Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ στη Ζάτουνα: Το ΚΚΕ τίμησε τον Μίκη Θεοδωράκη με μια εκδήλωση αντάξια του σπουδαίου έργου του (ΦΩΤΟ)

«Τι άλλο, αλή­θεια, είναι μια πλα­τεία, ένα στά­διο, ένας δρό­μος γεμά­τους ανθρώ­πους, που ομα­δι­κά τρα­γου­δούν ένα τρα­γού­δι σου, παρά ένας ολάν­θι­στος κάμπος; Αυτό το πέτυ­χα, το έζη­σα.… και το θεω­ρώ σαν τη μέγι­στη ευλο­γία των ουρανών»…Τα παρα­πά­νω είχε ανα­φέ­ρει ο Μίκης Θεο­δω­ρά­κης σε συνέ­ντευ­ξη του στον «Ριζο­σπά­στη» όταν συμπλή­ρω­νε τα 70 του χρόνια…

Ένας «ολάν­θι­στος κήπος» ήταν και το βρά­δυ της Κυρια­κής η πλα­τεία της Ζάτου­νας με τον κόσμο που είχε συρ­ρεύ­σει από τους νόμους της Πελο­πον­νή­σου, αλλά και την Αττι­κή στην εκδή­λω­ση τιμής που διορ­γά­νω­σε η ΚΕ του ΚΚΕ με αφορ­μή τη συμπλή­ρω­ση 2 χρό­νων από τον θάνα­το του Μίκη Θεο­δω­ρά­κη, του Μίκη «των μεγά­λων μεγε­θών» που το έργο του αντη­χεί ακέ­ριο την μεγα­λεία πορεία του λαού μας του 20ου αιώ­να και θα μας συνο­δεύ­ει μέχρι και να “κοκ­κι­νί­σουν τα όνειρα…”.

Στην εκδή­λω­ση το “παρών” έδω­σαν, μετα­ξύ άλλων, ο Δήμαρ­χος Γορ­τυ­νί­ας, Ευστά­θιος Κού­λης, ο πρό­ε­δρος της ΤΚ Ζάτου­νας, Γιώρ­γος Κανελ­λό­που­λος. Ακό­μη ο Νίκος Σοφια­νός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Τηλέ­μα­χος Δημου­λάς, μέλος της Γραμ­μα­τεί­ας της ΚΕ, η Βαγ­γε­λιώ Πλα­τα­νιά, μέλος της ΚΕΟΕ, καθώς και ο βου­λευ­τής του ΚΚΕ, Νίκος Παπα­να­στά­σης. Επί­σης, ο γραμ­μα­τέ­ας του ΣΠ Πελο­πον­νή­σου της ΚΝΕ, Πανα­γιώ­της Κοσκι­νάς. Στη Ζάτου­να και ο τερ­μα­το­φύ­λα­κας του Αστέ­ρα Τρί­πο­λης, Νίκος Παπα­δό­που­λος. Επί­σης η υπο­ψή­φια Δήμαρ­χος Γορ­τυ­νί­ας με τη Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση, Λένα Βούλ­γα­ρη, και ο Νίκος Γόντι­κας, μέλος της ΕΠ Πελο­πον­νή­σου και περι­φε­ρεια­κός σύμ­βου­λος Πελο­πον­νή­σου με τη «Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση». Οπως και η Ρένα Παρ­με­νί­δου, επί χρό­νια στε­νή συνερ­γά­της του Μίκη.

Όπως ενη­μέ­ρω­σε ο Ν. Κου­του­μά­νος στην αρχή της ομι­λί­ας του, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ δεν παρα­βρέ­θη­κε τελι­κά στην εκδή­λω­ση λόγω έκτα­κτων υπο­χρε­ώ­σε­ων. Εκ μέρους του ευχα­ρί­στη­σε τον δήμαρ­χο Γορ­τυ­νί­ας, Ευστά­θιο Κού­λη, και τον πρό­ε­δρο της Τοπι­κής Κοι­νό­τη­τας Ζάτου­νας, Γιώρ­γο Κανελ­λό­που­λο, όπως και τον πρό­ε­δρο του μου­σεί­ου του Μίκη Θεο­δω­ρά­κη, Παρα­σκευά Παρα­σκευό­που­λο, για τη βοή­θεια που πρό­σφε­ραν για να πραγ­μα­το­ποι­η­θεί η εκδήλωση.

Την από­φα­ση της Κεντρι­κής Επι­τρο­πής του ΚΚΕ να τιμή­σει τη δεύ­τε­ρη επέ­τειο από το θάνα­τό του, «εδώ, μπρο­στά στην Κιβω­τό του, όπως συνή­θι­ζε να απο­κα­λεί το Μου­σείο», χαι­ρέ­τι­σε σε μήνυ­μα του που δια­βά­στη­κε στην εκδή­λω­ση ο Π. Παρα­σκευό­που­λος, σημειώ­νο­ντας πως «Εδώ στη Ζάτου­να, το 1968–1969, ο Μίκης, μετέ­τρε­ψε την απο­μό­νω­ση, τον εκτο­πι­σμό του από τη Χού­ντα των Συνταγ­μα­ταρ­χών, σε παγκό­σμιο φάρο αγώ­νων και αντί­στα­σης για την ελευ­θε­ρία και τη δημο­κρα­τία. Από εδώ, έγι­νε ένας τερά­στιος τηλε­βό­ας μηνυ­μά­των αντί­στα­σης στην παγκό­σμια κοι­νή γνώ­μη, που στη συνέ­χεια, επέ­στρε­φαν ως κύμα­τα αλλη­λεγ­γύ­ης στον αγώ­να των Ελλή­νων ενά­ντια στο φασι­σμό». (Δεί­τε εδώ)

«Το ΚΚΕ πιστό στο ραντε­βού του με το μεγά­λο Μίκη Θεο­δω­ρά­κη τιμά­ει τον μεγά­λο μου­σουρ­γό όπως του αξί­ζει κι όπως του πρέ­πει!» τόνι­σε στην εκδή­λω­ση της ΚΕ του ΚΚΕ στην Αρκα­δία ο Νίκος Κου­του­μά­νος, μέλος της ΚΕ, ο οποί­ος πραγ­μα­το­ποί­η­σε την κεντρι­κή ομι­λία, σημειώ­νο­ντας μετα­ξύ άλλων πως «το συγκλο­νι­στι­κό του έργο που έφε­ρε την ποί­η­ση των μεγα­λύ­τε­ρων ποι­η­τών του λαού μας στα χεί­λη και τις καρ­διές εκα­τομ­μυ­ρί­ων λαϊ­κών οικο­γε­νειών σε όλο τον κόσμο» και πως «στα δύσκο­λα, ακό­μα και όταν όλα φαί­νο­νταν χαμέ­να, χτυ­πού­σε τη μοι­ρο­λα­τρία, το συμ­βι­βα­σμό και την ηττο­πά­θεια και έφερ­νε την ανά­στα­ση στις καρ­διές των ανθρώπων».

Νωρί­τε­ρα, άνθρω­ποι όλων των ηλι­κιών που βρέ­θη­καν στη Ζάτου­να με αφορ­μή την εκδή­λω­ση με δέος και συγκί­νη­ση «ψηλά­φι­σαν» την Ιστο­ρία μέσα από τα εκθέ­μα­τα που φιλο­ξε­νεί το Μου­σείο του Μίκη Θεο­δω­ρά­κη στη Ζάτουνα.

Στα πλαί­σια της συναυ­λί­ας, ο Κώστας Κανά­κης, φιλο­τέ­χνη­σε πορ­τρέ­το του μεγά­λου μου­σι­κο­συν­θέ­τη, το οποίο και δώρι­σε στην Κομ­μα­τι­κή Οργά­νω­ση Αρκα­δί­ας του ΚΚΕ. Το ποτρέ­το παρου­σιά­στη­κε και στην εκδή­λω­ση στη Ζάτου­να σήμερα.

Μια μοναδική συναυλία 

«Ω βου­νά πανάρ­χαια / της Αρκα­δί­ας βου­νά / βου­νά περή­φα­να / βου­νά ανυ­πο­τα­κτα / τίμια βου­νά. Η τιμή ακρί­βυ­νε / η τιμή λιγό­στε­ψε / η τιμή πέθα­νε. / Ένα παι­δί πονά­ει / το δικό μου παι­δί / κι εγώ δεμέ­νος κοι­τά­ζω τα έλα­τα / άλλη ελπί­δα δεν έχω από τα δέντρα».

Με αυτό το τρα­γού­δι από την Αρκα­δία Ι ξεκί­νη­σε η συναυ­λία. Και σει­ρά πήραν όλα τα τρα­γού­δια από τις Αρκα­διες Ι, ΙΙ, ΙΙΙ, ΙV σε στί­χους του Μίκη, του Μάνου Ελευ­θε­ρί­ου και του Ανδρέα Κάλ­βου. Τρα­γού­δια που γεν­νή­θη­καν σε αυτόν τον τόπο ξανα­κου­στη­καν εδώ, όπως το ήθε­λε και ο Μίκης. Με το σύν­θη­μα, Ούτε σε ξερο­νή­σια, ούτε σε φυλα­κές πότε τους δεν λυγι­σα­νε οι κομ­μου­νι­στές, να ακού­γε­ται δυνατά.

Τρα­γού­δια εμπνευ­σμέ­να από τον τόπο εξο­ρί­ας του συν­θέ­τη, αλλά και τρα­γού­δια που μιλά­νε στις καρ­διές του κόσμου… Μια ακό­μα τρα­νή από­δει­ξη ότι η έμπνευ­ση, η δημιουρ­γία δε στα­μα­τά ούτε και στις πιο δύσκο­λες συν­θή­κες, αλλά αντί­θε­τα στέ­κει σαν φάρος για να δεί­χνει τον δρόμο.

“Σαν πνευ­μα­τι­κός δημιουρ­γός, επι­τε­λώ­ντας το λαϊ­κό λει­τούρ­γη­μά μου, συνέ­θε­σα και εδώ στη Ζάτου­να κύκλους τρα­γου­διών, που τους ονο­μά­ζω “Αρκα­δί­ες”. Αυτά τα τρα­γού­δια που γρά­φω τώρα, όπως εκεί­να που θα γρά­ψω και αύριο, είναι αφιε­ρω­μέ­να σε σας, δηλα­δή σε όλους τους ανθρώ­πους που πιστεύ­ουν στον άνθρω­πο, που πιστεύ­ουν στη ζωή, στο δίκιο, στη δημο­κρα­τία και την ελευ­θε­ρία και που έχουν τάξει σκο­πό της ζωής τους τον αγώ­να για την υπε­ρά­σπι­σή τους” έγρα­φε ο Μίκης σε μήνυ­μα του από τη Ζάτου­να που μετα­δό­θη­κε παράνομα.

Ετσι παρά­νο­μα, με χίλιες δυο προ­φυ­λά­ξεις και με ευφά­ντα­στα τεχνά­σμα­τα έβγαι­ναν και αυτά τα τρα­γού­δια έξω και μετα­δί­δο­νταν από ραδιο­φω­νι­κους σταθ­μούς του εξω­τε­ρι­κού δίνο­ντας αντο­χή και κουράγιο…

Θέλει αρε­τή και τόλ­μη, όπως έγρα­φε ο Α. Κάλ­βος και μελο­ποί­η­σε ο Μίκης στην Αρκα­δία ΙV.

Το δεύ­τε­ρο μέρος της συναυ­λί­ας περιε­λάμ­βα­νε πολ­λά, γνω­στά και αγα­πη­μέ­να έργα του Μίκη με τον κόσμο που είχε γεμί­σει την πλα­τεία να γίνε­ται ένα με τους ερμηνευτές…

Η καλ­λι­τε­χνι­κή επι­μέ­λεια ήταν του Κώστα Θωμα­ΐ­δη. Τρα­γού­δη­σε ο ίδιος και η Μπέ­τυ Χαρ­λαύ­τη. Στο πιά­νο ο Τάκης Φαρα­ζής. Τους καλ­λι­τέ­χνες ευχα­ρί­στη­σε θερ­μά ο Ν. Κου­του­μά­νος.

902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο