω­σε ότι «για άλλη μια χρο­νιά τα χρή­μα­τα που εγκρί­θη­καν για έργα δασο­προ­στα­σί­ας είναι το 10% αυτών που είναι ανα­γκαία σε ετή­σια βάση για το σύνο­λο της δασο­προ­στα­σί­ας. Με τα χρή­μα­τα αυτά, έγι­ναν απο­σπα­σμα­τι­κοί και αμφί­βο­λης απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τας καθα­ρι­σμοί, στο 1% των εκτά­σε­ων, ενώ έπρε­πε να έχουν γίνει καθα­ρι­σμοί σε 4 εκα­τομ­μύ­ρια στρέμ­μα­τα δάσους ως από­λυ­τη προ­τε­ραιό­τη­τα, πριν από την έναρ­ξη της αντι­πυ­ρι­κής περιόδου».

Ο Δ. Κου­τσού­μπας σημεί­ω­σε κατα­λή­γο­ντας ότι η κυβέρ­νη­ση δεί­χνει να αντι­με­τω­πί­ζει τις φυσι­κές κατα­στρο­φές «σαν μιας πρώ­της τάξε­ως ευκαι­ρία για να εξαγ­γεί­λει την επι­τά­χυν­ση της ίδιας συντα­γής που μας έχει φέρει ως εδώ: Της λεγό­με­νης “πρά­σι­νης μετά­βα­σης”, που απο­δει­κνύ­ε­ται μόνο μαύ­ρη, κατά­μαυ­ρη και για το περι­βάλ­λον και για τις τσέ­πες των εργα­ζο­μέ­νων! Την επι­τά­χυν­ση επί­σης και της εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­σης των δασών, για­τί αυτό κρύ­βε­ται πίσω από τη λεγό­με­νη πολι­τι­κή της “πιο επι­θε­τι­κής δια­χεί­ρι­σης των δασών”».

 

Βλα­ντί­μιρ Μαγια­κόφ­σκι: «Ωδή στην Επανάσταση»

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο