Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΕΔΔΑ: Καταδίκη της Ελλάδας για εξευτελιστική μεταχείριση εγκύου προσφύγισσας

Tην ομό­φω­νη κατα­δί­κη της Ελλά­δας για απάν­θρω­πη και εξευ­τε­λι­στι­κή μετα­χεί­ρι­ση μιας εγκύ­ου προ­σφύ­γισ­σας που ανα­γκά­στη­κε να ζήσει του­λά­χι­στον δυό­μι­σι μήνες στο Κέντρο Υπο­δο­χής και Ταυ­το­ποί­η­σης της Σάμου το καλο­καί­ρι και το φθι­νό­πω­ρο του 2019, χωρίς πρό­σβα­ση σε επαρ­κή ιατρο­φαρ­μα­κευ­τι­κή περί­θαλ­ψη και στοι­χειώ­δεις συν­θή­κες υγιει­νής απο­φά­σι­σε το Ευρω­παϊ­κό Δικα­στή­ριο για τα Δικαιώ­μα­τα του Ανθρώ­που (ΕΔΔΑ).

Αυτή είναι η πρώ­τη κατα­δί­κη της χώρας μας για τις συν­θή­κες στα Κέντρα Υπο­δο­χής και Ταυ­το­ποί­η­σης στα νησιά, με το Δικα­στή­ριο του Στρα­σβούρ­γου να δικαιώ­νει την πρό­σφυ­γα Α.Δ. από την Γκά­να, ηλι­κί­ας 33 ετών σήμε­ρα, επι­δι­κά­ζο­ντάς της απο­ζη­μί­ω­ση 5.000 ευρώ από το ελλη­νι­κό κρά­τος (προ­σφυ­γή 55363/19).

Η γυναί­κα έφτα­σε στη Σάμο σε κατά­στα­ση προ­χω­ρη­μέ­νης εγκυ­μο­σύ­νης στα μέσα Αυγού­στου του 2019, έχο­ντας ιατρι­κό ιστο­ρι­κό απο­βο­λών. Παρ’ όλα αυτά, έμει­νε σε σκη­νή έξω από τις εγκα­τα­στά­σεις του ΚΥΤ, που εκεί­νη την περί­ο­δο συγκέ­ντρω­νε πλη­θυ­σμό πάνω από 4.000 άτο­μα, ενώ η χωρη­τι­κό­τη­τά του ήταν για περί­που 650 κλί­νες. Δεν είχε πρό­σβα­ση σε επαρ­κή μέσα υγιει­νής, ενώ μετά την κατα­στρο­φή της σκη­νής της στις 23 Σεπτεμ­βρί­ου έμει­νε σε άλλη σκη­νή μέσα στο ΚΥΤ, όπου και πάλι ήταν κακές οι συν­θή­κες υγιει­νής και η πρό­σβα­ση σε για­τρό. Ολο αυτό το διά­στη­μα, επι­σκέ­φτη­κε τη μαία της ιατρι­κής μονά­δας της δομής δύο φορές, μέχρι να μετα­φερ­θεί στο Νοσο­κο­μείο της Σάμου στις 4 Νοεμ­βρί­ου και να γεν­νή­σει τρεις μέρες μετά. Μετά τη γέν­να, μετα­φέρ­θη­κε σε κατά­λυ­μα όπου φιλο­ξε­νή­θη­κε, μέχρι να της επι­τρα­πεί να φύγει από το νησί στις αρχές Μαρ­τί­ου, αφού είχε προη­γη­θεί σχε­τι­κή εντο­λή του ΕΔΔΑ, που ενέ­κρι­νε την αίτη­ση ασφα­λι­στι­κών μέτρων που κατέθεσε.

Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από: efsyn.gr

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο