Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΕΕΔΥΕ: Καταδικάζει τις επιθετικές αποφάσεις των Συνόδων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ

Η Ελλη­νι­κή Επι­τρο­πή για τη Διε­θνή Ύφε­ση και Ειρή­νη (ΕΕΔΥΕ) κατα­δι­κά­ζει τις επι­θε­τι­κές απο­φά­σεις των πρό­σφα­των Συνό­δων Κορυ­φής του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, σημειώ­νο­ντας ότι «έρχο­νται να ρίξουν νερό στο μύλο των αντα­γω­νι­σμών ανά­με­σα στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ με την Ρωσία, φανε­ρώ­νο­ντας την παρα­πέ­ρα κλι­μά­κω­σή τους. Προει­δο­ποιούν για γενι­κευ­μέ­νη ιμπε­ρια­λι­στι­κή σύγκρου­ση η απο­στο­λή σύγ­χρο­νων οπλι­κών συστη­μά­των στην Ουκρα­νία, η δημιουρ­γία τεσ­σά­ρων νέων ομά­δων μάχης (battlegroups) σε Βουλ­γα­ρία, Ρου­μα­νία, Ουγ­γα­ρία και Σλο­βα­κία δίπλα στις προη­γού­με­νες στις Βαλ­τι­κές χώρες και την Πολω­νία, η συγκέ­ντρω­ση μεγά­λου αριθ­μού στρα­τιω­τι­κών δυνά­με­ων σε στε­ριά, θάλασ­σα κι αέρα από τη Βαλ­τι­κή Θάλασ­σα μέχρι τη Μεσό­γειο, η αύξη­ση των στρα­τιω­τι­κών δαπα­νών από τις χώρες μέλη του, που απο­φά­σι­σε η Σύνο­δος του ΝΑΤΟ».

Στην ανα­κοί­νω­ση της η ΕΕΔΥΕ σημειώνει:

«Η ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση φέρει βαρύ­τα­τες ευθύ­νες για­τί στη­ρί­ζει τις επι­θε­τι­κές αυτές απο­φά­σεις. Ενι­σχύ­ει κι επε­κτεί­νει την εμπλο­κή της χώρας στους Αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κούς σχε­δια­σμούς, βάζο­ντας τον ελλη­νι­κό λαό σε μεγά­λες περι­πέ­τειες. Καμιά απο­λύ­τως σχέ­ση δεν έχει το βάθε­μα της εμπλο­κής της Ελλά­δας, η μετα­τρο­πή της σε ευρω­α­τλα­ντι­κό πολε­μι­κό ορμη­τή­ριο και ταυ­τό­χρο­να σε στό­χο αντι­ποί­νων, η παρο­χή διευ­κο­λύν­σε­ων για τις Αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κές πολε­μι­κές επι­χει­ρή­σεις στην Ουκρα­νία, με τα συμ­φέ­ρο­ντα και τις ανά­γκες της λαϊ­κής οικογένειας.

Οι απο­φά­σεις της Συνό­δου Κορυ­φής της ΕΕ για την αγο­ρά πανά­κρι­βου αμε­ρι­κα­νι­κού υγρο­ποι­η­μέ­νου φυσι­κού αερί­ου και για την επι­τά­χυν­ση της λεγό­με­νης «πρά­σι­νης μετά­βα­σης», στο φόντο του μαι­νό­με­νου εδώ κι ένα μήνα ιμπε­ρια­λι­στι­κού πολέ­μου στην Ουκρα­νία, φανε­ρώ­νουν πως μονα­δι­κοί ωφε­λη­μέ­νοι είναι οι επι­χει­ρη­μα­τι­κοί όμι­λοι. Στο όνο­μα της “απε­ξάρ­τη­σης από το ρωσι­κό φυσι­κό αέριο” προ­ω­θεί­ται η παρα­πέ­ρα εξάρ­τη­ση από το αμε­ρι­κα­νι­κό. Οι λαοί ήδη πλη­ρώ­νουν πανά­κρι­βο το ηλε­κτρι­κό ρεύ­μα, ενώ την ίδια ώρα ενερ­γεια­κές πηγές της χώρας μας, που θα μπο­ρού­σαν να παρέ­χουν επαρ­κή και φτη­νή ενέρ­γεια για όλο το λαό, μένουν ανα­ξιο­ποί­η­τες. Απο­κα­λύ­πτε­ται ότι η λεγό­με­νη ανά­πτυ­ξη, που κάνει λόγο η ΕΕ και υπη­ρε­τούν δια­χρο­νι­κά τόσο η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, όσο και τα άλλα αστι­κά κόμ­μα­τα, είναι προ­σα­να­το­λι­σμέ­νη στην αύξη­ση της κερ­δο­φο­ρί­ας των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων. Για τους λαούς σημα­το­δο­τεί περισ­σό­τε­ρα βάρη. Ο ελλη­νι­κός λαός και οι άλλοι λαοί ήδη πλη­ρώ­νουν τις συνέ­πειες του πολέ­μου μέσω των ανα­τι­μή­σε­ων στην ενέρ­γεια, της ακρί­βειας στα είδη δια­τρο­φής ακό­μη και σε βασι­κά είδη πρώ­της ανά­γκης, της ενερ­γεια­κής φτώχειας.

Απο­τε­λεί σήμα κιν­δύ­νου η παρα­πέ­ρα στρα­τιω­τι­κο­ποί­η­ση της ΕΕ που κατα­γρά­φε­ται μέσω του δόγ­μα­τος της λεγό­με­νης “στρα­τη­γι­κής πυξί­δας”, της προ­ώ­θη­σης του ευρω­στρα­τού με δυνα­μι­κό­τη­τα 5.000 στρα­τιω­τών και της ενί­σχυ­σης της Κοι­νής Πολι­τι­κής Ασφά­λειας και Άμυ­νας (ΚΠΑΑ), φορ­τώ­νο­ντας το λογα­ρια­σμό στις πλά­τες των λαών και στο­χεύ­ο­ντας στην ανά­πτυ­ξη της ικα­νό­τη­τας της ΕΕ να δρα τόσο αυτό­νο­μα, όσο και συμπλη­ρω­μα­τι­κά ως προς το ΝΑΤΟ, οπο­τε­δή­πο­τε το επι­τάσ­σουν τα ευρω­ε­νω­σια­κά συμφέροντα.

Μπρο­στά σε αυτές τις εξε­λί­ξεις που μυρί­ζουν μπα­ρού­τι και ταυ­τό­χρο­να φορ­τώ­νουν το λαό με μεγα­λύ­τε­ρα βάρη, χρειά­ζε­ται να δυνα­μώ­σει ακό­μη περισ­σό­τε­ρο ο αγώ­νας για να στα­μα­τή­σει οποια­δή­πο­τε εμπλο­κή της Ελλά­δας στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο. Να παρ­θούν άμε­σα μέτρα για την προ­στα­σία και την ενί­σχυ­ση του λαϊ­κού εισο­δή­μα­τος! Η πραγ­μα­τι­κή αλλη­λεγ­γύη στον ουκρα­νι­κό, τον ρωσι­κό και τους άλλους λαούς της περιο­χής περ­νά μέσα από το δυνά­μω­μα της πάλης για να κλεί­σουν οι ευρω­α­τλα­ντι­κές βάσεις και υπο­δο­μές. Για να μην παρα­χω­ρεί­ται καμιά διευ­κό­λυν­ση από τη χώρα μας για τις πολε­μι­κές επι­χει­ρή­σεις στην Ουκρα­νία. Για να μη συμ­με­τέ­χουν ελλη­νι­κές ένο­πλες δυνά­μεις σε ευρω­α­τλα­ντι­κές απο­στο­λές εκτός συνόρων».

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο