Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εγκρίθηκε το αποκαλούμενο παγκόσμιο σύμφωνο του ΟΗΕ

Εγκρί­θη­κε επι­σή­μως σήμε­ρα στο Μαρα­κές του Μαρό­κο το παγκό­σμιο σύμ­φω­νο του ΟΗΕ για τη μετα­νά­στευ­ση ενώ­πιον μιας δια­κυ­βερ­νη­τι­κής διά­σκε­ψης περί­που 150 χωρών, αν και το ενέ­κρι­ναν λιγό­τε­ρες κυβερ­νή­σεις απ’ όσες είχαν προη­γου­μέ­νως εργα­σθεί για την πρό­τα­ση.  Αρκε­τές χώρες τις προη­γού­με­νες ημέ­ρες (π.χ. Αυστρία, ΗΠΑ, Πολω­νία, Ουγ­γα­ρία, Αυστρα­λία, Ισρα­ήλ, Τσε­χία κ.ά.) είχαν δηλώ­σει δηλώ­σει ότι δεν θα το στηρίξουν.

Το κεί­με­νο αυτό δεν περι­λαμ­βά­νει καμία ανα­φο­ρά στις πραγ­μα­τι­κές αιτί­ες που προ­κα­λούν τη μετα­νά­στευ­ση και την προ­σφυ­γιά, τους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς πολέ­μους και τον καπι­τα­λι­σμό που προ­κα­λεί τη φτώ­χεια και την εξα­θλί­ω­ση. Έχει στό­χο την ενί­σχυ­ση της διε­θνούς συνερ­γα­σί­ας για μια «ασφα­λή, ομα­λή και τακτι­κή» μετα­νά­στευ­ση, θα απο­τε­λέ­σει αντι­κεί­με­νο μιας τελι­κής ψηφο­φο­ρί­ας επι­κύ­ρω­σης στις 19 Δεκέμ­βρη στη Γενι­κή Συνέ­λευ­ση των Ηνω­μέ­νων Εθνών.

Μη δεσμευ­τι­κού χαρα­κτή­ρα, το Σύμ­φω­νο απα­ριθ­μεί τις αρχές — υπε­ρα­σπι­στή των ανθρώ­πι­νων δικαιω­μά­των, των παι­διών, ανα­γνώ­ρι­ση της εθνι­κής κυριαρ­χί­ας– και κατα­γρά­φει προ­τά­σεις για να βοη­θη­θούν οι χώρες να αντι­με­τω­πί­σουν τις μετα­να­στεύ­σεις –ανταλ­λα­γές πλη­ρο­φο­ριών και εμπει­ρο­γνω­μο­σύ­νης, ενσω­μά­τω­ση των μετα­να­στών… Απα­γο­ρεύ­ει τις αυθαί­ρε­τες κρα­τή­σεις, καθώς δεν επι­τρέ­πει τις συλ­λή­ψεις παρά ως ύστα­το μέτρο.

Οι υπο­στη­ρι­κτές των ανθρώ­πι­νων δικαιω­μά­των το βρί­σκουν ανε­παρ­κές, ιδιαί­τε­ρα όσον αφο­ρά την πρό­σβα­ση των μετα­να­στών στην ανθρω­πι­στι­κή αρω­γή και στις βασι­κές υπη­ρε­σί­ες ή όσον αφο­ρά τα δικαιώ­μα­τα των εργα­ζό­με­νων μετα­να­στών. Οι επι­κρι­τές του θεω­ρούν ότι ενθαρ­ρύ­νει ανε­ξέ­λεγ­κτες μετα­να­στευ­τι­κές ροές.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο