Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Πρέπει να καταδικαστεί η ναζιστική, εγκληματική οργάνωση, αλλά δεν πρέπει να επαναπαυτούμε

Στην προη­γού­με­νη κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ επιρ­ρί­πτει ευθύ­νες για την καθυ­στέ­ρη­ση στη δίκη της Χρυ­σής Αυγής ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, τονί­ζο­ντας ότι «πρέ­πει να κατα­δι­κα­στεί η ναζι­στι­κή, εγκλη­μα­τι­κή οργά­νω­ση, απο­δε­δειγ­μέ­να πλέ­ον και στη συνεί­δη­ση του λαού, αλλά όπως φαί­νε­ται και από την ακρο­α­μα­τι­κή δια­δι­κα­σία, και στο δικαστήριο».

Ο κ. Κου­τσού­μπας προ­σέ­θε­σε ωστό­σο μιλώ­ντας στο «Οpen» ότι αυτή η εξέ­λι­ξη «δεν σημαί­νει ότι πρέ­πει ως λαός, ως κοι­νω­νία, να επα­να­παυό­μα­στε γύρω από τέτοια φαι­νό­με­να, ρατσι­στι­κά, φασι­στι­κά, πολύ περισ­σό­τε­ρο ναζι­στι­κά που οδη­γούν από την ίδια την ιδε­ο­λο­γία και πρα­κτι­κή τους σε εγκλή­μα­τα όπως αυτό που θρη­νή­σα­με με τον Παύ­λο Φύσ­σα, με μετα­νά­στες και την εγκλη­μα­τι­κή επί­θε­ση που έγι­νε σε συν­δι­κα­λι­στές, στε­λέ­χη του ΚΚΕ και του εργα­τι­κού κινήματος».

Για τις αντι­δρά­σεις σε περιο­χές όπου μετα­φέ­ρο­νται πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες, απά­ντη­σε ότι η βάση των αντι­δρά­σε­ων «πάλι βρί­σκε­ται στο πώς λει­τουρ­γεί το σύστη­μα και πού οδή­γη­σε την κατά­στα­ση» και ανα­φέ­ρο­ντας την πρό­σφα­τη επί­σκε­ψή του στη Χίο, είπε ότι το εκεί hot spot βρί­σκε­ται σε «απα­ρά­δε­κτη κατά­στα­ση με τερά­στιες ελλεί­ψεις που αγγί­ζει τα όρια, όχι του απα­ρά­δε­κτου — αλλά μιλά­με για έγκλημα».

«Η άπο­ψή μας είναι ότι πρέ­πει να κλεί­σουν όλα τα hot spot στα νησιά, να μετα­φερ­θούν με γρή­γο­ρες δια­δι­κα­σί­ες σε ανοι­χτά κέντρα ελέγ­χου και κατα­γρα­φής και με τη στε­λέ­χω­ση με το απα­ραί­τη­το προ­σω­πι­κό, να γίνε­ται γρή­γο­ρα η δια­δι­κα­σία είτε από­δο­σης ασύ­λου, είτε μετά­βα­σης στους τόπους προ­ο­ρι­σμού τους» τόνισε.

Πρό­σθε­σε, ως προς τον προσ­διο­ρι­σμό των χώρων, ότι «κανο­νι­κά δεν θα έπρε­πε να υπάρ­χουν αντι­δρά­σεις, θα μπο­ρού­σε η τοπι­κή κοι­νω­νία και οι φορείς να εκφρά­σουν πιθα­νόν μια γνώ­μη, όμως θα έπρε­πε να είναι ζήτη­μα της πολι­τι­κής ηγε­σί­ας και των αρμο­δί­ων να επι­λέ­ξουν με βάση αντι­κει­με­νι­κά κριτήρια».

Όσον αφο­ρά την αντι­πα­ρά­θε­ση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ τη χαρα­κτή­ρι­σε «απα­ρά­δε­κτη και χωρίς καμία βάση», ενώ, ερω­τη­θείς για την τοπο­θέ­τη­ση του βου­λευ­τή του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Γιαν­νού­λη υπο­στή­ρι­ξε πως «είπε κάτι αυτο­νό­η­το. Δεν μπο­ρείς να δεχθείς ότι θα πας και θα προ­κα­λέ­σεις με αυτόν τον αισχρό τρό­πο ανθρώ­πους ξερι­ζω­μέ­νους, πει­να­σμέ­νους και ταλαιπωρημένους».

Ανα­φο­ρι­κά με τα σχέ­δια της κυβέρ­νη­σης για τις δια­δη­λώ­σεις επι­σή­μα­νε ότι «και άλλες κυβερ­νή­σεις επι­χεί­ρη­σαν να βάλουν στο γύψο τις δια­δη­λώ­σεις και δεν το κατά­φε­ραν, απέ­συ­ραν τα νομο­σχέ­δια. Εμείς πιστεύ­ου­με ότι αυτό θα γίνει και σε αυτή την περίπτωση».

Ερω­τη­θείς για την υπό­θε­ση Novartis και τις εξε­λί­ξεις στην Προ­α­να­κρι­τι­κή Επι­τρο­πή, απά­ντη­σε ότι «εκτός από τον απο­προ­σα­να­το­λι­σμό για το πρό­βλη­μα, εκφυ­λί­ζε­ται η δια­δι­κα­σία με μια αντι­πα­ρά­θε­ση που δεν έχει σχέ­ση με την ουσία του αντι­κει­μέ­νου της επι­τρο­πής». Ο κ. Κου­τσού­μπας είπε ότι κάθε κόμ­μα έχει δικαί­ω­μα να ορί­ζει τους εκπρο­σώ­πους του για­τί «είναι κοι­νο­βου­λευ­τι­κή επι­τρο­πή, όχι δικα­στή­ριο», όπως και κάθε κόμ­μα «έχει δικαί­ω­μα να καλέ­σει κάποιον της επι­τρο­πής ως μάρτυρα».

Τέλος είπε ότι «οι ονο­μα­ζό­με­νοι “προ­στα­τευό­με­νοι μάρ­τυ­ρες” πρέ­πει να έλθουν να κατα­θέ­σουν με το όνο­μά τους, την ιδιό­τη­τά τους, τα πρό­σω­πά τους».

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο