Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εικόνες καταστροφής αντίκρισε το κλιμάκιο του ΚΚΕ στη Νέα Αγχίαλο __ΦΩΤΟ)

Εικό­νες κατα­στρο­φής αντί­κρι­σε το κλι­μά­κιο του ΚΚΕ που επι­σκέ­φθη­κε νωρί­τε­ρα σήμε­ρα τη Νέα Αγχί­α­λο, η οποία εκκε­νώ­θη­κε μετά τις χθε­σι­νές εκρή­ξεις στην απο­θή­κη πυρο­μα­χι­κών της 111 Πτέ­ρυ­γας Μάχης, λόγω της πυρκαγιάς.

Το κλι­μά­κιο του Κόμ­μα­τος, με επι­κε­φα­λής τον βου­λευ­τή Μαγνη­σί­ας του ΚΚΕ, Βασί­λη Μετα­ξά βρέ­θη­κε στην Νέα Αγχί­α­λο καθώς οι πρώ­τοι κάτοι­κοι άρχι­σαν να φτά­νουν εκεί μετά την άρση της ζώνης απα­γό­ρευ­σης που είχε επι­βά­λει η αστυνομία.

Στη Νέα Αγχί­α­λο υπάρ­χουν δεκά­δες μαγα­ζιά με σπα­σμέ­νες τζα­μα­ρί­ες από το ωστι­κό κύμα που προ­κά­λε­σαν οι μεγά­λες εκρή­ξεις από την απο­θή­κη πυρομαχικών.

Μέχρι νωρί­τε­ρα το μεση­μέ­ρι έμοια­ζε με ερη­μω­μέ­νη πολι­τεία, με θραύ­σμα­τα γυα­λιών δια­σκορ­πι­σμέ­να στους δρό­μους ενώ από πάνω πετού­σαν διαρ­κώς δύο ελι­κό­πτε­ρα της Πυρο­σβε­στι­κής που έκα­ναν ρίψεις νερού σε εστί­ες ανα­ζω­πύ­ρω­σης της πυρκαγιάς.

Το κλι­μά­κιο του ΚΚΕ συζή­τη­σε με μαγα­ζά­το­ρες και κατοί­κους που μόλις είχαν επι­στρέ­ψει εκεί.

Με τον φόβο των ανα­ζω­πυ­ρώ­σε­ων και των διά­σπαρ­των εστιών – «Σκη­νι­κό πολέ­μου» χθες με την έκρη­ξη στη Ν. Αγχίαλο

“Ζήσα­με μία φρί­κη” ανέ­φε­ρε ένας από αυτούς, εξη­γώ­ντας πως από τύχη δεν σημειώ­θη­κε κανέ­νας τραυ­μα­τι­σμός όταν το ωστι­κό κύμα έκα­νε θρύ­ψα­λα τις τζα­μα­ρί­ες των κατα­στη­μά­των. Όπως κατήγ­γει­λαν οι ιδιο­κτή­τες των μαγα­ζιών, που αντι­με­τω­πί­ζουν εκεί το μεγα­λύ­τε­ρο πρό­βλη­μα, δεν έχει υπάρ­ξει καμία ενη­μέ­ρω­ση από τις αρμό­διες αρχές για απο­ζη­μιώ­σεις για τις καταστροφές.

Οι επι­σκευ­ές πρέ­πει να γίνουν άμε­σα, καθώς τα κατα­στή­μα­τα, πολ­λά από αυτά γεμά­τα με εμπο­ρεύ­μα­τα, είναι εντε­λώς εκτε­θει­μέ­να. “Δεν μας έχει ενη­με­ρώ­σει κανέ­νας για τίπο­τα” ανέ­φε­ρε ένας από αυτούς στο κλι­μά­κιο του ΚΚΕ, προ­σθέ­το­ντας μία από τις απα­ντή­σεις που έλα­βε στα τηλέ­φω­να που έκα­νε ήταν “πλη­ρώ­στε για τις επι­σκευ­ές βγάλ­τε φωτο­γρα­φί­ες και κρα­τή­στε τα τιμολόγια”.

Ακό­μα, υπάρ­χουν επαγ­γελ­μα­τί­ες που αντι­με­τω­πί­ζουν ζητή­μα­τα με προ­θε­σμί­ες και κατα­λη­κτι­κές ημε­ρο­μη­νί­ες, για τους οποί­ους δεν έχει ληφθεί κανέ­να μέτρο, όπως λόγου χάρη λογιστές.

Ο Βασί­λης Μετα­ξάς δια­βε­βαί­ω­σε πως το ΚΚΕ θα προ­χω­ρή­σει σε παρεμ­βά­σεις προς τη κυβέρ­νη­ση και την τοπι­κή διοί­κη­ση ώστε άμε­σα να εξα­σφα­λι­στεί έκτα­κτο κον­δύ­λι για τις επι­σκευ­ές που απαι­τού­νται τόσο στην Αγχί­α­λο, όσο και για τις ανά­γκες των πυρό­πλη­κτων συνο­λι­κά στη Μαγνησία.

Ανα­κοί­νω­ση του ΚΚΕ για τη φωτιά στη Μαγνησία

Το κλι­μά­κιο του ΚΚΕ βρέ­θη­κε στη συνέ­χεια σε μία από τις κατε­στραμ­μέ­νες κτη­νο­τρο­φι­κές μονά­δες, έξω από τη Νέα Αγχί­α­λο. Δίπλα στους κατα­κα­μέ­νους ελαιώ­νες, στα ερεί­πια των μαντριών κάπνι­ζαν ακό­μα τα πτώ­μα­τα των ζώων.

Οι αγρό­τες και οι κτη­νο­τρό­φοι της ευρύ­τε­ρης περιο­χής, πέρα από τις συνέ­πειες της φωτιάς έχουν και ένα επι­πλέ­ον πρό­βλη­μα να αντι­με­τω­πί­σουν. Δεν γνω­ρί­ζουν ακό­μα πότε θα είναι ασφα­λές να επι­στρέ­ψουν στα μαντριά και τα χωρά­φια τους για να αρχί­σουν τις εργα­σί­ες απο­κα­τά­στα­σης, καθώς ο χώρος είναι γεμά­τος από θραύ­σμα­τα που προ­κλή­θη­καν από τις εκρή­ξεις στην απο­θή­κη πυρο­μα­χι­κών της Αεροπορίας.

Έξω από το χωριό βρί­σκο­νταν εκεί­νη την ώρα πυρο­τε­χνουρ­γοί του στρα­τού, ωστό­σο ακό­μα δεν υπάρ­χει ασφα­λής εκτί­μη­ση για το πότε θα μπο­ρέ­σει να “σαρω­θεί” όλη η περιο­χή ώστε να είναι ασφα­λής για τους αγρό­τες και τους κτη­νο­τρό­φους να επι­στρέ­ψουν στις δου­λειές τους.

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο