Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πύρινος εφιάλτης δίχως τέλος σε όλη τη χώρα

  • Εγκλη­μα­τι­κές κυβερ­νη­τι­κές ευθύ­νες: Στα απρο­στά­τευ­τα δάση προ­στέ­θη­καν οι ανο­χύ­ρω­τες πόλεις, βιο­μη­χα­νι­κές ζώνες, τώρα και στρα­τιω­τι­κές εγκαταστάσεις
  • «Σκη­νι­κό πολέ­μου» από τις εκρή­ξεις πυρο­μα­χι­κών στη Μαγνησία
  • Για μια ακό­μη φορά επι­στρα­τεύ­τη­κε από την κυβέρ­νη­ση το βολι­κό άλλο­θι της «κλι­μα­τι­κής αλλαγής»

Χωρίς τέλος είναι ο πύρι­νος εφιάλ­της που βιώ­νει ο λαός και αυτήν τη βδο­μά­δα εξαι­τί­ας της εγκλη­μα­τι­κής πολι­τι­κής δια­χρο­νι­κά όλων των κυβερ­νή­σε­ων και της σημε­ρι­νής της ΝΔ, που έχουν αφή­σει πόλεις και χωριά, δασι­κά οικο­συ­στή­μα­τα και επι­κίν­δυ­νες εγκα­τα­στά­σεις αθω­ρά­κι­στα, με παντε­λή απου­σία πρό­λη­ψης και τρα­γι­κά υπο­στε­λε­χω­μέ­νες και υπο­χρη­μα­το­δο­τού­με­νες τη Δασι­κή Υπη­ρε­σία και την Πυροσβεστική.

  • Σε κλοιό ανα­σφά­λειας ο λαός, πολ­λα­πλά τα μέτω­πα των κιν­δύ­νων από την επι­λε­κτι­κή «ανι­κα­νό­τη­τα» του αστι­κού κράτους
  • Εκρή­ξεις πυρο­μα­χι­κών στη Ν. Αγχί­α­λο, στις φλό­γες εργο­στά­σια, εφιάλ­της για Βιο­μη­χα­νι­κό Ατύ­χη­μα Μεγά­λης Εκτασης
  • Μετά τα δάση, ανο­χύ­ρω­τες απο­δει­κνύ­ο­νται και οι πόλεις. Μόνο μέτρο το «εκκε­νώ­στε όπως όπως» με ατο­μι­κή ευθύ­νη. Σε από­γνω­ση κάτοι­κοι, εργα­ζό­με­νοι, αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νοι και αγροτοκτηνοτρόφοι
  • Στα απο­κα­ΐ­δια της πολι­τι­κής της η κυβέρ­νη­ση προ­ω­θεί νέες αντι­δρα­στι­κές «και­νο­το­μί­ες» για την επι­χει­ρη­μα­τι­κή δρά­ση στον δασι­κό πλούτο
  • Στο πλευ­ρό του λαού οι δυνά­μεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ
  • ΚΚΕ: Δεν φταί­ει η κλι­μα­τι­κή αλλα­γή για τις μεγά­λες ελλεί­ψεις και τα κενά στην Πυρο­σβε­στι­κή και τη Δασι­κή Υπη­ρε­σία. Πρό­κει­ται για τις συνέ­πειες της πολι­τι­κής που αντι­με­τω­πί­ζει τις λαϊ­κές ανά­γκες και την προ­στα­σία του περι­βάλ­λο­ντος ως περιτ­τό κόστος και θυσιά­ζει τα πάντα στον βωμό του κέρ­δους. Δεν «ξεπλέ­νο­νται» οι κυβερ­νη­τι­κές ευθύ­νες με παραι­τή­σεις υπουργών.

Με το κλεί­σι­μο του Ιού­λη υπο­λο­γί­ζε­ται ότι 500.000 στρέμ­μα­τα είναι ήδη η καμέ­νη γη σε όλες τις πυρ­κα­γιές. Το συστη­μα­τι­κό αυτό έγκλη­μα οδή­γη­σε και στην απώ­λεια 5 ανθρώ­πι­νων ζωών (2 πιλό­τοι και 2 κτη­νο­τρό­φοι και μια ανή­μπο­ρη γυναίκα).

Εικό­νες κατα­στρο­φής αντί­κρι­σε το κλι­μά­κιο του ΚΚΕ στη Νέα Αγχί­α­λο __ΦΩΤΟ)

Το έγκλη­μα πήρε ακό­μα μεγα­λύ­τε­ρες δια­στά­σεις την Πέμ­πτη, οπό­τε δια­μορ­φώ­θη­κε «σκη­νι­κό πολέ­μου», όταν πέρα από τον κίν­δυ­νο ενός Βιο­μη­χα­νι­κού Ατυ­χή­μα­τος Μεγά­λης Εκτα­σης επει­δή η φωτιά πλη­σί­α­σε τη Βιο­μη­χα­νι­κή Ζώνη του Βόλου καί­γο­ντας μια απο­θή­κη ανα­κύ­κλω­σης, υπήρ­ξε σει­ρά ισχυ­ρό­τα­των εκρή­ξε­ων που σημειώ­θη­καν στη Νέα Αγχί­α­λο, στην απο­θή­κη που ανή­κε στην αερο­πο­ρι­κή βάση της 111 Πτέ­ρυ­γας Μάχης, μια από τις μεγα­λύ­τε­ρες στην Ελλάδα.

Το γεγο­νός αυτό σκόρ­πι­σε τον τρό­μο σε όλη την περιο­χή, ενώ έντο­νη είναι η ανη­συ­χία των κατοί­κων για την ύπαρ­ξη στην περιο­χή πολ­λών στρα­τιω­τι­κών εγκα­τα­στά­σε­ων που όλο και ανα­πτύσ­σο­νται τα τελευ­ταία χρό­νια (Ν. Αγχί­α­λος, βάση ελι­κο­πτέ­ρων των ΗΠΑ στο Στε­φα­νο­βί­κειο, Στρα­τη­γείο της ΕΕ στη Λάρι­σα) αλλά και για τα σχέ­δια για τους χώρους απο­θή­κευ­σης LNG στον Βόλο.

Η κατά­στα­ση που δια­μορ­φώ­θη­κε ήταν ασύλ­λη­πτη. Οι εκρή­ξεις στην απρο­στά­τευ­τη απο­θή­κη πυρο­μα­χι­κών, που εκκε­νώ­θη­κε για να μην υπάρ­ξουν θύμα­τα, ακού­γο­νταν χιλιό­με­τρα μακριά, ενώ χιλιά­δες ήταν οι κάτοι­κοι της Νέας Αγχιά­λου και των γύρω χωριών που έντρο­μοι ανα­γκά­στη­καν να εγκα­τα­λεί­ψουν την περιο­χή και μέσω θαλάσ­σης να φτά­σουν στον Βόλο. Φάνη­κε και εδώ ξεκά­θα­ρα πως εκτός του ότι δεν είχαν παρ­θεί προ­λη­πτι­κά μέτρα, δεν υπήρ­χε ούτε σχέ­διο δια­φυ­γής. Συγκυ­ρια­κά, η ύπαρ­ξη πολ­λών σκα­φών λόγω του Παγκό­σμιου Πρω­τα­θλή­μα­τος Ιστιο­πλό­ων συνέ­βα­λε ώστε πάνω από 1.500 άνθρω­ποι, κάτοι­κοι και επι­σκέ­πτες της Νέας Αγχιά­λου, να μετα­φερ­θούν στον Βόλο. Στο Εκθε­σια­κό Κέντρο της πόλης, τη νύχτα διέ­μει­ναν γύρω στα 300 άτομα.

Οι φωτιές μέχρι την Πέμ­πτη συνέ­χι­ζαν το κατα­στρο­φι­κό έργο τους σε Ρόδο, Κέρ­κυ­ρα, Κάρυ­στο και Λαμία, όπου κιν­δύ­νε­ψε το βόρειο τμή­μα της πόλης. Παντού κατα­γρά­φο­νταν οι ανε­παρ­κείς δυνά­μεις για την πυρό­σβε­ση, η έλλει­ψη συντο­νι­σμού. Νέες φωτιές ξέσπα­σαν σε Κεφα­λο­νιά και Πέλ­λα το από­γευ­μα της Παρα­σκευ­ής. Η κατά­στα­ση αυτή δεν είναι τυχαία ούτε είναι αρκε­τή η επί­κλη­ση της κλι­μα­τι­κής κρί­σης ή το «τρε­χά­τε να σωθεί­τε» με το μήνυ­μα του 112. Είναι η φυσι­κή απόρ­ροια της εγκλη­μα­τι­κής πολι­τι­κής όλων των κυβερ­νή­σε­ων που για να εξυ­πη­ρε­τη­θούν τα συμ­φέ­ρο­ντα των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων η πρό­λη­ψη και η δασο­προ­στα­σία θεω­ρού­νται «κόστος».

Η φωτιά που έκαι­γε για 11 μέρες στην κεντρι­κή και νότια Ρόδο έχει απο­τε­φρώ­σει γύρω στα 210.000 στρέμ­μα­τα γης.

Τερά­στιες ζημιές έχουν υπο­στεί αγρό­τες και κτη­νο­τρό­φοι. Σύμ­φω­να με τις πρώ­τες εκτι­μή­σεις του ΕΛΓΑ, γίνε­ται λόγος για καμέ­να 50.000 ελαιό­δε­ντρα, 2.500 ζώα και μελισ­σο­σμή­νη. Η κατα­στρο­φή στη Ρόδο είναι τερά­στια, υπάρ­χουν καμέ­να σπί­τια, ποι­μνιο­στά­σια και άλλες εγκα­τα­στά­σεις. Οι κάτοι­κοι του νησιού προ­σπα­θού­σαν να σώσουν το βιος τους και να συν­δρά­μουν τις λιγο­στές για το μέγε­θος της πυρ­κα­γιάς πυρο­σβε­στι­κές δυνά­μεις που είχαν εξαντληθεί.

Στην Κέρ­κυ­ρα οι καμέ­νες εκτά­σεις ξεπερ­νούν τα 26.000 στρέμ­μα­τα, υπάρ­χουν κατα­στρο­φές σε σπί­τια και αγρο­τι­κές εγκα­τα­στά­σεις καθώς και σε ζώα, οικό­σι­τα και άγρια.

Κοι­νή δια­πί­στω­ση κατοί­κων και εθε­λο­ντών στην Κέρ­κυ­ρα ήταν η μεγά­λη καθυ­στέ­ρη­ση στην ενί­σχυ­ση των πυρο­σβε­στι­κών δυνά­με­ων, η έλλει­ψη συντο­νι­σμού όσων επι­χει­ρού­σαν στην κατά­σβε­ση. Η μεγα­λύ­τε­ρη δυσκο­λία ωστό­σο ήταν η παντε­λής εγκα­τά­λει­ψη των αγρο­τι­κών δρό­μων εδώ και χρό­νια, με απο­τέ­λε­σμα είτε να είναι αδύ­να­τη η πρό­σβα­ση στα διά­σπαρ­τα σημεία της φωτιάς είτε να παρου­σιά­ζο­νται διαρ­κείς αναζωπυρώσεις.

ΚΚΕ: Δεν φταί­ει η «κλι­μα­τι­κή αλλα­γή» για την εγκλη­μα­τι­κή απου­σία ολο­κλη­ρω­μέ­νου και σύγ­χρο­νου αντι­πυ­ρι­κού σχεδιασμού

Αυτό που πάντως ξεχώ­ρι­σε και αυτήν τη βδο­μά­δα σε όλα τα πύρι­να μέτω­πα ήταν η δύνα­μη της λαϊ­κής πρω­το­βου­λί­ας και οργά­νω­σης, με πρω­το­πό­ρα τη δρά­ση των κομ­μου­νι­στών, όπου νέοι άνθρω­ποι παρά τις πιέ­σεις για εκκέ­νω­ση έμε­ναν για να σώσουν τα χωριά και το βιος τους. Και είναι σίγου­ρο ότι την επό­με­νη δύσκο­λη μέρα σε όλες τις πυρό­πλη­κτες περιο­χές πρέ­πει να οργα­νω­θεί ο αγώ­νας των πυρό­πλη­κτων, των πλητ­τό­με­νων αγρο­τών, αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νων, επαγ­γελ­μα­τιών, όσων υπέ­στη­σαν ζημιές, στην περί­πτω­ση της Μαγνη­σί­ας και όσοι είχαν ζημιές ως απο­τέ­λε­σμα των εκρή­ξε­ων, για να διεκ­δι­κη­θούν απο­ζη­μιώ­σεις στο 100% χωρίς τις γνω­στές χρο­νο­βό­ρες γρα­φειο­κρα­τι­κές δια­δι­κα­σί­ες ώστε οι άνθρω­ποι να μπο­ρέ­σουν να στα­θούν στα πόδια τους.

Πηγή
Ριζο­σπά­στης

ΝΕΑ ΑΓΧΙΑΛΟΣ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
«Άλλο­θι» στην κλι­μα­τι­κή αλλα­γή μπας και ξεπλυ­θούν οι κυβερ­νη­τι­κές ευθύνες
Στους ίδιους τους νεκρούς φορ­τώ­νει ο Β. Κικί­λιας την ευθύ­νη επει­δή «δεν απο­μα­κρύν­θη­καν»!

Ο κίνδυνος Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Έκτασης συνεχώς παρών

ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΧΕΙΡΙΣΤΩΝ «ΚΑΝΑΝΤΕΡ»
Ανθρω­πο­θυ­σία στον βωμό μιας εγκλη­μα­τι­κής κυβερ­νη­τι­κής πολιτικής

Στην πρώτη γραμμή στα πύρινα μέτωπα οι δυνάμεις του ΚΚΕ

Ο δασικός πλούτος θυσία στον βωμό της δράσης των επιχειρηματικών ομίλων

Ανα­δη­μο­σί­ευ­ση της παρέμ­βα­σης του Μιχά­λη Σκαρ­βέ­λη, Δρ Δασο­λό­γου — Τεχνο­λό­γου ξύλου, στην εκδή­λω­ση της ΚΕ του ΚΚΕ για την «Πυρα­σφά­λεια και Δασο­προ­στα­σία» που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε τον Μάη του 2018. Περι­λαμ­βά­νε­ται στην ομώ­νυ­μη έκδο­ση που κυκλο­φο­ρεί από τη «Σύγ­χρο­νη Εποχή»

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΑΣΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ
Πυλώνας οι «ιδιοκτήτες» και «διαχειριστές» δασών

Οι πολιτικοί συνένοχοι για το έγκλημα διαρκείας της Πολιτικής Προστασίας

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο