Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αλέκος Χατζηκώστας: Τα τρίμματα της… φανουρόπιτας (Μικροδιήγημα)

Συνή­θεια και αυτή, που είχε από μικρό παι­δί, να κοι­μά­ται βάζο­ντας το χέρι του κάτω από το μαξι­λά­ρι. Λες και ήθε­λε να ανα­ζη­τή­σει εκεί κρυμ­μέ­να μυστι­κά της παι­δι­κής του ηλι­κί­ας ή μήπως την αγκα­λιά της που τόσο του είχε λεί­ψει τους καλο­και­ρι­νούς μήνες.

«Θα φύγω για έναν μήνα, μήπως και βρω το εαυ­τό μου» του πέτα­ξε και έφυ­γε για «εναλ­λα­κτι­κές δια­κο­πές» όπως του έλε­γε τακτι­κά σε γρα­φι­κό χωριό του Πηλίου.

Και αυτός να μένει μόνος περι­μέ­νο­ντας πότε θα φιλο­τι­μη­θεί να απα­ντή­σει στα τηλε­φω­νή­μα­τα του και ν’ ακού­ει και τις παρα­τη­ρή­σεις της μητέ­ρας του «να την παρα­τή­σει για­τί δεν του αξίζει».

Και με μόνο πραγ­μα­τι­κή του συντρο­φιά τη «Μαλα­μα­τί­να», για να «σκο­τώ­νει» τις αυτα­πά­τες του, να περ­νά τα βρά­δια του περι­μέ­νο­ντας τον ερχο­μό της.

Η σημε­ρι­νή βρα­διά ήταν δια­φο­ρε­τι­κή. Είχε μπει για τα καλά στο μυα­λό του, ότι η σχέ­ση τους «έπνεε τα λοί­σθια» και πως ένας τρί­τος άνθρω­πος είχε μπει ανά­με­σα τους, γι’αυτό και οι ποσό­τη­τες του ποτού που είχε κατα­να­λώ­σει είχαν αυξη­θεί στο μέγι­στο τους βαθ­μό («ρεκόρ έκα­να για την …» καμά­ρω­νε τρε­κλί­ζο­ντας στους φίλους του.

Στον δρό­μο κορόι­δε­ψε το πλή­θος πιστών (ιδιαί­τε­ρα γυναί­κες) που είχε κατα­κλύ­σει το εκκλη­σά­κι του Αγί­ου Φανου­ρί­ου και φτά­νο­ντας στο σπί­τι ξάπλω­σε για να συνα­ντή­σει τους εφιάλ­τες του.

Και εκεί­να τα τρίμ­μα­τα κάτω από το μαξι­λά­ρι τι γύρευαν; ‘Η μήπως ήταν στο όνει­ρο του και αυτά;

Ξυπνώ­ντας, η μητέ­ρα, του ετοί­μα­σε τον ελλη­νι­κό καφέ και με την έκφρα­ση αγω­νί­ας ζωγρα­φι­σμέ­νη στο πρό­σω­πο της, τον ρώτησε:

«Είδες κανέ­να όνει­ρο παι­δί μου χτες;»

Και τότε τα κατά­λα­βε όλα.

Κατευ­θύν­θη­κε απο­φα­σι­στι­κά στο τηλέ­φω­νο και σχη­μα­τί­ζο­ντας τον αριθ­μό της, είπε:

«Νομί­ζω πως τελειώσαμε». 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο