Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εισαγγελική έρευνα για τον Άλλο Άνθρωπο: Το Τμήμα Προστασίας Περιουσιακών της Ασφάλειας θα ανοίξει λογαριασμούς

Την διε­νέρ­γεια ποι­νι­κής έρευ­νας για την δια­χεί­ρι­ση των χρη­μά­των που κατέ­θε­ταν πολί­τες σε λογα­ρια­σμούς που υπο­δεί­κνυε ο δημιουρ­γός της κοι­νω­νι­κής κου­ζί­νας “ο Αλλος Ανθρω­πος” ξεκι­νά η Εισαγ­γε­λία Πρω­το­δι­κών με ερευ­νώ­με­να, κύρια, αδι­κή­μα­τα αυτά που αφο­ρούν εγκλη­μα­τι­κή οργά­νω­ση και νομι­μο­ποί­η­ση παρά­νο­μων εσόδων.

Η έρευ­να με εντο­λή του προϊ­στα­μέ­νου της Εισαγ­γε­λί­ας πρω­το­δι­κών Αντώ­νη Ελευ­θε­ριά­νου θα διε­νερ­γη­θεί από το Τμή­μα Προ­στα­σί­ας Περιου­σια­κών Δικαιω­μά­των της Ασφά­λειας με πρώ­το υλι­κό προς εξέ­τα­ση το πόρι­σμα που συντά­χθη­κε από την Αρχή για το Ξέπλυ­μα Μαύ­ρου Χρή­μα­τος υπό τον επι­κε­φα­λής της ‚επί­τι­μο αντει­σαγ­γε­λέα του Αρεί­ου Πάγου Χαρά­λα­μπο Βουρλιώτη.

Η εντο­λή του κ. Ελευ­θε­ριά­νου στην παραγ­γε­λία του είναι να ανα­ζη­τη­θεί αν προ­κύ­πτει η διά­πρα­ξη των δύο αδι­κη­μά­των που τίθε­νται υπό το εισαγ­γε­λι­κό μικρο­σκό­πιο καθώς και αυτού που που αφο­ρά συνέρ­γεια στην νομι­μο­ποί­η­ση παρά­νο­μων χρημάτων.

Με βάση την εισαγ­γε­λι­κή εντο­λή, υπό έρευ­να τίθε­νται όχι μόνο ο δημιουρ­γός της κοι­νω­νι­κής κου­ζί­νας, αλλά και τα συγ­γε­νι­κά του πρό­σω­πα σε λογα­ρια­σμούς των οποί­ων φέρο­νται να είχαν κατα­τε­θεί συγκε­κρι­μέ­να χρη­μα­τι­κά ποσά. Έτσι η πρώ­τη κίνη­ση που ανα­μέ­νε­ται να γίνει από το Τμή­μα προ­στα­σί­ας περιου­σια­κών Δικαιω­μά­των, υπό την εισαγ­γε­λι­κή επί­βλε­ψη, θα είναι να ζητη­θούν στοι­χεία για τις κινή­σεις των επί­μα­χων λογα­ρια­σμών, αλλά και από συγκε­κρι­μέ­νες στοι­χη­μα­τι­κές εταιρίες.

Στα στοι­χεία που συνέλ­λε­ξε η Αρχή για το Ξέπλυ­μα , φαί­νε­ται να προ­κύ­πτει σημα­ντι­κή εκροή χρη­μα­τι­κών με απο­τέ­λε­σμα η εικό­να των επί­μα­χων λογα­ρια­σμών για τα δύο τελευ­ταία έτη να εμφα­νί­ζει κατα­θέ­σεις 1 εκα­τομ­μυ­ρί­ου ευρώ και ανα­λή­ψεις από τις οποί­ες 600 χιλιά­δες ευρώ να κατευ­θύ­νο­νται σε εται­ρί­ες ηλε­κτρο­νι­κών τυχε­ρών παιχνιδιών .

Ο δικη­γό­ρος του Κων­στα­ντί­νου Πολυ­χρο­νό­που­λου, Νίκος Αλε­ξαν­δρής, μίλη­σε το πρωί στον ΣΚΑΙ και τόνι­σε πως ακό­μα δεν έχει ασκη­θεί ποι­νι­κή δίω­ξη για­τί κανέ­νας από τους «κου­κου­λό­φο­ρους», όπως τους απο­κά­λε­σε, που μιλούν στα ΜΜΕ δεν έχει κάνει επώ­νυ­μη καταγγελία .

«Δεν μπο­ρώ να αντι­λη­φθώ πώς μετά από 13 χρό­νια οι καταγ­γέλ­λο­ντες τα ανα­κά­λυ­ψαν και εμφα­νί­ζο­νται με κου­κού­λες σαν να έχου­με δίκη τρο­μο­κρα­τί­ας. Η χρο­νι­κή σύμ­πτω­ση μάλ­λον δεν είναι φυσιο­λο­γι­κή. Μου κάνει εντύ­πω­ση», σχο­λί­α­σε ο δικηγόρος.

«Δεχό­μα­στε a priori κάποιες δηλώ­σεις ανθρώ­πων που δεν έχουν εμφα­νι­στεί σε ένα αστυ­νο­μι­κό τμή­μα, σε έναν αρμό­διο εισαγ­γε­λέα. Δεν υπάρ­χουν επώ­νυ­μες καταγ­γε­λί­ες, να κυνη­γάω κου­κου­λο­φό­ρους;» συμπλή­ρω­σε διερωτώμενος.

«Δεν είπα ότι αυτοί οι άνθρω­ποι πλη­ρώ­θη­καν, αλλά σύμ­φω­να με τις καταγ­γε­λί­ες ο Πολυ­χρο­νό­που­λος υπο­τί­θε­ται ότι έκα­νε ταξί­δια σε Ισπα­νία, Ιτα­λία και αλλού. Και τον ρωτώ “πότε πήγες Ισπα­νία ή Ιτα­λία;” και μου απα­ντά “τη δεκα­ε­τία του ’80. Είναι δυνα­τόν; Ο “Άλλος Άνθρω­πος” δεν είχε καν δημιουρ­γη­θεί. Για αυτό επι­μέ­νω ας περι­μέ­νου­με να δού­με τι ακρι­βώς κατα­λο­γί­ζει η έρευ­να, τι ακρι­βώς είναι το αντι­κεί­με­νο της έρευ­νας του εισαγ­γε­λέα και θα έχου­με όλον τον χρό­νο με νηφα­λιό­τη­τα και ψυχραι­μία να απα­ντή­σου­με σε αυτά που θα κατα­λο­γί­σει ο εισαγ­γε­λέ­ας όχι σε αυτά που θα κατα­λο­γί­σει ο κου­κου­λο­φό­ρος», συμπλή­ρω­σε ο δικη­γό­ρος Νίκος Αλεξανδρής.

Σαρλ Πιερ Μπω­ντλαίρ: Τ’ απα­γο­ρευ­μέ­να και τα επιλήψιμα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο