Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας — Περιοδεία στην Εύβοια: Προδιαγεγραμμένο έγκλημα (ΦΩΤΟ)

Για «προ­δια­γε­γραμ­μέ­νο έγκλη­μα» εις βάρος των κατοί­κων της Εύβοιας έκα­νε λόγο ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, κατά τη διάρ­κεια περιο­δεί­ας του στις πλη­γεί­σες από τις πλημ­μύ­ρες περιο­χές, θέτο­ντας ταυ­τό­χρο­να το αίτη­μα του ΚΚΕ για άμε­ση απο­ζη­μί­ω­ση 100% σε όλους τους πλη­γέ­ντες, «χωρίς όρους και προ­ϋ­πο­θέ­σεις, χωρίς “ναι μεν αλλά”», όπως τόνι­σε χαρακτηριστικά.

«Πρό­κει­ται για τρα­γω­δία, για ένα προ­δια­γε­γραμ­μέ­νο έγκλη­μα», ανέ­φε­ρε εισα­γω­γι­κά στη δήλω­σή του ο γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας της Κεντρι­κής Επι­τρο­πής του ΚΚΕ, επι­χει­ρη­μα­το­λο­γώ­ντας στην επό­με­νη φρά­ση του για το «για­τί»: «Όπως θυμού­νται εδώ οι κάτοι­κοι πέρ­σι τέτοιον και­ρό από τα Ψαχνά, από το δήμο Μεσ­σα­πί­ων, όπως και πρό­περ­σι απ’ το Μαντού­δι είχα­με προει­δο­ποι­ή­σει ότι μετά τις πυρ­κα­γιές και τις φονι­κές πλημ­μύ­ρες σε άλλες περιο­χές, εάν δε γίνουν αμέ­σως αντι­πλημ­μυ­ρι­κά έργα, αν δεν υπάρ­ξει αντι­πλημ­μυ­ρι­κή προ­στα­σία, σ’ αυτόν εδώ τον τόπο, θα θρη­νή­σου­με πάλι πολ­λά θύμα­τα, θα κατα­στρα­φούν περιου­σί­ες, σπί­τια, το βιός των ανθρώ­πων που με χίλιους κόπους έφτια­ξαν μια ζωή».

«Αυτό που προ­έ­χει αυτή τη στιγ­μή», συνέ­χι­σε με έμφα­ση, «είναι να δοθεί άμε­σα απο­ζη­μί­ω­ση 100% σε όλους τους πλη­γέ­ντες, χωρίς όρους και προ­ϋ­πο­θέ­σεις, χωρίς “ναι μεν αλλά”. Να δοθούν βοη­θή­μα­τα, επι­δό­μα­τα ξανά χωρίς όρους και προ­ϋ­πο­θέ­σεις, ιδιαί­τε­ρα στους αγρό­τες και τους κτη­νο­τρό­φους που έχουν πλη­γεί, να δοθεί χρη­μα­το­δό­τη­ση από τον ΕΛΓΑ έγκαι­ρα με συνο­πτι­κές δια­δι­κα­σί­ες και με γρή­γο­ρες προ­θε­σμί­ες στο 100%, αλλά και ευρύ­τε­ρα για να μπο­ρέ­σει να ανα­κου­φι­στεί ο κόσμος, να δια­σφα­λι­στούν τα σπί­τια, οι υπο­δο­μές, τα σχο­λεία, τα κέντρα υγεί­ας, οι δρό­μοι, τα χωρά­φια απ’ αυτή τη λάσπη».

Σύμ­φω­να με τον Δ. Κου­τσού­μπα, «δεν είναι θέμα ατο­μι­κής ευθύ­νης, είναι θέμα συλ­λο­γι­κής ευθύ­νης, ευθύ­νης του κρά­τους, της κυβέρ­νη­σης, της Περι­φέ­ρειας, των δήμων, να συν­δρά­μουν και με γεν­ναία χρη­μα­το­δό­τη­ση και με γρή­γο­ρες απο­ζη­μιώ­σεις ταυ­τό­χρο­να με την οργά­νω­ση των αντι­πλημ­μυ­ρι­κών έργων που χρειά­ζε­ται αυτή η περιο­χή. Αυτό είναι το άμε­σο ζήτη­μα αυτή τη στιγ­μή μαζί με τα υπό­λοι­πα αιτή­μα­τα που οι ίδιοι οι κάτοι­κοι μας έχουν θέσει και που το ΚΚΕ ήδη προ­ω­θεί», είπε και ανα­φέρ­θη­κε στην τηλε­φω­νι­κή συνο­μι­λία που είχε, χθες, με τον πρω­θυ­πουρ­γό και, όπως ανέ­φε­ρε, του έθε­σε το ζήτη­μα των απο­ζη­μιώ­σε­ων, της άμε­σης χρη­μα­το­δό­τη­σης και των αντι­πλημ­μυ­ρι­κών έργων.

Ταυ­το­χρό­νως, η ευρω­κοι­νο­βου­λευ­τι­κή ομά­δα του ΚΚΕ έκα­νε ερώ­τη­ση προς την Κομι­σιόν «ασκώ­ντας πίε­ση για να δοθούν κον­δύ­λια σε αυτή την κατεύ­θυν­ση, για­τί όπως ξέρου­με όλοι η ΕΕ στις προ­τε­ραιό­τη­τές της δεν έχει την αντι­πλημ­μυ­ρι­κή προ­στα­σία, την αντι­πυ­ρι­κή προ­στα­σία και απ’ αυτή τη σκο­πιά χρειά­ζε­ται παν­στρα­τιά, κινη­το­ποί­η­ση, λαϊ­κή διεκ­δί­κη­ση. Το ΚΚΕ θα βρί­σκε­ται στους δρό­μους του αγώ­να μαζί με όλους τους κατοί­κους», δια­βε­βαί­ω­σε εξάλλου.

Στη συνέ­χεια δε, της δήλω­σής του, παρα­τή­ρη­σε πως «απ’ την πρώ­τη στιγ­μή και με αφορ­μή την περιο­δεία μας σήμε­ρα κάνου­με έκκλη­ση σε όλους να βοη­θή­σουν. Ιδιαί­τε­ρα οι δυνά­μεις του κόμ­μα­τος και της ΚΝΕ έχουν τεθεί σε επι­φυ­λα­κή και είναι στη διά­θε­ση των τοπι­κών αρχών για κάθε είδους βοή­θεια που τους ζητη­θεί, το ίδιο πρέ­πει να πρά­ξουν και οι υπό­λοι­ποι. Όμως το κύριο πρό­βλη­μα», επέ­μει­νε, «παρα­μέ­νει: η κρα­τι­κή ευθύ­νη, η κυβερ­νη­τι­κή ευθύ­νη, για­τί πολ­λές υπο­σχέ­σεις, πολ­λά “θα” ακού­με τόσα χρό­νια τώρα, αλλά δυστυ­χώς η κατά­στα­ση βρί­σκε­ται στα ίδια και χει­ρό­τε­ρα. Και μη μας πουν πάλι ότι φταί­νε οι προη­γού­με­νοι, για­τί και οι προη­γού­με­νοι έλε­γαν ότι έφται­γαν οι προ-προη­γού­με­νοι και όλοι αυτοί είναι ίδιοι: ΝΔ — ΠΑΣΟΚ — ΣΥΡΙΖΑ», σημεί­ω­σε, απο­δί­δο­ντας ευθύ­νες στα τρία αυτά κόμ­μα­τα. Στο σημείο αυτό βρή­κε την ευκαι­ρία να κάνει και ένα σχό­λιο για τα της αξιω­μα­τι­κής αντι­πο­λί­τευ­σης: «Και ο ΣΥΡΙΖΑ να μη λέει διά­φο­ρα, για­τί το μισό ΠΑΣΟΚ βρί­σκε­ται αυτή τη στιγ­μή στον ΣΥΡΙΖΑ, άρα όλοι τους έχουν την ευθύ­νη, όλο αυτό το αστι­κό πολι­τι­κό σύστη­μα, η ΕΕ και όσοι την υπηρετούν».

Κλεί­νο­ντας ο γ.γ. του ΚΚΕ ανα­φέρ­θη­κε στο απο­κα­λού­με­νο «ακραίο και­ρι­κό φαι­νό­με­νο», που όμως, όπως υπο­γράμ­μι­σε, «αυτό είναι μόνο το καπι­τα­λι­στι­κό κέρ­δος, είναι αυτό το σύστη­μα που δημιουρ­γεί όλα αυτά τα προ­βλή­μα­τα. Τα ακραία και­ρι­κά φαι­νό­με­να μπο­ρούν να τα αντι­με­τω­πί­σουν η επι­στή­μη, η τεχνο­λο­γία και οι σύγ­χρο­νες δυνα­τό­τη­τες της ανθρω­πό­τη­τας. Αυτό που δεν μπο­ρεί να αντι­με­τω­πι­στεί είναι το ασύ­δο­το κυνή­γι του καπι­τα­λι­στι­κού κέρ­δους, που οδη­γεί συνε­χώς να γεμί­ζουν οι τσέ­πες των λίγων και να την πλη­ρώ­νουν οι αδύ­να­τοι, οι φτω­χοί, τα εργα­ζό­με­να λαϊ­κά στρώματα».

koytsoympas evia1 koytsoympas evia2 koytsoympas evia3 koytsoympas evia4 koytsoympas evia6 koytsoympas evia7 koytsoympas evia9

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο