Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Την ώρα που συζητάμε για το δημογραφικό, η μητρότητα γίνεται συνώνυμο της ανεργίας, της απόλυσης

Ως συνέ­πεια της εφαρ­μο­ζό­με­νης πολι­τι­κής από την ΕΕ αλλά και των ελλη­νι­κών κυβερ­νή­σε­ων δια­χρο­νι­κά προσ­διό­ρι­σε ο γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημή­τρης Κου­τσού­μπας το δημο­γρα­φι­κό πρό­βλη­μα της χώρας μας μιλώ­ντας στο «2 STAR FORUM» που εξε­λίσ­σε­ται στη Λαμία.

Ο Δημή­τρης Κου­τσού­μπας κατά τη διάρ­κεια της ομι­λί­ας του εκτί­μη­σε πως δεν είναι καθό­λου τυχαίο ότι «πάνω από το 45%του ελλη­νι­κού λαού δεί­χνει ότι στις ευρω­ε­κλο­γές θέλει να εκφρά­σει την απο­δο­κι­μα­σία του απέ­να­ντι στην ΕΕ» για να συμπλη­ρώ­σει με νόη­μα πως «με το ευρω­ψη­φο­δέλ­τιο του ΚΚΕ μπο­ρεί να εκφρά­σει και την απο­δο­κι­μα­σία του, και την αντί­θε­σή του, αλλά και τον πόθο του σε μια πραγ­μα­τι­κή Ευρώ­πη των λαών και να στεί­λει και ένα μήνυ­μα ελπί­δας, από την Ελλά­δα για την ενδυ­νά­μω­ση των αγώ­νων στην Ελλά­δα και την Ευρώπη».

Παράλ­λη­λα ο κ. Κου­τσού­μπας εκτί­μη­σε πως με τον τρό­πο αυτό «ο λαός θα απο­δεί­ξει ότι δεν έχει δώσει καμιά λευ­κή επι­τα­γή στη ΝΔ και τον κ. Μητσο­τά­κη για να τσα­κί­ζει τα δικαιώ­μα­τα κου­νώ­ντας το δάχτυ­λο του 41%» για να συμπλη­ρώ­σει πως «έτσι θα κόψει τη φόρα στην κυβέρ­νη­ση της ΝΔ που τρέ­χει την ολο­μέ­τω­πη επί­θε­ση στα δικαιώ­μα­τα του λαού στην εκπαί­δευ­ση, την υγεία, παντού. Αλλά θα δώσει και ηχη­ρό μήνυ­μα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ που ως βολι­κοί αντί­πα­λοι στην ουσία της προ­σφέ­ρουν συναί­νε­ση στην αντι­λαϊ­κή της πολι­τι­κή» όπως είπε.

Προη­γού­με­να ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ στά­θη­κε ιδιαί­τε­ρα στα θέμα­τα του δημο­γρα­φι­κού καθώς προσ­διό­ρι­σε ότι «δεν πρό­κει­ται για κάποιο νέο θέμα» αλλά σημεί­ω­σε πως «η μετα­νά­στευ­ση επι­στη­μο­νι­κού εργα­τι­κού δυνα­μι­κού ως έκφρα­ση της επι­διω­κό­με­νης κινη­τι­κό­τη­τας η οποία απο­τε­λεί στρα­τη­γι­κή της ΕΕ» και συμπλή­ρω­σε πως «το φαι­νό­με­νο πήρε δια­στά­σεις κατά τη διάρ­κεια της οικο­νο­μι­κής κρί­σης στην Ελλά­δα και παρα­μέ­νει, διό­τι παρά­γε­ται και ανα­πα­ρά­γε­ται όχι ως ατύ­χη­μα και έκτα­κτη συν­θή­κη, αλλά ως προ­ϊ­όν της κανο­νι­κό­τη­τας στην κίνη­ση του διε­θνούς καπι­τα­λι­σμού, ως επιδίωξη».

Σε ό,τι αφο­ρά το δημο­γρα­φι­κό ο κ. Κου­τσού­μπας προσ­διό­ρι­σε ότι δεν απο­τε­λεί ιδιαι­τε­ρό­τη­τα της χώρας αλλά δημο­γρα­φι­κό πρό­βλη­μα που έχουν και οι ανε­πτυγ­μέ­νες χώρες όπως για παρά­δειγ­μα η Αμε­ρι­κή ενώ έκα­νε ανα­φο­ρά σε στοι­χεία που απο­δει­κνύ­ουν ότι η μετα­νά­στευ­ση επι­στη­μο­νι­κού δυνα­μι­κού στη χώρα μας έχει αφε­τη­ρία την δεκα­ε­τία του 1950 για να συμπλη­ρώ­σει πως «την περί­ο­δο 1998–2007 υπο­λο­γί­ζε­ται ότι 550.000 Έλλη­νες μετα­νά­στευ­σαν στο εξω­τε­ρι­κό προ­κει­μέ­νου ν’ απα­σχο­λη­θούν σε εργα­σί­ες υψη­λής επαγ­γελ­μα­τι­κής ειδίκευσης».

Ο ίδιος παρα­τή­ρη­σε ότι το ΚΚΕ, «παρα­κο­λου­θεί την συζή­τη­ση σε όλα τα επί­πε­δα αλλά κυρί­ως παρα­κο­λου­θεί τις αιτί­ες που προ­κα­λούν το δημο­γρα­φι­κό πρό­βλη­μα», διε­πί­στω­σε επι­δεί­νω­ση των δει­κτών και ανα­φέρ­θη­κε σε μελέ­τες που έχει στα χέρια της ΕΕ που κατα­γρά­φουν τις εντει­νό­με­νες συνέ­πειες του δημο­γρα­φι­κού «και βλέ­πει επι­πτώ­σεις ακό­μη και στην γεω­πο­λι­τι­κή θέση της Ευρώ­πης…» είπε χαρα­κτη­ρι­στι­κά ο Δημή­τρης Κουτσούμπας.

Ο ίδιος έκα­νε σκλη­ρή κρι­τι­κή στις πολι­τι­κές που όπως είπε «οδη­γούν στην διεύ­ρυν­ση του δημο­γρα­φι­κού προ­βλή­μα­τος» και μάλι­στα σημεί­ω­σε με νόη­μα πως «οι πολι­τι­κές αυτές είναι μέρος του προ­βλή­μα­τος και όχι της λύσης του».

Έκα­νε ιδιαί­τε­ρη ανα­φο­ρά ακό­μη και για τα κυβερ­νη­τι­κά μέτρα καθώς «την ώρα που συζη­τά­με για τους δημο­γρα­φι­κούς δεί­κτες, η μητρό­τη­τα γίνε­ται συνώ­νυ­μο της ανερ­γί­ας, της από­λυ­σης. Υπάρ­χουν περι­πτώ­σεις νέων εργα­ζό­με­νων γυναι­κών, που χάνουν το επί­δο­μα της άδειας μητρό­τη­τας, για­τί δεν έχουν συμπλη­ρώ­σει τα 200 ένση­μα τα τελευ­ταία δύο χρό­νια για να το πάρουν!». Συμπλή­ρω­σε δε ότι «πρό­κει­ται βέβαια για διά­τα­ξη που δια­τή­ρη­σαν όλες οι κυβερ­νή­σεις» ενώ σχο­λί­α­σε και τις επι­στη­μο­νι­κές μεθό­δους ανα­πα­ρα­γω­γής καθώς όπως είπε «η εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση της Υγεί­ας, ιδιαί­τε­ρα της Ιατρι­κώς Υπο­βοη­θού­με­νης Ανα­πα­ρα­γω­γής, απο­φέ­ρει τερά­στια κέρ­δη στους αντί­στοι­χους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς κολοσ­σούς, οι οποί­οι εμπο­ρεύ­ο­νται τις αγω­νί­ες ζευ­γα­ριών που αντι­με­τω­πί­ζουν προ­βλή­μα­τα γονιμότητας».

ΛΑΡΚΟ

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ δεν παρέ­λει­ψε να ανα­φερ­θεί στο θέμα της ΛΑΡΚΟ και μάλι­στα κατά τη διάρ­κεια της ομι­λί­ας του υπο­γράμ­μι­σε ότι ένα τέτοιο θέμα «απο­τε­λεί το χαρα­κτη­ρι­στι­κό παρά­δειγ­μα πως μια περιο­χή πλη­ρώ­νει το τίμη­μα για τις πολι­τι­κές της ΕΕ και οδη­γεί εργα­ζό­με­νους στην ανα­σφά­λεια, στην ανερ­γία» για να συμπλη­ρώ­σει πώς «δεν αγγί­ζει λύση στο δημο­γρα­φι­κό αλλά το περι­πλέ­κει πολύ περισσότερο».

Το θέμα της ΛΑΡΚΟ ο Δημή­τρης Κου­τσού­μπας το χαρα­κτή­ρι­σε «έγκλη­μα με υπο­γρα­φή της κυβέρ­νη­σης της ΝΔ» και σημεί­ω­σε πως «4 χρό­νια τώρα, με το αφή­γη­μα του “προ­σω­ρι­νού” και με την ανα­μο­νή του “επεν­δυ­τή που έρχε­ται”, η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ επι­τέ­θη­κε με λύσ­σα στους εργα­ζό­με­νους, αλλά και στους κατοί­κους των γύρω περιο­χών» ενώ σημεί­ω­σε πως «χάθη­καν 800 θέσεις εργα­σί­ας, έκλε­ψαν τον μόχθο μιας ζωής από εργα­ζό­με­νους και μικρο­ερ­γο­λά­βους και από τις τοπι­κές κοι­νω­νί­ες. Κυριαρ­χεί η συρ­ρί­κνω­ση του εισο­δή­μα­τος των εργα­ζο­μέ­νων της ΛΑΡΚΟ — η ανα­σφά­λεια, η απα­ξί­ω­ση οδή­γη­σαν στη μετα­νά­στευ­ση νέα ζευ­γά­ρια, μαγα­ζιά έκλει­σαν, σχο­λεία συρ­ρι­κνώ­θη­καν» όπως είπε.

Κατά τη διάρ­κεια της ομι­λί­ας του κατέ­θε­σε σει­ρά από ερω­τή­μα­τα για το τι θα γίνουν οι εργα­ζό­με­νοι πού και πώς θα εργα­στούν, διε­πί­στω­σε σει­ρά από προ­βλή­μα­τα στον τομέα της υγεί­ας, ενώ, δια­πι­στώ­σει ακό­μα ανυ­παρ­ξία της στή­ρι­ξης κρά­τους. Ο ίδιος έθε­σε και ένα δίλημ­μα για την ΛΑΡΚΟ λέγο­ντας πως «οι επι­λο­γές είναι δύο: Ή θα μετα­να­στεύ­σουν ή θα αγω­νι­στούν όλοι μαζί, εργά­τες της ΛΑΡΚΟ, αγρο­το­κτη­νο­τρό­φοι, επαγ­γελ­μα­τί­ες, έμπο­ροι για να μεί­νει η ΛΑΡΚΟ ανοι­χτή, για να μεί­νει η περιο­χή ζωντα­νή».

 

Ο δαί­μων του τυπο­γρα­φεί­ου, του Ηρα­κλή Κακαβάνη

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο