Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚΕ: «Περσινά ξινά σταφύλια» οι «εξαγγελίες» του πρωθυπουργού για τους αγρότες

«“Περ­σι­νά ξινά στα­φύ­λια”, απο­τε­λούν οι δήθεν “εξαγ­γε­λί­ες” για τους αγρό­τες, αφού όσα επα­νέ­λα­βε σήμε­ρα ο πρω­θυ­πουρ­γός, τα έχουν ήδη εξαγ­γεί­λει οι υπουρ­γοί του και είναι αυτά ακρι­βώς που έχουν βγά­λει τους αγρό­τες στους δρό­μους» ανα­φέ­ρει το ΚΚΕ σε ανα­κοί­νω­σή του και προσθέτει:

«Στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα ο κ. Μητσο­τά­κης απαί­τη­σε από τους αγρό­τες να συμ­βι­βα­στούν με τα στε­νά όρια του δημο­σιο­νο­μι­κού χώρου και “του εφι­κτού” τα οποία βέβαια καθο­ρί­ζο­νται από τα συμ­φέ­ρο­ντα του κεφα­λαί­ου και την ΕΕ και έχουν φέρει γεωρ­γούς, κτη­νο­τρό­φους και μελισ­σο­κό­μους σε δυσκο­λία επιβίωσης.

Γι’ αυτό άλλω­στε η απά­ντη­σή του στα δίκαια αιτή­μα­τα των αγρο­τών για μεί­ω­ση του κόστους παρα­γω­γής και αφο­ρο­λό­γη­το πετρέ­λαιο ήταν τα ψίχου­λα των 82 εκα­τομ­μυ­ρί­ων για επι­στρο­φή του Ειδι­κού Φόρου Κατα­νά­λω­σης για 300 χιλιά­δες αγρό­τες, τα οποία δεν είναι ούτε το 1/3 της επι­στρο­φής που παίρ­νουν μια χού­φτα εφοπλιστές.

Σε ό,τι αφο­ρά τις “εξαγ­γε­λί­ες” για το ρεύ­μα αυτές είναι “αέρας κοπα­νι­στός” για τους αγρό­τες, για­τί το μόνο που εξυ­πη­ρε­τούν είναι η αύξη­ση των πωλή­σε­ων των εται­ρειών φωτοβολταϊκών.

Προ­σπα­θώ­ντας μάλι­στα, για άλλη μια φορά, να κινη­το­ποι­ή­σει τον κοι­νω­νι­κό αυτο­μα­τι­σμό, υπο­στη­ρί­ζο­ντας δήθεν ότι πλη­ρώ­νει ο λαός, για να παίρ­νουν απο­ζη­μιώ­σεις οι αγρό­τες μέσω του κρα­τι­κού προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού, απέ­κρυ­ψε ότι τον προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό τον “αρμέ­γουν” τα μονο­πώ­λια και όχι οι βιο­πα­λαι­στές αγρό­τες που παίρ­νουν ψίχου­λα για απο­ζη­μιώ­σεις και οι οποί­οι συνει­σφέ­ρουν στον ΕΛΓΑ με 170 εκα­τομ­μύ­ρια κάθε χρόνο.

Την ίδια ώρα χρη­σι­μο­ποί­η­σε με θρά­σος την άνο­δο της τιμής στο πρό­βειο γάλα και απέ­κρυ­ψε ότι εξαι­τί­ας του κόστους παρα­γω­γής κερ­δο­σκο­πούν οι μεγα­λέ­μπο­ροι και βιο­μή­χα­νοι των τρο­φί­μων με τις απλη­σί­α­στες τιμές στα ράφια των super market. Για τις καθυ­στε­ρή­σεις, στην κατα­βο­λή της κρα­τι­κής αρω­γής, ούτε λίγο ούτε πολύ, έρι­ξε την ευθύ­νη στους ίδιους τους αγρό­τες, ότι δεν “φτιά­χνουν τους φακέ­λους τους”».

«Τα όσα δε είπε ο πρω­θυ­πουρ­γός για την απο­κα­τά­στα­ση της Θεσ­σα­λί­ας μόνο ως πρό­κλη­ση μπο­ρούν να χαρα­κτη­ρι­στούν για τους χιλιά­δες πλημ­μυ­ρο­πα­θείς σε πόλεις και χωριά της περιο­χής, που ακό­μα δεν έχουν πάρει ούτε τις πενι­χρές απο­ζη­μιώ­σεις, που βιώ­νουν καθη­με­ρι­νά προ­βλή­μα­τα λόγω της μη απο­κα­τά­στα­σης και με το φόβο για μια νέα κατα­στρο­φή» επι­ση­μαί­νει το ΚΚΕ και κατα­λή­γει στην ανα­κοί­νω­σή του:

«Οι βιο­πα­λαι­στές γεωρ­γοί, κτη­νο­τρό­φοι και μελισ­σο­κό­μοι ένα δρό­μο έχουν: Την οργά­νω­ση και συνέ­χι­ση του αγώ­να για ουσια­στι­κές απα­ντή­σεις στα δίκαια αιτή­μα­τά τους για την επι­βί­ω­σή τους. Στο πλευ­ρό τους βρί­σκο­νται εργα­ζό­με­νοι, βιο­πα­λαι­στές αυτο­α­σπα­χο­λού­με­νοι, οι πλη­γέ­ντες από τις κατα­στρο­φές. Το ΚΚΕ στη­ρί­ζει τα αιτή­μα­τα και τις μορ­φές του αγώ­να τους και στα­θε­ρά βρί­σκε­ται στο πλευ­ρό τους».

 

Σαρλ Πιερ Μπω­ντλαίρ: Τ’ απα­γο­ρευ­μέ­να και τα επιλήψιμα

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο