Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Θεσσαλονίκη: Χαράκωσαν προσφυγόπουλο με μαχαίρι και το απείλησαν να μην ξαναπάει στο σχολείο

Φασι­στι­κή ρατσι­στι­κή επί­θε­ση από άγνω­στα άτο­μα δέχθη­κε αλλο­δα­πός μαθη­τής της Α’ τάξης Γυμνα­σί­ου σε σχο­λείο της Νεά­πο­λης, σύμ­φω­να με καταγ­γε­λία του διευ­θυ­ντή του σχο­λεί­ου, που ερευ­νά­ται από το τμή­μα ρατσι­στι­κής βίας της ασφά­λειας Θεσσαλονίκης.

Σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες, κου­κου­λο­φό­ροι έξω από το σχο­λείο χάρα­ξαν με μαχαί­ρι το παι­δί (από το Ιράν μένει σε σπί­τι στη Νεά­πο­λη) και το απεί­λη­σαν να μην ξανα­πά­ει στο σχο­λείο, το παι­δί είναι σοκαρισμένο.

Έγγρα­φη ενη­μέ­ρω­ση για τα γεγο­νό­τα, όπως αυτά κατα­γρά­φη­καν μέσα από μαρ­τυ­ρί­ες εκπαι­δευ­τι­κών και μαθη­τών, ζήτη­σε η Περι­φε­ρεια­κή Διεύ­θυν­ση Εκπαί­δευ­σης Κεντρι­κής Μακεδονίας.

“Είχα μια προ­φο­ρι­κή ενη­μέ­ρω­ση για το περι­στα­τι­κό και ζήτη­σα να διε­ρευ­νη­θεί εμπε­ρι­στα­τω­μέ­να τι ακρι­βώς συνέ­βη και υπό ποιες συν­θή­κες. Δόθη­κε εντο­λή και στη διεύ­θυν­ση δευ­τε­ρο­βάθ­μιας εκπαί­δευ­σης να κατα­γρα­φούν όλα αυτά γρα­πτώς, να έχου­με εικό­να, ώστε να προ­χω­ρή­σει άμε­σα η έρευ­να στα επό­με­να στά­δια” δήλω­σε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περι­φε­ρεια­κός διευ­θυ­ντής, Αλέ­ξαν­δρος Κόπτσης.

Για να συζη­τή­σει το θέμα συγκά­λε­σε συνε­δρί­α­ση η Γ’ ΕΛΜΕ Θεσ­σα­λο­νί­κης. “Ήταν ένα ρατσι­στι­κό περι­στα­τι­κό, απει­λή­θη­κε ένα μικρό προ­σφυ­γά­κι και μάλι­στα θέτο­ντας σε κίν­δυ­νο τη σωμα­τι­κή του ακε­ραιό­τη­τα και απει­λώ­ντας το να μην ξανα­πά­ει στο σχο­λείο. Δίνου­με έναν αγώ­να χρό­νια τώρα για να εντα­χθούν στην εκπαί­δευ­ση όλα τα προ­σφυ­γό­που­λα, να έχου­με τάξεις υπο­δο­χής. Έχου­με αρκε­τά προ­σφυ­γό­που­λα στον Δήμο, τα οποία οι εκπαι­δευ­τι­κοί και οι μαθη­τές τα έχουν αγκα­λιά­σει και τα βοη­θούν. Η τοπι­κή κοι­νω­νία θα πρέ­πει να απα­ντή­σει σε τέτοια ρατσι­στι­κά περι­στα­τι­κά και να μην αφή­νει περι­θώ­ρια σε άτο­μα με φασι­στι­κές συμπε­ρι­φο­ρές να εκφο­βί­ζουν και να εκτο­ξεύ­ουν απει­λές σε βάρος προ­σφύ­γων” δήλω­σε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρό­ε­δρος της Γ’ ΕΛΜΕ, Γιάν­να Λαθήρα.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο