Αν και δηλωμένος άθεος…
Γράφει ο \\ Αστέρης Αλαμπής _Μίδας
Τα υλικά πρέπει κατά την παράδοση να είναι μονός αριθμός, κατά περιοχή εφτά, εννιά ή έντεκα, όλα νηστίσιμα, γι’ αυτό και περιέχει ελαιόλαδο ή σπορέλαιο. Τα βασικά / συνηθέστερα είναι: αλεύρι, λάδι, ζάχαρη, χυμός πορτοκάλι, μπέικιν πάουντερ, καρύδια, σταφίδες __μπορεί να περιλαμβάνουν κανέλα, γαρίφαλο, μαγειρική σόδα, γλυκό κρασί +πετιμέζι ή μέλι και νερό.
Στην πιο απλή της εκδοχή η φανουρόπιτα έχει μόνο 7 υλικά, όσα και τα μυστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
- 1,5 φλυτζάνι καρύδια
- 3/4 φλυτζάνι ξανθές σταφίδες (Σουλτανίνα) + ¼ (ή και παραπάνω) μαύρη
- 1/2 φλυτζάνι ζάχαρη (καλύτερα καφέ) ψιλοκομμένη
- Κανέλα αρκετή 2+ κουταλιές
- 1/2 κουταλάκι σκόνη γαρύφαλλο
- Ξύσμα από δυο πορτοκάλια
- 1 κοφτό κουταλάκι σόδα
- 1 1/2 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
- 1 1/2 φλυτζάνι χυμό πορτοκαλιού
- 3/4 φλυτζάνι λάδι (κάποιοι βάζουν ηλιέλαιο), εμείς επιμένουμε στην παράδοση της μεσογειακής μας διατροφής
- Αλεύρι (καλύτερα φάριν απ _αλλιώς “για όλες τις χρήσεις”) “όσο πάρει” (max 1kg)
- Έχουμε προθερμάνει καλά τον φούρνο, στους 170°C και θα ψήσουμε στην κάτω σχάρα για ~1ω+10λ (εναλλακτικά με προσοχή στον αέρα στους ~160°C, στην μεσαία για ~50λ.
- Πριν την βγάλουμε, τσεκάρουμε –ως συνήθως το κέντρο της με μαχαίρι, να βεβαιωθούμε ότι ψήθηκε σωστά. Το μαχαίρι πρέπει να βγαίνει στεγνό από ζύμη.
- Αφού ψηθεί, θα φουσκώσει και θα διπλασιαστεί σε όγκο, η επιφάνεια της θα ροδίσει καλά και το άρωμα της θα σας τρελάνει.
Αλέκος Χατζηκώστας: Τα τρίμματα της… φανουρόπιτας (Μικροδιήγημα)
- Αφήστε να κρυώσει και να τραβήξει τα υγρά από την θερμοκρασία του φούρνου.
- Κόψτε σε κομμάτια και σερβίρετε κι αν θέλετε πασπαλίστε με άχνη και κανέλα.
- Θέλει καλό ψήσιμο
- Πρέπει να λιώσει καλά η ζάχαρη μέσα στο λάδι και τα δυο μαζί να γίνουν σαν κρέμα.
- Η ζύμη της πρέπει να είναι σαν χυλός όχι σφιχτή.
- Ανακατέψετε το μείγμα όσο λιγότερο γίνεται, από την ώρα που θα μπει το αλεύρι. Αλλιώς, θα γίνει ελαστική και σφιχτή.
- Καρύδια και σταφίδες, για να μείνουν σε όλη τη φανουρόπιτα και να μην πάνε στον πάτο του ταψιού κάντε το εξής: Βάλτε καρύδια χοντροκομμένα και σταφίδες σε ένα μπολ _Ραντίστε με 2 με 3 κουταλιές κρασί ή χυμό πορτοκάλι κι ανακατέψτε να βραχούν._ Πασπαλίστε με λίγο από το συνολικό αλεύρι _Ανακατέψτε ξανά για να ντυθούν όλα με το αλεύρι_ Αφού προσθέσετε το αλεύρι στα υλικά, ρίξτε μέσα και τα καρύδια με τις σταφίδες _Κάντε απαλό ανακάτεμα.
Για να μην τρίβεται η φανουρόπιτα
- Η ζάχαρη πρέπει να είναι πολύ ψιλή και να λιώσει πολύ καλά με το λάδι. Γι’ αυτό αν η ζάχαρη που έχετε είναι με χοντρό κόκκο, αλέστε την να γίνει πούδρα. Προχωρήστε στην ανάμειξη με το λάδι και ανακατέψτε πολύ καλά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη στα υγρά. Αν βάλετε καρύδια μέσα στη φανουρόπιτα φροντίστε να είναι ψιλοκομμένα για να μην τρίβεται το κομμάτι όταν το κόβετε.
- Για να μην τρίβεται η φανουρόπιτα δεν πρέπει να στεγνώσει στο ψήσιμο. Γι’ αυτό προσέξτε να μην την παραψήσετε γιατί στεγνώνει πολύ κι αφού δεν έχει αυγό το μίγμα να δέσει, να κρατήσει συνοχή, αν ψηθεί παραπάνω στεγνώνει πολύ και μετά τρίβεται.
- Προσέξτε το φούρνο σας γιατί κάθε φούρνος ψήνει διαφορετικά.
- Για να μην λασπώνει η φανουρόπιτα πάλι πρέπει να προσέξετε το ψήσιμο.
- Αν βγει νωρίτερα από το φούρνο από όσο πρέπει, τότε λασπώνει μιας και στην καρδιά της δεν έχει στεγνώσει σωστά το μείγμα ώστε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Για να είσαι σίγουρος πάντα μια καθαρή λάμα μαχαιριού στην καρδιά της. Αν η λάμα βγαίνει στεγνή από ζύμη τότε είναι έτοιμη. Αν όχι (αν δλδ έχει ίχνη ζύμης) ακόμα λίγα λεπτά υπομονή για να στεγνώσει σωστά και να μην λασπώνει.
Άγιος Φανούριος
O Άγιος Φανούριος της Ορθόδοξης Εκκλησίας _λένε έζησε τον 7ο–8ο αιώνα και η ιστορική ύπαρξή του δεν ήταν γνωστή μέχρι τον 14ο-15ο αιώνα, όταν βρέθηκε εικόνισμά του, στη Ρόδο. Σύμφωνα με αυτή την ζωγραφισμένη παράσταση, ο άγιος φορούσε στρατιωτικά ρούχα και υπέστη 12 μαρτύρια (κάποιοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η απεικόνισή του συγχέεται με αυτή του Αγίου Γεωργίου, με την οποία φαίνεται να έχει αρκετές ομοιότητες), πάντως θεωρείται προστάτης του νησιού και μάλιστα η φήμη του ως αγίου απλώθηκε στα Δωδεκάνησα, Κύπρο, Κρήτη, Χίο, Λέσβο, την Πάτρα και σήμερα, υπάρχουν πολλές εκκλησίες του και εκκλησάκια.
Η παρετυμολογική παρήχηση του ονόματός του με το “φαίνω”, δηλαδή φανερώνω, τον έκανε γνωστό στη λαϊκή παράδοση ως τη μορφή που πάντοτε θα βοηθούσε να βρεθούν τα χαμένα ή θα έφερνε κάτι που επιθυμούν. Γι’ αυτό στις εικόνες παριστάνεται να κρατά στο χέρι αναμμένο κερί.
Η νηστίσιμη πίτα (έχοντας και μια λαμπάδα αναμμένη) λένε πως φανερώνει απολεσθέντα αντικείμενα, την τύχη των ανύπανδρων κοριτσιών ακόμα και εργασία φέρνει στους ανέργους και διάφορα άλλα “μαγικά”. Γίνεται με συγκεκριμένο αριθμό νηστίσιμων υλικών, και αφού “διαβαστεί” και κοπεί σε …σαράντα κομμάτια μοιράζεται στους πιστούς.
Μολονότι ο βίος του αγίου Φανουρίου δεν έχει καμία σχέση με την θεατρική τέχνη, είναι προστάτης των καραγκιοζοπαιχτών, ακριβώς επειδή τους φανερώνει δουλειές. Υπήρχε και λάβαρο του Πανελλήνιου Σωματείου Θεάτρου Σκιών με την απεικόνιση του αγίου Φανουρίου, το οποίο δυστυχώς δεν διασώζεται σήμερα παρά μόνο σε μεταπολεμικό ασπρόμαυρο φωτογραφικό υλικό, με τους παλιούς καραγκιοζοπαίχτες Νίκο Ζαβραδινό, Κώστα Μάνο, Τάκη Μελλίδη, Μήτσο Μώρο, Ανδρέα Νικητόπουλο και Σωτήρη Σπαθάρη. Ο τελευταίος εικονίζεται καθιστός κάτω από το λάβαρο.
(λένε πως…)
Περισσότερα εδώ