Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ δεν θα κρατήσει στάση αναμονής, καταψηφίζει μια ακόμα αντιλαϊκή κυβέρνηση

«Οι προ­γραμ­μα­τι­κές δηλώ­σεις που ανέ­γνω­σε ο πρω­θυ­πουρ­γός, επι­βε­βαιώ­νουν πως στη νέα κυβερ­νη­τι­κή της θητεία η ΝΔ θα επι­χει­ρή­σει να “τρέ­ξει” ακό­μα πιο απο­φα­σι­στι­κά την επί­θε­ση στα εργα­τι­κά-λαϊ­κά δικαιώ­μα­τα» τόνι­σε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, στην ομι­λία του το βρά­δυ της Πέμ­πτης στη Βουλή.

Επι­σή­μα­νε ότι «όλα αυτά για τα οποία προει­δο­ποιού­σε, προ­ε­κλο­γι­κά, το ΚΚΕ είναι εδώ: Τα προ­α­παι­τού­με­να του Ταμεί­ου Ανά­καμ­ψης και της πολυ­πό­θη­της επεν­δυ­τι­κής βαθ­μί­δας, οι λεγό­με­νες μεταρ­ρυθ­μί­σεις, δηλα­δή οι βαθιές αλλα­γές που απαι­τούν οι επι­χει­ρη­μα­τι­κοί όμι­λοι, οι οποί­ες απλώ­νο­ντας σε όλους τους κρί­σι­μους τομείς της ζωής του ελλη­νι­κού λαού».

«Είναι εδώ όλα αυτά σε συν­θή­κες, μάλι­στα. που απο τα γνω­στά από την περί­ο­δο των μνη­μο­νί­ων ματω­μέ­να πλε­ο­νά­σμα­τα επι­στρέ­φουν με το νέο Σύμ­φω­νο Στα­θε­ρό­τη­τας της ΕΕ, ενώ όπως όλα δεί­χνουν μια νέα οικο­νο­μι­κή κρί­ση είναι προ των πυλών. Είναι εδώ η μεγα­λύ­τε­ρη εμπλο­κή της χώρας στο μακε­λειό στην Ουκρα­νία και στους διά­φο­ρους ΝΑΤΟϊ­κούς σχε­δια­σμούς στην περιο­χή, είναι εδώ οι διευ­θε­τή­σεις σε Αιγαίο και Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο κάτω από την ομπρέλ­λα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ» πρόσθεσε.

Υπο­γράμ­μι­σε ότι το ΚΚΕ «δεν θα δεί­ξει καμία στά­ση ανα­μο­νής απέ­να­ντι στην κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, ούτε θα δώσει κάποια περί­ο­δο χάρι­τος. Το αντί­θε­το: οι 21 βου­λευ­τές που εξέ­λε­ξε το ΚΚΕ, έχουν ήδη πάρει τη θέση τους εκεί που είχαν υπο­σχε­θεί, δίπλα στο λαό και στις διεκ­δι­κή­σεις του».

Σημεί­ω­σε, επί­σης, ότι το ΚΚΕ «το κυριό­τε­ρο θα επι­μέ­νει να προ­βάλ­λει πως υπάρ­χει εναλ­λα­κτι­κή για το λαό η οποία δεν βρί­σκε­ται στο δρό­μο που υπη­ρε­τεί τα κέρ­δη των λίγων, αλλά σε ένα ριζι­κά δια­φο­ρε­τι­κό δρό­μο για τη χώρα και το λαό, που υπη­ρε­τεί τις πραγ­μα­τι­κές δικές του ανάγκες».

Ο Δ. Κου­τσού­μπας ανέ­φε­ρε πως «θα δια­ψευ­στεί πανη­γυ­ρι­κά όποιος εξα­κο­λου­θεί να μιλά­ει για δήθεν παντο­δυ­να­μία της κυβέρ­νη­σης και να την αβα­ντά­ρει με αυτό τον τρόπο».

Συμπλή­ρω­σε πως «η παντο­δυ­να­μία ή όχι μιας κυβέρ­νη­σης δεν κρί­νε­ται από την κοι­νο­βου­λευ­τι­κή της δύνα­μη ή το ποσο­στό της αξιω­μα­τι­κής αντι­πο­λί­τευ­σης, αλλά από το αν υπάρ­χει δυνα­τό εργα­τι­κό — λαϊ­κό κίνη­μα και δυνα­τό ΚΚΕ, και στην χώρα μας υπάρ­χει τέτοιο κίνη­μα παρά τα περισ­σό­τε­ρα βήμα­τα που πρέ­πει να γίνουν».

«Έχε­τε αντί­πα­λο κύριοι της κυβέρ­νη­σης», ανέ­φε­ρε, επι­ση­μαί­νο­ντας πως το ΚΚΕ «θα κάνει ότι περ­νά­ει από το χέρι του για να δυσκο­λέ­ψει το αντι­λαϊ­κό της έργο, για να είναι μαχη­τι­κή λαϊ­κή αντιπολίτευση».

Σημεί­ω­σε ότι «αντι­πο­λί­τευ­ση από τη σκο­πιά του λαού δεν μπο­ρούν να κάνουν τα κόμ­μα­τα της σοσιαλ­δη­μο­κρα­τί­ας, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ επει­δή ουσια­στι­κά ταυ­τί­ζο­νται στα προ­γραμ­μα­τι­κά ζητή­μα­τα με τη ΝΔ».

«Ούτε μπο­ρεί να περι­μέ­νει κανείς ότι θα ασκή­σει αντι­πο­λί­τευ­ση από τη σκο­πιά του λαού το φασι­στι­κό μόρ­φω­μα ή άλλες αντι­δρα­στι­κές δυνά­μεις που βρί­σκο­νται μέσα στη νέα βου­λή. Όσο ορι­σμέ­νοι θα συνε­χί­ζουν το ξέπλυ­μα αυτών των δυνά­με­ων, όπως άλλοι έκα­ναν και προ­ε­κλο­γι­κά, όσο τα διά­φο­ρα επι­τε­λεία του συστή­μα­τος θα παρου­σιά­ζουν ως δήθεν αντι­συ­στη­μι­κούς τα δικά τους τσι­ρά­κια, εμείς θα πρω­το­στα­τού­με μέσα στο λαό, στις γει­το­νιές και στις πόλεις, στους χώρους δου­λειάς και στις σχο­λές, για να απο­μο­νω­θούν, να πάνε από κει που ήρθαν αυτές οι δυνά­μεις του σκό­τους» τόνισε.

Ανα­φε­ρό­με­νος στην κυβέρ­νη­ση της ΝΔ είπε ότι «υπό­σχε­στε ξανά οφέ­λη για όλους, “απ’ την αύξη­ση του ρυθ­μού ανά­πτυ­ξης, την προ­σέλ­κυ­ση νέων επεν­δύ­σε­ων, την αξιο­ποί­η­ση των πόρων του Ταμεί­ου Ανά­καμ­ψης και του ΕΣΠΑ” και παρου­σιά­ζε­τε τον στό­χο κατά­κτη­σης της επεν­δυ­τι­κής βαθ­μί­δας, ως το σίγου­ρο δρό­μο που θα οδη­γή­σει στη λαϊ­κή ευη­με­ρία», σημειώ­νο­ντας με παρά­θε­ση στοι­χεί­ων ότι παρά την ανά­πτυ­ξη το 2021 και το 2022 «οι εργα­ζό­με­νοι δεν γνώ­ρι­σαν καλύ­τε­ρες μέρες».

«Όπως παντού, ένα πράγ­μα απο­δει­κνύ­ε­ται: Προ­ϋ­πό­θε­ση για να αυξά­νο­νται τα κέρ­δη είναι να αυξά­νε­ται το ξεζού­μι­σμα, ο βαθ­μός εκμε­τάλ­λευ­σης των εργα­ζο­μέ­νων. Κι αυτό σημαί­νει πως οι ανι­σό­τη­τες αυξά­νο­νται και δεν μειώ­νο­νται, όπως υπό­σχε­ται η κυβέρ­νη­ση σας. Τα ίδια βέβαια υπο­σχό­ταν και το ΠΑΣΟΚ παλιό­τε­ρα και ο ΣΥΡΙΖΑ…» υπογράμμισε.

Ανα­φέρ­θη­κε στα «μαντά­τα» για οικο­νο­μι­κή κρί­ση με συνέ­πεια την επι­δεί­νω­ση της κατά­στα­σης για τα υπερ­χρε­ω­μέ­να κρά­τη και τα χρε­ω­μέ­να λαϊ­κά νοικοκυριά.

Μίλη­σε για την επι­κεί­με­νη κλι­μά­κω­ση της επί­θε­σης της κυβέρ­νη­σης στους αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νους και στους μικρούς επι­χει­ρη­μα­τί­ες «για να προ­ω­θή­σε­τε και μάλι­στα επι­θε­τι­κά και τη συγκέ­ντρω­ση της πίτας στους μεγά­λους ομίλους».

Είπε ότι οι υπο­σχέ­σεις της κυβέρ­νη­σης «για δήθεν καλύ­τε­ρους μισθούς, έχουν πάντα ένα “εάν”… Εάν και εφό­σον έρθει η καπι­τα­λι­στι­κή ανάπτυξη».

«Πώς ορί­ζο­νται, λοι­πόν, οι καλύ­τε­ροι μισθοί, όταν έχου­με δρα­στι­κή μεί­ω­ση του ονο­μα­στι­κού μέσου μισθού, πάνω από 25%, την τελευ­ταία 15ετία; Όταν η εκτί­να­ξη της φορο­λο­γί­ας, με τους άμε­σους και κυρί­ως τους έμμε­σους φόρους, και ο πλη­θω­ρι­σμός έχει τελι­κά αφα­νί­σει σχε­δόν το 30% του εργα­τι­κού λαϊ­κού εισο­δή­μα­τος; Και εσείς υπό­σχε­στε «αυξή­σεις» χωρίς καν να λέτε πότε και πόσο» ανέ­φε­ρε χαρακτηριστικά.

Μιλώ­ντας για τα pass, τα χαρα­κτή­ρι­σε ως την «μεγα­λύ­τε­ρη πρό­κλη­ση», σημειώ­νο­ντας πως «η ΕΕ ζητά πλέ­ον σιδε­ρέ­νια εφαρ­μο­γή των δημο­σιο­νο­μι­κών κανό­νων και δια­μη­νύ­ει pass τέλος» και προ­σθέ­το­ντας πως αυτό η κυβέρ­νη­ση δεν το είπε.

«Ο πλη­θω­ρι­σμός έχει οδη­γή­σει σε εκτί­να­ξη των τιμών, τιμές που δεν πρό­κει­ται να μειω­θούν, ακό­μα και αν ο πλη­θω­ρι­σμός πέσει. Το πολύ — πολύ να στα­μα­τή­σουν οι τιμές να αυξά­νο­νται. Παρό­λα αυτά, εσείς ξεχει­λί­ζε­τε από ψεύ­τι­κη αισιο­δο­ξία για την πορεία της ελλη­νι­κής οικο­νο­μί­ας… Αισιό­δο­ξοι όμως, μπο­ρούν να είναι μόνον οι όμι­λοι που προσ­δο­κούν νέες επι­δο­τή­σεις και προ­νό­μια, και όχι οι εργα­ζό­με­νοι, ο ελλη­νι­κός λαός, που πλη­ρώ­νουν μόνι­μα την λυπη­τε­ρή» πρόσθεσε.

Ο Δ. Κου­τσού­μπας τόνι­σε στην ομι­λία του, αφού ανέ­λυ­σε τους κιν­δύ­νους από την εμπλο­κή της χώρας στους αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟϊ­κούς σχε­δια­σμούς ότι «το ΚΚΕ θα συνε­χί­σει και μέσα και έξω από τη βου­λή να αντι­πα­λεύ­ει την πολι­τι­κή που θέτει τη χώρα και το λαό μας στις “μυλό­πε­τρες” των πολέ­μων και επεμ­βά­σε­ων. Για να επι­στρέ­ψουν οι ελλη­νι­κές ένο­πλες δυνά­μεις που βρί­σκο­νται σε διά­φο­ρες απο­στο­λές εκτός συνό­ρων, όπου δεν έχουν καμιά δου­λειά για την υπε­ρά­σπι­ση των συμ­φε­ρό­ντων του ελλη­νι­κού λαού και της πατρί­δας. Για να κλεί­σουν οι ξενό­φερ­τες βάσεις και να απο­δε­σμευ­τεί η χώρα από τους σχε­δια­σμούς και τους οργα­νι­σμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Για να επι­κρα­τή­σει τελι­κά και ορι­στι­κά η ειρή­νη, η φιλία, η συνερ­γα­σία ανά­με­σα στους λαούς, κόντρα στα συμ­φέ­ρο­ντα εκεί­νων που κερ­δί­ζουν από τους πολέ­μους και την δήθεν «ειρή­νη» με το «πιστό­λι στον κρό­τα­φο» των λαών».

«Εμείς, κύριοι της ΝΔ, δεν σας κατη­γο­ρού­με ότι δεν έχε­τε πρό­γραμ­μα, όπως κάνουν άλλα κόμ­μα­τα. Έχε­τε και παρα­έ­χε­τε και πρό­γραμ­μα και συγκε­κρι­μέ­νες στο­χεύ­σεις. Μόνο που αυτό, είναι κομ­μέ­νο και ραμ­μέ­νο, κοστο­λο­γη­μέ­νο, για να μιλή­σω στη γλώσ­σα σας, στα μέτρα του μεγά­λου κεφα­λαί­ου, στο οποίο φυσι­κά δεν χωρά­νε οι ανά­γκες των εργα­ζο­μέ­νων, του λαού, για­τί απο­τε­λούν “κόστος”. Επι­βα­ρύ­νουν, όπως λέτε, την οικο­νο­μία σας που υπη­ρε­τεί τους λίγους, τους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους… Η δική μας πρό­τα­ση είναι στην αντί­πε­ρα όχθη, εκεί που οι ανά­γκες του λαού και της νεο­λαί­ας θα είναι πραγ­μα­τι­κά στο επί­κε­ντρο… Κατά συνέ­πεια, μάλ­λον είναι περιτ­τό να πω το αυτονόητο:

Η Κοι­νο­βου­λευ­τι­κή Ομά­δα του ΚΚΕ δεν δίνει ψήφο εμπι­στο­σύ­νης στη κυβέρ­νη­ση. Κατα­ψη­φί­ζου­με μια ακό­μα αντι­λαϊ­κή κυβέρ­νη­ση. Μια ακό­μα, από αυτές που έχει γνω­ρί­σει ο τόπος μας όλα αυτά τα χρό­νια» τόνι­σε, κατα­λή­γο­ντας στην ομι­λία του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο