Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κυρ. Μητσοτάκης: Με «φιλόδοξους στόχους» κλιμακώνει την αντιλαϊκή επίθεση

Στίγ­μα επι­τά­χυν­σης της αντι­λαϊ­κής επί­θε­σης την ερχό­με­νη τετρα­ε­τία, με οδη­γό τα μνη­μό­νια διαρ­κεί­ας του Ταμεί­ου Ανά­καμ­ψης, του Προ­γράμ­μα­τος Στα­θε­ρό­τη­τας και των ματω­μέ­νων πλε­ο­να­σμά­των, όπως και των ΝΑΤΟι­κών δεσμεύ­σε­ων, έδω­σε ο πρω­θυ­πουρ­γός στη χτε­σι­νή του ομι­λία, που άνοι­ξε τη συζή­τη­ση για τις προ­γραμ­μα­τι­κές δηλώ­σεις της κυβέρνησης.

Μιλώ­ντας για «νέους φιλό­δο­ξους στό­χους» και βάζο­ντας πρό­ταγ­μα «να προ­χω­ρή­σου­με γρή­γο­ρα και πιο τολ­μη­ρά στις μεγά­λες αλλα­γές» κόντρα σε «βαριές εκκρε­μό­τη­τες που έρχο­νται από το παρελ­θόν και μας κρα­τούν ακό­μα σε από­στα­ση από τον σκλη­ρό πυρή­να της ΕΕ», έθε­σε ως προ­τε­ραιό­τη­τα σει­ρά από αντι­λαϊ­κές και αντι­δρα­στι­κές αλλα­γές και προ­τε­ραιό­τη­τες του κεφα­λαί­ου, τις οποί­ες βάφτι­σε «πολυ­διά­στα­το εκσυγχρονισμό».

Ενώ ξεχω­ρι­στή σημα­σία — αξιο­ποιώ­ντας και την αντι­λαϊ­κή ομο­φω­νία όλων των αστι­κών κομ­μά­των, που «έλαμ­ψε» ξανά στη χτε­σι­νή συζή­τη­ση — έδω­σε στην προ­σπά­θεια να στοι­χη­θεί ο λαός στην πολι­τι­κή αυτή που τον τσα­κί­ζει, σημειώ­νο­ντας ότι αυτή «δεν είναι μόνο πολι­τι­κή αλλά και μια κοι­νω­νι­κή προ­σπά­θεια» και ότι «τις μεγά­λες ιστο­ρι­κές τομές μπο­ρούν να τις πραγ­μα­το­ποιούν μόνο οι μεγά­λες συναι­νέ­σεις και, τελι­κά, οι ευρύ­χω­ρες κοι­νω­νι­κές συμμαχίες».

Προ­σθέ­το­ντας δε ότι «είμα­στε στο σύνο­ρο ενός νέου ιστο­ρι­κού τόξου», που το παρου­σί­α­σε ως συνέ­χεια των αστι­κών εκσυγ­χρο­νι­σμών των κυβερ­νή­σε­ων Βενι­ζέ­λου, του μετεμ­φυ­λια­κού αστι­κού κρά­τους και της μετα­πο­λί­τευ­σης, επι­χεί­ρη­σε να παρου­σιά­σει την εικό­να μιας καπι­τα­λι­στι­κής οικο­νο­μί­ας «για όλους» και ενός «δίκαιου» αστι­κού κρά­τους που «θα συστρα­τεύ­ει τόσο δημό­σιες όσο και ιδιω­τι­κές δυνά­μεις». Μίλη­σε για «παλιούς δια­χω­ρι­σμούς και απα­τη­λές υπο­σχέ­σεις», που όπως είπε «πήγαν τη χώρα πίσω», και παρου­σιά­ζο­ντας την ταξι­κή πολι­τι­κή που υπη­ρε­τεί και η σημε­ρι­νή κυβέρ­νη­ση ως «ορθο­λο­γι­σμό» ισχυ­ρί­στη­κε ότι «προ­ο­δευ­τι­κή δύνα­μη είναι αυτή η οποία τελι­κά είναι χρή­σι­μη για τον τόπο».

Χρή­σι­μη δηλα­δή για τα συμ­φέ­ρο­ντα του κεφα­λαί­ου και την καπι­τα­λι­στι­κή κερ­δο­φο­ρία, τα οποία ο πρω­θυ­πουρ­γός επι­χεί­ρη­σε να παρου­σιά­σει ως δήθεν προ­α­παι­τού­με­να της λαϊ­κής ευη­με­ρί­ας, ενώ σημα­το­δο­τούν το ακρι­βώς αντίθετο.

Ολα τα παρα­πά­νω άλλω­στε δια­περ­νούν και τους στό­χους του «εθνι­κού σχε­δί­ου για την Ελλά­δα του 2027», όπως το χαρα­κτή­ρι­σε και στο οποίο περι­λαμ­βά­νο­νται άλλη μια σει­ρά στό­χοι του κεφα­λαί­ου, πάντα χρυ­σο­πλη­ρω­μέ­νοι από το λαό, μετα­ξύ αυτών:

Η ανά­κτη­ση της επεν­δυ­τι­κής βαθ­μί­δας και η πρό­ω­ρη απο­πλη­ρω­μή διμε­ρών δανεί­ων του πρώ­του μνη­μο­νί­ου μέχρι τα τέλη του 2023, με προ­ϋ­πό­θε­ση τη «χωρίς ανά­σα» υλο­ποί­η­ση των αντι­λαϊ­κών μέτρων.

Τα «λογι­κά πρω­το­γε­νή πλε­ο­νά­σμα­τα», με τον λαό να ματώ­νει στα­θε­ρά για τη θωρά­κι­ση της καπι­τα­λι­στι­κής κερ­δο­φο­ρί­ας. Αύξη­ση των εξα­γω­γών στο 60% του ΑΕΠ.

Παρα­πέ­ρα ψηφιο­ποί­η­ση διοι­κη­τι­κών δια­δι­κα­σιών του Δημο­σί­ου σε εκσυγ­χρο­νι­σμούς του αστι­κού κρά­τους, ώστε να υπη­ρε­τή­σει απο­δο­τι­κό­τε­ρα στις νέες συν­θή­κες τούς επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομίλους.

Από κοντά και η εκκί­νη­ση συνταγ­μα­τι­κής ανα­θε­ώ­ρη­σης από προ­τεί­νου­σα Βου­λή το 2025, με παρα­πέ­ρα θεσμι­κή θωρά­κι­ση του αστι­κού κρά­τους απέ­να­ντι στον «εχθρό λαό».

Ανα­πό­σπα­στο κομ­μά­τι αυτού του «εθνι­κού σχε­δί­ου» είναι και η «ανα­βάθ­μι­ση αμυ­ντι­κών εξο­πλι­σμών» προ­σα­να­το­λι­σμέ­νων στις ανά­γκες του ΝΑΤΟ, για τη γεω­στρα­τη­γι­κή ανα­βάθ­μι­ση της ντό­πιας αστι­κής τάξης μέσα από τη βαθύ­τε­ρη εμπλο­κή σε επι­κίν­δυ­νους για τους λαούς αντα­γω­νι­σμούς. Ενώ δεν δίστα­σε να παρου­σιά­σει ως «μεγά­λη ευκαι­ρία» για την πολε­μι­κή βιο­μη­χα­νία τις «ευκαι­ρί­ες που γεν­νά­ει ο πόλε­μος στην Ουκρα­νία», όπου συμ­με­τέ­χει μέχρι τα μπού­νια η κυβέρνηση.

Εμπλο­κή που πηγαί­νει χέρι χέρι με την επι­χεί­ρη­ση επι­κίν­δυ­νων διευ­θε­τή­σε­ων στα Ελλη­νο­τουρ­κι­κά, με τον πρω­θυ­πουρ­γό να λέει (βλ. ανα­λυ­τι­κό­τε­ρα σελ. 7) ότι «δεν θα γυρί­σου­με την πλά­τη στην Ιστο­ρία αν έχου­με την ευκαι­ρία να τη δια­μορ­φώ­σου­με», υπη­ρε­τώ­ντας τα αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κά σχέδια.

Ξεχω­ρι­στά ταξί­μα­τα έκα­νε στα «πρά­σι­να» αρπα­κτι­κά, δια­βε­βαιώ­νο­ντας ότι «η στρο­φή στις ΑΠΕ θα εντα­τι­κο­ποι­η­θεί» και «το 80% της ηλε­κτρι­κής μας ενέρ­γειας το αργό­τε­ρο μέχρι το 2030 θα παρά­γε­ται από ΑΠΕ», ενώ για τον λαό το μόνο που μένει είναι η ενερ­γεια­κή φτώχεια.

«Φερετζές» αντιδραστικών αλλαγών τα δήθεν φιλολαϊκά μέτρα

Μέσα σε αυτό το πλαί­σιο, στη λογι­κή του πτω­χο­κο­μεί­ου και των pass, κι αυτών με «αντάλ­λαγ­μα» τις μακριές αντι­λαϊ­κές «ουρές», ήταν όλες οι ανα­κοι­νώ­σεις του για τα πλα­τιά λαϊ­κά στρώ­μα­τα, π.χ. για το πολυ­δια­φη­μι­σμέ­νο «νέο μισθο­λό­γιο» των δημο­σί­ων υπαλ­λή­λων, καθώς με αυτό παγιώ­νε­ται η κατάρ­γη­ση του 13ου και του 14ου μισθού στο διη­νε­κές. Αλλω­στε οι όποιες «ορι­ζό­ντιες αυξή­σεις» δοθούν — και μάλι­στα, όπως ομο­λό­γη­σε ο ίδιος ο Κυρ. Μητσο­τά­κης, μετά από 14 ολό­κλη­ρα χρό­νια — δεν θα καλύ­ψουν ούτε τις μεγά­λες περι­κο­πές που έγι­ναν στους μισθούς την προη­γού­με­νη περί­ο­δο, αλλά ούτε και τη λαί­λα­πα της ακρί­βειας που καλπάζει.

Οσο για την προ­ε­κλο­γι­κή υπό­σχε­ση της ΝΔ για τον μέσο μισθό στον ιδιω­τι­κό τομέα, ότι θα φτά­σει τα 1.500 ευρώ μει­κτά, αυτή μετα­μορ­φώ­θη­κε σε «στό­χο», τον οποίο ο πρω­θυ­πουρ­γός συνέ­δε­σε γενι­κώς με την «ανά­πτυ­ξη» που θα προ­έλ­θει από «ιδιω­τι­κές επεν­δύ­σεις», δηλα­δή από την ακό­μα μεγα­λύ­τε­ρη κερ­δο­φο­ρία των επι­χει­ρή­σε­ων, που προ­ϋ­πο­θέ­τει την έντα­ση της εκμε­τάλ­λευ­σης, με τα ωρά­ρια — λάστι­χο, τις χιλιά­δες απο­λύ­σεις, το μακε­λειό στους χώρους δου­λειάς κ.ο.κ. Επα­νέ­λα­βε δε ότι ο κατώ­τα­τος μισθός θα δια­μορ­φω­θεί στα 950 ευρώ μει­κτά, αλλά στο τέλος της τετρα­ε­τί­ας, κάτι που σημαί­νει ότι η κυβέρ­νη­ση δεν προ­τί­θε­ται να καταρ­γή­σει τον αντερ­γα­τι­κό νόμο Βρού­τση — Αχτσιό­γλου και θα συνε­χί­σει να στε­ρεί από τα συν­δι­κά­τα το δικαί­ω­μα να έχουν λόγο στη δια­μόρ­φω­ση του κατώ­τα­του μισθού, ο οποί­ος θα καθο­ρί­ζε­ται από την κυβέρ­νη­ση, με κρι­τή­ριο και εδώ την αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τα των επιχειρήσεων.

Εξάλ­λου, σε άλλη μια από­δει­ξη του ενδια­φέ­ρο­ντός τους για την ενί­σχυ­ση των επι­χει­ρή­σε­ων, πλάι στις προη­γού­με­νες μειώ­σεις των εργο­δο­τι­κών εισφο­ρών κατά 4,4 μονά­δες θα τους χαρί­σει ακό­μα μία μονά­δα, που φυσι­κά θα τη στε­ρη­θούν τα ασφα­λι­στι­κά ταμεία.

Οι ανα­κοι­νώ­σεις του πρω­θυ­πουρ­γού ήταν προ­κλη­τι­κές και για τους συντα­ξιού­χους, καθώς θα παρα­μεί­νει σε ισχύ το αίσχος της «προ­σω­πι­κής δια­φο­ράς», άρα εκα­το­ντά­δες χιλιά­δες παλιοί συντα­ξιού­χοι δεν θα λάβουν καμία αύξη­ση στις ήδη πετσο­κομ­μέ­νες συντά­ξεις τους και θα πρέ­πει να περιο­ρι­στούν στο τέλος του χρό­νου σε κάποια ψίχου­λα, αντί­στοι­χα με αυτά που δόθη­καν πριν το Πάσχα. Για τους υπό­λοι­πους συντα­ξιού­χους η αύξη­ση που προ­βλέ­πε­ται για το 2024 περιο­ρί­ζε­ται περί­που στο 3%, δηλα­δή θα κινεί­ται κάτω και από τον επί­ση­μο πλη­θω­ρι­σμό, και πολύ κάτω από τον πραγ­μα­τι­κό και την ακρί­βεια που σαρώ­νει το εισό­δη­μά τους.

Και, βέβαια, αυτήν τη δρα­μα­τι­κή πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, που θα επι­δει­νω­θεί ακό­μα περισ­σό­τε­ρο το 2024, δεν μπο­ρούν να τη συγκα­λύ­ψουν ούτε η απαλ­λα­γή των πρώ­ην δικαιού­χων του ΕΚΑΣ από τη συμ­με­το­χή τους στη φαρ­μα­κευ­τι­κή δαπά­νη, ούτε η κατάρ­γη­ση του πέναλ­τι στη σύντα­ξη όσων συντα­ξιού­χων εργά­ζο­νται, το οποίο θα αντι­κα­τα­στα­θεί με κάποια φορο­λο­γι­κή επι­βά­ρυν­ση στο πρό­σθε­το εισό­δη­μά τους από την εργα­σία, καθώς το πραγ­μα­τι­κό πρό­βλη­μα που ανα­γκά­ζει ορι­σμέ­νους συντα­ξιού­χους να εργά­ζο­νται, και είναι οι χαμη­λές συντά­ξεις, παρα­μέ­νει και δεν αντιμετωπίζεται.

Αντί­στοι­χα, για την Υγεία, επα­νέ­λα­βε τα περί 10.000 προ­σλή­ψε­ων, απο­σιω­πώ­ντας ότι θα γίνουν με τον μνη­μο­νια­κό κανό­να «μία πρό­σλη­ψη για μία απο­χώ­ρη­ση». Ως ανα­συ­γκρό­τη­ση, εξάλ­λου, του ΕΚΑΒ παρου­σί­α­σε τη διά­θε­ση προ­σω­πι­κού από τις Ενο­πλες Δυνά­μεις και την Πυρο­σβε­στι­κή σε περισ­σό­τε­ρες από 50 περιο­χές της Ελλά­δας, όπως και ότι συγκρο­τεί­ται ειδι­κή ομά­δα από 250 δικυ­κλι­στές — δια­σώ­στες που θα προη­γού­νται των ασθε­νο­φό­ρων, με ανα­πά­ντη­το βέβαια το πότε αυτά θα φτά­νουν για τις διακομιδές.

Μαύ­ρα τα μαντά­τα και για τη νεο­λαία. Την ώρα που σοβά­δες πέφτουν από τα ταβά­νια και μένουν στα χαρ­τιά ανα­γκαί­ες δια­δι­κα­σί­ες όπως ο προ­σει­σμι­κός έλεγ­χος, εξήγ­γει­λε ότι «το φθι­νό­πω­ρο θα ξεκι­νή­σει η μελέ­τη για ένα εθνι­κό σχέ­διο ανα­βάθ­μι­σης των σχο­λι­κών μονά­δων». Ετα­ξε επί­σης κατα­σκευή νέων φοι­τη­τι­κών εστιών για 8.500 φοι­τη­τές, οι οποί­ες βέβαια προ­χω­ρούν με ΣΔΙΤ και ό,τι αυτό συνε­πά­γε­ται, ενώ περι­χα­ρής μίλη­σε για συνέ­χι­ση του προ­γράμ­μα­τος στέ­γης «Σπί­τι Μου», που τάχα προ­σφέ­ρει φτη­νά στε­γα­στι­κά δάνεια, ενώ με τις συν­θή­κες που επι­κρα­τούν, τελι­κά ελά­χι­στοι όσων πλη­ρούν τα κρι­τή­ρια και μπο­ρούν να εντα­χθούν στο πρό­γραμ­μα έχουν βρει ακί­νη­το που να πλη­ροί τις προ­δια­γρα­φές, αλλά να είναι και σχε­τι­κά κατοικήσιμο.

Στο μετα­ξύ, προ­α­νήγ­γει­λε «εξά­μη­νο πρό­γραμ­μα κατάρ­τι­σης και διε­θνούς πιστο­ποί­η­σης 100.000 εργα­ζο­μέ­νων και ανέρ­γων σε ειδι­κό­τη­τες υψη­λής ζήτη­σης της πλη­ρο­φο­ρι­κής και της τεχνο­λο­γί­ας», ως «δια­βα­τή­ριο για τις επι­χει­ρή­σεις αυτού του χώρου που ήδη ζητούν όλο και περισ­σό­τε­ρους εξει­δι­κευ­μέ­νους επαγ­γελ­μα­τί­ες», οι οποί­ες θα λάβουν έτοι­μο το προ­σω­πι­κό που χρειά­ζο­νται, δημο­σία δαπάνη.

Εξάλ­λου, στην πρε­μού­ρα τους για ιδιω­τι­κά πανε­πι­στή­μια, ακρο­βα­τώ­ντας με ερμη­νεί­ες του Συντάγ­μα­τος, είπε ότι ενερ­γο­ποιού­νται οι δια­κρα­τι­κές συμ­φω­νί­ες του άρθρου 28, προ­α­ναγ­γέλ­λο­ντας «ανα­γνώ­ρι­ση ξένων πανε­πι­στη­μί­ων που θέλουν να επεν­δύ­σουν στην Ελλά­δα», με ευθύ­νη της «Εθνι­κής Αρχής Ανώ­τα­της Εκπαί­δευ­σης», ως κίνη­ση που προ­ε­τοι­μά­ζει το πλαί­σιο για τη «μελ­λο­ντι­κή μεταρ­ρύθ­μι­ση του άρθρου 16», καλώ­ντας ονο­μα­στι­κά το ΠΑΣΟΚ να βάλει πλάτη.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο