Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βιοπαλαιστές αγρότες & κτηνοτρόφοι: Αύριο Σάββατο, στην Agrotica ο μεγάλος σταθμός της αγωνιστικής κλιμάκωσης _Video🎥Foto

Σημα­ντι­κό σταθ­μό για την κλι­μά­κω­ση του αγώ­να των βιο­πα­λαι­στών αγρο­τών και κτη­νο­τρό­φων θα απο­τε­λέ­σει το μεγά­λο συλ­λα­λη­τή­ριο που πραγ­μα­το­ποιεί­ται το Σάβ­βα­το 3 Φλε­βά­ρη, στην Agrotica στη Θεσ­σα­λο­νί­κη, στις 12 μ., στην Ανω Πύλη της ΔΕΘ (Εγνα­τία).

Κάλε­σμα μαζι­κής συμ­με­το­χής απευ­θύ­νει η Πανελ­λα­δι­κή Επι­τρο­πή των Μπλό­κων (ΠΕΜ), τονί­ζο­ντας μετα­ξύ άλλων ότι «τα αιτή­μα­τα που διεκ­δι­κού­με σε κάθε νομό συμπυ­κνώ­νο­νται σε ένα και μονα­δι­κό αίτη­μα. Διεκ­δι­κού­με στην επι­βί­ω­σή μας ως αγρό­τες, να παρα­μεί­νου­με στα χωριά και τις καλ­λιέρ­γειές μας. Ενι­σχύ­ου­με τα μπλό­κα, συντο­νι­ζό­μα­στε πανελ­λα­δι­κά, δεν κάνου­με βήμα πίσω αν δεν δικαιωθούμε».

Με πρω­το­βου­λί­ες Αγρο­τι­κών Συλ­λό­γων και Ομο­σπον­διών έχουν ναυ­λω­θεί δεκά­δες λεω­φο­ρεία για το συλ­λα­λη­τή­ριο, από τους νομούς της Μακε­δο­νί­ας, αλλά και από Θρά­κη, Θεσ­σα­λία, Στε­ρεά Ελλάδα.

Οι σημερινές κινητοποιήσεις

Καρδιά των μεγάλων αγροτικών αγώνων η Θεσσαλία

Παρα­μέ­νο­ντας με απο­φα­σι­στι­κό­τη­τα στα μπλό­κα που έχουν στή­σει, στή­νο­ντας καθη­με­ρι­νά νέα και πραγ­μα­το­ποιώ­ντας συντο­νι­σμέ­να πολύ­μορ­φες δρά­σεις, οι βιο­πα­λαι­στές αγρό­τες και κτη­νο­τρό­φοι δίνουν μάχη για την ικα­νο­ποί­η­ση των δίκαιων αιτη­μά­των τους.

Οι αγρό­τες απαι­τούν συγκε­κρι­μέ­να μέτρα για μεί­ω­ση του κόστους παρα­γω­γής, με αφο­ρο­λό­γη­το πετρέ­λαιο, ανα­πλή­ρω­ση του χαμέ­νου εισο­δή­μα­τος100% απο­ζη­μιώ­σεις για τις ζημιέςκατώ­τα­τες εγγυ­η­μέ­νες τιμές.

Με την κυβέρ­νη­ση να στρι­μώ­χνε­ται κάθε μέρα όλο και περισ­σό­τε­ρο και να προ­σπα­θεί απε­γνω­σμέ­να να κατευ­νά­σει τις μαζι­κές και μαχη­τι­κές κινη­το­ποι­ή­σεις, παρου­σιά­ζο­ντας τα ψίχου­λα των «δημο­σιο­νο­μι­κών δεδο­μέ­νων» σαν …λύσεις στα οξυ­μέ­να προ­βλή­μα­τα των αγρο­το­κτη­νο­τρό­φων, την ώρα που οι δεσμεύ­σεις και οι παρο­χές στους μεγά­λους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους δεν έχουν ταβά­νι, η αγω­νι­στι­κή κλι­μά­κω­ση είναι μονόδρομος.

Οργάνωση και διεκδίκηση
με εκατοντάδες τρακτέρ στους δρόμους

Στα­θε­ρά, σε θέση μάχης βρί­σκο­νται οι αγρό­τες της Θεσ­σα­λί­ας με τα μαζι­κά μπλό­κα που έχουν στή­σει, δίνο­ντας τον αγω­νι­στι­κό και ανυ­πο­χώ­ρη­το παλ­μό σε όλη τη χώρα για να δυνα­μώ­σει ακό­μα περισ­σό­τε­ρο η δίκαιη αυτή μάχη.

Είναι τέτοια η απο­φα­σι­στι­κό­τη­τα για τη συνέ­χι­ση και κλι­μά­κω­ση του αγώ­να που ενώ την προη­γού­με­νη Τετάρ­τη είχαν βγει στα μπλό­κα κάποιες εκα­το­ντά­δες τρα­κτέρ, σήμε­ρα βρί­σκο­νται στα μπλό­κα της περιο­χής πάνω από 1.500 τρακτέρ.

Το μπλόκο της Καρδίτσας δίνει τον τόνο

Το πιο μαζι­κό μπλό­κο, που βρί­σκε­ται έξω από την Καρ­δί­τσα, κάτω από τον Ε‑65, στην παλιά Εθνι­κή Οδό Καρ­δί­τσας — Αθή­νας και στον δρό­μο Λάρι­σας — Καρ­δί­τσας, συνε­χί­στη­καν και την Πέμ­πτη οι προ­ε­τοι­μα­σί­ες για τη συμ­με­το­χή στο μεγά­λο συλ­λα­λη­τή­ριο στην «Agrotica», με περιο­δεί­ες σε χωριά και μικρές συσκέ­ψεις. Το κλί­μα παρα­μέ­νει αγω­νι­στι­κό και στο συλ­λα­λη­τή­ριο θα συμ­με­τά­σχουν μαζί με τους αγρό­τες και οι οικο­γέ­νειές τους που βιώ­νουν την υπο­βάθ­μι­ση της ζωής τους στην ύπαιθρο.

Παράλ­λη­λα, αντι­προ­σω­πεία της Συντο­νι­στι­κής Επι­τρο­πής του Μπλό­κου πραγ­μα­το­ποί­η­σε την Πέμ­πτη παρέμ­βα­ση στη συνε­δρί­α­ση του Περι­φε­ρεια­κού Συμ­βου­λί­ου Θεσ­σα­λί­ας απαι­τώ­ντας να εκδο­θεί ψήφι­σμα συμπα­ρά­στα­σης στον αγώ­να τους, πράγ­μα που έγι­νε χάρη στην απο­φα­σι­στι­κό­τη­τά τους.

Μάλι­στα, παρεμ­βαί­νο­ντας στη συζή­τη­ση ο Τάσος Τσια­πλές, περι­φε­ρεια­κός σύμ­βου­λος με τη «Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση», τόνι­σε μετα­ξύ άλλων ότι «όποιος θέλει να βοη­θή­σει τους αγρό­τες, πρέ­πει να συγκρου­στεί με την αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή της ΕΕ». Και απευ­θυ­νό­με­νος στην περι­φε­ρεια­κή αρχή και τις άλλες δυνά­μεις των αστι­κών κομ­μά­των, σημεί­ω­σε ότι έναν μήνα μετά την ανά­λη­ψη της διοί­κη­σης, «βγή­κα­τε να πεί­τε ότι τώρα θα πάρε­τε κάποιους συμ­βα­σιού­χους για να “τρέ­ξουν” τις αιτή­σεις των πλη­γέ­ντων αγρο­τών, που καθυ­στε­ρούν πάρα πολύ». Δήλω­σε ότι η «Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση» είναι στο πλευ­ρό των αγω­νι­ζό­με­νων αγρο­τών, «στη­ρί­ζο­ντας κάθε μορ­φή αγώ­να που επι­λέ­γουν και όχι με κού­φια λόγια, όπως κάνει η κυβέρ­νη­ση και εσείς, για να ξεφου­σκώ­σε­τε κάθε αγω­νι­στι­κή δρά­ση τους, ενά­ντια στις αντι­λαϊ­κές πολι­τι­κές ΕΕ, κυβέρ­νη­σης, Περι­φέ­ρειας. Στη­ρί­ζου­με τα δίκαια αιτή­μα­τα των Ομο­σπον­διών και των Αγρο­τι­κών Συλλόγων».

Στο μπλό­κο πραγ­μα­το­ποιού­νται συνα­ντή­σεις με μαζι­κούς φορείς του νομού Καρ­δί­τσας προ­κει­μέ­νου να εκφρα­στεί ακό­μα πιο μαχη­τι­κά τις επό­με­νες μέρες η εργα­τι­κή — λαϊ­κή συμπαράσταση.

Στο μπλό­κο του κόμ­βου Πλα­τυ­κά­μπου οι βιο­πα­λαι­στές αγρό­τες παρα­μέ­νουν μαζι­κά και μαχη­τι­κά, ενώ οι δυνά­μεις τους καθη­με­ρι­νά αυξά­νο­νται με νέα τρα­κτέρ και αγρο­τι­κά μηχα­νή­μα­τα. Στο μπλό­κο φτά­νουν επί­σης συνε­χώς αντι­προ­σω­πεί­ες μαζι­κών φορέ­ων, εκφρά­ζο­ντας έμπρα­κτα τη συμπα­ρά­στα­σή τους στον δίκαιο αγώ­να επι­βί­ω­σης που δίνει η αγρο­τιά. Στο πλευ­ρό των αγρο­τών βρέ­θη­καν το από­γευ­μα της Πέμ­πτης αντι­προ­σω­πεί­ες από το Εργα­τι­κό Κέντρο Λάρι­σας, όπως και από τις Επι­τρο­πές Πλημ­μυ­ρο­πα­θών Φαλά­νης και Αγί­ου Θωμά Λάρι­σας. Παράλ­λη­λα, στον νομό Λάρι­σας έχουν βγει τρα­κτέρ στους δρό­μους σε Ομό­λιο, Πλα­τα­νού­λια και Δαμά­σι.

Μηχα­νο­κί­νη­τη πορεία στους δρό­μους της Λάρι­σας πραγ­μα­το­ποί­η­σαν το μεση­μέ­ρι της Πέμ­πτης Σύλ­λο­γοι Μελισ­σο­κό­μων από όλη τη Θεσ­σα­λία και στη συνέ­χεια κατευ­θύν­θη­καν στο μπλό­κο Πλα­τυ­κά­μπου, προ­κει­μέ­νου να ενώ­σουν τις δυνά­μεις τους με τους αγρό­τες και τους κτη­νο­τρό­φους, ενι­σχύ­ο­ντας το μπλόκο.

Σε κλεί­σι­μο της παλιάς Εθνι­κής Οδού Βόλου — Λάρι­σας προ­χώ­ρη­σαν το πρωί της Πέμ­πτης οι αγρό­τες με τα τρα­κτέρ τους στο μπλό­κο του Στε­φα­νο­βι­κεί­ου, κλι­μα­κώ­νο­ντας τις κινη­το­ποι­ή­σεις και αντα­πο­κρι­νό­με­νοι στην από­φα­ση που λήφθη­κε στην παν­θεσ­σα­λι­κή σύσκε­ψη στον Παλαμά.

Όπως ανέ­φε­ρε ο Θοδω­ρής Γεωρ­γα­δά­κης, πρό­ε­δρος της Ομο­σπον­δί­ας Αγρο­τι­κών Συλ­λό­γων Μαγνη­σί­ας, «οι εξαγ­γε­λί­ες της κυβέρ­νη­σης είναι ψίχου­λα αφού οι ζημιές που έχου­με υπο­στεί από τις πλημ­μύ­ρες είναι πολ­λα­πλά­σιες». Στο ίδιο μήκος κύμα­τος ήταν και οι δηλώ­σεις των εκπρο­σώ­πων των αγρο­τών από Στε­φα­νο­βί­κειο και Ριζό­μυ­λο, που ζητούν χρο­νο­διά­γραμ­μα από την κυβέρ­νη­ση για να στε­γνώ­σουν τα 180.000 στρέμ­μα­τα που εδώ και 5 μήνες παρα­μέ­νουν πλημ­μυ­ρι­σμέ­να στην Κάρλα.

Στα Τρί­κα­λα, παρα­μέ­νουν τα μπλό­κα σε Ζάρ­κο και Βασι­λι­κή Καλα­μπά­κας. Σήμε­ρα, θα προ­χω­ρή­σουν σε απο­κλει­σμό της Εθνι­κής Οδού Τρι­κά­λων — Λάρι­σας στο Ζάρ­κο, στη 1 μ.μ., ενώ η Ομο­σπον­δία Αγρο­τι­κών Συλ­λό­γων νομού Τρι­κά­λων «Η Άνοι­ξη» οργα­νώ­νει τη συμ­με­το­χή στο συλ­λα­λη­τή­ριο στην «Agrotica», δρο­μο­λο­γώ­ντας λεω­φο­ρεία που θα ανα­χω­ρή­σουν στις 7.30 π.μ. από Βασι­λι­κή, στις 8 π.μ. από Τρί­κα­λα και στις 8.30 π.μ. από Ζάρκο.

Σε μπλό­κο των αγρο­τών στη Βασι­λι­κή Καλα­μπά­κας βρέ­θη­κε αντι­προ­σω­πεία του ΚΚΕ, κατά την διάρ­κεια του απο­κλει­σμού της Εθνι­κής Οδού, την Τετάρ­τη 3 Γενά­ρη,  εκφρά­ζο­ντας την συμπα­ρά­στα­ση της στους αγρό­τες για τα δίκαια αιτή­μα­τα τους.

Στην Βόρεια Ελλάδα

Για το μεγά­λο αγω­νι­στι­κό ραντε­βού στη Θεσ­σα­λο­νί­κη, το Σάβ­βα­το 3 Φλε­βά­ρη στις 12 μ., στην Άνω Πύλη της ΔΕΘ, στο πλαί­σιο της «Agrotica», ετοι­μά­ζο­νται οι αγρό­τες της Μακε­δο­νί­ας, που όλες τις τελευ­ταί­ες μέρες βρί­σκο­νται στα μπλό­κα του αγώνα.

Στο πλαί­σιο αυτό, μεγά­λη συγκέ­ντρω­ση πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε την Πέμ­πτη στον κόμ­βο της Κου­λού­ρας στην Ημα­θία. Αγρό­τες από τα μπλό­κα στη δια­σταύ­ρω­ση της Νάου­σας και στα Παλα­τί­τσια μετα­κι­νή­θη­καν με τα τρα­κτέρ τους προ­κει­μέ­νου να ενι­σχύ­σουν το μπλό­κο των συνα­δέλ­φων τους στην Κου­λού­ρα, δια­τη­ρώ­ντας παράλ­λη­λα δυνά­μεις και στα δικά τους μπλό­κα, που καθη­με­ρι­νά μαζικοποιούνται.

Μάλι­στα, στη διάρ­κεια της κινη­το­ποί­η­σης προ­σπά­θη­σαν να βγουν στην Εγνα­τία Οδό για να πραγ­μα­το­ποι­ή­σουν συμ­βο­λι­κό απο­κλει­σμό, αλλά εμπο­δί­στη­καν από ισχυ­ρές αστυ­νο­μι­κές δυνάμεις.

Στην Πέλ­λα, ο Αγρο­τι­κός Σύλ­λο­γος Κρύ­ας Βρύ­σης «Ομό­νοια», σήμε­ρα, Παρα­σκευή, στη 1.30 μ.μ. θα παρα­τά­ξει τα τρα­κτέρ στον χώρο της Λαϊ­κής Αγο­ράς, ενώ πήρε από­φα­ση για συμ­με­το­χή το Σάβ­βα­το στο πανελ­λα­δι­κό πανα­γρο­τι­κό συλ­λα­λη­τή­ριο στην «Agrotica». Με σύν­θη­μα «Βγαί­νου­με στους δρό­μους πριν μας πετά­ξουν στον δρό­μο!», καλεί τους αγρό­τες να ενι­σχύ­σουν το μπλόκο.

Στο μετα­ξύ, παρα­μέ­νουν τα μπλό­κα σε Γυψο­χώ­ρι, Γαλα­τά­δες και Αρι­δαία, ενώ μαχη­τι­κό μπλό­κο στον κόμ­βο του Ρυσί­ου έστη­σαν την Πέμ­πτη οι αγρό­τες που συσπει­ρώ­νο­νται στον Αγρο­τι­κό Σύλ­λο­γο Ανα­το­λι­κής Θεσ­σα­λο­νί­κης και οργα­νώ­νουν τη μαζι­κή κάθο­δό τους στο συλ­λα­λη­τή­ριο του Σαββάτου.

Στη Θεσ­σα­λο­νί­κη από την Πέμ­πτη, μέρα εγκαι­νί­ων της «Agrotica», με τα τρα­κτέρ τους και τα αγρο­τι­κά τους μηχα­νή­μα­τα, στρα­το­πέ­δευ­σαν αγρό­τες, κτη­νο­τρό­φοι και μελισ­σο­κό­μοι της Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας και άλλων περιοχών.

Οι αγρό­τες της περιο­χής έφτα­σαν με τα τρα­κτέρ μέσα στην πόλη πραγ­μα­το­ποιώ­ντας πορεία η οποία κατέ­λη­ξε στην Κάτω Πύλη της ΔΕΘ. Εκεί παρά­τα­ξαν τα τρα­κτέρ τους. Με τις ομι­λί­ες τους οι εκπρό­σω­ποι των αγρο­το­κτη­νο­τρο­φι­κών συλ­λό­γων ανέ­δει­ξαν τα τερά­στια προ­βλή­μα­τα που αντι­με­τω­πί­ζουν και τους οδη­γούν στον αφα­νι­σμό εξαι­τί­ας της πολι­τι­κής της ΚΑΠ της ΕΕ που συνυ­πέ­γρα­ψαν όλες οι μέχρι σήμε­ρα κυβερ­νή­σεις, και ξεδί­πλω­σαν για μια ακό­μα φορά τις δίκαιες διεκ­δι­κή­σεις τους.

Στο πλευ­ρό τους βρέ­θη­καν οι περι­φε­ρεια­κοί σύμ­βου­λοι της «Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης» Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας Σωτή­ρης Αβρα­μό­που­λος και Γιώρ­γος Χαβα­τζάς.

Τα μπλό­κα τους ενι­σχύ­ουν οι αγρό­τες στη Δυτι­κή Μακε­δο­νία, και πιο συγκε­κρι­μέ­να σε Γρε­βε­νά στον κόμ­βο της Μυρ­σί­νας στην Εγνα­τία Οδό, στον Φιλώ­τα στη Φλώ­ρι­να, στην είσο­δο της Καστο­ριάς και στη Νεά­πο­λη Κοζά­νης. Χτες στή­θη­κε μπλό­κο και στη Φλώ­ρι­να, με τους αγρό­τες να προ­ε­τοι­μά­ζο­νται τη Δευ­τέ­ρα να μετα­βούν στο Τελωνείο.

Στην Ορε­στιά­δα, πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε την Τετάρ­τη μηχα­νο­κί­νη­τη πορεία με δεκά­δες τρα­κτέρ και μηχα­νή­μα­τα στο κέντρο της πόλης, ύστε­ρα από κάλε­σμα των Αγρο­τι­κών Συλ­λό­γων Τρι­γώ­νου, Ορε­στιά­δας και Ν. Βύσ­σας, ενώ συμ­με­τεί­χε και ο Αγρο­τι­κός Σύλ­λο­γος Διδυ­μο­τεί­χου. Οι αγρό­τες πήραν από­φα­ση για συμ­με­το­χή στο συλ­λα­λη­τή­ριο στην Agrotica στη Θεσ­σα­λο­νί­κη, ενώ επί­σης προ­γραμ­μά­τι­σαν νέα σύσκε­ψη συντο­νι­σμού για την Δευ­τέ­ρα 5 Φλε­βά­ρη στις 7 μ.μ. στο Εργα­τι­κό Κέντρο Ορεστιάδας

Συνεχίζουν και κλιμακώνουν σε Στερεά και Εύβοια

Σε νέες δυνα­μι­κές κινη­το­ποι­ή­σεις με απο­κλει­σμό της κυκλο­φο­ρί­ας στην Εθνι­κή Οδό Αθη­νών — Θεσ­σα­λο­νί­κης και άλλες πολύ­μορ­φες δρά­σεις, προ­χώ­ρη­σαν και την Πέμ­πτη βιο­πα­λαι­στές αγρό­τες, κτη­νο­τρό­φοι και μελισ­σο­κό­μοι της Στε­ρε­άς Ελλά­δας και Εύβοιας, οι οποί­οι παρα­μέ­νουν και ενι­σχύ­ουν τα μπλό­κα τους.

Σε δίω­ρο απο­κλει­σμό της Εθνι­κής Οδού, από τις 2 μ.μ. έως τις 4 μ.μ., προ­χώ­ρη­σαν την Πέμ­πτη οι αγρό­τες και κτη­νο­τρό­φοι από την ανα­το­λι­κή Λοκρί­δα, του μπλό­κου στη Σκά­λα Ατα­λά­ντης, ενώ αμέ­σως μετά, στην Εθνι­κή Οδό, με τα πόδια αλλά και μικρό αριθ­μό τρα­κτέρ «πάτη­σαν» και οι συνά­δελ­φοί τους από την περιο­χή της Λιβα­δειάς που πλέ­ον έχουν στή­σει το μπλό­κο τους στον κόμ­βο του Κάστρου Βοιωτίας.

Στο μπλό­κο τους στο ύψος της Ανθή­λης, δίπλα στην Εθνι­κή Οδό παρα­μέ­νουν οι αγρό­τες της Λαμί­ας. Δυνα­μι­κά συνε­χί­ζουν τον αγώ­να τους επί­σης οι αγρό­τες του μπλό­κου στο Νέο Μονα­στή­ρι Δομο­κού, οι οποί­οι τις τελευ­ταί­ες μέρες συμ­με­τέ­χουν στις δρά­σεις απο­κλει­σμού του Ε‑65 που πραγ­μα­το­ποιούν οι συνά­δελ­φοί τους στη γει­το­νι­κή Καρ­δί­τσα, ενώ παράλ­λη­λα προ­χω­ρούν σε κινη­το­ποι­ή­σεις και στην περιο­χή τους, όπως τον απο­κλει­σμό της κυκλο­φο­ρί­ας στην παλιά Εθνι­κή Οδό Λαμί­ας — Λάρι­σας, που πραγ­μα­το­ποί­η­σαν την Πέμπτη.

Στην Κάρυ­στο, αγρό­τες, κτη­νο­τρό­φοι και μελισ­σο­κό­μοι από την ευρύ­τε­ρη περιο­χή πραγ­μα­το­ποί­η­σαν δυνα­μι­κή συγκέ­ντρω­ση διεκ­δί­κη­σης και ένω­σαν τη φωνή τους με τους συνα­δέλ­φους τους σε ολό­κλη­ρη τη χώρα.

Το «παρών» στην κινη­το­ποί­η­ση έδω­σε ο Δημή­τρης Παρα­σκευάς, δημο­τι­κός σύμ­βου­λος Καρύ­στου με τη «Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση», εκφρά­ζο­ντας την αλλη­λεγ­γύη και τη στή­ρι­ξη του ΚΚΕ στα αιτή­μα­τα των αγρο­το­κτη­νο­τρό­φων και μελισσοκόμων.

Στον «χορό» των κινη­το­ποι­ή­σε­ων μπαί­νουν σήμε­ρα και οι αγρό­τες, κτη­νο­τρό­φοι και μελισ­σο­κό­μοι του δήμου Μαντου­δί­ου — Λίμνης — Αγί­ας Αννας στη βόρεια Εύβοια, με τον Αγρο­τι­κό Σύλ­λο­γο να καλεί σε συγκέ­ντρω­ση με τρα­κτέρ και αγρο­τι­κά οχή­μα­τα και απο­κλει­σμό της κυκλο­φο­ρί­ας του κόμ­βου της Κηρίνθου.

Συγκέ­ντρω­ση δια­μαρ­τυ­ρί­ας και πορεία στους κεντρι­κούς δρό­μους της Λαμί­ας πραγ­μα­το­ποί­η­σαν επί­σης το πρωί της Πέμ­πτης μελισ­σο­κό­μοι από διά­φο­ρες περιο­χές της Στε­ρε­άς Ελλά­δας, απαι­τώ­ντας άμε­σα μέτρα στή­ρι­ξης για την επι­βί­ω­σή τους και την ικα­νο­ποί­η­ση των αιτη­μά­των που έχει δια­μορ­φώ­σει η Ομο­σπον­δία τους.

Στην Δυτική Ελλάδα

Σήμε­ρα, Παρα­σκευή, στις 5 μ.μ. σε συγκέ­ντρω­ση με αγρο­τι­κά οχή­μα­τα και μηχα­νή­μα­τα στη γέφυ­ρα Σελι­νού­ντα στην είσο­δο του Αιγί­ου, καλεί όλους τους βιο­πα­λαι­στές αγρο­το­κτη­νο­τρό­φους της Αιγια­λεί­ας ο Αγρο­τι­κός Σύλ­λο­γος «Μπα­κό­που­λος — Ντρί­νιας», συνε­χί­ζο­ντας τις δρά­σεις του.

Στην Ηλεία, σε μαχη­τι­κό συλ­λα­λη­τή­ριο μέσα στον Πύρ­γο με τρα­κτέρ και αγρο­τι­κά μηχα­νή­μα­τα προ­χώ­ρη­σαν το πρωί της Παρα­σκευ­ής από το μπλό­κο που έχουν στή­σει στον κόμ­βο Αγί­ου Γεωρ­γί­ου οι βιο­πα­λαι­στές αγρό­τες και κτη­νο­τρό­φοι. Θα πραγ­μα­το­ποι­ή­σουν νέα συγκέ­ντρω­ση τη Δευ­τέ­ρα 5 Φλε­βά­ρη το από­γευ­μα για κλι­μά­κω­ση της δρά­σης τους, ενώ θα βρε­θούν και στο πανελ­λα­δι­κό συλ­λα­λη­τή­ριο στη Θεσ­σα­λο­νί­κη στην έκθε­ση «Agrotica».

Στην Αιτω­λο­α­καρ­να­νία, στο μπλό­κο τους παρα­μέ­νουν οι βιο­πα­λαι­στές αγρό­τες και κτη­νο­τρό­φοι της Βόνι­τσας στον κόμ­βο με τη Λευ­κά­δα. Η Ομο­σπον­δία Αγρο­τι­κών Συλ­λό­γων Αιτω­λο­α­καρ­να­νί­ας, καλεί τα τρα­κτέρ να’ ναι στους δρό­μους, εξαγ­γέλ­λο­ντας ταυ­τό­χρο­να συλ­λα­λη­τή­ριο για το Σάβ­βα­το 3 Φλε­βά­ρη (12.30 μ.μ.), στα διό­δια του Ακτί­ου, από κοι­νού με την Ομο­σπον­δία της Πρέβεζας.

Στη Ζάκυνθο ο αγρο­το­κτη­νο­τρο­φι­κός σύλ­λο­γος καλεί σε συγκέ­ντρω­ση με τρα­κτέρ και αγρο­τι­κά μηχα­νή­μα­τα, τη Δευ­τέ­ρα 5 Φλε­βά­ρη (10 π.μ.)στο Εθνι­κό Στά­διο (γήπε­δο).

Στην Πελοπόννησο

Στη Μεσ­ση­νία, προ­χω­ρούν οι προ­ε­τοι­μα­σί­ες για την πραγ­μα­το­ποί­η­ση του παμ­μεσ­ση­νια­κού μηχα­νο­κί­νη­του συλ­λα­λη­τη­ρί­ου στην Καλα­μά­τα, τη Δευ­τέ­ρα 5 Φλε­βά­ρη (12 μ.), που καλούν αγρο­το­κτη­νο­τρο­φι­κοί σύλ­λο­γοι του νομού, ενώ χτες μπλό­κο στή­θη­κε και στον Χαν­δρι­νό.

Σε συμ­βο­λι­κό απο­κλει­σμό του δρό­μου στο σημείο του μπλό­κου στον κόμ­βο Δαφ­νί­ου — Κρο­κε­ών προ­χώ­ρη­σαν το από­γευ­μα της Πέμ­πτης αγρο­το­κτη­νο­τρό­φοι της Λακω­νί­ας.

Στην Αρκα­δία, στο Άστρος έχει στη­θεί το μπλό­κο των παρα­γω­γών κάστα­νου και άλλων βιο­πα­λαι­στών αγρο­τών — κτη­νο­τρό­φων, μετά από κάλε­σμα της Επι­τρο­πής Αγώ­να που έχουν συγκρο­τή­σει, καλώ­ντας ταυ­τό­χρο­να σε μαζι­κή ενί­σχυ­ση της κινητοποίησης.

Στη Λακω­νία, στον κόμ­βο Δφνί­ου – Κρο­κε­ών, παρα­μέ­νουν οι αγω­νι­ζό­με­νοι αγρο­το­κτη­νο­τρό­φοι του νομού, ενώ για την Κυρια­κή 4 Φλε­βά­ρη το από­γευ­μα, προ­γραμ­μα­τί­ζουν νέα συγκέ­ντρω­ση και γλέ­ντι στο χώρο.

Σε Κρήτη και Κέρκυρα

Κινη­το­ποί­η­ση των Αγρο­τι­κών Συλ­λό­γων θα γίνει την Κυρια­κή 4 Φλε­βά­ρη στις 11 π.μ., στον κόμ­βο των Πεζών, στο Ηράκλειο.

Παράλ­λη­λα, εντα­τι­κά προ­ε­τοι­μά­ζε­ται από τους Αγρο­τι­κούς Συλ­λό­γους στα Χανιά η μαζι­κή συμ­με­το­χή στο μπλό­κο που θα στη­θεί στον κόμβο των Μεγά­λων Χωρα­φιών, τη Δευ­τέ­ρα 5 Φλε­βά­ρη στις 11 π.μ.

Κινη­το­ποί­η­ση στην Περι­φέ­ρεια τη Δευ­τέ­ρα 5 Φλε­βά­ρη στις 10.30 π.μ. διορ­γα­νώ­νει η Ομο­σπον­δία Αγρο­τι­κών Συλ­λό­γων Κέρ­κυ­ρας.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο