Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΟΑ του ΚΚΕ για τον Μίκη: «Κοντά σας όλη μου η ζωή…» Οι συγκλονιστικές ερμηνείες καθήλωσαν τον κόσμο

Συγκλο­νι­στι­κή η συναυ­λία στην εκδή­λω­ση που διορ­γά­νω­σε η ΚΟ Αττι­κής του ΚΚΕ στις φυλα­κές Ωρω­πού, για να τιμή­σει τον μεγά­λο μου­σι­κο­συν­θέ­τη Μίκη Θεο­δω­ρά­κη ακρι­βώς έναν χρό­νο από τον θάνα­τό του.

Με ρυθ­μι­κό χει­ρο­κρό­τη­μα από τις πρώ­τες νότες, το κοι­νό συμ­με­τεί­χε ολό­θερ­μα στη μεγά­λη συναυ­λία, που άρχι­σε με το ξεση­κω­τι­κό ορχη­στρι­κό του Μίκη «Η Λαμπρή», για να συνε­χί­σει με τη φωνή της Μαρι­λί­ζας Λούν­τζη, στο «Καρ­τέ­ρε­μα» από τα «18 Λια­νο­τρά­γου­δα τη πικρής πατρί­δας», με τους στί­χους του Γιάν­νη Ρίτσου να περι­γρά­φουν ακρι­βώς τον συμ­βο­λι­σμό του χώρου και της επο­χής: «Έτσι με το καρ­τέ­ρε­μα μεγά­λω­σαν οι νύχτες που το τρα­γού­δι ρίζω­σε και ψήλω­σε σαν δέντρο. Κι αυτοί μες απ’ τα σίδε­ρα κι αυτοί μακριά στα ξένα κάνουν πικρό να βγά­λουν το “αχ” και βγαί­νει φύλ­λο λεύ­κας».

Ακο­λού­θη­σε το σπα­ρα­χτι­κό «Βασί­λε­ψες αστέ­ρι μου», από τον Επι­τά­φιο, αλλά και «Το γελα­στό παι­δί», το «Διό­τι δεν συνε­μορ­φώ­θην», που ο Μίκης έγρα­ψε σε αυτόν το χώρο που γίνε­ται η εκδήλωση.

 

Με «Ρωμιο­σύ­νη» πήρε τη σκυ­τά­λη ο Δημή­τρη Κανέλ­λος και από το «Οταν σφίγ­γουν το χέρι» συνέ­χι­σε με «Αξιον εστί» και Ελύ­τη, στρέ­φο­ντας το μικρό­φω­νο στον κόσμο που ένω­σε τις φωνές στο «Ενα το χελι­δό­νι» και το ίδιο λίγο αργό­τε­ρα επα­να­λή­φθη­κε στο «Σφα­γείο» από «Τα τρα­γού­δια του Ανδρέα» σε στί­χους του ίδιου του Μίκη γραμ­μέ­νο μέσα στην περί­ο­δο της Χούντας.

 

Η Πολυ­ξέ­νη Καρά­κο­γλου από τον «Μικρό λαό» και τα λια­νο­τρά­γου­δα, πέρα­σε στο κατα­νυ­κτι­κό «Σε πότι­σα ροδό­στα­μο» από την ευτυ­χή συνά­ντη­ση του Μίκη Θεο­δω­ρά­κη με τον Νίκο Γκά­τσο, για να ξεση­κώ­σει μετά τον κόσμο στο χει­ρο­κρό­τη­μα και τον παλ­μό με «Τα τρα­γού­δια του Αγώ­να», «Ο Λεβέ­ντης» σε στί­χους Νότη Περ­γιά­λη και «Οι πρώ­τοι νεκροί» σε στί­χους του Αλέ­κου Παναγούλη.

 

Με επι­κά τρα­γού­δια της «Ρωμιο­σύ­νης» ανέ­βη­κε στη σκη­νή ο Κώστας Τρα­ντα­φυλ­λί­δης ερμη­νεύ­ο­ντας με δύνα­μη, πάθος κι ευαι­σθη­σία τα «Τρα­βή­ξα­νε ψηλά», «Θα σημά­νουν οι καμπά­νες», καθώς και κομ­μά­τια από τον «Επι­τά­φιο» και τα «Λια­νο­τρά­γου­δα», εισπράτ­το­ντας θερ­μό χειροκρότημα.

 

«Στης νύχτας το μπαλ­κό­νι» μας ταξί­δε­ψε με τη χαρα­κτη­ρι­στι­κή φωνή της η Βιο­λέ­τα Ικα­ρη κι έπει­τα… «Σ’ αυτή τη γει­το­νιά», τη «Μέρα Μαγιού», αλλά και στον «πόνο του κόσμου» που έγι­νε «αδερ­φός», όπως έγρα­ψε ο Τάσος Λει­βα­δί­της στο «Την πόρ­τα ανοί­γω το βράδυ».

 

Με τα τρα­γού­δια του εμβλη­μα­τι­κού «Μαουτ­χά­ου­ζεν», του Ιάκω­βου Καμπα­νέλ­λη, ξεκί­νη­σε η Ρίτα Αντω­νο­πού­λου την καθη­λω­τι­κή ερμη­νεία της που απέ­σπα­σε παρα­τε­τα­μέ­νο ζεστό χειροκρότημα.

Συγκι­νη­μέ­νη ευχα­ρί­στη­σε τον κόσμο λέγο­ντας ότι «είναι μια μέρα σήμε­ρα γεμά­τη Θεο­δω­ρά­κη», αφού το πρωί είχε παρα­βρε­θεί στο μνη­μό­συ­νο του μεγά­λου συν­θέ­τη και στο σπί­τι στον Γαλα­τά Χανί­ων και τώρα εδώ, στον τόσο συμ­βο­λι­κό χώρο των φυλα­κών του Ωρω­πού. Ετσι με απέ­ρα­ντη συγκί­νη­ση ερμή­νευ­σε και τη συγκλο­νι­στι­κή «Αυλή» και το «Ποιος τη ζωή μου» του Μάνου Ελευθερίου.

Ωσπου ήρθε η ώρα να ανέ­βουν όλοι οι καλ­λι­τέ­χνες στη σκη­νή και να ενώ­σουν τις φωνές τους στην «Η επι­στο­λή», που έδω­σε και τον τίτλο της συναυ­λί­ας με τον στί­χο «κοντά σας όλη μου η ζωή…» και φυσι­κά το «Μην ξεχνάς τον Ωρωπό»…

Τους μου­σι­κούς του συγκρο­τή­μα­τος παρου­σί­α­σε ο μαέ­στρος της βρα­διάς Μανώ­λης Ανδρου­λι­δά­κης. Επαι­ξαν οι: Γιώρ­γος Κατσί­κας, Περι­κλής Μαλα­κα­τές, Νίκος Παπα­να­στα­σί­ου, Στά­θης Σαβ­βί­δης, Ορφέ­ας Τσα­κτσί­ρας, Μαρί­να Τσοκάνη.

Κι η βρα­διά έκλει­σε με την ευχή: Καλούς αγώ­νες! — Φεύ­γου­με κρα­τώ­ντας στο στό­μα ένα τρα­γού­δι και στο μυα­λό και στην καρ­διά τα μεγά­λα μεγέ­θη...

Μετά την ολο­κλή­ρω­ση της συναυ­λί­ας, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, χαι­ρέ­τι­σε τους καλ­λι­τέ­χνες και τους έδω­σε συγ­χα­ρη­τή­ρια, βγά­ζο­ντας μαζί τους μια ομα­δι­κή ανα­μνη­στι­κή φωτογραφία.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο