Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Εικασίες» τα δημοσιεύματα περί μη περικοπής των συντάξεων

Το γερ­μα­νι­κό υπουρ­γείο Οικο­νο­μι­κών παρα­πέ­μπει στα ευρω­παϊ­κά όργα­να ως αρμό­δια για θέμα­τα του ελλη­νι­κού προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού. Η καγκε­λα­ρία δεν σχο­λιά­ζει δημο­σιεύ­μα­τα ότι η Αγκ. Μέρ­κελ προ­σεγ­γί­ζει θετι­κά το ελλη­νι­κό αίτη­μα μη περι­κο­πής των συντάξεων.

Σε γρα­πτή του απά­ντη­ση προς τη Deutsche Welle εκπρό­σω­πος τύπου της γερ­μα­νι­κής κυβέρ­νη­σης αρνεί­ται να σχο­λιά­σει ελλη­νι­κά δημο­σιεύ­μα­τα ότι η καγκε­λά­ριος Άγκε­λα Μέρ­κελ αντι­με­τω­πί­ζει θετι­κά το ελλη­νι­κό αίτη­μα να μην περι­κο­πούν περαι­τέ­ρω οι συντά­ξεις υπό την προ­ϋ­πό­θε­ση ότι θα τηρη­θούν οι δημο­σιο­νο­μι­κοί στό­χοι. Όπως ενδει­κτι­κά ανα­φέ­ρε­ται στην γρα­πτή απά­ντη­ση: «Επί της αρχής δεν σχο­λιά­ζου­με δημο­σιεύ­μα­τα για υπο­τι­θέ­με­νες δηλώ­σεις της καγκε­λα­ρί­ου». Πέραν αυτού ο εκπρό­σω­πος της γερ­μα­νι­κής κυβέρ­νη­σης επι­ση­μαί­νει όμως ότι «στο πλαί­σιο του προ­γράμ­μα­τός και της ολο­κλή­ρω­σής του η Ελλά­δα έχει δεσμευ­τεί για τη συνέ­χι­ση και εφαρ­μο­γή της μεταρ­ρυθ­μι­στι­κής πορεί­ας που έχει χαρα­χθεί υπό του προ­γράμ­μα­τος του ΕΜΣ. Η εφαρ­μο­γή αυτής της δέσμευ­σης είναι αντι­κεί­με­νο ιδί­ως της μετα­μνη­μο­νια­κής επι­τή­ρη­σης από τους θεσμούς και την Ευρωζώνη».

Σε ανά­λο­γο πνεύ­μα κινού­νται και οι δηλώ­σεις του καθ’ ύλην αρμό­διου γερ­μα­νι­κού υπουρ­γεί­ου Οικο­νο­μι­κών. Σε συνο­μι­λία του με τη Deutsche Welle εκπρό­σω­πος του υπουρ­γεί­ου χαρα­κτη­ρί­ζει «εικα­σί­ες» τα ελλη­νι­κά δημο­σιεύ­μα­τα για τη στά­ση του Βερο­λί­νου ανα­φο­ρι­κά με το ζήτη­μα των συντά­ξε­ων. Την από­φα­ση επί του θέμα­τος δεν πρό­κει­ται να τη λάβει η γερ­μα­νι­κή κυβέρ­νη­ση αλλά οι θεσμοί και το Eurogroup. Πέραν αυτού, για δύο βασι­κούς λόγους είναι ακό­μη πολύ νωρίς για την όποια συζή­τη­ση γύρω από τον ελλη­νι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό του 2019 και συνε­πώς για το θέμα των συντάξεων.

Αρμοδιότητα του Eurogroup και της Κομισιόν

Πρώ­τον, διό­τι στις τελευ­ταί­ες συνε­δριά­σεις του Eurogroup δεν συζη­τή­θη­κε καν το ζήτη­μα. Αυτό θα προ­κύ­ψει στην επό­με­νη συνε­δρί­α­ση και εφό­σον οι θεσμοί έχουν κατα­θέ­σει την έκθε­σή τους στο πλαί­σιο της μετα­μνη­μο­νια­κής επι­τή­ρη­σης «όπως άλλω­στε αυτό ισχύ­ει και για κάθε κρά­τος μέλος της Ευρω­ζώ­νης που ήταν σε πρό­γραμ­μα». Σύμ­φω­να με τον εκπρό­σω­πο του υπουρ­γεί­ου Οικο­νο­μι­κών, στη βάση αυτής της έκθε­σης θα γίνει η συζή­τη­ση στο Eurogroup για το αν η Ελλά­δα τηρεί τις δεσμεύ­σεις που έχει ανα­λά­βει, αν πετυ­χαί­νει τους στό­χους που έχει συμ­φω­νή­σει με τους θεσμούς όπως επί­σης και τα μέτρα που θέλει να εφαρμόσει.

Πέραν αυτού, η συζή­τη­ση για τη μη περι­κο­πή των συντά­ξε­ων είναι για ακό­μη ένα λόγο άστο­χη. Εκτός από την από­φα­ση του Eurogroup θα πρέ­πει να ανα­μέ­νε­ται και ο έλεγ­χος του σχε­δί­ου του ελλη­νι­κού κρα­τι­κού προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού του επό­με­νου έτους από την Κομι­σιόν. Όπως όλα τα κρά­τη μέλη της Ευρω­ζώ­νης η Ελλά­δα θα πρέ­πει μέχρι τις 15 Οκτω­βρί­ου να κατα­θέ­σει το σχέ­διο προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού 2019. Και ως τα τέλη Νοεμ­βρί­ου θα πρέ­πει η Κομι­σιόν να απο­φα­σί­σει κατά πόσο το σχέ­διο είναι συμ­βα­τό με τα κρι­τή­ρια του Συμ­φώ­νου Στα­θε­ρό­τη­τας και Ανά­πτυ­ξης της ΕΕ. Με αυτά τα δεδο­μέ­να δεν πρό­κει­ται πριν το Δεκέμ­βριο να υπάρ­ξουν ορι­στι­κές απο­φά­σεις για τον ελλη­νι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό και ως εκ τού­του για τις συντάξεις.

Πηγή: Deutsche Welle / Πανα­γιώ­της Κου­πα­ρά­νης, Βερολίνο

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο