Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Εβραίοι και Άραβες αρνούνται να γίνουν εχθροί»: Νέες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε Τελ Αβίβ και Ιερουσαλήμ

«Εβραί­οι και Άρα­βες αρνού­νται να γίνουν εχθροί». Αυτό ήταν το μήνυ­μα συγκε­ντρώ­σε­ων που έλα­βαν χώρα στο Τελ Αβίβ και την Ιερου­σα­λήμ το από­γευ­μα του Σαβ­βά­του, με εκα­το­ντά­δες δια­δη­λω­τές να ενώ­νουν τη φωνή τους ενά­ντια στον εγκλη­μα­τι­κό πόλε­μο της κυβέρ­νη­σης Νετανιάχου.

Στο Τελ Αβίβ εκα­το­ντά­δες άνθρω­ποι συγκε­ντρώ­θη­καν στην πλα­τεία Χαμπί­μα αντα­πο­κρι­νό­με­νοι στο κάλε­σμα της «Χαντάς» και του κινή­μα­τος «Standing Together». Το παρόν στην αντι­πο­λε­μι­κή εκδή­λω­ση έδω­σαν, μετα­ξύ άλλων, ο επι­κε­φα­λής της «Χαντάς» και βου­λευ­τής Αϊμαν Αου­ντε, εκπρό­σω­ποι του Εργα­τι­κού κόμ­μα­τος και του κόμ­μα­τος «Μέρετζ», καθώς και η διά­ση­μη ισραη­λι­νή τρα­γου­δί­στρια Νόα.

«Η παρου­σία μας εδώ απο­τε­λεί από­δει­ξη ότι ο αγώ­νας μας δεν είναι ένας αγώ­νας ενός λαού απέ­να­ντι σ’ έναν άλλον, ούτε μιας θρη­σκεί­ας απέ­να­ντι σε μια άλλη. Είναι ένας πολι­τι­κός αγώ­νας, μετα­ξύ αυτών που θέλουν την κατο­χή και την ηγε­μο­νία και αυτών που επι­θυ­μούν την ειρή­νη και την ισό­τη­τα», σημεί­ω­σε ο Αϊμαν Αουντε.

Η βου­λευ­τής Ιμπί­τσαμ Μενού­χιν του Εργα­τι­κού κόμ­μα­τος δήλω­σε πως «αυτός ο πόλε­μος δεν είναι πόλε­μος μετα­ξύ Αρά­βων και Εβραί­ων, αλλά πόλε­μος αυτών που θέλουν να ελέγ­χουν τις ζωές μας, προ­κα­λώ­ντας περισ­σό­τε­ρη κατα­στρο­φή, περισ­σό­τε­ρες χήρες γυναί­κες. Αρνού­μα­στε να συνε­χί­σου­με σ’ αυτό το μονο­πά­τι. Σας ζητά­με να μην χάσε­τε την ελπί­δα σας».

Σε αντί­στοι­χη δια­δή­λω­ση την Ιερου­σα­λήμ περί­που 200 δια­δη­λω­τές συγκε­ντρώ­θη­καν στην πλα­τεία Σιών. Με παρέμ­βα­ση της αστυ­νο­μί­ας, η οποία έθε­σε ζήτη­μα ασφά­λειας, απα­γο­ρεύ­τη­κε η πορεία ενώ συνελ­λή­φθη­σαν έξι άνθρωποι.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο