Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Το έγκλημα σε βάρος της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας που προσχεδίασε ο ΣΥΡΙΖΑ το ολοκληρώνει η ΝΔ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, στην ομι­λία του στη Βου­λή στη συζή­τη­ση για την πρό­τα­ση δυσπι­στί­ας στον υπουρ­γό Οικο­νο­μι­κών, είπε ότι τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι βαθιά γελα­σμέ­νοι αν νομί­ζουν ότι με μια βολι­κή γι’ αυτούς αντι­πα­ρά­θε­ση θα κατα­φέ­ρουν να συγκα­λύ­ψουν την βασι­κή στρα­τη­γι­κή τους σύμπλευ­ση και να κου­κου­λώ­σουν τις ευθύ­νες τους για το έγκλη­μα σε βάρος της λαϊ­κής κατοι­κί­ας και περιου­σί­ας που ο ΣΥΡΙΖΑ προ­σχε­δί­α­σε, η ΝΔ ολο­κλη­ρώ­νει με το νέο Πτω­χευ­τι­κό Κώδι­κα ενώ και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ έχει βάλει το χέρι του σε αυτό ουκ ολί­γες φορές.

Τόνι­σε ότι η μομ­φή εκ μέρους του ΚΚΕ για όλα αυτά τα κόμ­μα­τα είναι δεδο­μέ­νη για τη θηλιά των χρε­ών που έβα­λαν και οδή­γη­σαν στη χρε­ο­κο­πία τα λαϊ­κά νοι­κο­κυ­ριά και τους μικρο­ε­πι­χει­ρη­μα­τί­ες αυτοαπασχολούμενους.

Εγκά­λε­σε την κυβέρ­νη­ση για «θρά­σος» όταν παρου­σιά­ζει τον Πτω­χευ­τι­κό Κώδι­κα ως «δεύ­τε­ρη ευκαι­ρία» για τα υπερ­χρε­ω­μέ­να νοι­κο­κυ­ριά και πρό­σθε­σε ότι «είναι τέτοια η «ευερ­γε­σία» της κυβέρ­νη­σης που για πρώ­τη φορά καθιε­ρώ­νει την πτώ­χευ­ση φυσι­κού προ­σώ­που, εξι­σώ­νο­ντας μισθω­τούς, συντα­ξιού­χους και ανέρ­γους με τις επι­χει­ρή­σεις και τους μεγαλεμπόρους».

«Για πρώ­τη φορά στα χρο­νι­κά ο μισθω­τός, ο ελεύ­θε­ρος επαγ­γελ­μα­τί­ας, ο αγρό­της χάνει το δικαί­ω­μα να δια­χει­ρί­ζε­ται τα εισο­δή­μα­τά του, ακό­μα και τα μέσα που χρη­σι­μο­ποιεί για την εργα­σία του. Πραγ­μα­τι­κά το έγκλη­μα ολο­κλη­ρώ­νε­ται» πρό­σθε­σε, εξη­γώ­ντας λεπτο­με­ρώς τις συνέ­πειες για τους πτωχευμένους.

«Η πτώ­χευ­ση προ­κύ­πτει, όταν ο υπερ­χρε­ω­μέ­νος, δεν πλη­ρώ­νει το 40% των ληξι­πρό­θε­σμων οφει­λών για έξι μήνες και η συνο­λι­κή του οφει­λή ξεπερ­νά τα 30.000 ευρώ.

Τότε, το σύνο­λο της περιου­σί­ας του, δηλα­δή οι κόποι μιας ζωής, η πρώ­τη κατοι­κία, το σπί­τι που στε­γά­ζει την οικο­γέ­νεια, τα παι­διά του, αλλά και όποιο άλλο τυχόν εισό­δη­μα έχει μετά την πτώ­χευ­ση, δηλα­δή ο μισθός και η σύντα­ξή του για τρία χρό­νια, θα περ­νά­ει στα χέρια των λεγό­με­νων “πιστω­τών”, στις τρά­πε­ζες, στα αρπα­κτι­κά funds, στον φοροει­σπρα­κτι­κό μηχα­νι­σμό, για την απο­πλη­ρω­μή των χρε­ών του.

Ο ίδιος και η οικο­γέ­νειά του θα “ζουν” με τις λεγό­με­νες “εύλο­γες δαπά­νες δια­βί­ω­σης”, όπως λέτε. Δηλα­δή, θα ζουν το πολύ με 570 — 600 ευρώ! Εκεί έχε­τε ορί­σει το όριο της επι­βί­ω­σης, δηλα­δή της εξαθλίωσης!

Πρα­κτι­κά αυτό σημαί­νει ότι κάποιος για τρία χρό­νια θα δου­λεύ­ει για την τρά­πε­ζα, κρα­τώ­ντας για τον εαυ­τό του, μόνο ένα ισχνό ποσό δια­βί­ω­σης και η τρά­πε­ζα θα εισπράτ­τει αυτό­μα­τα όλο τον υπό­λοι­πο μισθό του.

Μάλι­στα, ο πτω­χευ­μέ­νος απει­λεί­ται ακό­μα και με ποι­νή φυλά­κι­σης, όταν επι­δί­δε­ται σε “ριψο­κίν­δυ­νες συμπε­ρι­φο­ρές”, όπως θα το εννο­ούν βέβαια οι τρα­πε­ζι­κοί όμι­λοι και το κρά­τος σας.

Αλή­θεια, αυτό το αίσχος βαφτί­ζε­τε, κύριοι της ΝΔ, ως “δεύ­τε­ρη ευκαιρία”;»

Ο Δ. Κου­τσού­μπας τόνι­σε ότι ο νέος Πτω­χευ­τι­κός Κώδι­κας είναι «η δεύ­τε­ρη ευκαι­ρία που δίνε­ται στις τρά­πε­ζες και στο κρά­τος να ξανα­λη­στέ­ψουν τους μισθω­τούς, τους μικρούς επαγ­γελ­μα­τί­ες και αγρό­τες, αφού πρώ­τα τους τσά­κι­σαν στη φορο­λη­στεία με τα ληστρι­κά επι­τό­κια και τα πανωτόκια».

Επι­σή­μα­νε ότι ούτε η πρώ­τη κατοι­κία μένει στο απυ­ρό­βλη­το, αφού και αυτή εκποιεί­ται για να τρο­φο­δο­τη­θουν τα κέρ­δη των τρα­πε­ζών και οι επεν­δύ­σεις τους.

«Αυτό το οποίο προ­βλέ­πε­ται, να παρα­μέ­νουν δηλα­δή κάποιοι ‑όχι όλοι- για 12 χρό­νια στα σπί­τια τους ως ενοι­κια­στές, είναι και προ­κλη­τι­κό και απαράδεκτο.

Κάνε­τε τους εργα­ζό­με­νους νοι­κά­ρη­δες στα σπί­τια τους. Στα σπί­τια για τα οποία έχουν ήδη πλη­ρώ­σει δεκά­δες χιλιά­δες ευρώ τις τελευ­ταί­ες δεκαετίες».

Είπε ότι το έγκλη­μα σε βάρος των υπερ­χρε­ω­μέ­νων νοι­κο­κυ­ριών, των μικρών επαγ­γελ­μα­τιών και αγρο­τών εξε­λίσ­σε­ται εδώ και μια δεκα­ε­τία από τις κυβερ­νή­σεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποί­ες βήμα-βήμα προ­ω­θού­σαν όλο και πιο αντι­δρα­στι­κές ρυθ­μί­σεις ‑τις οποί­ες κατο­νό­μα­σε- για να φορ­τώ­σουν την κρί­ση στις πλά­τες του λαού.

Ο Δ. Κου­τσού­μπας σημεί­ω­σε ότι η όλη συζή­τη­ση με ευθύ­νη της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ περι­στρέ­φε­ται γύρω από τα κόκ­κι­να δάνεια, ενώ στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα το σχέ­διο για τον νέο Πτω­χευ­τι­κό Κώδι­κα αφο­ρά το σύνο­λο του ιδιω­τι­κού χρέ­ους των λαϊ­κών στρω­μά­των και προς τις τρά­πε­ζες και προς την εφο­ρία και προς τα ασφα­λι­στι­κά ταμεία και «εννο­εί­ται πως για όλες αυτές τις περι­πτώ­σεις θα μπο­ρεί να κηρύσ­σε­ται πτώ­χευ­ση φυσι­κού προσώπου».

Πρό­σθε­σε ότι αυτή η πλευ­ρά δεν ανα­δει­κνύ­ε­ται για­τί απο­κα­λύ­πτει τις ευθύ­νες και της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ για την υπερ­χρέ­ω­ση και υπερ­φο­ρο­λό­γη­ση των μισθω­τών και των λαϊ­κών στρω­μά­των που είναι και ο πραγ­μα­τι­κός λόγος της αδυ­να­μί­ας των λαϊ­κών οικο­γε­νειών να πλη­ρώ­σουν τα χρέη τους.

Έκα­νε λόγο για «στρα­τη­γι­κού χαρα­κτή­ρα νομο­θε­τι­κή επι­λο­γή που έχει στό­χο να συγκε­ντρώ­σει τον πλού­το σε ακό­μα λιγό­τε­ρα χέρια για να προ­χω­ρή­σουν τα περί­φη­μα επεν­δυ­τι­κά σχέ­δια λίγων μεγαλοκαρχαριών».

Τόνι­σε ότι πραγ­μα­τι­κή ανά­σα στα υπερ­χρε­ω­μέ­να νοι­κο­κυ­ριά μπο­ρεί να δώσει μόνο η πρό­τα­ση νόμου του ΚΚΕ που την απορ­ρί­πτουν τα άλλα κόμ­μα­τα και πρό­σθε­σε «σήμε­ρα πραγ­μα­τι­κή ανά­σα μπο­ρεί να δώσει το άμε­σο κού­ρε­μα των οφει­λών, τόσο για τα χρέη στις τρά­πε­ζες, όσο και για τα χρέη στο κράτος».

«Εσείς αντί να δώσε­τε αυτή την ανά­σα στα λαϊ­κά νοι­κο­κυ­ριά, χορη­γεί­τε ολό­κλη­ρες μπου­κά­λες οξυ­γό­νου στις τρά­πε­ζες και σε μεγά­λους επι­χει­ρη­μα­τί­ες» ανέ­φε­ρε χαρακτηριστικά.

Πρό­σθε­σε ότι «όταν πρό­κει­ται να τονώ­σε­τε την κερ­δο­φο­ρία και την αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τα των επι­χει­ρη­μα­τι­κών καπι­τα­λι­στι­κών ομί­λων, τότε τα περί «αντο­χών της οικο­νο­μί­ας» τα ξεχνά­τε ενώ η ίδια ακρι­βώς αμνη­σία σας πιά­νει κι όταν πρό­κει­ται για τους επι­κίν­δυ­νους σχε­δια­σμούς των ευρω­α­τλα­ντι­κών συμ­μά­χων σας».

«Η μνή­μη σας επα­νέρ­χε­ται για να θυμη­θεί­τε τις «αντο­χές της οικο­νο­μί­ας» μόνο όταν σας λέμε ότι χρειά­ζο­νται προ­σλή­ψεις στα σχο­λεία, στα νοσο­κο­μεία, στα Μέσα Μαζι­κής Μετα­φο­ράς, όταν είναι να παρ­θούν μέτρα για την υγεία του λαού στους χώρους δου­λειάς, παντού» πρόσθεσε.

Είπε ότι η κυβέρ­νη­ση δεν θα γλι­τώ­σει την μομ­φή του λαού ούτε για την δια­χεί­ρι­ση της παν­δη­μί­ας, ενώ ήδη την πρώ­τη μομ­φή την έχει εισπρά­ξει από τους μαθη­τές «που με τις κινη­το­ποι­ή­σεις τους ζητού­σαν τα αυτο­νό­η­τα για την υγεία και τη μόρ­φω­σή τους».

Απευ­θυ­νό­με­νος στον πρω­θυ­πουρ­γό είπε, μετα­ξύ άλλων, ότι «το κρά­τος σας ως γνή­σιος εκπρό­σω­πος της δικτα­το­ρί­ας των μονο­πω­λί­ων, είναι απο­τε­λε­σμα­τι­κό μόνο για κατα­στο­λή εργα­τι­κών, λαϊ­κών και νεα­νι­κών κινη­το­ποι­ή­σε­ων… Όταν αυτό το ίδιο κρά­τος όμως, πρέ­πει να συλ­λά­βει έναν κατα­δι­κα­σμέ­νο εγκλη­μα­τία ναζι­στή, όπως ο φυγό­ποι­νος πλέ­ον υπαρ­χη­γός της ΧΑ, εμφα­νί­ζε­ται ανή­μπο­ρο, ανεπαρκές!».

Απευ­θυ­νό­με­νος στον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «σε αυτό το κρά­τος κυβερ­νού­σε, σε αυτό οι υπουρ­γοί παι­δεί­ας και ο πρω­θυ­πουρ­γός τους, χρη­σι­μο­ποιού­σε πάλι την κατα­στο­λή και τη βία».

Ως προς την παν­δη­μία είπε ότι η ΝΔ πετά από πάνω της την ευθύ­νη και στο­χο­ποιεί τον λαό και τη νεο­λαία, ενώ η κρι­τι­κή που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι βολι­κή και για τα δύο κόμ­μα­τα, καθώς αφή­νει ανέγ­γι­χτη την πολι­τι­κή της υπο­βάθ­μι­σης και εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­σης του δημό­σιου συστή­μα­τος υγεί­ας, στην οποία «δια­κρί­θη­κε και ο ΣΥΡΙΖΑ».

«Για όλους εσάς, η παν­δη­μία απο­τε­λεί κυρί­ως την μεγά­λη ευκαι­ρία για να φορ­τώ­σε­τε τα βάρη της νέας οικο­νο­μι­κής καπι­τα­λι­στι­κής κρί­σης στους εργα­ζό­με­νους, στο λαό».

Είπε ότι η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ μέσα σε λίγους μήνες πέρα­σε τόσα αντερ­γα­τι­κά μέτρα όσα δεν πέρα­σαν οι προη­γού­με­νες κυβερ­νή­σεις, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ με τρία μνη­μό­νια, ενώ «την μισή δου­λειά την έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Σημεί­ω­σε ότι από την δια­χεί­ρι­ση της παν­δη­μί­ας, την οικο­νο­μι­κή κρί­ση, την όξυν­ση των αντα­γω­νι­σμών, τις ιμπε­ρια­λι­στι­κές συμ­μα­χί­ες, ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ ως τη θωρά­κι­ση του καπι­τα­λι­στι­κού δρό­μου ανά­πτυ­ξης ανα­δει­κνύ­ε­ται η στρα­τη­γι­κή σύμπλευ­ση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Είπε ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ υπη­ρε­τούν συμ­φέ­ρο­ντα επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων «οι οποί­οι για τα δικά τους συμ­φέ­ρο­ντα έχουν επι­λέ­ξει ως συμ­μά­χους τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την Γερ­μα­νία, τη Γαλ­λία, την ΕΕ», προ­ω­θούν τους δικούς τους επι­κίν­δυ­νους σχε­δια­σμούς και γι’ αυτό ενθαρ­ρύ­νουν την επι­θε­τι­κό­τη­τα της Τουρ­κί­ας και «στρώ­νουν το τρα­πέ­ζι ενός δια­λό­γου που βασι­κό θέμα έχει τη συνεκ­με­τάλ­λευ­ση του Αιγαί­ου και της Αν. Μεσο­γεί­ου σε βάρος των κυριαρ­χι­κών μας δικαιωμάτων».

Χαρα­κτή­ρι­σε υπο­κρι­τι­κή την αντι­πα­ρά­θε­ση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για την επέ­κτα­ση των 12 ν.μ., και τόνι­σε «εμείς λέμε ξεκά­θα­ρα ότι η επέ­κτα­ση των χωρι­κών υδά­των στα 12 ναυ­τι­κά μίλια είναι δικαί­ω­μα που απορ­ρέ­ει από τη Διε­θνή Σύμ­βα­ση για το Δίκαιο της Θάλασ­σας και ισχύ­ει για κάθε χώρα.

Την ίδια στιγ­μή τονί­ζου­με ότι στα χέρια αυτών που έχουν την πραγ­μα­τι­κή εξου­σία σήμε­ρα, δεν μπο­ρεί αυτό να υπη­ρε­τή­σει τα λαϊ­κά συμ­φέ­ρο­ντα, ούτε μπο­ρεί να λει­τουρ­γή­σει ως πανά­κεια και να δώσει απά­ντη­ση στην τουρ­κι­κή επι­θε­τι­κό­τη­τα. Αντί­θε­τα, μπο­ρεί και να περι­πλέ­ξει παρα­πέ­ρα την κατά­στα­ση, να οξύ­νει τους αντα­γω­νι­σμούς σε βάρος όλων των λαών της περιοχής».

«Η μομ­φή απέ­να­ντί σας είναι το λιγό­τε­ρο που πρέ­πει να σας δώσει τελι­κά ο ίδιος ο λαός, ο οποί­ος μπο­ρεί και πρέ­πει να δεί­ξει εμπι­στο­σύ­νη κυρί­ως στις δικές του δυνά­μεις» υπογράμμισε.

«Μομ­φή λοι­πόν στην κυβέρ­νη­ση της ΝΔ. Μομ­φή όμως και στην αξιω­μα­τι­κή αντι­πο­λί­τευ­ση του ΣΥΡΙΖΑ. Μομ­φή σε όλους όσους υπη­ρε­τούν ένα κρά­τος και ένα σύστη­μα, που δεν μπο­ρούν να προ­στα­τεύ­σουν, όχι απλά τη λαϊ­κή περιου­σία και κατοι­κία, αλλά ούτε καν την υγεία και την ανθρώ­πι­νη ζωή.

Το ΚΚΕ κατα­ψη­φί­ζει στο πρό­σω­πο του υπ. Οικο­νο­μι­κών — συνυ­πεύ­θυ­νο και για το έγκλη­μα κατά της ΛΑΡΚΟ- κατα­ψη­φί­ζει συνο­λι­κά την πολι­τι­κή της κυβέρ­νη­σής της ΝΔ, όπως επί­σης κατα­ψη­φί­ζει και εκεί­να τα κόμ­μα­τα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που προ­σχε­δί­α­σαν το έγκλη­μα, σε βάρος της λαϊ­κής κατοι­κί­ας και περιου­σί­ας, το οποίο ολο­κλη­ρώ­νει η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ με τον Πτω­χευ­τι­κό Κώδι­κα.

Αυτό τον συνο­λι­κό και ξεκά­θα­ρο χαρα­κτή­ρα έχει σήμε­ρα η ψήφος μας. Αυτό μην το ξεχνά­τε. Θα κάνου­με ότι περ­νά­ει από το χέρι μας με την καθη­με­ρι­νή πολι­τι­κή μας δου­λειά να μην το ξεχά­σει και ο ελλη­νι­κός λαός που είναι και ο μόνος βέβαια αρμό­διος τελι­κά να δώσει την ορι­στι­κή του μομ­φή στην πολι­τι­κή σας» κατέ­λη­ξε στην ομι­λία του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο